Tippek-trükkök: Miért nem érzékeli a laptopom a töltést?

Tippek-trükkök: Miért nem érzékeli a laptopom a töltést?

Roppant bosszantó tud lenni, ha azt látod, hogy még 20 percnyi munkára elég csak az, ami a laptopod akkujában maradt. Tudod mi az, ami még ennél is bosszantóbb? Ha rádugod a gépre a töltőt, de nem történik semmi.

A laptop, az akkumulátor és a töltő működése összefügg egymással, ha úgy tetszik szimbiózist alkotnak egymással. Nincs az egyik a másik nélkül, együtt alkotnak egy egészet. De hogy kicsit konkrétabban fogalmazzak: ha rossz a töltőd, akkor nem fogja tölteni az akkumulátort. Ha az akkud rossz, akkor úgyszintén nem. De a laptoppal is lehet baj. Ma sorra vesszük azt, hogy mitől nem érzékeli a töltést a laptopod.

AZ AMPER ÚTJA

Onnantól, hogy a töltő kábelét a falba dugod, nagyon sok alkatrészen kell az áramnak keresztül folynia, míg elér az akkumulátorba. Ezek az alkatrészek a következőek:

- hálózati töltő tápkábele (töltő és a fali aljzat között)
- hálózati töltő
- laptop DC-tápcsatlakozója (ahova bedugod a kábelt)
- laptop alaplapja (töltő áramkörök)
- akkumulátor

Láthatod, hogy ha ezek közül bármelyik tönkremegy, akkor óhatatlanul megszakad vagy dadog az áramátvitel.

A TÖLTŐ TESZTELÉSE

Mielőtt bármibe belemélyednénk, állapítsuk meg, hogy valóban a töltő rossz-e! A töltő helyes működésének ellenőrzése:

1. Kapcsold ki teljesen a laptopot, a Start menü Leállítás opciójával (ne alvással, mert úgy adatvesztés következhet be!)
2. Fordítsd meg a laptopot óvatosan, úgy, hogy a laptop alját lásd
3. Távolítsd el az akkumulátort
4. Fordítsd vissza a laptopod normál állásba, akkumulátor nélkül
5. Csatlakoztasd a laptopod töltőjét és próbáld meg bekapcsolni a laptopod

blogunk ajánlása

HONNAN TUDOM, HOGY ROSSZ A TÖLTŐM?

A meghibásodott laptop töltőre több, különböző jel is utalhat:

Laptop töltő hiba:

A kábel mozgatására néha töltődik, néha pedig nem töltődik az akkumulátor. Ilyenkor általában sajnos megszakadt a kábel, ilyen töltőt semmiképp ne használj! A szakadt kábellel rendelkező töltő nem csak zárlatot okozhat, hanem tűzveszélyes is. Nem éri meg a laptopod vagy épp a lakásod kockáztatni egy rossz töltő miatt.

Tipp: gyári új és utángyártott laptop töltők, 1 év garanciával, raktárról, azonnal. Segítséget az új töltő kiválasztásához és árakat ide kattintva találsz.

Tippek-trükkök: Miért nem érzékeli a laptopom a töltést?


DC tápcsatlakozó hiba:

Előfordulhat az is, hogy nem szakadt meg a kábel, de mégis néha tölt, néha nem.

Ilyenkor a DC-tápcsatlakozót érdemes megvizsgálni. Ha a töltő bedugása után a csatlakozó fejének holtjátéka van (mozog a csatlakozó a foglalatban), akkor sajnos eltörött a laptopon belüli csatlakozó, ennek a cseréjére van szükség. Ha láthatóan törött a töltő csatlakozója vagy a foglalat, amelybe bedugnád a töltőt, akkor szintén cserére van szükség. Ilyen hibával rendelkező laptop használatát sem ajánljuk, mert ugyanúgy zárlat- és tűzveszélyes. Több olyan laptopot is hoztak már a szervizünkbe, ahol a töltő csatlakozó hibája miatt megolvadt a műanyag ház.

És honnan tudod megállapítani, hogy tölt-e a töltő?! Onnan, hogy a Windows-ban, a jobb alsó sarokban, az óra mellett az akkumulátor ikonra húzva a kurzort azt a feliratot látod, hogy: „Csatlakoztatva, töltődik”. Illetve az is jó vizuális visszajelzés, hogy a legtöbb töltőn található visszajelző LED (általában zöld színű lámpácska) világít. Ha nem világít, de mégis be van dugva a laptopba és a hálózati áramba is, akkor valószínűleg zárlatos a töltő és cserére szorul.

Tipp: A szervizünk munkatársai a hibás, törött DC csatlakozókat minden esetben kicserélik. Mivel ez a gép teljes szétszedése után végezhető el, ebben az esetben természetesen egy teljes tisztítást is elvégzünk laptopján, díjmentesen.

Laptop szervizünkben a DC-tápcsatlakozók cseréje bruttó 29.990 Forint, ami tartalmazza az új alkatrész árát is. A javítás 1 munkanapot vesz igénybe. Sürgős esetekben szervizünkben lehetőség nyílik expressz dc-tápcsatlakozó cserére is, ennek költsége + 6.990 forint, és a javítás 3-4 órát vesz igénybe.


Akkumulátor hiba:

Ha a Windows-ban azt látod, hogy „Csatlakoztatva, nem töltődik” az általában inkább akkumulátor problémára utal. Ugyanígy akkumulátor hibát jelent, ha piros X-et látsz az akkumulátor ikonon, ilyenkor nem a töltővel van a probléma, hanem az akku érett cserére. Erről bővebben korábbi írásunkban olvashatsz: Tippek-trükkök: A laptop akkumulátor helyes használata.

Tipp: gyári új és utángyártott laptop akkumulátor, 1 év garanciával, raktárról, azonnal. Segítséget az új akkumulátor kiválasztásához és árakat ide kattintva találsz.

ÖSSZEGEZVE

Ha bekapcsol a laptop és világít a zöld visszajelző LED a töltőn, akkor a töltőd jól működik. Ha ilyenkor mégsem tölt az akkumulátor, akkor valószínűleg az a hibás.

Ha nem világít a LED, vagy a kábel mozgatására néha kialszik, illetve kikapcsol hirtelen a laptop, akkor sajnos törött a töltőd kábele, esetleg zárlatos a töltő, de a korábban említett DC-tápcsatlakozó hiba is előfordulhat. Ilyen esetben a töltő cseréjére vagy a DC-tápcsatlakozó javítására van szükség!

Ritka esetben előfordulhat az is, hogy a hálózati kábel szakadt meg, amivel a töltőt a hálózati áramba dugod.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.