Tippek-trükkök: Mi okozhatja a laptop hűtőjének leállását?

Tippek-trükkök: Mi okozhatja a laptop hűtőjének leállását?

Kivétel nélkül az összes alkatrésznek megvan a maga dolga a laptopon belül, de vannak fontosabb, ha úgy tetszik a helyes működéshez kritikus alkatrészek is. Ilyen a laptop hűtőventilátora is, ami a legtöbb gépben folyamatosan megy és mennie is kell, különben pikk-pakk túlmelegedne a gép és leállna.

De mégis mikor kell biztosan mennie a ventilátornak? Miért zúg és megy egyfolytában a laptopban a hűtő ventilátor? Mit lehet tenni, ha mennie kéne, de mégsem forog? Ma ezekkel a kérdésekkel fogunk foglalkozni.

AKTÍV, PASSZÍV ÉS ADAPTÍV HŰTÉS

A laptopoknál alig pár éve jelent meg a passzív hűtés fogalma, ami egészen egyszerűen ventilátor nélküli hűtést jelent és kizárólag a hűtőborda (általában kiegészítve a fém kasztni) hőelvezető erejére hagyatkozik. Ezt a megoldást a kevésbé nagy teljesítményű gépeknél alkalmazzák, ahol a processzor kisebb hőkibocsátással rendelkezik és nincs a gépben diszkrét videóchip, ami szintén ontaná magából a meleget.

A passzív hűtés ellentéte a hagyományos aktív hűtés. Aktív hűtésről akkor beszélünk, ha a laptop a hűtőborda mellett egy vagy több ventilátorral is rendelkezik. A ventilátor feladata, hogy a hűtőborda lamellázott részét fújja hideg levegővel, segítve a meleg távozását a gépből és ezáltal a hűtőborda visszahűlését. Így tartható fenn hosszú órákon keresztül a gép nagy teljesítményen való használata. Az megint más kérdés, hogy ezt milyen fordulatszámon teszi. A fordulatot a laptop vezérlése (BIOS-szinten) határozza meg, a processzor hőmérsékletétől függően. Ha azt érzékeli, hogy magas a CPU hőfoka, akkor ad a ventinek egy kis kakaót. Ha pedig nem csökken a hőfok eléggé, akkor még egy kicsit. Ezt addig fokozza, ameddig az optimálisnak vélt hőfokra nem csökken a CPU hőmérséklete. A hűtés intenzitása gépenként eltérő lehet, de ha folyamatosan zúgást hallasz a ventilátor felől, úgy, hogy közben semmi komolyat nem végzel a géppel, az egy jel, amire érdemes felfigyelni. Erről is mindjárt szót ejtek bővebben.

Legvégül az adaptív hűtés egy olyan eljárás, amikor olyan hőmérséklet küszöb van beállítva a gépen (szintén BIOS-szinten, amit módosítani nem lehet), hogy csak egy bizonyos hőfok elérésekor kapcsoljon be a ventilátor. Ez lehet 40°C vagy 60°C is, szintén a gyártó határozza meg, a lényeg, hogy addig áll a ventilátor. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy kevesebb port szív be a gép, a hátránya, hogy kellemetlenebb lehet így használni a gépet, hiszen magasabb alaphőmérséklete van, ami a tenyérnek vagy a combodnak nem biztos, hogy kellemes, ha ölben tartva használod a gépet, vagy a billentyűzetnél pihenteted a kezed. A hőfokprofilokat a BIOS tartalmazza, annak frissítésével pedig olykor használhatóbb, életszerűbb profillal íródik felül.

FOLYAMATOSAN ZÚG A VENTILÁTOR

Nem csak zavaró a folyamatosan maximum fordulatszámon pörgő ventilátor, de több energiát is fogyaszt, ami hamarabb lemerülő akkumulátorhoz vezet, de ami még ennél is nagyobb probléma, hogy több port szív be magába a gép. Illetve a folyamatosan pörgő ventilátor hamarabb elromlik.

Pedig sajnos ez egy öngerjesztő folyamat:

1. Eltömődik porral a ventilátor és a hűtőlamellák
2. Azonos hőfokon tartáshoz nagyobb fordulatszám szükséges
3. Több por kerül a gépbe, ezáltal még jobban eltömődik
4. Még magasabb fordulatszám kell a hűvösen tartáshoz
5. Ez pedig újfent még több port gyűjt össze a gépben

Gondolom Te is látod, hogy ennek így nem lesz jó vége. Külső beavatkozás nélkül az „egyensúlyi állapot” nem áll vissza, egész addig fokozódik a probléma, ameddig a túlmelegedés miatt a munka kellős közepén leáll a géped, adatvesztést okozva.

blogunk ajánlása

TIPIKUS VENTILÁTOR PROBLÉMÁK

A ventilátor nem egyetlenféleképpen tud tönkremenni, a pontos hibáról pedig sokat elárul a hűtés hangja.

- Kosz a ventilátorban: a leggyakoribb, hogy a ventilátor lapátjai között gyűlik fel jelentős mennyiségű kosz. Ilyenkor ugyanúgy forog tovább, de valamivel lassabban, és magától értetődően kisebb légszállítással. Ilyenkor a tisztítás segít.

