Hány évig működhet egy laptop?

Tippek-trükkök: Hány évig működik egy laptop?

Sokat szoktunk arról beszélni, hogy miképpen őrizheted meg a laptopod állapotát, mire kell figyeljél, hogy ne menjen hamar tönkre. De szinte soha nem számosítjuk konkrétan, hogy mennyi ideig is kéne valóban működnie a laptopodnak. Mi az, amit várhatsz tőle? Ma ennek járunk utána.

Mitől mennek tönkre a laptopok?

Elég sok mindentől tud tönkremenni egy laptop, kezdve azzal, ha leejted a földre, vagy épp nyakonöntöd egy csésze forró kávéval, folytatva az egyes részegységek meghibásodásával egészen az elévülésig, amikor még működget ugyan a laptop, de olyan sok baja van, hogy gazdaságilag nem éri meg foglalkozni vele.

Tegyük fel, hogy Te egy nagyon odafigyelő, a dolgaira kiemelten vigyázó ember vagy („A” variáció). Ilyenkor mi történhet a laptopoddal? Ha nem dobod el és nem öntöd le, akkor is meg fog hibásodni, méghozzá a laptop hűtésének eltömődése, majd chip-hiba miatt.

Most pedig tegyük fel, hogy mégsem vagy annyira pedáns („B” variáció), egyszer-egyszer nekikoccant már az ajtófélfának, nem beszélve a múltkori születésnapkor beleöntött fél pohár borról, ami azóta már kiszáradt (reméled). Ilyenkor is igaz a fenti, hűtésről és chip-hibáról szóló sztori, csak picit meggyorsítottad a laptopod „öregedését”.

Ami korántsem mindegy, hogy mennyi idő szükséges az „A” és a „B” variációhoz. Erre mindjárt visszatérünk, előtte egy kis kanyar a múltba és a jelenbe.

blogunk ajánlása

Tényleg gagyibbak a laptopok?

Sokat lehet hallani a fogyasztói társadalom káros hatásairól – úgy, hogy közben kényelmesen elfeledkezünk a jótékony hatásokról –, és ha azt gondolnád, hogy ezek nem érvényesek a laptopokra, akkor sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak.

Ahogy apáink a régi autók elnyűhetetlenségéről vagy anyáink a régi, gyermekkorukból ismert háztartási eszközök időtlenségéről meséltek nekünk, úgy mi is tudnánk Neked mesélni a „régi jó” laptopokról. Ha hiszed, ha nem, nálunk is járt még olyan, 1993-ban gyártott laptop, ami a mai napig működőképes!

De akkor miért van az, hogy az a laptop 24 év után is hibátlan, én pedig ha veszek egy laptopot, akkor (spoiler alert!) 3-4 év után dobhatom a kukába?

Azért, mert a laptop gyártók felismerték, hogy nem muszáj tökéletes laptopokat gyártaniuk. Nem hogy nem muszáj, sőt nem is szabad (az ő szemszögükből nézve), hiszen ha 10 évig működik egy laptop, akkor azt a típust megvásárlók több, mint 50%-a nem fog újat venni, ameddig az el nem romlott. Megoldás? Romoljon el a laptop hamarabb!

Sajnos ez nem összeesküvéselmélet vagy kósza gondolat, hanem valós, általunk is tapasztalt folyamat. A laptopokba „bele van kódolva” az elévülés várható ideje. Természetesen nem minden alkatrésze fogja ugyanazon a napon felmondani a szolgálatot. Elég 1-2 fontosabb alkatrészt olyan helyre tervezni az alaplapon, hogyha például leöntjük folyadékkal a laptopot, akkor a billentyűzeten át pont oda folyjon, majd azonnal tönkremenjen a laptop (nem kitalált eset, ismerünk több ilyen szériát is). Vagy elegendő „kicsit” alultervezni a laptop hűtését, hogy új korában még tökéletesen ellássa feladatát, de 6-12 hónap elteltével már kiütközzenek a hibái.

Nem kell sokat visszamenni az időben, az előző évtized közepén megjelent Dell Latitude D620-as szériáról például olyannyira lepereg az idő vasfoga, hogy a nálunk járt több tucat darabból szinte kivétel nélkül mindig csak és kizárólag az akkumulátor volt az egyetlen meghibásodott alkatrész. Ez persze kiugró példa, voltak abban az időben is jobb-rosszabb szériák, ám nagy átlagban is jóval minőségibbek voltak a 10 évvel ezelőtt készített laptopok.

De akkor mégis van értelme vigyázni a laptopra, ha úgyis tönkre fog menni? Van, mert a gyártók a Te lustaságodra és oda nem figyelésedre számolnak, ha pedig akarod, akkor ebbe Neked is van beleszólásod.

Tehát akkor hány évig működnek a laptopok?!

A poszt elején vázolt „A” és „B” variáció szerint az alábbiakra számíthatsz az új laptopod életkorát illetően:

● „A” variáció: odafigyelve, megkímélve, a széltől is óvva a vadonatúj laptopod várható életkora maximum 5 év
● „B” variáció: amolyan „férfiasan” használva, néha oda-oda ütve az asztal sarkának, leöntve kávéval (és picit le is hamuzva) körülbelül fél év - egy év közöttire saccolnám az új laptopod életkorát

Természetesen az átlagosnak mondható laptop felhasználó a két véglet között helyezkedik el. Nem hiába adnak csak 1-2, nagyon kirívó esetben 3 év garanciát a mai laptopokra.

Az állagmegóvásról pár szóban

Mielőtt nagyon belemennénk, soha nem győzöm hangsúlyozni: a laptop csupán egy eszköz. Eszköz a munkád, a tanulmányaid elvégézéshez, eszköz a szórakozáshoz. Nem kell és nem is szabad jobban vigyázni rá, mint a szemed fényére.

