Tippek-trükkök: Mitől lehet, hogy a billentyűzeten néhány gomb nem működik?

Tippek-trükkök: Mitől lehet, hogy a billentyűzeten néhány gomb nem működik?

Nincs annál idegesítőbb, amikor leírnál valamit a billentyűzeten, de szembesülnöd kell vele, hogy az nem működik. Annak, ha a laptopodon egy gomb vagy gombok nem működnek számtalan oka lehet, ma ezeket vesszük sorra. 

MELYIK GOMB NEM MŰKÖDIK?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy melyik gombbal is van a probléma. Lehetséges, hogy csak valamelyik funkció gombot nyomtad meg véletlenül, esetleg bekapcsoltad a numerikus billentyűket aktiváló gombot?

Fontos elkülöníteni a hardveres és a szoftveres problémákat. Ha lett leejtve a laptop, leöntve bármilyen folyadékkal, vagy szakszerűtlenül tisztítva, szétszerelve, akkor hiába is próbálkozol szoftveres megoldásokkal. Ugyanígy, ha csak a Num Lock-ot nyomtad meg, akkor ne a billentyűzet kiszerelésével kezd!

A bekapcsolás utáni folyamatos sípoló hang a hibás billentyűzet egyik előjele lehet. Ha ilyet tapasztalsz, ideje tesztelni a billentyűzetet.

TESZTELJÜK A BILLENTYŰZETET

A legnehezebb, amikor bizonyos gombok nem működnek csak, míg a többi igen, vagy extrém esetben néha működnek, néha nem. Arra, hogy egyértelműen tudd, melyik gombok nem működnek a legegyszerűbb módszer, ha írsz velük. Ehhez nyiss meg egy Jegyzettömböt vagy Microsoft Word-öt, és kezdj el gépelni. Amelyik gomb nem működik, azt jegyezd le egy papírra.

Még egyszerűbb módszer a keyboardtester.com használata, melyet megnyitva a képernyődön is megjelenik a billentyűzeted, és láthatod mely gombokat nyomtál le és melyeket nem.

Tippek-trükkök: Mitől lehet, hogy a billentyűzeten néhány gomb nem működik?

FUNKCIÓGOMBOK (F1-F12) GYAKORI HIBÁJA

Tipikus jelenség, hogy az üzleti készülékeken meg van fordítva a funkciógombok működése. A legtöbb laptopon a space melletti Fn gomb és bármelyik F1-től F12-ig található gomb egyidejű lenyomása szükséges a speciális (más színnel jelölt) funkciók aktiválásához.

Egyes üzleti szériás gépeken – például a Lenovo ThinkPad széria szinte összes tagja – viszont éppen hogy fordítva működnek a funkciógombok. Így az Fn gomb lenyomása nélkül aktiválódnak a speciális funkciók. Ezért érdemes így is, meg úgy is kipróbálni! Ezt a funkciót a legtöbb esetben ki tudod kapcsolni illetve vissza tudod fordítani, ha belépsz a laptop BIOS-ába, és az „inverse function keys” feliratot megkeresve Disabled-re állítod azt.

blogunk ajánlása

NUMERIKUS (SZÁMBILLENTYŰK) HIBÁI

A nem teljes méretű billentyűzeteken nem ritka, hogy a Num Pad bekapcsolásával a billentyűzet jobb oldali felén található betűk lenyomásával az azokra kékkel festett számok jelennek meg a képernyőn. Sokan megijedünk ilyenkor hirtelen, ám ez teljesen normális jelenség! A kikapcsoláshoz mindössze a Num Lock megnyomására van szükség, és minden visszaáll normális üzemmódra.

Természetesen ez a funkció csak azokon a laptopokon érvényes, ahol a billentyűzet jobb szélén nem található dedikált, teljes értékű numerikus rész!

FOLYADÉKKAL LEÖNTÖTT BILLENTYŰZET

Több eset lehetséges, ha ráöntesz a laptopodra egy pohárral. Az, hogy hova folyik, meddig hatol a folyadék az teljes mértékben a laptopod kialakításától függ és a folyadék mennyiségétől csak másodsorban. A legtöbb laptop billentyűzet lyukacsos kialakítású, ami által a beöntött folyadék egyenes úton a laptop központi részegységéhez, az alaplaphoz folyik. Az alaplap nyomtatott áramkörökből és különböző, sokszor nagy feszültség alatt működő részegységekből áll.

Egy nagyobb bögre kávé a billentyűzetet és az alaplap kritikus részeit is teljesen befedte ezen a Dell Inspiron N5110-en

Leggyakrabban kis idővel a leöntés után billentyűzet bizonyos gombjai, egyes sorok vagy oszlopok, esetleg egyik fele teljes egészében működésképtelen lesz. Történhet a billentyűzet működésképtelensége úgy, hogy nem érzékeli egyes gombok lenyomását, vagy éppen fordítva: folyamatos lenyomást érzékel egy vagy több gombtól. Ilyen esetekben viszont csak és kizárólag a billentyűzet teljes cseréje segít. Ez azért van így, mert ilyenkor a billentyűzetben a billentyűk leütését érzékelő fóliát ha folyadék éri, akkor a továbbiakban nem vagy hibásan fogja érzékelni a lenyomásokat.

ZÁRÁSKÉNT

Akár szoftveres akár hardveres problémáról is legyen szó, jó eséllyel tudunk segíteni Neked. Mindkettő esetben nyugodtan hozd be hozzánk a laptopot és a helyszínen (vagy a laptopot szervizre felvéve), díjmentesen bevizsgáljuk.

blogunk ajánlása

 

 

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.