Tippek-trükkök: Így készülj fel a nyárra, ha laptopod van

Tippek-trükkök: Így készülj fel a nyárra, ha laptopod van

Ahogy lapozunk előre a naptárban, úgy kúszik fel napról-napra a higanyszál a hőmérőkben, ami laptop tulajdonosként több dolgot is jelent. Elsőként jobban oda kell figyelni a hosszabb munkamenetekre, hiszen hamarabb túlmelegedhet a laptop. Másrészt az akkumulátoridő is változhat valamelyest.

Ma megtudhatod, hogy mire kell figyelni a nyári kánikulában, ha napi szinten használsz laptopot és azt is, miképp védezekhetsz a túlmelegedés okozta károk ellen.

Mitől melegszik túl a laptop nyáron?

Ha sokáig használod az öledbe téve a laptopot, akkor már biztosan észrevetted, hogy hajlamos egészen átmelegedni a laptop alja hosszabb használat után. Ez amiatt van, mert több nagyobb hőtermeléssel bíró alkatrész is van a gépben: a processzor (CPU), videóchip (GPU) és a merevlemez (HDD).

A laptop hűtése úgy működik, hogy a laptop oldalán, alján található szellőzőrácsok egyikén hideg levegőt szív be magába a laptop, amely a CPU-val és GPU-val közvetlenül érintkező hőelvezetőcsövek (heatsink) lamellázott végére elvezetett meleget viszi ki a laptop másik szellőzőrácsán. Könnyen ellenőrizheted, hogy hol húzza be a friss levegőt, és hol fújja ki a meleget, elég csak odatartanod a kezed a nyílásokhoz.

A laptopon több szellőzőrács is található, melyek közül néhányon a friss levegő áramlik be, míg másokon a meleg levegő ki

Azonban a levegővel együtt a port is nagyon könnyen be tudja szívni magába a laptop, ami idővel felgyülemlik a lamellák között és a légszállításért felelős ventilátor(ok) lapátjain és azok között. Minél több por kerül a gépbe, annál kevésbé lesz hatékony a hűtés. Ennek a jelenségnek egyik mellékterméke az is, amikor nagyon hangosan kezd el forogni a ventilátor. Ezt azért tapasztalhatod, mert megemelkedett fordulatszámmal próbálja a gép vezérlése (BIOS) üzemi hőmérsékleten tartani a CPU-t és a GPU-t.

Amíg télen a minket körülvevő levegő jelentősen hűvösebb (még a lakás, iroda fűtésével együtt is), addig nyáron a környezeti levegő (ambient air) felmelegszik, aminek egyenes következménye, hogy a laptop is melegebb levegővel próbálja megoldani a hűtést.

Ha nem előzöd meg, akkor komoly gondokat okozhat a túlmelegedés, amely költséges javítást vonhat maga után
(Nagyításhoz kattints a képre) 

Mindaddig ezzel semmi probléma nincs is, ameddig a laptop beljese tiszta, nincs tele porral. Ám ha ez nem így van, akkor a télen még eldöcögő laptop nyáron nagyon könnyen túlmelegszik. Ennek 2 lépcsője van:

● az első fokozat a túlmelegedésben a CPU sebességének korlátozása:
ilyenkor a processzor nem a specifikációban meghatározott maximum sebességén (például 2.90 GHz-en) fog működni, hanem egy bizonyos csökkentett sebességre lassítja magát, amit throttling-nak, azaz fojtásnak nevezünk.

● a második fokozat a túlmelegedésben a gép vészlekapcsolása:
ilyenkor ha még a CPU sebességkorlátozása sem állítja meg a belső hőmérséklet növekedését, a BIOS automatikusan képes lekapcsolni a laptopot, ami egy biztonsági mechanizmus, amit a chip-ek, alaplap és a CPU védelme érdekében építettek a laptopokba.

Érdemes hát megelőző lépéseket tenni ez ellen, ám mielőtt erre rátérnénk ejtenék még néhány szót az egyéb káros hatásokról is.

A túlmelegedés káros mellékhatásai

Mindenek előtt a túlmelegedés legrosszabb hatása, hogy lelassul a laptop, vagy teljesen leáll. Míg az előbbi csupán kellemetlenség, az utóbbi könnyen végzetes adatvesztésbe torkollhat. Ugyanis ilyenkor nem a szokásos Start menü > Leállítás gomb megnyomásakor megszokott kikapcsolás zajlik. Ilyen „vészhelyzet esetén” a CPU nem ellenőrzi, hogy a merevlemez végez-e írási műveletet, hanem kérdés nélkül lekapcsol. Ha írási műveletben van a HDD, akkor ilyenkor keletkezhetnek hibás szektorok (bad sector) a lemez felületén.

További káros mellékhatás, hogy fogásra kellemetlen lesz a laptopot használni. Az átforrósodott laptop kényelmetlen és nem is teljesen egészséges, továbbá a laptop is kevesebb friss levegőt képes beszívni, ha ölben tartod. Ilyenkor nyáron (akár volt tisztítva a laptop, akár nem) érdemesebb asztalon tartani a géped.

