Szaküzletünk 4 napig zárva, rendelj most ingyenes szállítással! - kuponkód:
LSZHUSVET
2024-04-01T23:59:59

Vigyázat! Mitől megy tönkre a legtöbb laptop?

Vigyázat! Mitől megy tönkre a legtöbb laptop?

Mint minden elektronikai eszköz, a laptop is érzékeny a külső behatásokra – legyen az leejtés, vagy épp, ha folyadék kerül bele. De hinnéd vagy sem, nem ettől megy tönkre a legtöbb laptop. A laptopok jelentős része normál használat mellett megy tönkre 2-3 év alatt. A normál használat alatt azt értem, hogy vigyázol rá, odafigyelve használod. És mégis, eltelik a garanciális időszak, és nem sokkal utána váratlanul elromlik. Összeesküvés elmélet áll mögötte? A gyártók így tervezik a laptopokat? Nem, a magyarázat ennél jóval egyszerűbb.

A laptopba zárt porcicák

A géped nagyon hasonló részegységekből épül fel, mint egy asztali számítógép: van benne processzor, alaplap, „videókártya” (amely valójában egy videóchip, nem teljes értékű videókártya), merevlemez.

Ezek az alkatrészek hőt termelnek, nem is keveset. A termelt meleget a ventilátor segít kijuttatni a laptopból. Egyik szellőzőrácson beszívja a hideg levegőt, amely a ventilátor (fan) segítségével keresztülmegy a hűtőcső (heatsink) hőleadó lamelláin, majd a másik szellőzőrácson távozik a meleg levegő.

Mi tudja megborítani ezt a zárt hőegyensúlyi rendszert? Igen, kitaláltad, a por. A por, ami mindig száll és mindenhova leül. Ezt a port szívja be a laptopod, szépen lassan eltömítve a réseket, extrém esetben tömbösödve. Nem ritka, hogy olyan laptopokat látunk, amibe már szinte kővé keményedett porcicákat találunk.

Miért veszélyes ez?

Minél több por van a gépedben, annál kevésbé lesz hatékony a laptop hűtése. És minél kevésbé hatékony a laptop hűtése, annál nehezebb a ventilátornak üzemi hőmérsékleten tartania a processzort és a videóchipet.

Vigyázat! Mitől megy tönkre a legtöbb laptop?
Nem extrém eset: a lamellák eltömődtek, nincs légáramlás

Még ezzel sem lenne olyan vészesen nagy baj, de sajnos ezek az alkatrészek nem örök életűre vannak tervezve. Olyannira nem, hogy rendszeres takarítással és már irreálisan nagy odafigyeléssel sem mehetnének tovább, mint 5-10 év. Persze nem minden alkatrész ilyen „gyenge”, de mint tudjuk minden dolog legfeljebb olyan strapabíró, mint a leggyengébb láncszeme.

blogunk ajánlása

A gyenge láncszem

És akkor most elárulom a titkot, hogy mitől mennek tönkre a laptopok. A modern laptopok több, mint fele a videóchip meghibásodása miatt romlik el. A videóchip felel azért, hogy a laptopod kijelzőjén kép jelenjen meg.

Ez a kép lehet a Windows, egy lejátszott film, vagy bármi egyéb. A videóchip állítja elő és továbbítja a megjelenítendő adatot a képernyőnek. A videóchip a laptopok 99%-nál egy alaplapra forrasztott alkatrész, amely több száz forrasztási ponton kapcsolódik.

A videóchip üzemi hőmérséklete valahol 40 és 60°C között van. Ez eltérő lehet típusonként, a régebbi fajta videóchipek kevésbé energiatakarékosak például, gyorsabban melegednek, de ugyanez elmondható az AMD (régebben ATi) videóchipekről is. Mindaddig nem jelent ez mégsem problémát, ameddig megfelelő a laptop hűtése.

Ott kezdődnek a bajok, ha felgyülemlik a gépben a korábban említett por. Ilyenkor jóval magasabb hőmérsékleteket ér el a videóchip a laptopban, akár 80-90°C-ra is felmelegedhet. Maga a chip szilíciumlapkájának ez semmilyen problémát nem okozna, akár 2-300°C-os hőmérsékletet is kibírna.

A problémát az előbb említett forrasztási pontok okozzák. Ezek a forrasztási pontok az extrém hőingazodás hatására – hiszen például 20-25°C-os szobahőmérsékletről nem 60°C-ra melegszik fel a chip, hanem éppen 90°C-ra, akkor több, mint kétszer olyan mértékű hőingadozásnak van kitéve, mint eleve – ezek a forrasztási pontok szépen lassan elengednek.

