Tudtad, hogy lehet egyszerre HDD és SSD is a laptopodban?

Tippek-trükkök: Tudtad, hogy lehet egyszerre HDD és SSD is a laptopodban?

Azt már régóta tudjuk, hogy a lehető legjobb dolog, amit tehetsz a laptopoddal, ha SSD-re cseréled a merevlemezt, hiszen így villámgyors lesz a Windows és a programok indítása, szó szerint szárnyakat kap a géped.

Az SSD meghajtók azonban elég borsos árúak, és ha nem akarsz nagyobb összeget költeni rá, akkor bizony be kell érned egy kisebb, 120/256/512 GB-os SSD-vel. Erre viszont nem  minden adat fér el, leginkább csak a Windows operációs rendszer és a programok, amiket minden nap használsz.

FRISSÍTÉS:

Manapság már inkább jellemző, hogy a 2.5"-ös hely mellett 1, jobb esetben 2 M.2-es csatlakozóval is ellátják a laptopokat, ahova szupergyors SSD telepíthető.

KORÁBBAN ÍRTUK:

A laptopok jelentős hányada egyetlen 2.5” méretű merevlemez hellyel rendelkezik, így ha lecseréled a HDD-t (hard disk drive, merevlemez) egy SSD-re (solid state drive), akkor feláldozod a nagy tárkapacitást, nem fog sok minden „elférni” a gépeden. Vagy mégis? Ma bemutatok egy megoldást, amivel nem csak gyors lesz a laptopod, hanem sok helyed is lehet, egy második HDD hely kihasználásával.

SSD vagy HDD legyen a laptopban?

Míg az asztali számítógépekben a gépház méretétől függően általában 3-4 (nagyobb házak esetén akár 6-8) merevlemeznek is van hely, addig a legtöbb laptop egyetlen ilyen hely található. Kézenfekvő tehát, hogy ha SSD-t vásárolsz a laptopodhoz, akkor a merevlemezt fogod lecserélni az SSD-re, ezzel viszont elveszíted a HDD nagy tárkapacitását.

Vagy mégsem? Több lehetőség is létezik arra, hogy megőrizd a HDD nagy tárhelyét, és emellett a géped is gyorsuljon az SSD használatával. A leghagyományosabb, ha a kiszerelt HDD-hez külső, USB-n csatlakoztatható házat vásárolsz. Így bármikor szükséged van a képeidre, zenékre vagy csak épp biztonsági mentést végzel, elég csak rádugnod a laptopra és már másolhatsz is ide-oda.

Ennek a megoldásnak két hátránya is van:

mindig magaddal kell hordoznod a külső HDD-t (ami plusz egy dolog, amit el lehet veszíteni vagy otthon felejteni)
az USB 2.0-n keresztüli másolás sokkal lassabb, mintha a laptopban lenne a HDD (ha csak olyan csatlakozó van a laptopodon, vagy maga az USB ház nem támogatja a 3.0-ás szabványt)

Szerencsére van egy remek módszer arra, hogy egy laptopon belüli bővítőhelyet szabadíts fel, egy olyan alkatrész kiszerelésével, amit manapság már nagyon ritkán vagy éppen soha nem használunk, így nem fog fájni az elvesztése.

Optikai meghajtó helyére HDD-t?!

Bizony, jól olvastad, az optikai meghajtó (CD, DVD) helye nagyon könnyen és gyorsan átalakítható, egy második merevlemez hellyé a laptopodban. Ehhez mindössze egy olyan bővítőkeretre van szükséged, ami passzol a laptopodhoz, illetve egy csavarhúzóra és körülbelül 5 percre.

A beépítőkeret kínálatunk erre a linkre kattintva elérhető.

 

Fontos tudni, hogy nem attól SATA vagy IDE egy bővítőkeret, mert olyan HDD-t tehetsz bele, hanem mert olyan optikai meghajtó helyére kerül, aminek eredetileg SATA vagy IDE volt a csatlakozása. Az ezekbe helyezhető merevlemezek kivétel nélkül SATA csatolásúak lehetnek.

Méretben, formában azonosak, de nem ugyanazok: a jobb oldali hagyományos CD/DVD optikai meghajtó, a bal oldali egy Multibay-be szerelt merevlemez
(A kép kattintásra nagyobb méretben jelenik meg)

Azért nagyszerű megoldás ez, mert manapság tényleg szinte soha senki nem használ már optikai lemezt, így a DVD-meghajtók teljesen feleslegesen foglalják el a helyet a laptopban. Szerencsére mivel az optikai meghajtók is ugyanazon SATA csatlakozáson keresztül kommunikálnak a laptop többi részével, mint a merevlemez, így adja magát a megoldás, hogy használjuk erre. Ezt ismerték fel a gyártók is, és kezdtek el ilyen, második HDD beépítésére alkalmas bővítőkereteket gyártani.

blogunk ajánlása

SATA sebességek, avagy melyiket hova?

