Tippek-trükkök: Szeretnél letölteni, de nincs helyed? Mi a teendő?

Tippek-trükkök: Szeretnél letölteni, de nincs helyed? Mi a teendő?

A számítógépeken a helyből szinte sosincs elég, és ez alól a laptopok sem képeznek kivételt, sőt talán méginkább érvényes rájuk. Átlagos felhasználás mellett is észrevehető, hogy időről-időre egyre kevesebb szabad hely áll rendelkezésre, még akkor is, ha egyébként nem töltögetsz le az internetről állandóan.

Mit tehetsz, hogy több szabad helyed legyen? Mit érdemes törölni és hogyan tudod praktikusan növelni a tárkapacitást a laptopodban? Ma ezekre a kérdésekre adok neked választ.

FRISSÍTÉS, 2024:

A cikkünk 2017-ben íródott. Azóta az SSD-k jelentősen elérhetőbbek lettek nagyobb kapacitásban is, így, ha tárhely problémád van, mindenképpen javasoljuk, hogy bővíts nagyobbra. Ha esetleg még mindig HDD dolgozik a laptopodban, különösen ajánljuk az SSD-re váltást.

Ezektől függetlenül a cikkünkben megfogalmazott jótanácsok többnyire ma is megállják a helyüket!

KORÁBBAN ÍRTUK:

Amikor a szabad hely köddé válik

Ha egy kicsit is tudatosan használod a laptopod, akkor szoktad figyelni, de legalábbis néha ránézel, hogy mennyi szabad hely van a merevlemezen. Miután az ember feltelepíti a Windowst, az alapvető programokat, beáll a merevlemezen lévő üres hely egy szintre.

Ha csak böngészel, tanulsz vagy dolgozol, akkor nincs szükséged sok programra, ezért egy friss telepítés után a foglalt tárhely nagyjából 50-60 GB lesz. Attól függetlenül, hogy mekkora merevlemezzel vásároltad a laptopot temérdek hely marad még a HDD-n, hiszen az általánosnak mondható 320 vagy 500 GB-os merevlemezek korában így is több száz GB szabad hellyel gazdálkodhatsz.

Az idő múlásával észreveheted azonban, hogy még akkor is fogy a szabad kapacitás, ha egyébként arra nem adtál okot: nem telepítettél egy tucatnyi programot és az internetről letöltött fájlokkal sem pakoltad tele a HDD-t. Elég csupán böngészni a neten és aktívan használni néhány programot, hogy a Windows elkezdje teleszemetelni a merevlemezt. Ha pedig esetleg olykor letöltesz a netről néhány filmet, zenét, akkor biztos lehetsz benne, hogy záros határidőn belül kifutsz a szabad helyből.

Amikor tárhelyet szabadítunk fel a laptopon, akkor tudni kell milyen fájlokat szabad és melyeket nem ildomos törölni. Például a C: meghajtón lévő Windows mappából nem ajánlom, hogy fájlokat törölj, hiszen azok nélkül az operációs rendszer nem igazán lesz hajlandó működni – egészen konkrétan a törlés utáni első bekapcsoláskor azzal a kellemetlen meglepetéssel találod magad szemben, hogy nem indul a Windows.

A letöltött fájlok, elmentett dokumentumok, laptopra másolt képek, zenék, filmek közül természetesen a saját preferenciádnak megfelelően bármennyit törölhetsz. Néha azonban érdemes kicsit jobban beleásni magunkat, mert a nagy helyet foglaló fájlok sokszor egészen elbújnak a merevlemezed szövevényes mappastruktúrájában.

Elő a seprűvel

Ideje hát kisöpörni a szemétbe azokat a fájlokat, amit a Windows hagy hátra maga után a merevlemezen. A legtöbbször ezek átmeneti (temporary, temp) fájlok, melyek az interneten való böngészés, programok telepítése és futtatása során kerülnek a lemezre. Ezekre egészen addig van csak szükség, amíg az adott feladat befejeződik, ám utána is foglalják a helyet. Egészen apró fájlok ezek általában, a néhány kilobájtos mérettől a pár megabájtosig terjednek legtöbbször. Sok ezer ilyen kis apró fájlocska viszont egészen terjedelmes gigabájtokká alakul, ha összeadjuk őket.

Szerencsére a Windows rendelkezik beépített eszközzel a feladatra, ami a Lemezkarbantartó nevet kapta. Segítségével könnyen megszabadulhatsz a telepített programok által hátrahagyott telepítési- és átmeneti-fájloktól, a Windows Update maradékfájljaitól és még tucat más típusú szeméttől, ami csak foglalja a helyet a gépeden.

A Lemezkarbantartó indítható Start menüből és a meghajtó tulajdonságai lapról is
(Nagyításhoz kattints a képre)

A Lemezkarbantartó futtatása:

1. Nyisd meg a Sajátgépet
2. Kattints a tisztítandó meghajtón (alapból a C: meghajtót akarod tisztítani) jobb gombbal válaszd a Tulajdonságokat
3. A tortadiagram mellett kattints a Lemezkarbantartó gombra

A Lemezkarbantartó használata két szintre bontható: az első szinten a böngészés átmeneti fájljai, naplófájlok, elmentett miniatűrök vannak, a második szinten pedig a rendszerfájlok, korábbi telepítés biztonsági mentése ( Windows.old mappa) és az ideiglenes Windows telepítési fájlok vannak.