DE, és itt jön a lényeg: ha nem akarsz minden évben új laptopot venni (vagy több laptop árát a szervizben hagyni), akkor néhány egészen apró dolgot azért mégiscsak érdemes lehet megjegyezni abból, ami most következik.

Hogyan vigyázz a laptopodra?

1. Az első és legfontosabb, hogy évi egy alkalommal legyen teljesen kitisztítva a laptop:
A processzor és a videóchip nagyon sok hőt termel, aminek hatékonyan kell távoznia a laptop beljsejéből. Ha eltömődik a laptop hűtése porral és piszokkal, akkor a laptop átforrósodik, kényelmetlen használni és az alaplapra forrasztott chip-ek forrásztási pontjai idővel elengednek. Az ilyen jellegű javítás gazdasági totálkár az esetek 75%-ban. A megelőzés pedig egy ilyen javítás összegének töredéke.

2. Kerüld a laptop közelében való evést-ivást:
A laptopod különösen érzékenyen érinti, ha leöntöd folyadékkal. Legyen az víz, kávé, sör, bor, egyiket sem fogja meghálálni. Jobb esetben csak a billentyűzet megy tönkre, rosszabb esetben az alaplapon olyan mértékű korrodációt okoz, ami a kiszárítás ellenére is néhány hónapon belül gallyra vágja az alaplapot, ami szintén gazdasági totálkárnak minősül. Az evéssel ilyen jellegű probléma nincs, ám az összemorzsált laptop billentyűzete nem csak csúnya, hanem a billentyűzet működését is akadályozhatja.

3. Tartsd távol a háziállatokat a laptoptól:
Telis-tele van az internet a laptopra fekvő szuperaranyos macskákkal, ami nem véletlen, mert jó meleg a laptop és szeretnek ráfeküdni. Az kevésbé jó, hogy tele megy a laptop billentyűzete és hűtése macskaszőrrel, arról nem is beszélve, ha esetleg ott támad kedvük könnyíteni magukon.

4. Ne csukd rá a kijelzőt semmire:
Meetingről vagy egyetemi előadásról kifele jövet sose felejtsd a tollat, füzetet a laptop billentyűzete és a kijelző között, ugyanis azt rácsukva szinte garantáltan nyertél magadnak egy laptop kijelző cserét.

5. Mindig a laptop alsó felét fogd meg:
Ne hordozd a laptopot a kijelzőnél fogva, ugyanis különösen érzékeny a hajlításra és egyéb fizikai behatásokra. Nem arra találták ki, hogy annál fogva lóbáld a laptopot, hanem, hogy megjelenítse a képet. Ez különösen igaz az új, SLIM-LED kijelzős laptopokra, amelyek már annyira érzékenyek, hogy már a legkisebb külső behatástól eltörhetnek.

6. Ne a fényerőt növeld, hanem a kijelzőt tisztítsd:
Hajlamosak vagyunk felhúzni a fényerőt, ha nem látjuk mi van a kijelzőn. Sokszor viszont nem amiatt nem látjuk, mert sötét, hanem, mert olyan piszkos.

7. A töltőt ne a kábelnél fogva húzd és hordozd, ne gurulj át rajta:
Amikor kihúzod a fali aljzatból a laptop töltő kábelét, akkor ne a kábelt ráncigáld, hanem a konnektor fejét húzd. Illetve a töltőt nem javasolt a kábelnél fogva hurcolni. Mindkettővel elkerülheted a laptop töltő kábelének megtörését, ami komplett töltő cserét von maga után (nem lehet csak a kábelt cserélni). Ami szintén fontos, hogy irodai gurulós székkel ha lehet, ne gurulj át a kábelén, ez szintén megtöri a kábelt.

blogunk ajánlása

VÉGEZETÜL

Az, hogy vigyázzunk és karban tartsuk a laptopot csupán egy kis odafigyelésre és minimális idő- és pénzbefektetésbe kerül. Olyan ez, mint az autód szervizelése: ha becsülettel elviszed évente, vagy legfeljebb 12-15 ezer kilométerenként szervizbe, akkor jóval tovább hűséges társad lesz a mindennapokban.

Általános tanácsok a túlmelegedés elkerülésére:

● Kerüld a laptop ágyban, párnák között, földön, szőnyegen való használatát,

● Keress egyenletes, kemény felületet (asztal), amelyen használod a laptopot,

● Ne tedd táskába, zacskóba bekapcsolt állapotban.

Azt pedig nagyon egyszerűen ki lehet számolni melyik az olcsóbb:

● Használni 2-3 évig egy laptopot, majd újat venni, ha elromlott,

● Évi egy alkalommal kitisztíttatni teljesen.

Az első opció az igényeidtől függően száz-százötvenezer forinttól a csillagos égig terjed, a második pedig mindössze 14.990 Ft alkalmanként. A valós megoldás a laptop évente egy alkalommal való kitisztítása.

Kollégáink szakszerűen szétszedik a készüléked, majd minden alkatrészét portalanítják, elvégzik külső és belső tisztítását, a processzor hőelvezetésének megújítását, újra pasztázását. Ez a tisztítás akár több évvel is megnövelheti a laptopod élettartamát.

Szervizünkben a laptopok bevizsgálása minden esetben teljesen díjmentes és ha szükséges, akkor teljes tisztítás költsége bruttó 16.990 forint, és a javítás 1 munkanapot vesz igénybe. Sürgős esetekben szervizünkben lehetőség nyílik expressz tisztításra is, ennek költsége bruttó 23.980 forint, és a javítás 3-4 órát vesz igénybe. Figyelem: az expressz szolgáltatás csak hétköznap vehető igénybe.

blogunk ajánlása

 

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.