Tippek-trükkök: Tanácsok új laptop vásárlás előtt

Tippek-trükkök: Tanácsok új laptop vásárlás előtt

Sokkal nehezebb jól választani új laptopot, mint azt hinnéd. Nagyon gyorsan el lehet veszni a specifikációk tengerében, nem beszélve az újabbnál újabb processzor-generációkról, videókártyákról, kijelző-felbontásokról és még sorolhatnám. Sokszor azt is nehéz szavakba önteni, hogy milyen célra vennéd a laptopot, pedig ez kell legyen a kiindulópont a választáskor.

Ma körbejárjuk mire is érdemes igazán figyelni, ha új laptopot keresel magadnak és néhány tévhitet is megpróbálunk eloszlatni.

A laptop használhatósága

A legelső, amit el kell döntened a választás előtt, hogy pontosan mire is szeretnéd használni. Ez azért fontos, mert 120 ezer forintért, és ennek tízszereséért is találni laptopot. Ha megfogalmazódott benned, hogy mire is használnád a leendő laptopod, akkor rögtön könnyebb választani.

Az új laptopok 3 kategóriája:

● a lehető legolcsóbb gépek (120 és 180 ezer forint között)
● a kompromisszumos választás (180 és 300 ezer forint között)
● a mindent vivő, pénztárca sajdító masinák (300 ezer forinttól a csillagos égig)

A legolcsóbb (180 ezer forint alatti) laptopok legtöbbször jól néznek ki, ám gyakran gyenge az anyaghasználatuk és gyenge bennük a hardver. Így például hiába van 4 GB memória a laptopban, ha csak 1.2 GHz-es processzor végzi a számítási feladatokat. Egy ilyen laptopon még a YouTube videólejátszás is szaggathat. Ha ilyen laptopot választasz, akkor a lehetőségeid nagyjából kimerülnek a szövegszerkesztés, táblázatkezelés, e-mailezés és alapvető internetezési funkciókban. Tévhit, hogy egy nagyon olcsó kategóriás laptopon segít az SSD-bővítés, mert ugyan valóban gyorsabb lesz valamivel, ám az 1 vagy 2 magos, integrált 1.0 és 1.4 GHz közötti processzor olyannyira szűk keresztmetszetet képez a sebességben, hogy szinte felesleges pénzkidobás SSD-t szerelni egy ilyen laptopba.

Az eggyel magasabb árkategóriában (180-300 ezer forint) már találni használható laptopot is. Attól függően, hogy milyen erős processzor (nem ritka a 2-3 GHz feletti) és mennyi memória van a laptopban már FullHD filmeket is akadásmentesen le tud játszani, egyszerre több programot tudsz futtatni és akár 3D alkalmazásokat is elindíthatsz rajta (habár ezekben nem lesz sok köszönet, lévén ezek a laptopok legtöbbször Intel HD integrált grafikus chippel, vagy azzal teljes mértékben megegyező nagyon olcsó AMD vagy nVidia chippel vannak felszerelve). Mindezzel együtt ezek a laptopok kielégítik az átlagfelhasználók igényeinek 70%-át.

Igazán komoly, asztali gépeket megközelítő számítási és 3D teljesítménnyel rendelkező laptopot 250 ezer forint alatt egyáltalán nem, de még afelett is nehezen találni. Ha nem szeretnél kompromisszumot kötni, akkor inkább a 250 és 400 ezer forint közötti árkategóriában kell keresni. Cserébe ezek a gépek sokszor már gyárilag SSD-vel felszereltek, az asztali Intel Core i7-el megegyező teljesítményű processzor van bennük, és nem dísznek van bennük nVidia GeForce videóchip, ugyanis 80-90%-ban hozzák az asztal gépekbe szánt testvéreik teljesítményét. Egy ilyen laptopon gyakorlatilag bármit el tudsz végezni, legyen az 3D renderelés, CPU-igényes programozás, grafikai munkák vagy akár a legújabb PC-játékokkal való szórakozás.

blogunk ajánlása

Anyaghasználat, strapabírás

Az anyaghasználat az új laptop kiválasztásának egyik, ha nem a legfontosabb eleme. Amíg egy asztali gépet nem fogunk kézbe, hanem bekerül az asztal alá, addig egy laptopban minden egybe van integráltva, fontos, hogy esztétikus, és fogásra kellemes érzetet adó és nem utolsó sorban strapabíró anyagokból legyen összerakva. Ami pedig szintén nem mellékes, hogy a hordozhatóság miatt mindenféle külső fizikai hatásnak is kell ellenállnia.

Emiatt nem árt, hogy ha az átlagnál eggyel magasabbra teszed a lécet az anyaghasználatot és az összeszerelést illetően. Nem javaslom a fényes, lakkozott borítású laptop választását, ugyanis könnyen maszatolódik, karcolódik. Inkább az alumínium, vagy matt műanyag borítású laptop választása optimális. A tényleges vásárlás előtt érdemes személyesen is megvizsgálni, kézbefogni, megtapogatni a laptopot, elvégre a következő néhány évben minden nap azt fogod használni.