Mi történik, ha elengedtek a forrasztási pontok? A laptop nem ad képet. Bekapcsolod, és nem látsz semmit a kijelzőn. Hallod, hogy felpörög a ventilátor, adott esetben még a Windows bejelentkező hangját is hallani, de a kijelzőn nem látszik semmi.

Jellemző GPU (videóchip) hiba a szétesett kép, akkor jelentkezik, ha a forrasztási pontok már kezdenek elengedni

Sokszor ilyenkor még külső kijelzőre kötve lehet egy ideig használni a gépet, de rendkívül esetleges, hogy milyen megbízhatóan és mennyi ideig. Ha ez megtörtént, akkor már szó szerint meg vannak számlálva a laptop napjai.

blogunk ajánlása

Visszafordítható?

Nem, ez a folyamat nem visszafordítható, viszont megelőzhető! Ha a fent leírt jelenség bekövetkezett, akkor két lehetőséged van: másik laptop után nézni, vagy rendkívül nagy összegű javítás keretén belül lecseréltetni a gépedben a videóchip-et.

Mire oda jutunk, hogy tönkremenjen a videóchip, eltelt valószínűleg 2-3 év, ameddigre a laptop olyannyira értékét veszíti, hogy többe kerül a javítás, mint amit a laptop ér.

Megelőzés? Hogyan?

Roppant egyszerű megelőzni a problémát, csupán figyelni kell az árulkodó jelekre. Egyértelmű audiovizuális jeleket ad a laptopod arról, ha túlmelegszik:

● Hangosabb a laptop, ami a gyorsabban pörgő ventilátor miatt van

● Tapintásra nagyon meleg vagy forró a laptop akár rövidebb használat (30 perc) után is

● Mindezek ellenére nem forró, hanem hideg levegő áramlik ki a szellőzőrácson (vagy épp semmi sem)

Maga a megelőzés pedig kimerül abban az egyszerű eljárásban, hogy évente egyszer tisztítsd vagy tisztíttasd ki a laptopod. Természetesen ezt könnyebb mondani, mint megtenni, hiszen a laptop valódi tisztítása teljes szétszereléssel jár. A sűrített levegő befújása nem feltétlenül orvosolja a helyzetet, sőt sok esetben csak ront a dolgokon: Ezért NE használj sűrített levegőt laptop tisztításhoz!

Olcsó és hatékony segítség

Az, hogy vigyázzunk és karban tartsuk a laptopot csupán egy kis odafigyelésre és minimális idő- és pénzbefektetésbe kerül. Olyan ez, mint az autód szervizelése: ha becsülettel elviszed évente, vagy legfeljebb 12-15 ezer kilométerenként szervizbe, akkor jóval tovább hűséges társad lesz a mindennapokban.

Általános tanácsok a túlmelegedés elkerülésére:

● Kerüld a laptop ágyban, párnák között, földön, szőnyegen való használatát,

● Keress egyenletes, kemény felületet (asztal), amelyen használod a laptopot,

● Ne tedd táskába, zacskóba bekapcsolt állapotban.

Azt pedig nagyon egyszerűen ki lehet számolni melyik az olcsóbb:

● Használni 2-3 évig egy laptopot, majd újat venni, ha elromlott,

● Évi egy alkalommal kitisztíttatni teljesen.

Az első opció az igényeidtől függően száz-százötvenezer forinttól a csillagos égig terjed, a második pedig mindössze 16.990 Ft alkalmanként. A valós megoldás a laptop évente egy alkalommal való kitisztítása.

Kollégáink szakszerűen szétszedik a készüléked, majd minden alkatrészét portalanítják, elvégzik külső és belső tisztítását, a processzor hőelvezetésének megújítását, újra pasztázását. Ez a tisztítás akár több évvel is megnövelheti a laptopod élettartamát.

Szervizünkben a laptopok bevizsgálása minden esetben teljesen díjmentes és ha szükséges, akkor teljes tisztítás költsége bruttó 16.990 forint, és a javítás 1 munkanapot vesz igénybe. Sürgős esetekben szervizünkben lehetőség nyílik expressz tisztításra is, ennek költsége bruttó 23.980 forint, és a javítás 3-4 órát vesz igénybe. Figyelem: az expressz szolgáltatás csak hétköznap vehető igénybe!

 

Kíváncsi vagy hogyan tisztítjuk a laptopod?

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.