Tippek-trükkök: 7 egyszerű lépés a laptop memória teszteléshez

Tippek-trükkök: 7 egyszerű lépés a laptop memória teszteléshez

A számítógép legfontosabb alkatrészei közé tartoznak a memóriamodulok, amelyekben az éppen futó programok tárolják az adatokat. Ha a memória hibás, akkor is látszólag helyesen működhet a számítógép, ellenben váratlanul, bármikor bekövetkezhetnek programhibák, leállások. Ez váratlan kék halálok (BSoD – Blue Screen of Death) formájában materializálódik, ami végzetes adatvesztést, tönkrement HDD-t eredményezhet.

Sokszor találkozunk hibátlan, de egymással nem kompatibilis memóriamodulokkal is. Ilyen, ha kettő különböző sebességű vagy gyártójú modulnak kellene együtt dolgoznia. Általában nincs is ezzel semmi baj, néha viszont nem jönnek ki egymással a modulok. Megy az egyik is külön meg a másik is, de együtt az istennek nem hajlandóak. Ha ez a helyzet, akkor a hibajelenség, hogy bekapcsol a laptop, de nem ad képet. Ilyenkor a memóriák nem hibásak, csak épp nem összeillőek.

1. BIOS-BAN LÁTSZIK?

Ha bekapcsol a laptop és képet is ad, akkor a legelső lépés, hogy a BIOS-ba belépve ellenőrizzük, hogy felismerte-e a gép a memóriákat. A BIOS-ba belépni gépenként különféle módokon lehet, általában valamelyik funkciógombbal (F2, F9, F10, F12). A pontos gombot bekapcsoláskor, amikor a gyártó logója látszik a képernyőn ki is írja a laptop pár másodpercig.

A gomb megnyomásával beléptél a BIOS-ba, ahol általában az első lapon szerepel az észlelt memória mennyisége. Néha GB-ban, néha MB-ban, néha bájtban van megadva. Ha például kettő darab 2 GB-os modulod van, akkor MB-ban 4096 MB-ot kell látnod a BIOS-ban. Ha nem megfelelő értéket látsz, akkor ugorj rögtön a 4. és 5. pontra!

2. WINDOWS-BAN LÁTSZIK?

Ha BIOS-ban minden rendben van, akkor irány a Windows! Az operációs rendszer Rendszer paneljén fel van tüntetve, hogy mennyi memória van a laptopban. Ilyenkor azonban képbe kerül az is, hogy 32 bites vagy 64 bites rendszer van a laptopodon.

A Rendszer panelt a Windows logó és Pause gombok egyidejű megnyomásával vagy a Sajátgép (Ez a gép) ikonon jobb gombbal kattintással és a Tulajdonságok opció kiválasztásával tudod elérni. Itt a Memória (RAM) mérete sor az érdekes. Ha például kettő darab 2 GB-os modulod van, akkor 4,00 GB-ot kell itt látnod.

Tippek-trükkök: 7 egyszerű lépés a laptop memória teszteléshez

A Rendszer panelen látszik a memória mérete
(Nagyításhoz kattints a képre)

A 32 bites rendszerek 4 GB memóriát tudnak megcímezni, azonban ebbe beleszámít a videóchipnek dedikált memória mennyisége is például. Ezért van az, hogy azt látod a Rendszer panelen, hogy 4,00 GB (3,79 GB használható) feliratot látsz (vagy ehhez hasonlót, eltérő értékekkel). Ha 4 GB-nál több memóriát próbálnál meg használni 32 bites rendszeren, akkor sem fogsz akadályba ütközni, de a 4 GB-on felüli részt nem éred el, olyan, mintha nem is lenne. Így mindenképp ajánljuk 4 GB vagy afeletti memóriamennyiség esetén a 64 bites Windows használatát.

3. DDR3/DDR3L

Jó néhány éve már dominál a DDR3 memória a laptopokban, ám ezek különböző sebességűek és ami még fontosabb, hogy létezik alacsony feszültségű (1.35V) DDR3L modul is. Ezek a DDR3L modulok gond nélkül beleillenek fizikailag a sima DDR3 foglalatba, ám azzal nem kompatibilisek. Kárt tenni a gépedben nem tudsz velük, de nem fog bekapcsolni vele a laptop.

Minden esetben úgy válassz memóriát a gépedhez, hogy megnézed a meglévő memória típusát és az alapján választasz. Ha több segítségre van szükséged a választáshoz, vagy aggódsz a laptopod garanciája miatt, akkor ajánlom korábbi cikkünket: Tippek-trükkök: Ha bővítem a memóriát elveszik a laptopom garanciája?

blogunk ajánlása

4. MEMÓRIÁT KI, MEMÓRIÁT BE!

A leggyorsabb és legegyszerűbb, ha megnézed rendesen vannak-e a foglalatban a memóriák. Amikor nem érintkeznek teljesen (az összes arany színű PIN-jükkel), olyankor fordulhat elő, hogy kék halálozik, vagy bekapcsol, de képet nem ad a gép.