- Kosz a hűtőborda lamellái közt: ha a lamellák tömődnek el, akkor aztán pöröghet a ventilátor, semmire nem megy vele. Szintén a tisztítás oldja meg a problémát, a laptop szó szerint fellélegzik utána.

- Törött lapát: ha szerencsétlenül akadnak be nagyobb porcicák a lapátok közé (és még esetleg bele is fújtál sűrített levegővel, jobban beakasztva őket), akkor bizony nem ritka, hogy letörnek a lapátok. Mivel innentől nem lesz egyensúlyban a ventilátor forgó része, ezért kis idővel a többi is ripityára törik. Általában kattogó hangja van tőle a ventilátornak. Csak a ventilátor cseréje oldja meg a problémát.

- Beakadt ventilátor: az előző eset módosult változata. Ilyenkor megáll a ventilátor egy helyben, majd idővel leég a motorja. Jellemzően az a feltűnő, hogy extrém forró a laptop, és semmi hangja nincs. Sok laptop „fan error” hibával kapcsol be miatta. Szintén a ventilátor cseréje szükséges.

- Csapágyas, tengelykopott ventilátor: még ha rendszeresen is van tisztítva egy laptop, idővel kikophat a tengelye vagy csapágyas lesz. Jellemző hangja a kattogó, zakatoló hang. Ez is csak a ventilátor cseréjével orvosolható.

MI TÖRTÉNIK A NEM TISZTÍTOTT GÉPPEL?

Sokszor írtunk már róla, de nem tudunk elégszer beszélni erről. A túlmelegedő gépnél az első tünet, hogy lelassul. A processzor és a videóchip rendelkeznek olyan fejlett energia- és hőgazdálkodással, ha úgy érzékelik, hogy túlmelegednek, akkor jelentősen csökkentik a sebességüket. Ez viszont nem megoldás, csupán tüneti kezelés, és abból is a bosszantóbb fajta.

Tudod mi az, ami még ennél is bosszantóbb? Ha se szó, se beszéd egyszer csak megáll a géped, mert annyira áthevült. Ilyenkor 10-15 percet várnod is kell vele, míg vissza tudod kapcsolni, és ha épp olyankor áll meg, amikor a HDD írási műveletet végez (elég gyakran van ilyen), annak bizony adatvesztés is lehet a vége.

Fontos: a hosszabb távú folyománya a túlmelegedésnek az alaplapra forrasztott chip-ek tönkremenetele. Ezek a chip-ek több száz forrasztott ponton érintkeznek az alaplappal és az extrém hőingazodás hatására szépen lassan elengednek. Attól függően, hogy melyik chip mond csütörtököt először több fajta hibajelenséggel találkozhatsz: bekapcsol a gép, de nem ad képet (hallod, ahogy felzúg, de nem látni a kijelzőn semmit), vagy akár egyáltalán be sem kapcsol.

BEFÚJNI SŰRÍTETT LEVEGŐVEL ≠ TISZTÍTÁS

Arról már írtunk korábban, hogy a sűrített levegő befújása miért nem jelent megoldást. Röviden összefoglalva: amikor már túl sok por, kosz, szösz gyűlt fel a gépben, akkor az szétszerelés nélkül nem fog kijönni, akkor sem, ha belefújsz a gépbe. Sőt, csak még inkább beszorul, megakasztja a hűtőventilátor lapátjainak mozgását, amivel még egy ventilátor cserét is nyersz magadnak.

Épp emiatt csak és kizárólag a laptop teljes szétszerelése, teljes belső portalanítása segít. Már csak azért is, mert ilyenkor lehetőség van eltávolítani a hűtőbordát is, hogy friss hővezető pasztát applikáljunk a CPU és a heatsink közé. Mire arra kerül a sor, hogy tisztítani kell a gépet mindenképpen, sokszor eltelt 2-3 év, ami alatt kővé keményedik a hővezetőpaszta, ami semmilyen formában nem képes ellátni feladatát.

A laptoptok tisztításának folyamata szervizünkben

A sűrített levegő befújást emiatt egyáltalán nem ajánljuk, mert olykor több kárt tehetsz vele, mint hasznot. Ehelyett vagy szereld szét teljesen a laptopod és tisztítsd ki kompletten vagy bízd szakemberre a feladatot. Szervizünkben egyetlen napra kell itt hagynod a géped és kívül-belül teljes tisztítást végzünk rajta, portalanítással, újrapasztázással, melegedés teszttel és külső tisztítással együtt.

Szerviz szolgáltatásaink között természetesen a teljes körű laptop tisztítás is szerepel; kollégáink szakszerűen szétszedik a készüléked, majd minden alkatrészét portalanítják, elvégzik külső és belső tisztítását, a processzor hőelvezetésének megújítását, újra pasztázását. Ez a tisztítás akár több évvel is megnövelheti a laptopod élettartamát.

Szervizünkben a teljes tisztítás költsége bruttó 16.990 forint, és a javítás 1 munkanapot vesz igénybe. Sürgős esetekben szervizünkben lehetőség nyílik expressz tisztításra is, ennek költsége bruttó 23.980 forint, és a javítás 3-4 órát vesz igénybeFigyelem: az expressz szolgáltatás csak hétköznap vehető igénybe!

Kíváncsi vagy hogyan tisztítjuk a laptopod?

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.