Tippek-trükkök: 3 lépés, hogy gyorsabban induljon a Windows!

Tippek-trükkök: 3 lépés, hogy gyorsabban induljon a Windows!

Mi az, amit a laptopodnak minden nap legalább egyszer el kell végeznie? Jól tippeltél, ha a bekapcsolásra gondoltál. Amikor megnyomod a laptopod bekapcsológombját, akkor egy sor diagnosztikai ellenőrzés után elkezdi betölteni a BIOS a boot-sorrendben található elsődleges meghajtóról az operációs rendszert, ami esetünkben a Windows. A Windows rendszerhéjának betöltése után következik a grafikus felület megjelenítése, a Windows rendszerszolgáltatások memóriába töltése, majd legvégül az általad telepített, automatikusan induló programok indítása.

Ez leírva is hosszú, ha pedig nem tartod karban a Windows-t a gépeden, akkor jóval több időbe telik, mint ennek a pár sornak az elolvasásához szükséges idő. Ma bemutatom mit tehetsz azért, hogy ne kelljen elmenned kávét főzni, mert elalszol, míg kivárod, hogy elinduljon a géped.

Első lépés: szoftveres nagytakarítás

A lassan induló laptopok 99%-a nem azért lassú, mert rossz, hanem mert tele van szemetelve rengeteg olyan programmal, amit hanyagul automatikus indításon felejtettünk. Minden program ebbe a körbe tartozik, ami magától elindul bármikor, ha bekapcsolod a géped.

A különbség ezek között a programok közt az, hogy van amelyik hasznos és valóban szükséges, hogy minden alkalommal elinduljon automatikusan, és van olyan, ami egyáltalán nem. A hasznosak közé soroljuk a vírusirtókat, tűzfal-programokat, a hardverelemekhez köthető segédprogramokat. A haszontalanok a fájlcserélő programok kliensei (uTorrent példának okáért), az automatikus programfrissítő alkalmazások (többek között az Adobe és az Apple használ előszeretettel ilyet), csevegő programok kliensei (Messenger, Viber asztali kliensek) és még sorolhatnám.

Elképzelhető, hogy ezeket a programokat fogod aznap használni, de az is lehet, hogy egyáltalán nem. Kézenfekvő, hogy kapcsoljuk ki őket, hiszen így értékes időt nyerhetsz minden bekapcsoláskor.

Már csak azért is érdemes alaposan megnyírbálni a magától induló programok listáját, mert ha nem SSD van a laptopodban, akkor „túlterheled” a HDD-t indításkor: mindent egyszerre szeretne csinálni a merevlemez, aminek eredményeképp sokkal lassabb lesz a Windows indulása.

Ezt le tudod tesztelni Te magad is:

1. Először indítsd el két programot egyszerre (kattints az Asztalon lévő ikonukra rögtön egymás után), lehetőleg két lassabban induló programot választva, és mérd az időt. Akkor töltöttek be teljesen, ha a HDD-lámpa már nem pislákol.

2. Zárd be a programokat és indítsd újra a laptopod (csak akkor releváns a teszt, ha a korábban bezárt programok teljesen kiürültek a memóriából)

3. Most indítsd el az első programot, várd meg, amíg teljesen betöltött (HDD-led nem világít), majd indítsd el a másik programot is, szintén mérve az időt.

Azt fogod tapasztalni, hogy ha a programok nem egyszerre akarnak elindulni, akkor összességében hamarabb rendelkezésre állnak. A teszt módosítható fájlok másolására is, ott is hatékonyabban dolgozik a HDD, ha nem kell egyszerre több dolgot csinálnia.

Tippek-trükkök: 3 lépés, hogy gyorsabban induljon a Windows!

A Feladatkezelőben tudod szerkeszteni az automatikusan induló programok listáját
(Nagyításhoz kattints a képre)

Az Automatikus indítás szerkesztése: 

1. Nyisd meg a Feladatkezelőt (a Ctrl, Shift és az Esc gombok egyidejű lenyomásával)

2. Kattints az „Indítás” fülre

3. A listában szereplő programokat jobb egér gombbal kattintva tudod kiválasztani

4. Az „Engedélyezés” opcióval megengeded a programnak indulást

5. A „Leiltás” opcióval megtiltod a program indulását

Miután ezzel végeztél akár meg is felezhetted a laptop indulásához szükséges időt.

Második lépés: szabadíts fel helyet és töredezettségmentesíts!

A másik rendkívül gyakori oka a lassan induló laptopoknak, ha kevés szabad hely van a merevlemezen és/vagy régóta, vagy netalántán soha nem volt még töredezettségmentesítve – ez utóbbi csak HDD-re érvényes, SSD esetén irreleváns és káros a töredezettségmentesítés.

A HDD mágneslemezeken tárolja az adataid, amit az elején szépen sorban helyez el. Ha egy fájlt törölsz, akkor ott hely szabadul fel, így a következő lemezre írandó fájl egy apró szeletét abba a lyukba fogja tenni, ahol korábban felszabadult a hely.

