Szaküzletünk 4 napig zárva, rendelj most ingyenes szállítással! - kuponkód:
LSZHUSVET
2024-04-01T23:59:59

Tippek-trükkök: Betört a laptop kijelzőm! Mi a teendő?

Tippek-trükkök: Betört a laptop kijelzőm! Mi a teendő?

A laptopod képernyője talán az egyik legérzékenyebb alkatrész az egész gépben. Igen könnyedén karcolódik, szinte mágnesként vonzza az ujjlenyomatokat és a legenyhébb fizikai behatásra is súlyos károk keletkezhetnek benne.

Nem egyértelmű azonban minden esetben, hogy valóban a kijelző hibásodott-e meg, vagy más jellegű problémáról van-e szó. A „tünetek” is különbözőfélék lehetnek, amelyeket jól olvasva lehet értelmezni, hogy pontosan mi is a baja a gépednek.

Leggyakoribb kijelző hibák

A képernyő egy igen érzékeny pont laptopunkon, ezért gyakori eset, hogy leejtés, nyomás, ütés, vagy esetlegesen a billentyűzeten felejtett toll, egér, vagy egyéb külső eszköz vagy körülmény hatására a kijelző bereped. Ezt a hibát minden esetben a kijelző cseréjével tudjuk orvosolni.

Szervizünkben vállaljuk minden laptop kijelző cseréjét, a legkisebb mérettől a legnagyobbig, raktárról, azonnal, garanciával. Készletünkön megtalálható rengeteg féle gyári új és használt kijelző, ezért a beszerelés minden esetben 6.990 forint és a laptop szervizben megvárható, kb. 15-20 percet vesz igénybe.

Rövid segítség a gyakran előforduló hibák megállapításához:

● Halvány fényerő: az ilyen jellegű hibákat régebbi gépeknél általában az inverter hibája szokta okozni. Előfordulhat még, hogy a szalagkábel törik meg egy vagy több ponton. Gyakori hiba ezen kívül, hogy a kijelzőben lévő fénycső elöregszik, ennek egyik tipikus jele lehet a kép piros színűvé válása. Ez a hiba csak a kijelző cseréjével orvosolható. Ritkább esetekben az alaplapról nem jut fel a feszültség az inverterig, de ez laptop szervizünkben a legtöbb esetben javítható.

● Homályos, foltos kép: általában a kijelző hibája, ritkább esetekben videokártya hiba.

● Vízszintes csíkok: általában videokártya hiba.

● Függőleges csíkok: általában a kijelző vezérlése hibásodik meg, csak kijelző cserével javítható.

● Fizikai sérülés (karcok), betört kijelző: Csak a kijelző cseréjével javítható.

● Szétesett, darabos kép: általában videokártya, ritkább esetekben szalagkábel, vagy a kijelző hibája.

Egyáltalán semmit nem látok a képernyőn

Elég gyakori jelenség, hogy teljes feketeségbe borul a kép, semmit nem látni rajta. Ha teljesen homogén fekete a kijelző, tehát nem látni fehér foltokat, pókhálószerű mintázatot, annak a jelenségnek több oka is lehet:

●Nem kijelzőhiba: okozhatja videóchip (GPU, VGA) meghibásodás, ilyenkor általában túlmelegedés hatására az alaplapra forrasztott videóchip mondja fel a szolgálatot (javítható, de nem kifizetődő „gazdasági totálkár”)

● Vélhetően kijelzőhiba: nagyon közel hajolva a kijelzőhöz alig kivehetően, de látható a kép, amit a videóchip küld a kijelzőnek, ez régebbi típusú CCFL háttérvilágításos kijelzők esetén gyakoribb, ilyenkor hibás lehet a kijelző és a háttérvilágításért felelős inverter is (további vizsgálatot igényel)

Ha nagyrészt fekete a kép, de látni fehér foltokat, akár vízszintes vagy függőleges vonalakat, esetleg pókhálószerű mintázatot az teljes bizonyossággal törött kijelzőt jelent, melynek megoldása az alkatrész cseréje.