A Lemezkarbantartó rendszergazdai szintjén találni az igazán sok helyet foglaló tételeket
(Nagyításhoz kattints a képre)

A második szinthez rendszergazdai jogokkal férhetsz csak hozzá, de ha esetleg ilyennel nem rendelkezel, akkor is tudsz az első szinten tisztogatni. A Lemezkarbantartó minden elemhez külön kiírja a törlés után felszabaduló tárhely méretét, az lista felett pedig a teljes potenciális felszabadítható hely méretét láthatod.

Érdemes ezt a hasznos kis programot párhetente egyszer lefuttatni, már csak azért is, mert a terjedelmesebb Windows Update átmeneti fájljait is törli. Ha további tárhelyfelszabadítási trükkökre vagy kíváncsi, akkor ajánlom figyelmedbe korábbi írásunkat a témában: 6 tipp, ha kevés a hely a merevlemezeden.

blogunk ajánlása

A két végéről égetett gyerta másik oldala

Simán elképzelhető, hogy még alapos tisztogatás után sem áll rendelkezésre elég helyed a merevlemezen. Az általános használathoz bőven elég, ha 10-20 GB szabad helyet hagysz a HDD-n, ezen kereteken belül már képes a Windows „egészségesen” működni.

Ha azonban előre tudod, hogy szükséged lesz több helyre egy fontosabb iskolai vagy munkahelyi projekt miatt, esetleg nagyobb mennyiségű fényképet vagy videófájlokat kell majd a gépedre másolnod, akkor érdemes a tárhely bővítésén elgondolkodni.

A tárkapacitás bővítésére több mód is létezik:

● az optikai meghajtó helyére szerelt második HDD hellyel
● külső, USB csatlakozású HDD-vel

Mindkét lehetőségnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Ha az optikai meghajtó helyére teszünk merevlemezt, akkor nem szükséges külön hurcolni a külső HDD-t, mindig azonnal rendelkezésre áll. Ugyanennek az opciónak a hátránya, hogy így elveszíted a lehetőséget CD-k és DVD-k használatára – kivéve, ha nem vásárolsz mellé külső, USB-s DVD-írót. Természetesen ez az opció csak olyan laptopok esetén alkalmazható, amelyek gyárilag rendelkeztek CD vagy DVD meghajtóval, tehát rendelkezésre áll a laptopon belül a hely a bővítőkerethez.

Méretben, formában azonosak, de nem ugyanazok: a jobb oldali hagyományos CD/DVD optikai meghajtó, a bal oldali egy Multibay-be szerelt merevlemez
(A kép kattintásra nagyobb méretben jelenik meg)

 

Bővebben a DVD meghajtó helyre beépíthető HDD-keretről korábbi írásunkban olvashatsz: Tudtad, hogy lehet egyszerre HDD és SSD is a laptopodban?

Üzletünkben a helyszínen megvárhatod, hogy beszereljük a laptopodba a második merevlemezt, mindössze 15-20 percbe telik! A jelenleg raktáron lévő merevlemezeink listáját itt tudod megtekinteni, a különböző típusú, DVD meghajtó helyére beépíthető bővítőkereteinket pedig itt találod. Ha esetleg elakadnál a választásban, keresd munkatársaim bátran, akik a laptopod típusának megadásából meg tudják állapítani milyen HDD-re, illetve HDD-keretre van szükséged!

 

A második lehetőség, a külső HDD használata nem igényel szerelést, megőrizheted a DVD-meghajtót a laptopodban (ha van benne), cserébe mindig észben kell tartani, hogy magaddal vidd. Ez az opció olyan esetekben különösen praktikus, ha kisebb méretű, 12-14”-os laptopról van szó, melyben esetleg nincs DVD meghajtó.

Ha pedig inkább a külső merevlemez volna számodra szimpatikus, akkor ajánlom figyelmedbe jelenlegi kínálatunkat, melyet a linkre kattintva tudsz megtekinteni.

VÉGEZETÜL

A szabad hellyel való gazdálkodás minden esetben javasolt, ám egy ponton túl már egészen egyszerűen nincsen mit törölni. Vannak helyzetek, amikor elengedhetetlen egy nagyobb, vagy második merevlemez beszerzése. Az, hogy ez a második merevlemez fizikailag a laptopon belül, vagy kívül helyezkedjen el, már teljes mértékben a te személyes preferenciáidtól függ.

Ha úgy adódik, hogy új HDD-re (merevlemez) vagy SSD-re lenne szükséged, akkor azokat 1 év garanciával, azonnali és ingyenes beszereléssel megtalálhatod webáruházunkban:

Laptop HDD
Laptop SSD
Külső HDD

A megfelelő HDD vagy SSD kiválasztásában kollégáim örömmel segítenek Neked, keress minket akár személyesen, telefonon, e-mailben vagy Facebook-on! Ha nem jutnál dűlőre, akkor kollégáim üzletünkben díjmentes állapotfelmérés keretén belül megállapítják ezt Neked igen rövid idő alatt, várakozási idő nélkül.

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, elérhetőségeink bármelyikén.

További cikkeink HDD témában:

●  Hogyan tudok helyet felszabadítani a laptopomon?

●  Mi a különbség az SSD, SSHD és a merevlemez között?

SSD vs HDD - Mi a különbség?

Költözés HDD-ről SSD-re

 

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.