Ugyan minden modern laptop SATA csatolású HDD-vel és ODD-vel (optical disc drive) rendelkezik, nem ritka az, hogy a merevlemez csatolása SATA3-as (legfeljebb elméleti szinten 600 MB/s írási és olvasási sebességre képes), míg az optikai meghajtót csupán SATA2-es vagy SATA1-es csatlakozóval látják el, hiszen amúgy sincs ennél nagyobb sebességre szüksége.

Ilyenkor jön képbe a kérdés, hogy ha már esetleg egyszerre vásárolsz SSD-t és második HDD beépítő keretet a laptopodhoz, akkor melyik meghajtó hova kerüljön?

A lehetőségek a következők:

1. A HDD marad a régi helyén, és az SSD-t tesszük az optikai meghajtó helyére kerülő bővítőkeretbe
2. A HDD-t átszereljük az újonnan bekerült bővítőkeretbe és az SSD kerül a HDD régi helyére

Az első megoldás kényelmesebb, de a fentiek miatt problémás.

Ezért csak akkor ajánljuk, ha:

biztosan meggyőződtél arról, hogy a laptopdban lévő optikai meghajtó is képes a SATA3 sebességre
 olyan helyen van a laptopodban a merevlemez, ami teljes szétszereléssel járna, emiatt praktikusabb nem eltávolítani onnan

Mi történik, ha mégsem SATA3-as sebességre képes az optikai meghajtó csatlakozója, hanem mondjuk csupán SATA2-es? A SATA2 csatoló elméletben legfeljebb 300MB/s adatátvitelre képes (írás és olvasás egyaránt). Ez azt jelenti, hogyha egy vadonatúj SSD-t vásárolsz, ami képes lenne 450 vagy akár 500 MB-os másodpercenkénti adatátvitelre, akkor nem fogod teljes sebességen használni.

Bármilyen ijesztően is hangzik ez, a valós mindennapi felhasználásban ez sem jelent végzetesen nagy problémát. Ha így történne, akkor is jelentősen gyorsabb adatátvitelt kapsz, ugyanis a HDD-k hiába SATA2-esek vagy SATA3-asak, legfeljebb 100-120 MB/s sebességre képesek, tehát így is legalább kétszeres, de inkább háromszoros gyorsulást fogsz tapasztalni.

Általában a SATA3-képes laptopokban a merevlemez számára van fenntartva a SATA3 foglalat, míg az optikai meghajtó SATA2 csatlakozót szokott kapni, így érdemes a lassabb HDD-t az optikai meghajtó helyére beépített HDD caddy-be helyezni.

Természetesen ha nem csúcskategóriás SSD-t vásárolsz, akkor az egyébként is „csak” 300-400 MB/s-ra lesz képes, így nem áldozol fel olyan sokat a sebességből. Plusz mivel a SATA csatolástól függetlenül az SSD működési elve nem változik – ugyanolyan pillanatszerű elérési idővel rendelkezik –, ezért valójában semmit nem fogsz tapasztalni abból, hogy most éppen SATA2-őn vagy SATA3-on csatlakozik az SSD a gépedhez.

Extrém eset, ha egy különösen koros laptopba vásárolsz SSD-t, aminek például a HDD helye SATA2-es, míg az optikai meghajtója SATA1-es csupán. Ez esetben mindenképp javasoljuk, hogy a HDD helyére kerüljön az SSD, ugyanis a SATA1-es igencsak lassú adatátviteli sebességét már éreznéd a mindennapi használatban is.

ÖSSZEGEZVE

Webshopunkban könnyedén kiválaszthatod a Neked megfelelő méretű és típusú HDD vagy SSD meghajtót vagy amennyiben úgy érzed, kollégáink bármikor személyesen, telefonon és e-mailben is állnak rendelkezésedre a helyes darab kiválasztásában, elérhetőségeinkhez  kattints ide. A nálunk vásárolt háttértárak beszerelése üzletünkben ingyenes. 

De hogyan is működik ez pontosan?

1. A CD/DVD meghajtót kiszereljük a laptopból (ez később  külső USB-s házba helyezhető).

2. A meghajtó helyére pedig egy ún. multibay HDD Caddy keret kerül, amibe egy általad kiválasztott méretű  HDD-t vagy  SSD-t teszünk. (HDD Caddy kínálatunkat  ide kattintva tekintheted meg.)

3. Az elsődleges SSD/HDD meghajtód mellé megjelenik egy második meghajtó is, ahová bátran mentheted az adataid.

4. Végeredmény: Ha az elsődleges meghajtód egy SSD és ezen van az operációs rendszered, akkor jelenletős gyorsulást érhetsz el, míg az adataidat a második - gyorsaság szempontjából kevésbé fontos - multibay keretbe épített HDD-n tárolhatod.

4 + 1.: Még valami! Ha szeretnéd a régi optikai meghajtódat is használni, akkor a  külső ODD házat neked találták ki. Az optikai meghajtó ebben az esetben egy külső műanyag házba kerül és azt egy USB csatlakozó segítségével csatlakoztathatod a laptopodhoz, ha éppen szükséged van rá. 

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére,  elérhetőségeink bármelyikén.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.