A fekete, kör alakú foltok a kijelzőnek ütött, éles tárgyak után keletkeznek

A laptopok LCD-kijelzős képernyői két vékony üvegrétegből készülnek, köztük sötét folyadékkristályos anyaggal. Az üveg külső felületét műanyag réteg borítja. Első ránézésre gondolhatnád, hogy az LCD-kijelző nem lehet törött, mert nem „érződik” töröttnek. Azonban az üvegtörés általában nem érzékelhető, mivel a műanyag fedőréteg nagyon ritkán törik vagy reped meg.

A törött kijelző javítása nem lehetséges a fentebb leírtak miatt, ilyen esetekben kizárólag az alkatrész cseréje nyújthat megoldást.

Törött kijelzőre utaló jelek

Elég sokféleképpen tud megtörni a laptop képernyője, ami más és másféle szemmel látható jeleket produkál.

A leggyakrabban előforduló jelenségek a következőek:

1. Átlós, egyenetlen sávok és/vagy vízszintes/függőleges vonalak láthatóak:
Az átlós, egyenetlen sávok illetve a gyakran látható, nem szabályos vízszintes/függőleges vonalak szinte kivétel nélkül a kijelzőpanel végzetes károsodását jelzik. Ritka esetekben előfordulhat a kijelző belső videókábelének kilazulása is.

2. Szabályos, kör alakú sötét foltok a kijelzőn:
A kijelző területéhez képest kicsi, körszerű fekete foltok akkor jelennek meg a kijelzőn, ha az éles tárggyal meg lett ütve. Ilyenkor a fekete foltok helyén kifolyt a kijelző két üvegrétege közötti folyadékkristályos anyag. A foltok lehetnek kicsik, vagy megjelenhetnek később, és előfordulhat, hogy az idő múlásával tovább nőnek.

3. Szabályos, kör alakú fehér foltok a kijelzőn:
Fehér foltok, vagy enyhébb esetben csak kivilágosodott részek (ilyenkor még látható a folt helyén a megjelenítendő kép) szintén akkor jelennek meg, ha valamilyen tárgyat odaütöttünk a kijelzőhöz, vagy a kijelző szélét ütöttük valaminek. Enyhébb esete az előbb taglalt fekete foltoknak, a különbség az, hogy a fekete foltoknál tényleges törés is történt a kijelző belsejében. Míg a fekete foltok általában igen, úgy a fehér foltok nem nőnek tovább.

A fehér foltok lehetnek fizikai behatás (ütés) vagy folyadékkal való találkozás jelei is

4. Szabálytalan alakú elszíneződött, kivilágosodott vagy besötétedett területek, a kijelző széleinél
A kijelző széleihez közel akkor alakulhatnak ki szabálytalan formájú, kivilágosodott vagy elsötétült részek (jellemzően még látható tartalommal), amikor folyadék éri a kijelzőt, magyarán beázott. Ez legfőképp olyan esetekben fordulhat elő, ha túl nedves, folyós ronggyal tisztítottuk a kijelzőt vagy esetleg le lett öntve a laptop (akár lecsukott kijelzővel, akár kinyitottal, találkoztunk olyan esettel is, hogy a laptop alsó részébe ömlött folyadék, majd összecsukott állapotban a fejre fordított laptop aljából visszafolyt a kijelzőre a folyadék).

5. Nagy területű, teljesen fekete vagy fehér foltok, pókhálószerű mintázattal
Olyankor látni nagy területen elterülő fekete illetve fehér foltokat (a széleken pókhálószerű mintázattal), amikor a belső üveglap megrepedt, és a folyadékkristály egyes területeken összegyűlt (fekete foltok). Ilyen esetekben a folyadékkristály nélkül maradt területek fényes fehérek.

