Sokk: Így néz ki a legtöbb laptop, ami még soha nem volt kitisztítva

Sokk: Így néz ki a legtöbb laptop, ami még soha nem volt kitisztítva

Azt tudtad-e, hogy a laptopok átlagos élettartama nem több, mint csupán 3 év? És arra gondoltál-e már mitől forrósodik át annyira a laptop az öledben, vagy épp miért olyan hangos? Mindegyik kérdésre válasz a túlmelegedés. Ma megmutatjuk hogyan is néz ki egy 3 éve nem takarított gép belülről és azt is eláruljuk mit tudsz tenni ellene!

A mindent eltömítő por

Hogy további kérdésekkel bombázzalak – és előre elnézést kérek, ha kissé túl naturális a hasonlat: tudtad-e, hogy amikor orrot fújsz, akkor mi is az ami felgyülemlik az orrodban és kifújod? Ha a válaszod a por, akkor képben vagy.

A környezetünket szennyező por olyan részecskékből áll, amelyek a légkörben lebegnek, fölkapja őket a szél, tovaszállítja, de később leülepednek. A por eredete igen sokféle lehet. A por alkotóelemei a talaj, a szennyezések, az ipari termelés, az emberi környezet apró szemcsés részecskéi, de legfőképp az emberi elhalt hámsejtek válnak porrá.

A por ellen nem nagyon tudsz mit tenni, nagyjából állandó a mennyisége. Lehet törölgetni, lehet porszívózni, de a por ott lesz előbb-utóbb újra. De hogy visszakanyarodjunk a témánkhoz, miben is van ennek köze a laptopokhoz?

Az orrod ki tudod fújni, de a laptopod ugyanezt nem tudja megtenni sajnos. Mondhatnád: de hiszen erre van a ventilátor a gépben, nem? Nem egészen, a laptopban lévő ventilátort a meleg levegő elszállítására találták ki, így annak a laptopban való elhelyezkedése és közvetlen környezete (légszállításra alkalmas rések, hőleadó lamellák kialakítása) is ennek megfelelően lett megtervezve.

Más szavakkal: a laptop belsejébe került por külső beavatkozás nélkül nem képes eltávozni onnan. Ennek egyenes következménye, hogy az idő múlásával egyre több por lesz a gépben.

Láttál-e már porcicát? És poroszlánt?

Alapvetően a laptop működésében szerencsére nincsen korlátozva, ha por kerül bele. Az egyetlen, ám mégis igen fontos alkatrész, amely megsínyli a por jelenlétét, a laptop hűtése. Minél több por van a laptopodban, annál kevésbé lesz hatékony a hűtés, annál gyorsabban túlmelegszik a laptop.

A gyakorlatban ez így néz ki:

Sokk: Így néz ki a legtöbb laptop, ami még soha nem volt kitisztítva

A fenti kép egy 3 éve nem takarított laptop belsejéből származik. Látható, hogy a hőelvezetőcső (heatsink), illetve annak lamellázott hőleadó felén jelentősen felgyülemlett a por, már-már olyannyira összeállva, hogy egyetlen nagy darabban lehetett csak eltávolítani.

Ebben a stádiumban a laptop hűtése teljes mértékben képtelen az optimális üzemi hőmérséklet fenntartására, 5-10 percen belül olyan szinten átforrósodik a laptop, hogy azonnal lekapcsol.

Amikor a sűrített levegő már nem megoldás

Nem szoktuk ajánlani soha a sűrített levegő használatát, mint helyettesítő alternatívát a laptop tisztításra. Ennek oka roppant egyszerű: a sűrített levegő pontosan ugyanazon az úton halad a laptopban, mint a normál levegő, csak egy némileg nagyobb sebességgel. Ennek eredménye az, hogy csak jobban betömíti a résekbe a port, amivel éppen ellentétes hatást érsz el.

Ahhoz, hogy valóban kikerüljön a por minden apró résből és zegzugból, más irányból kell érje a kompresszált levegő. Ezt pedig csak egyetlen módon lehet elérni: a laptop teljes szétszerelésével.