Az öled helyett az asztalon tartott laptop jóval több friss levegőt képes beszívni, ami javítja a hűtés teljesítményét

Legvégül, de nem utolsó sorban a laptopod akkumulátorának sem tesz kifejezetten jót a megemelkedett hőmérséklet. A melegtől nagyon gyorsan romlik az akkumulátor élettartama.

Ha játszol vagy hosszabb ideje be van kapcsolva a gép, akkor jobban melegszik a laptop (tehát az akkumulátor is). Ilyenkor inkább vedd ki az akkumulátort a laptopból, ugyanis 45°C fok felett a cellákban lévő zselében megindul a kristályosodási folyamat, azaz csökken az élettartam és így az üzemidő is. Jó tudni, hogy az akkumulátor ideális üzemi hőmérséklete 10-35 C° fok között van.

Mit lehet tenni a túlmelegedés ellen?

Mindenekelőtt bizonyosodj meg arról, hogy kellő gyakorisággal van tisztítva a laptopod. Általánosságban elmondható, hogy 1 év elegendő ahhoz, hogy a laptop hűtésének hatásfokát befolyásoló mennyiségű por gyűljön össze a laptop belsejében.

Érdemes továbbá odafigyelni az alábbi jelekre is:

● hangosabb a laptop, a nagyobb fordulatszámon pörgő ventilátor miatt
● tapintásra forró a laptop akár rövidebb használat (15-30 perc) után is
● mindezek ellenére nem forró, hanem hideg levegő áramlik ki a szellőzőrácson (vagy épp semmi)

A laptopban található fő részegységek (alaplap, CPU, GPU, HDD) képesek saját hőmérsékletük monitorozására és ezt folyamatosan végzik is. Ha megemelkedik a CPU hőmérséklete, akkor ezt jelzi az alaplap felé, amely a csatlakoztatott ventilátornak több kakaót ad így az magasabb fordulatszámon (RPM) kezd el dolgozni. Sajnos semmit nem ér a ventilátor sebességének gyorsítása, ha valami nem stimmel a gépezetben.

A túlmelegedés gyanújának felmerülésekor javasolt ellenőrizni a laptop hőmérsékletét, melyről korábban írtunk.

Általános tanácsok a túlmelegedés elkerülésére:

● kerüld a laptop ágyban, párnák között, földön, szőnyegen való használatát,
● keress egyenletes, kemény felületet (asztal), amelyen használod a laptopot,
● ne tedd táskába, zacskóba bekapcsolt állapotban.

Használhatsz laptop-hűtő padot, de ez nem az okot kezeli, hanem a tünetet. Az ok a laptopod hűtésének rossz működése, a tünet pedig a túlmelegedés. Elvezet valamennyi hőt a laptop-hűtő pad, de a problémát nem szünteti meg. Attól függően, hogy olykor-olykor lelassul-e vagy akár le is kapcsol a készüléked tudunk Neked megoldást nyújtani!  A valós megoldás a laptop évente egy alkalommal való kitisztítása.

Kíváncsi vagy hogyan tisztítjuk a laptopod?

Kollégáink szakszerűen szétszerelik a készüléked, minden alkatrészét portalanítják, elvégzik külső és belső tisztítását, a processzor hőelvezetésének megújítását, újra pasztázását. Ez a tisztítás akár több évvel is megnövelheti a laptopod élettartamát.

A PROBLÉMA MEGOLDÁSA: ÉVENKÉNTI KARBANTARTÁS

Szervizünkben a teljes tisztítás költsége bruttó 14.990 forint, és a javítás 1 munkanapot vesz igénybe. Sürgős esetekben szervizünkben lehetőség nyílik expressz tisztításra is, ennek költsége bruttó 20.990 forint, és a javítás 3-4 órát vesz igénybe. Figyelem: az expressz szolgáltatás csak hétköznap vehető igénybe!

Telefonszámunk: +36 1 585 8900
Szervizünk és szaküzletünk címe:
 1085 Budapest, József krt. 67.

Előfordulhat azonban egy tiszta laptop esetén is, hogy egy-egy erőforrás igényesebb program, melegebb nyári napon történő használata közben a laptopban található ventilátornak folyamatosan dolgoznia kell ahhoz, hogy a megfelelő hőmérsékleten tudja tartani a készülék alkatrészeit. Ilyen esetben indokolt lehet a hűtőpad használata. Mint említettem a hűtőpad nem az okot kezeli, hanem a tünetet. 

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, elérhetőségeink bármelyikén.

Kérj időpontot szervizünkbe itt:

Telefonszámunk: +36 1 585 8900
Szervizünk és szaküzletünk címe:
 1085 Budapest, József krt. 67.

További cikkeink túlmelegedés témában:

Mi okozhatja a laptop hűtőjének leállását?

Hogy lehet megnézni a laptop hőmérsékletét?

Ezért NE használj sűrített levegőt laptop tisztításhoz!

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.