A gyenge anyaghasználat leggyakoribb folyománya a zsanér, vagy a zsanért tartó műanyag eltörése
(Nagyításhoz kattints a képre) 

A használhatóság és strapabírás sarokkövei a kijelző, zsanérok, billentyűzet, érintőpad. Mit kell nyújtania a jó kijelzőnek? Magas felbontást, színhűséget, jó betekintési szögeket és természetesen tükröződésmentes felülettel kell rendelkezzen. Részletesebben a kijelzők közötti különbségekről egy korábbi cikkünkben írtunk: A fényes vagy a matt laptop kijelző a jobb?

Az erős zsanér szintén különösen fontos, hiszen ez tartja kellő biztossággal a kijelzőt. Ehhez kapcsolódik, hogy a kedvezőbb árú laptopok esetén fontos odafigyelni a laptop házának anyagminőségére. Az olcsóbbnak tűnő műanyag valóban olcsó, és hamarabb is fog eltörni, főként a zsanér környékén. Emiatt is javasoljuk az alumínium vagy magnézium-ötvözetet is használó laptop választását (jellemzően üzleti kategóriás gépeknél alkalmazzák).

Mit nyújtson egy jó billentyűzet? Minőségérzetet, jó tapintást és megfelelő nyomáspont mellett halkan kell, hogy járjon. Itt szintén fontos szerepet tölt be a tapasztalás útján történő ismerkedés, lehetőség szerint vegyünk kezünkbe minél több modellt. Ezen a téren a „business” és a „premium consumer” noteszgépek viszik a prímet, saját tapasztalataimra támaszkodva pedig a következőket tudom kiemelni: Dell Latitude / Precision, HP EliteBook, Lenovo Thinkpad X / T / W szériák. Fontos még megjegyezni, hogy a gépelést nagyban megkönnyíti a háttérvilágítás.

Memória és videóchip (RAM és GPU)

A hozzánk beérkező kérdések 95%-ban ilyen jellegű tévhitekkel találkozunk: „olyan laptopot keresek, aminek 4 gigás videókártyája van” vagy „olyan laptopra lenne szükségem amiben 16 GB memória van, hogy gyorsabb legyen”.

Először is, a videókártya saját memóriája semmilyen összefüggésben nincsen a futtatott játékok vagy 3D alkalmazások sebességével. A laptopokba szerelt videóchip-ek elég széles skálán mozognak, de az elmondható, hogy a 200 ezer forint alatti gépeknél sajnos csak dísznek vannak a laptopban, alig gyorsabbak, mint a processzorba integrált Intel HD grafikus chip. Éppen ezért bármennyi memóriával is legyenek ellátva, a lassú videóchip miatt abszolút irreleváns a memória mennyisége. Azaz nem lesz gyorsabb a GTA V akkor sem, ha 4 GB videómemória van a laptopban. A videóchip-ekről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

A hagyományos rendszermemóriával, azaz a RAM-mal kapcsolatban hasonló tévhitekkel találkozunk. A nagy mennyiségű memória egy ponton túl nem gyorsítja tovább a laptopot. Ez azért van, mert a kevés memória miatt valóban le tud lassulni a laptop működése, ám amint elegendő mennyiségű memória áll rendelkezésre, beáll a laptop egy „egészséges sebességre”. Ezen túl azonban nem lesz gyorsabb, akkor sem, ha 64 GB memória kerül a laptopba. Arról, hogy pontosan mennyi memóriára van szükséged, egy korábbi írásunk ajánlom: Honnan tudom, hogy milyen RAM kell a laptopomba?

Ha azt tapasztalod, hogy lelassul a laptopod amikor egyszerre sok programot futtatsz és nem tervezel új készüléket venni, de szeretnéd, hogy újra gyors és használható legyen, akkor keresd fel üzletünket. Ahogyan mi is bőszen tudjuk vakarni a fejünket, ha például a főzésre kerül a sor – azért össze tudunk pattintani egy paprikás krumplit –, úgy el tudjuk képzelni, hogy elsőre a laptophoz megfelelő memória kiválasztása is bonyolultnak tűnhet. Kollégáim az üzletünkben segítenek neked a számodra megfelelő RAM kiválasztásában. A nálunk vásárolt memóriák cseréje díjmentes és a helyszínen megvárható, kb. 10-15 percet vesz igénybe. Ha kérdésed merülne fel fordulj bizalommal online chat-es ügyfélszolgálatunkhoz nyitvatartási időnkben vagy keress minket elérhetőségeink egyikén.

Aktuális laptop memória ajánlatunkat erre a linkre kattintva böngészheted.

blogunk ajánlása

A merevlemez kérdés (HDD és SSD)

Új laptop választásakor mindig tartsd nyitva a szemed, hogy milyen háttértárral szerelték fel gyárilag a laptopot. A legfapadosabb megoldás egy 500 GB-os merevlemez. Természetesen ezzel is működni fog a laptopod, de nem fog összekócolódni a hajad a sebességtől. A magasabb árkategóriában induló laptopoknál gyakran látni SSD + HDD kombinációt. Javasoljuk, hogy mindenképp az utóbbi mellett dönts, ugyanis még egy 120-180 ezer forint körüli laptopot is egészen más élmény használni, ha SSD van benne.