Tehát a sűrített levegő inkább segédeszköz lehet a komplett laptop tisztításhoz. De mégis mi is az a komplett laptop tisztítás?

A laptop komplett tisztítása (leegyszerűsítve):

1. A laptop teljes áramtalanítása

2. A laptop burkolatának felnyitása, hogy hozzáférjünk a ventilátorhoz és a heatsink-hez

3. A ventilátor és a heatsink alapos megtisztítása (kézzel, ecsettel, sűrített levegővel)

4. Mivel eltávolítottuk a heatsink-et, ezért a CPU-val, GPU-val érintkező rész újrapasztázása

5. A laptop összeszerelése

Ez egy végtelenül általános leírása a folyamatnak. Minden laptop más és más, van amelyik könnyebben tisztítható (egyetlen szervizfedél eltávolításával) és akad olyan is, amelyet a szó legszorosabb értelmében az utolsó csavarig szét kell ehhez szerelni.

Ha még nem láttál belülről laptopot, akkor el sem tudod képzelni, mennyire zsúfoltan vannak a vezetékek és szalagkábelek elvezetve, amelyeket helytelen összeszerelés esetén bizony nagyon könnyű odacsípni, aminek a vége egy jóval költségesebb javítás, mintha elhoztad volna hozzánk tisztításra a géped.

Nem beszélve a nem ritkán 3-4 különböző használt csavar típusról, amelyek bizony nem csereszabatosak egymással. Ha nem jegyezted pontosan meg melyik hova kerül, akkor pedig könnyen eltörnek a csavarokat tartó csavarfészkek vagy épp könnyen átfúrhatod a műanyag fedélen a hosszabb csavart, ami nem csak csúnya, de rossz helyen átfúrva ronthatja a laptop statikai kohézióját is.

A VALÓDI MEGOLDÁS: LAPTOPSZAKI

A laptopod nem úgy lett megtervezve, hogy 3 év után tönkremenjen. Karbantartva és ápolva ennek két vagy akár háromszorosáig is működni fog.

Ahhoz, hogy ez így lehessen csupán az alábbiakat kell megfontolnod:

● Ne használd a földön, ágyban a laptopod (ott több a por, gyorsabban eltömődik)
● Ha túlmelegedést észlelsz (hangosabb ventilátor, tapintásra forró burkolat), akkor tegyél ellene
● Csak és kizárólag, akkor állj neki a laptopod tisztításának, ha biztos vagy a dolgodban – az okozott kár többszöröse lehet a szakszerű tisztítás árának
● Ha nem vagy biztos a dolgodban, keress fel szakszervizt, amivel időt, pénzt és ősz hajszálakat spórolhatsz

A laptop rendszeres karbantartása ugyanolyan kötelezően elvégzendő művelet, mint az autód éves ellenőrzése a szervizben. Ennek révén elérheted, hogy ne kelljen 2-3 évente új laptopba beruháznod, mert az előző tönkrement.

Kollégáink szakszerűen szétszedik a készüléked, majd minden alkatrészét portalanítják, elvégzik külső és belső tisztítását, a processzor hőelvezetésének megújítását, újra pasztázását. Ez a tisztítás akár több évvel is megnövelheti a laptopod élettartamát.

Szervizünkben a laptopok bevizsgálása minden esetben teljesen díjmentes és ha szükséges, akkor teljes tisztítás költsége bruttó 9.900 forint, és a javítás 1 munkanapot vesz igénybe. Sürgős esetekben szervizünkben lehetőség nyílik expressz tisztításra is, ennek költsége bruttó 12.500 forint, és a javítás 3-4 órát vesz igénybe. Figyelem: az expressz szolgáltatás csak hétköznap vehető igénybe!

Szervizünk címe:

1085 Budapest, József krt. 67.

Telefonszámaink: 06-30/571 8178, 06-1/631 5906

Kíváncsi vagy hogyan tisztítjuk a laptopod?

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, elérhetőségeink bármelyikén.

További cikkeink túlmelegedés témában:

Mi okozhatja a laptop hűtőjének leállását?

Hogy lehet megnézni a laptop hőmérsékletét?

Ezért NE használj sűrített levegőt laptop tisztításhoz!

 

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.