Diszkvalifikálták a vírusirtók tesztjében csaló cégeket

Két kínai vírusirtó fejlesztő cégről, most hétfőn Tencent-ről, múlt héten pedig Qihoo-ról is bebizonyosodott, hogy egy januárban tartott megmérettetésre optimalizált változatokat küldtek be vírusirtóikból. Erről az AV-TEST GmbH a Facebook-on számolt be, kisvártatva frissítve toplistájukat.

Az optimalizált programverziók nem egyeznek meg azzal, amelyet a felhasználók megvásárolhatnak, nem nyújtanak azonos védelmi szintet. Az eset azért különösen kínos, mert a szóban forgó cégek szoftverei igen előkelő helyezést értek el a tesztben, amelynek eredményeiről mi is beszámoltunk.

A vírusirtók hatékonyságát mérő tesztet három nagy elemző cég, az AV-TEST GmbH, az AV-Comparatives és a Virus Bulletin egybehangzóan tiltotta ki utólagosan is az eredménytábláról a Tencent PCM és a Qihoo 360 szoftvereket.

blogunk ajánlása

A Qihoo 360 vírusirtó két különböző változata a harmadik illetve ötödik helyet, míg a Tencent PCM a hatodik helyet zsebelte be év elején. Olyan nevek előtt végeztek csalással, mint az F-Secure, McAffee vagy az Avira.

Senki nem szereti a csalókat, de a mostani kihágás korántsem tekinthető csupán csínytettnek. A valótlan adatok alapján vírusirtót választó felhasználók (és adataik) így veszélybe kerültek, mert a programok nem nyújtották az ígért védelmet.

Diszkvalifikálták a vírusirtók tesztjében csaló cégeket

Az AV-TEST januári tesztjének frissített eredményei

Most, hogy kiderült a szélhámosság, azonnal eltüntették az érintett programokat a legjobbak listájáról. A történtek után az AV-TEST GmbH belső vizsgálatot is indított, hogy kiderítsék, megeshetett-e a teszt sarkalatos pontjainak kiszivárogtatása.

A Qihoo 360 vírusirtó szoftverek használatát NEM javasoljuk, kerüld el őket!

Magyarországon egyik program sem túlzottan ismert, eltekintve néhány promóciónak tetsző cikktől az egyik neves, technikai hírekkel foglalkozó oldalon. Mi azt javasoljuk, hogy ezeket a programokat nagy ívben kerüld el.

Továbbá a fentiek még inkább alátámasztják a márciusban hangoztatott véleményünk: egy frissen tartott, ingyenesen letölthető  BitDefender és az Malwarebytes AntiMalware időről-időről való futtatása 100%-os biztonságban tartja a laptopod.

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.