Sok esetben sajnos az SSD nem gyárilag választható opció, de szerencsére az SSD bővítés gyorsan és a garancia elvesztése nélkül megoldható. Bővebben az SSD-bővítésről egy korábbi írásunkban olvashatsz.

Általában a hagyományos merevlemez SSD-re történő lecserélése egy régebbi laptop esetén is bámulatos eredményeket hoz. Amennyiben szeretnél egy gyors laptopot, de nem feltétlenül ragaszkodsz egy új készülék vásárlásához, az SSD-re történő bővítés megoldás lehet a problémádra. Az, hogy a Te laptopodnak pontosan melyik SSD éri meg a legjobban szinte kizárólag attól függ, mire és hogyan használod a laptopod.

Ha nem jutnál dűlőre, akkor kollégáim üzletünkben díjmentes állapotfelmérés keretén belül megállapítják ezt Neked igen rövid idő alatt, várakozási idő nélkül.

Aktuális laptop SSD ajánlatunkat erre a linkre kattintva böngészheted.

Az egészséges kompromisszum

Álmaink laptopjára legtöbbször egészen egyszerűen nincs pénz, így valahol kompromisszumot kell kötnünk. A leggyakoribb, amit szoktunk látni az „erős hardver gyenge kasztniban” eset szokott lenni. Ez a gyártók bevett gyakorlata: erősebb, Intel Core i5 vagy i7 processzorral, temérdek memóriával és egy akár valamire használható GPU-val látnak el egy egyébként belépőszintű laptopot.

Ennek a hátránya, hogy sokszor az erősebb hardverrel járó fokozott hőtermelésre nincs 100%-ban felkészítve a laptop (gyengébb a hűtés a szükségesnél). Ilyen esetben legalább évente egyszer, de inkább 6-9 havonta érdemes egy teljes tisztítást elvégezni a laptopon. A másik hátrány a gyengébb anyaghasználat, ami gyorsabb töréshez vezet.

A másik gyakori eset ennek az ellenkezője szokott lenni: egy igen komoly széria legolcsóbb tagja megörökli a jó anyaghasználatot és minőségi alkatrészeket, ám harmatgyenge CPU-val, kevés RAM-al és lassú HDD-vel van felszerelve. Szerencsére ezen valamelyest lehet segíteni, memóriabővítéssel és a merevlemez SSD-re cserélésével. A processzor sok esetben alaplapra forrasztott (integrált), így annak a cseréje ritkán lehetséges.

Ami mellett azonban sokszor elsiklunk, a használt laptop vásárlás opciója. Adott pénzösszegből vehetsz adott minőségű/tudású/szépségű új laptopot, de ha ugyanazt a pénzösszeget használt laptopra költöd el, akkor sokkal nagyobb tudású géphez juthatsz.

Más szavakkal, a két lehetséges eset:

1. Dupla teljesítményt kapsz azonos áron

2. Ugyanazt a teljesítményt megkapod féláron

A kiszemelt új laptoppal megegyező teljesítményt megkapod olcsóbban, fél vagy akár harmadáron. Aki egy picit utánajár az új laptopok specifikációinak, az meglepődve tapasztalhatja, hogy például lényegi gyorsulás nincs egy második-harmadik generációs Intel Core i3 vagy i5 processzor és egy vadonatúj, hatodik generációs között, cserébe a gyártók szemtelenül elkérik érte a többszörös árat. És ez csupán egyetlen példa volt a gép sebességét meghatározó komponensek közül.

Ugyanakkor az új laptopra szánt büdzséből jelentősen gyorsabb, szebb gépet vásárolhatsz. Így példának okáért a még mindig egyeduralkodó HDD helyett vehetsz laptopot rögtön villámgyors SSD-vel, HD felbontású helyett FullHD kijelzővel szerelt gépek között válogathatsz, vagy épp 2 GB helyett 8 GB memóriával ellátott gépet vehetsz. A lista a végtelenségig folytatható. Ha a felsorolt előnyöket egyszerre nyújtja egy használt laptop, adott esetben még mindig olcsóbban megúszod, mint ha új gépet vettél volna. 

VÉGEZETÜL

Az új laptop vásárlása mindig komoly fejtörést igényel, figyelembe kell venned az ellátandó feladathoz szükséges minimális hardverkövetelményeket (CPU, RAM, HDD, GPU) és azt sem szabad elfelejteni, hogy az anyaghasználat és a gép strapabírása talán a legfontosabb mind közül.

Azt javaslom szánd rá az időt és olvass teszteket (vagy keress rá a kiszemelt géptípusra YouTube-on), de mindenekelőtt keresd fel az üzletet, ahol vásárolnád és alaposan nézd meg személyesen is a leendő géped.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.