Így tiltsd le a touchpadot, ha egeret használsz!

Tippek-trükkök: Így tiltsd le a touchpadot, ha egeret használsz!

A laptop érintőpadja kétségkívül nagyszerű találmány, de be kell látnunk, hogy ügyetlenebb eszköz, mint egy egér. Ha gyakran használsz egeret a laptopoddal, akkor Te is biztosan találkoztál már a problémával, amikor összeakad az érintőpad és az egér. Vagy elég csak a gépeléskor a lógó ingujjra, esetleg a véletlenül megnyomott touchpad gombokra gondolni.

Sokszor jönne jól, ha ki tudnád kapcsolni a touchpad-ot, így ma megmutatjuk hogyan kell csinálni.

Az univerzális módszer

Mielőtt kitérnénk a gyártó specifikus módszerekre, megmutatjuk a legegyszerűbb módját, hogyan tudod kikapcsolni a touchpad-et. A Windows eszközkezelőjében mindössze pár kattintás, ám vigyázz, mert a beállítást megjegyzi a géped, és ha nincs épp bedugva USB-s egér, akkor is kikapcsolva hagyja az érintőpadot!

Touchpad kikapcsolása eszközkezelőn keresztül:

1. Nyisd meg a Start menüt
2. A keresősávba másold be: „devmgmt.msc” majd válaszd ki az egyetlen találatot
3. A megjelent ablakban keresd meg az „Egér vagy egyéb mutatóeszköz” kategóriát (ABC sorrendben van a lista)
4. Nyisd ki a kategóriát a nyíllal
5. Válaszd ki a touchpad-et, kattints jobb egér gombbal az elemen és válaszd a „Tiltás” opciót

Már készen is vagy. Újraindítás sem kell hozzá, azonnal letiltottad a touchpadet. Visszakapcsolni ugyanezen a módon tudod, annyi különbséggel, hogy az 5-ös pontban az „Engedélyezés” opciót kell választanod majd.

Tippek-trükkök: Így tiltsd le a touchpadot, ha egeret használsz!

Az Eszközkezelőben lehet a legegyszerűbben letiltani bármilyen hardvert, többek közt az érintőpadot is
(kattintásra nagy méretben nyílik)

A módszer ugyanúgy működik Windows 7-től fogva az összes Microsoft operációs rendszeren. Ha esetleg elfeledkeznél arról, hogy letiltottad a touchpad-et és nem vittél magaddal egeret, akkor is vissza tudod kapcsolni, de ehhez ismerned kell a Windows billentyűkombinációit (vagy kölcsön kell kérned egy egeret erre az időre).

Gyártóspecifikus illesztőprogramok beszerzése

A touchpad működéséhez szükséges szoftvert a modern operációs rendszerek még a használat előtt készre telepítik, szóval neked nem kell emiatt aggódnod. Ha nincs különleges igényed, lépj a következő címhez, ha viszont részletesebben érdekel a téma, olvass tovább.

Legyen bármilyen típusú laptopod, 99%-ig biztos, hogy Synaptics vagy Elantech gyártmányú touchpad van benne. Szinte minden laptopgyártó kínál a touchpad személyreszabásához egyedi segédprogramot. Ezt a gyártó oldalának felkeresésével tudod letölteni, illetve sok esetben megtalálható a laptophoz kapott telepítő lemezek egyikén is (ám a legújabb verziót minden esetben az internetről fogod tudni letölteni).

A Windows 10/11 esetén két lehetőséget is láthatsz. Azt, hogy a Te laptopodban melyik fajta van (PS/2, SMBus vagy I2C típusú touchpad), azt az AIDA64-el tudod megnézni. Ám gyorsabb és egyszerűbb megoldás mindkét csomagot letölteni, és megpróbálni telepíteni. Csak az fog feltelepülni, amelyik tartalmazza a Te laptopodhoz megfelelő illesztőprogramokat. Ezt követően nyugodtan törölheted a letöltött fájlokat.

