Szaküzletünk 4 napig zárva, rendelj most ingyenes szállítással! - kuponkód:
LSZHUSVET
2024-04-01T23:59:59

Tippek-trükkök: Megéri processzort bővíteni a laptopomban?

Tippek-trükkök: Megéri processzort bővíteni a laptopomban?

Ahogy minden számítógépnek, úgy a laptopnak is szíve-lelke a CPU, ami a central processing unit rövidítése, más néven processzor, ami magyarra fordítva a központi feldolgozóegység névre hallgat. De vajon egyenesen arányos a processzor órajelének növekedése a sebességgel? Egyáltalán tényleg jó ötlet CPU-t cserélni, vagy van más megoldás, hogy gyorsabb legyen a laptopod? Ma ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A processzor lélektana

A laptopod CPU-ja hajt végre minden parancsot, ami szükséges bármilyen feladat elvégzéséhez. A végletekig leegyszerűsítve: akár egy egy Word dokumentumot nyitsz meg, ha egy képet nézel meg, vagy ha egy weboldalt töltesz be, akkor is minden esetben a processzor végzi el az ehhez szükséges számításokat, hogy végeredményként a képernyőn az emberi szem számára értelmezhető információ jelenjen meg.

Adja magát a felvetés, hogy akkor a gyorsabb processzor gyorsabban induló Windows-t, gyorsabban betöltődő programokat, fürgébben megjelenő képeket jelent, igaz? Sajnos nem, ennél valamelyest árnyaltabb a kép.

Ugyan végeredményben minden feladat elvégzése a CPU-ra hárul, azonban a processzor munkája a laptop többi részegységétől nagyban függ.

A CPU keze alá dolgozik:

● a memória (RAM)
● a merevlemez (HDD vagy SSD)
● és a videóchip (GPU)

Magyarán hiába van egy villámgyors Intel Core i7-7920HQ processzorod, ha csak egy 5.400 rpm fordulatszámú HDD és 4 GB memória támogatja. Ilyen esetben a processzor folyamatosan arra fog várni, hogy az ő munkájához szükséges adatokat megkapja a RAM-tól és a HDD-től. Ezt a jelenséget hívjuk bottleneck effect-nek (palacknyak hatás), azaz szűk keresztmetszetnek. A rendszer leglassabb eleme fogja végeredményben meghatározni a rendszer sebességét. Természetesen a példa lesarkított, hiszen ilyen CPU-val felszerelt laptopban jó esetben minimum 256 GB SSD-t és 16 GB memóriát találunk.

Érdemes CPU-t cserélni?

Fontos felismerni, hogy melyik alkatrész is van a legnagyobb hatással a laptopod sebességére, ha nem szeretnéd még egy laptop árát rákölteni a fejlesztésre. Ha egyből rávágod, hogy a processzor, akkor ki kell ábrándítsalak: a CPU fejlesztésével marginális sebességnövekedés érhető csak el. Természetesen ez függ attól, hogy épp milyen CPU van a laptopodban, de extrém pozitív esetben is csupán 10-15% gyorsulás érhető el.

A processzor fejlesztéssel azért sem kell túlzott mértékben foglalkozni, mert nagyon korlátozott kompatibilitással rendelkeznek a laptopok ilyen téren, erről mindjárt részletesebben is beszélek.

Jó, de én akkor is CPU-t akarok bővíteni!

Nyilvánvalóan vannak olyan esetek, amikor valóban érdemes a CPU cseréjébe invesztálni – még ha ez az esetek legfeljebb 5%-a is. A processzor cseréje jóval komolyabb utánajárást igényel, mint például a memória bővítése. A RAM-nál elég a foglalattal és a modul sebességével tisztában lenni, esetleg azonos gyártótól vásárolni, ezen felül nagyon nem lehet mellélőni.

A processzor cseréje egészen más tészta. Meg kell feleljen a foglalat, azonos generációból tudsz csak válogatni és különböznek olyan értékek is, mint például a processzor TDP-je, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mennyire melegszik a processzor. Minekután a hűtést jobbra cserélni nem lehet egy laptopban (és ezen aztán tényleg nem segít a hűtőpad sem), ezért azonos TDP-vel rendelkező processzorra tudnál csak váltani, így pedig elhanyagolhatóvá válik a gyorsulás.

blogunk ajánlása

Cserélhető és forrasztott processzorok

Hogy a helyzet még tovább bonyolódjon, léteznek cserélhető és nem cserélhető CPU-k. A cserélhető esetében annyi a teendő, hogy szétszereled a laptopot, odafigyelve eltávolítod a hűtést, kinyitod a foglalatot, kiveszed a régi CPU-t, berakod az új CPU-t, ellátod hűtőpasztával, visszahelyezed a hűtést, majd összeszereled a laptopot. Pofonegyszerű nem?

Akkor jön a pofon, amikor a szétszerelt állapotban szembesülünk a ténnyel: a CPU oda van forrasztva az alaplapra. Újabban költséghatékonysági és energiatakarékossági célból választják ezt a megoldást a gyártók. Ez egy felsőbb kategóriás Intel Core i5/i7 esetében teljesen érthető is lenne, azonban egy gyengébb Celeron-t vagy Pentiumot szívesen cserélne az ember. A meglepetést megelőzheted informálódással: a processzorod pontos típusát nézd meg egy Windows Rendszer paneljében vagy az AIDA64-el.