Minél kevesebb szabad hely van a merevlemezen, annál inkább egy agyonlyukasztott ementáli-sajthoz lesz hasonlatos a fájlrendszered képzeletbeli térképe. Magyarán bármilyen új fájlt szeretnél a HDD-re másolni az több száz, vagy akár ezer apró szeletre lesz vagdalva lemezre íráskor. Ebből adódik, hogy beolvasáskor ugyanezt a több száz vagy ezer szeletet kell összeraknia a gépednek, hogy megjelenítse a kért adatot.

Gondolom Te is kitaláltad: minél több szeletből áll egy fájl, annál lassabb lesz a betöltése. Illetve, amiről kevesebbet lehet hallani, de szintén ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb: ilyenkor drasztikusan megnő az adatvesztés esélye is.

Mit tehetsz ez ellen? A merevlemez teljes kapacitásától függően legalább 10%, de inkább 20-30% szabad helyet mindig tarts fenn. A másik roppant hasznos dolog, amit tehetsz, ha néhány havonta egyszer rászánod az estét vagy a délutánt, és ráengedsz a laptopra egy töredezettségmentesítést.

A töredezettségmentesítés pontosan azt teszi, amire a nevéből gondolnál: megszűnteti a fájlok töredezettségét, egymás mellé pakolja az egyes fájlok darabkáit. Ennek eredményeképp jelentősen kevesebbet kell az olvasófejnek cikáznia a mágneslemez felett egy kép vagy egy film betöltéséhez, és nem mellékesen a Windows-od is sokkal gyorsabban fog elindulni.

A Meghajtók optimalizálása ablakban tudod beállítani melyik HDD-t szeretnéd töredezettségmentesíteni
(Nagyításhoz kattints a képre)

Töredezettségmentesítés végzése:

1. Nyisd meg Fájlkezelőt a Start menüből vagy a tálcáról

2. Kattints jobb gombbal a kívánt meghajtóra és válaszd a Tulajdonságokat

3. Válaszd az Eszközök fület majd kattints a Optimalizálás gombra

4. A megjelenő ablakban válaszd ki a meghajtót és kattints az Optimalizálás gombra

A fenti megoldás a Windows saját, beépített töredezettségmentesítője, de mi inkább a Ccleaner készítőinek (Piriform), sokkal fejlettebb és hatékonyabb saját programját ajánljuk a célra, ami a Defraggler névre hallgat és innen tudod letölteni. A program folyékonyan beszél magyarul (a weboldal csak angolul elérhető).

Harmadik lépés: SSD-bővítés

Lehet ugyan nagyon sokat javítani egy HDD-s laptop indítási és futási teljesítményén, de a valódi előrelépést mégiscsak egy SSD beszerelése jelenti. Egyrészt amiatt, mert valóban sokkal gyorsabbak, mint egy HDD (típustól, felhasználási céltól és tesztkörnyezettől függően 4-től akár 15-szörös sebességkülönbség is elérhető), másrészt pedig azért, mert az SSD-beépítéssel mindenképp újra kell telepíteni a Windowst, a friss Windows pedig mindig a lehető leggyorsabb Windows.

Az  SSD meghajtók ~0,1 ms elérési idővel rendelkező NAND chipek segítségével tárolják az adataid. Az SSD-kkel az elérési idő szinte nullára csökken. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? A rendszerindítás, programok indítása és futtatása villámgyorssá válik.

Nem mellékesen az SSD-k nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, ami azt jelenti, hogy ha leejtesz egy HDD-vel rendelkező laptopot, akkor jó eséllyel keresztet vethetsz a rajta tárolt adatokra, míg az SSD-nek kutya baja sem lesz. Ezáltal az SSD-k sokkal optimálisabbak laptopban való használatra. Ráadásul könnyebbek és energiatakarékosabbak is, a különbségekről részletesen  összehasonlító cikkünkben írtunk.

Aki egyszer megtapasztalta milyen SSD-vel felszerelt laptopon dolgozni soha nem akar majd HDD-re visszatérni. Részletesen itt olvashatsz az SSD bővítés rejtelmeiről, ha pedig már váltottál SSD-re, akkor annak karbantartásáról.

VÉGEZETÜL

Kamatostul meghálálja a géped, ha ha időről-időre szánsz a karbantartására időt. Ha bármelyik lépésnél elakadnál vagy nem vagy biztos a dolgodban keress minket bátran! Ha pedig a fenti lépések után továbbra is lassú, akadozó a laptopod működése, akkor elképzelhető, hogy komolyabb hardveres probléma merült fel.

Szervizünkben a laptopok bevizsgálása minden esetben teljesen díjmentes és ha szükséges, akkor teljes tisztítás költsége bruttó 9.900 forint, és a javítás 1 munkanapot vesz igénybe. Sürgős esetekben szervizünkben lehetőség nyílik expressz tisztításra is, ennek költsége bruttó 12.500 forint, és a javítás 3-4 órát vesz igénybe. Figyelem: az expressz szolgáltatás csak hétköznap vehető igénybe!

Szervizünk címe:

1085 Budapest, József krt. 67.

Telefonszámaink: 06-30/571 8178, 06-1/631 5906

Kíváncsi vagy hogyan tisztítjuk a laptopod?

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, elérhetőségeink bármelyikén.

További cikkeink karbantartás témában:

7 lépés, hogy gyors laptopod legyen

Hogyan gyorsítsd a laptopod, nagyobb kiadások nélkül?

Ezért NE használj sűrített levegőt laptop tisztításhoz!

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.