6. Vékony, fekete csíkok keresztirányban a kijelzőn, pókhálószerű mintázattal
Az előzőnél jelentősen vékonyabb, keresztirányú fekete csíkokat, a széleken pókhálószerű mintázattal akkor látni a kijelzőn, ha a belső üveglap megrepedt. Az üveglapok között található folyadékkristály a repedés mentén szétfolyik a kijelzőpanel belsejében, amelyek alkotják a fekete csíkokat.

7. Láthatóan törött üveg
Az egyik legritkább eset, ha valóban láthatóan eltörött a kijelző külső üvegfelülete, amely változatosan lehet tarkítva szinte bármelyik, korábban említett jelenséggel. Leggyakrabban hatalmas fekete és fehér foltok (elkülönülve), sűrű pókhálószerű mintázattal látható ilyen esetben.

blogunk ajánlása

Törött kijelző javítás lehetséges?

Ha megtörtént a kijelző törése, akkor klasszikus értelemben vett javítás nem lehetséges. Ilyen esetekben kizárólag cserélni lehet azt. Ennek oka, hogy igen bonyolult és költséges eljárással gyártják a kijelzőket, és kizárólag ezekkel, a gyári eljárásokkal lehetne lehetséges a kijelző javítása. Sem házilagosan, sem másutt nem lehetséges a már törött kijelző javítása. Ehelyett a kijelző cseréje a megoldás.

A nagy területen elterülő fehér és fekete foltok az elfolyt folyadékkristály miatt láthatóak

Olyan esetekben, ha nem maga a kijelző üvege tört el, hanem esetleg csak a kijelzőpanel vezérlése mondott csütörtököt úgy specialista segítségét igénybe véve adott esetekben elképzelhető a javítás, ám ebben az esetben is jelentősen költségesebb és sokkal időigényesebb javításról beszélünk, mint a kijelző egyszerű cseréje.

Csak és kizárólag nagyon drága és nagyon ritka kijelzők esetén merülhet ez fel, mint életképes lehetőség. A gyakran használt 13.3”, 14.0”, 15.6” és 17.3” kijelzők túlnyomó része nem tartozik ebbe a körbe.

Cserélni kell? Mennyibe kerül?

Ha elkerülhetetlen a kijelző cseréje, úgy a csere üzletünkben nagyon rövid idő alatt megoldható, amit meg is várhatsz nálunk. A Te laptopodba való kijelző pontos áráról a bevizsgálást követően tudunk tájékoztatni.

Laptopszervizünkben elsősorban diagnosztizáljuk a kijelző meghibásodásának pontos okát, majd meghatározzuk a csere vagy javítás lehetőségét, megállapítjuk többek között, milyen cserealkatrész a megfelelő, és a raktári készlet milyen választékot kínál.

Amennyiben a kijelző cseréjére van szükség, a szervizünkben megvásárolt alkatrészt ingyenesen beszereljük. A javítás rövid időn belül elkészül, helyben megvárható. Ha számodra kényelmesebb, akkor igény esetén házhoz szállítjuk a laptopod a szerelés befejeztével.

Könnyű, gyors megoldás: Laptopszaki.hu

A hozzánk bekerülő törött kijelzős laptopokra rövid, 10-15 perces bevizsgálás után tudunk javítási árajánlatot adni, attól függően, hogy milyen típusú kijelző való a készülékbe. A laptopok 99%-hoz van a raktárunkban kijelző, azonnal átvehető vagy a helyszínen megvárható a beszerelés, ami természetesen díjmentes a nálunk vásárolt alkatrészek esetén.

A kijelző a laptop egyik legdrágább alkatrésze és koránt sem mindegy hol és hogyan végzik el annak cseréjét.

 

További cikkeink laptop kijelző témában:

A fényes vagy a matt laptop kijelző a jobb?

Hogyan óvd meg a laptopod kijelzőjét?

Mitől ilyen furcsa a laptopom kijelzője?

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.