A Windows logó + Pause gomb megnyomásával nyílik meg a Rendszer panel
(Kattintásra nagy méretben jelenik meg)

Ezt követően a pontos típus ismeretében lehetséges annak ellenőrzése, hogy cserélhető foglalatú vagy forrasztott (BGA-zott) processzorról van-e szó. Amennyiben az előbbi, úgy szükséges egy sor további kompatibilitási kérdés ellenőrzése.

Kompatibilitási kritériumok CPU bővítésnél:

● processzor foglalat típusa
● alaplapi chipset típusa
● TDP érték egyezőségének ellenőrzése
● régebbi processzorok esetén FSB (front side bus) sebesség ellenőrzése

A foglalattal rendelkező processzorok cserélhetőek ugyan, ám a fenti kritériumok miatt az „azonos családba” tartozó CPU-k száma nagyon karcsú, jellemzően nem több, mint 8-10 típusról beszélünk.

A szűk keresztmetszetről

Mielőtt azonban komolyabban beleásnád magad, hogy pontosan melyik processzor is jó a Te laptopodhoz, tedd fel a kérdést: van-e olyan alkatrész, ami korlátozhatja a CPU sebességét? 

Ahogy a bejegyzés elején szót ejtettem róla, a bottleneck effect megakadályozza, hogy a gyors CPU valóban gyorsítson a laptopodon.

A korlátozó tényezők:

● adattároló (HDD) sebessége
● szabad memória mennyisége

A CPU működéséhez adatra van szükség, amivel tud dolgozni. Ezt az adatot statikus formában a háttértárról éri el, dinamikusan pedig a memóriában tárolja, amivel éppen dolgozik. Ha bármelyik a kettő közül lassú, akkor az megakasztja a CPU működését.

Épp emiatt első körben soha sem a CPU cseréjét, hanem a laptop 95%-ban megtalálható, igencsak lassú HDD cseréjét javasoljuk egy gyorsabb SSD-re, illetve a rendelkezésre álló rendszermemória bővítését nagyobb méretűre.

Keresztmetszet tágítása: Memória bővítés

A 100-150 ezer forint között megvásárolható modern laptopok általában elegendő memóriával rendelkeznek, ezeket a gépeket már legalább 4 GB, de inkább 8 GB memóriával szokás felszerelni. Természetesen léteznek olyan esetek, amikor még a 8 GB is kevés. Bővebben a memória bővítéséről és arról, hogy mire érdemes figyelni, egy korábbi cikkünkben olvashatsz: Tippek-trükkök: Minden, amit a memóriabővítésről tudnod kell!

Ha pedig új laptopod van, akkor attól sem kell tartanod, hogy a memória bővítéssel elveszíted esetleg a laptop garanciáját: Tippek-trükkök: Ha bővítem a memóriát elveszik a laptopom garanciája?

Milyen memóriát vegyél? Három generációjuk van, a DDR1, DDR2 és a DDR3 (úton a DDR4-el). Méretben is különbözőek, a legáltalánosabb 1 GB-os modultól a 8 GB-os modulokig. Üzletünkben ingyenesen beszereljük Neked a nálunk vásárolt memóriákat, amit a helyszínen meg is várhatsz (nem kell itt hagynod hozzá a laptopot).

blogunk ajánlása

Keresztmetszet tágítása: SSD bővítés

Még a memóriabővítésnél is jóval nagyobb gyorsulást érhetsz el, ha a laptopban található lassú HDD-t egy villámgyors SSD-re cseréled. Az SSD nem mágneslemezen, hanem félvezető alapú memóriachipeken, mozgó alkatrészek nélkül tárolja az adataid. Nincsenek olvasófejek, így az adatok elérése is pillanatszerűen rövidre csökken: minden azonnal elérhető, nem kell arra várni, hogy „előkeresse” őket az olvasófej.

Az SSD sikeresen kijavította a merevlemez minden hibáját és gyengeségét és rátett még két lapáttal. Természetesen ennek ára van, hiszen a SSD meghajtók GB-ra vetített ára még most is több, mint kétszerese a HDD-khez képest.

Részletes összehasonlító cikkünkből megtudhatod, hogy pontosan miben különböznek az SSD-k a HDD-ktől, ha pedig már SSD van a laptopodban, akkor karbantartási útmutatónkat ajánlom figyelmedbe. Ha pedig SSD vásárlásra adnád a fejed, de nem tudod biztosan mekkora méretűre, típusúra volna szükséged, akkor fordulj hozzánk, kollégáim minden információval ellátnak a bővítést illetően.

ÖSSZEGEZVE

Az, hogy a Te laptopodnak pontosan melyik típusú fejlesztés segít a legtöbbet sok tényezőtől függ. Kollégáim üzletünkben díjmentes állapotfelmérés keretein belül megállapítják ezt Neked és segítenek a leghatékonyabb fejlesztési módszer kiválasztásában. A legtöbb esetben a memória és SSD bővítéssel nyersz a legtöbbet a legolcsóbban.

Ha magad szeretnél utánanézni, akkor a laptopod gyártójának oldalát meglátogatva általában egyértelmű leírást találhatsz arról, hogy a géped mennyi memóriát képes legfeljebb kezelni, de olvashatsz a támogatott processzorokról és arról is, hogy milyen merevlemezt (vagy SSD-t) tudsz a gépbe szerelni.

Érdemes rászánni egy kis időt az információ kutatásra, vagy egészen egyszerűen kérdezz meg minket. Kollégáim készséggel segítenek a fejlesztési opciók felderítésében és a kiválasztásban is, hogy mire érdemes pénzt költeni.

blogunk ajánlása

 

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.