Ha Elantech típusú touchpad van a laptopodban, akkor azt csak és kizárólag a laptopod gyártójának weboldaláról tudod letölteni, vagy a géphez kapott lemezen találod meg.

blogunk ajánlása

Synaptics vagy Elantech touchpad kikapcsolása

Ha sikeresen feltelepítetted az illesztőprogramot (vagy már eleve fel volt telepítve), akkor ideje rátérni a kikapcsolásra.

Synaptics touchpad kikapcsolása:

1. Nyisd meg a Start menüt
2. A keresősávba kezd el írni: „egér”, majd válaszd az „Egérbeállítások módosítása” opciót
3. A megjelenő ablak utolsó fülén a „Device settings” fülre navigálj
4. A listában megtalálod a laptopod touchpad-jét, amelyet kiválasztva, majd a „Disable” gombra kattintva tudsz kikapcsolni
5. Az OK vagy Alkalmaz gomb megnyomásával lép életbe a változtatás (újraindítás nem szükséges)

Visszakapcsoláshoz ugyanezt a folyamatsort kövesd, csupán a 4-es pontban az „Enable” opciót kell majd választanod.

A Vezérlőpulton keresztül is megtalálhatod az Egér beállításait, ahol könnyen kikapcsolható az érintőpad
(kattintásra nagy méretben nyílik)

Elantech touchpad kikapcsolása:

1. Nyisd meg a Start menüt
2. A keresősávba kezd el írni: „egér”, majd válaszd az „Egérbeállítások módosítása” opciót
3. A megjelenő ablak utolsó fülén a „ELAN smart pad” (vagy „Elantech touchpad”) fülre navigálj
4. A listában megtalálod a laptopod touchpad-jét, amelyet kiválasztva, majd az „Eszköz leállítása” gombra kattintva tudsz kikapcsolni
5. Az OK vagy Alkalmaz gomb megnyomásával lép életbe a változtatás (újraindítás nem szükséges)

Visszakapcsoláshoz ugyanezt a folyamatsort kövesd, csupán a 4-es pontban az „Eszköz bekapcsolása” opciót kell majd választanod.

Futottak még rovat

Természetesen ahogy gyártó, annyi megoldás. A HP ProBook laptopok esetén például elég gyakori a touchpad bal felső sarkában található, fehéren világító pötty, amelyet duplán megnyomva azonnal ki- vagy bekapcsolni tudod az érintőpadot.

A Lenovo ThinkPad szériája ezzel szemben egyből két, egeret helyettesítő eszközt is felvonultat: egy hagyományos touchpad-et és egy trackpoint-ot is. Ez utóbbi a piros pöcök amit a G, B és H betűk fognak közre.

Ha még mindig nem működik: Laptopszaki

Nem kizárt, hogy véletlenül rátenyereltél a billentyűzet egyik funkciógomjára (F1-F12), amivel kikapcsoltad véletlenül a touchpad-et – bővebben: Tippek-trükkök: Segítség, nem működik a touchpad! –, ám ha az sem segít, akkor ideje behoznod hozzánk a laptopod.

Számtalan oka lehet a nem, vagy hibásan működő touchpad-nak. Ezen a ponton érdemes behoznod hozzánk a laptopot, hiszen minden valószínűség szerint fizikai probléma van a háttérben. Szakszervizünkben foglalkozunk a laptop touchpad hardveres hibáinak elhárításával.

A szervizünkben a bevizsgálás minden esetben ingyenes, akkor is, ha nem kéred a javítást. Miután szervizes kollégáink feltárták a hibát, értesítünk a hibáról/hibákról, amit találtunk, és tájékoztatunk a javítás költségeiről.

További cikkeink touchpad témában:

A touchpad rejtett képességei

A Windows 10 és az ASUS touchpad esete

Segítség, nem működik a touchpad!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.