A memóriát a sárgával jelölt foganytúk óvatos elhajlításával tudod kivenni az alaplapból

A memória újra behelyezése:

1. Kapcsold ki teljesen a laptopot
2. Fordítsd meg, és távolítsd el az akkumulátort
3. Távolítsd el a memóriát takaró műanyag fedlapot (néha a billentyűzet alatt van)
4. Vedd ki a foglalatból a memóriát vagy memóriákat
5. Helyezd vissza a memóriát vagy memóriákat, úgy, hogy azok holtjáték nélkül a helyükre pattanjanak

5. FOGLALAT VARIÁCIÓK

Ha így nem járnál sikerrel és két modul van a gépben, akkor cseréld meg őket és/vagy próbáld meg csak az egyik-másik modullal. Két modul és két foglalat esetén a variációk száma hat, ezt gyorsan végig lehet próbálni. Tegyük fel, hogy van egy 1 GB-os és egy 2 GB-os modulod.

A lehetséges variációk:

1. variáció: 1 GB-os modul egyedül, az A foglalatban
2. variáció: 1 GB-os modul egyedül, a B foglalatban
3. variáció: 2 GB-os modul egyedül, az A foglalatban
4. variáció: 2 GB-os modul egyedül, a B foglalatban
5. variáció: 1 GB-os modul az A, 2 GB-os modul a B foglalatban
6. variáció: 2 GB-os modul az A, 1 GB-os modul a B foglalatban

Kizárásos alapon a rossz modult ne tedd vissza és készen is vagy. Ha nem férsz hozzá könnyen a memóriákhoz, akkor keresd fel üzletünket és kollégáim segítenek ebben. Mindössze 5 perc szükséges és megtaláljuk a ludast.

6. GYORS, DE FELÜLETES MEMÓRIATESZT

Ha nem arról van szó, hogy két modul nem kompatibilis egymással, hanem az egyik modul ténylegesen rossz, akkor gyakran kék halálozhat tőle a laptopod. Ezzel pedig az a legnagyobb baj, hogy nehezen reprodukálhatóak.

Éppen ezért oly fontos kiszűrni a memória hibáját. Az ilyen hibák felderítésére alkalmasak a memória-tesztelő programok. A legnépszerűbb és egyben teljesen ingyenes megoldás erre a MemTest86+ nevű program, de egyelőre nem megyünk ennyire mélyre, hanem a Windows Memóriadiagnosztikát nézzük meg.

Windows Memóriadiagnosztika futtatása:

1. Nyomd meg a Windows logó + R billentyűkombinációt és írd be: mdsched.exe, majd nyomj Entert
2. Felugrik egy ablak, hogy valóban szeretnéd-e a memóriatesztet futtatni
3. Kattints az Újraindítás most és problémák keresése (ajánlott) lehetőségre

A géped újraindul, és elvégzi a memóriatesztet. Ez idő alatt ne kapcsold ki, ne indítsd újra, és legyen töltőre csatlakoztatva a laptop! Amint vége van  tesztnek, a laptop újraindul magától. Az eredményeket az Eseménynapló > Windows naplók > Rendszer > jobbra Memóriadiagnosztika eredmények alatt találod.

7. ALAPOS, DE LASSÚ MEMÓRIATESZT

A Windows Memóriadiagnosztikánál jelentősen alaposabb ám lassabb is a korábban említett MemTest86+ program, amelyet az alábbi weboldalról tudsz letölteni: http://www.memtest86.com.

A MemTest86+ segít a memóriahibák kiszűrésében

A program futtatásának két módja van:

  • A letöltött image fájl CD-re vagy DVD-re való kiírásával,
  • Boot-olható pendrive készítésével és az image fájlban található fájlok felmásolásával.

Helyezd be az elkészült CD-t, DVD-t vagy pendrive-ot és amennyiben szükséges, a rendszerindító (boot) képernyőn válaszd ki, hogy a számítógép ennek segítségével induljon. Indulás után a program azonnal nekilát a memória tesztelésének és egészen a számítógép kikapcsolásáig végzi azt.

Érdemes a tesztet 24 óráig (igen, egy teljes napon keresztül), de legalább 8 óráig futtatni. Amennyiben a memóriamodul hibás, azt a program jelzi. A művelet befejezéséhez a gép bekapcsoló gombjának megnyomása, tehát leállítás szükséges.

ÖSSZEGEZVE

 

Nem bonyolult részegységek a memóriák, de mégis borzasztó nagy fejfájást tudnak okozni, ha nem működnek. Legyen inkompatibilis vagy ténylegesen hibás a memória, ami a laptopodban van, bízom benne minden felmerült kérdést sikerült tisztázni.

Ha problémába ütköznél, nem tudsz választani vagy csak inkább nem vágnál bele egyedül a bővítésnek, akkor segítünk! Ügyfélszolgálatunkat bármikor keresheted a weboldalunkon chat-en, vagy telefonon és e-mailben is.

A szervizünkben a bevizsgálás minden esetben ingyenes, akkor is, ha nem kéred a javítást. Miután szervizes kollégáink feltárták a hibát, értesítünk a hibáról/hibákról, amit találtunk, és tájékoztatunk a javítás költségeiről.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.