Tippek-trükkök: Így töltsd a laptopod utazás közben

Tippek-trükkök: Így töltsd a laptopod vezetés közben

Sokunknak a laptop olyan, mint egy plusz végtag, amivel számtalan dolgot elvégezhetünk. A kezeddel és a lábaddal ellentétben a laptopodnak szüksége van töltésre, hogy működjön – ha teljesen őszinték akarunk lenni, akkor a kezednek és a lábadnak is, amit alvásnak nevezünk.

Ha lemerült a technika, akkor használhatatlanná válik, így mindig ügyelned kell rá, hogy töltve legyen. Otthon vagy a munkahelyeden ez relatíve könnyen megoldható – főleg, ha két töltőd is van és nem kell hurcolnod magaddal –, ám út közben ez már problémásabb.

Az pedig veled is biztos megtörtént már, hogy a reggeli készülődésben elfelejtetted töltőre tenni a géped, vagy épp egy hosszúra nyúlt munkanap után hazaérve szembesülsz vele, hogy már a bekapcsolásra elegendő feszültség sincs az akkumulátorban.

Ha te is autóval jársz dolgozni, akkor az a jó hírem van, hogy van megoldás. Mivel a laptopodhoz gyárilag kapott töltő 230V-ról üzemel ezért azt csak inverterrel tudnád használni az autódban, ez viszont plusz egy kábelköteg és nem mellesleg plusz egy alkatrész, ami tönkremehet. Ehelyett, az autód szivargyújtójának 11V-os feszültségét remekül felhasználhatod a laptopod töltésére. Ehhez pedig már csak egy autós töltőre lesz szükséged.

Még egy nagy fekete téglát cipeljek?!

Szerencsére nem kell még egy méretes laptop töltőt begyömöszölni a laptoptáskádba, aminek két oka is van.

● A szivargyújtó 11V-os feszültsége jóval közelebb áll a laptopok által oly gyakran használt 19 illetve 20 voltos feszültséghez, így az autós töltő kisebb és könnyebb, mivel kevésbé bonyolult elektronikát kellett a műanyag dobozba préselni.

● Az első pontból pedig adódik, hogy kényelmesen elfér a kesztyűtartóban vagy a vezetőülés melletti rekeszek valamelyikében.

Az autós töltő apró és könnyű, még egy női retikülbe is elfér vészhelyzet esetén, ám a legnagyobb érv mellette, hogy a legváratlanabb helyzetekben tud életmentő lenni.

Így néz ki: a képen látható 65W-os vékony center pin töltő az újabb Dell laptopokhoz való
A kép 
kattintásra nagy méretben nyílik meg

Jó esetben az ember nem felejti el feltölteni a laptopját, ám az élet gyakorta szül olyan helyzeteket, amikor van fontosabb dolog, mint a laptop töltésével foglalkozni. Ilyenkor pedig tetézi a bajt, ha nincs feltöltve a laptopod, plusz egy dolog, ami miatt aggódnod kell. Pontosabban kellene, mert az autós töltővel ennek a gondnak búcsút inthetsz!

blogunk ajánlása

Hogy válassz magadnak autós töltőt?

A helyes autós laptop töltő kiválasztása nem egy ördöngös feladat, még akkor sem, ha soha nem csináltad ilyet korábban. Csak néhány igazán egyszerű dolgot kell hozzá szem előtt tartani. Minden esetben, kivétel nélkül olyan teljesítményű töltőt használj, amit a gyártó ajánl a géphez.

Honnan tudod, mit ajánl a gyártó?  A géphez kapott eredeti töltő ilyen, így ha az azon olvasható adatok alapján választasz töltőt, akkor nem hibázhatsz (kivéve, ha nem nézed milyen csatlakozója van a töltőnek, erről picit később). Ha már nincs meg a régi töltő, akkor az összes laptop alján vagy az akkumulátor alatt is fel vannak tüntetve a teljesítményre vonatkozó adatok.

3 fontos adattal rendelkezik a töltő:

1. a töltő feszültségével (amit volttal jelölnek, V betű),

2. a töltő áramerősségével (amper, A betű),

3. és a töltő teljesítményével (watt, W betű).

Ebből a három információból kettő teljesen biztosan szerepel a töltőn az OUTPUT felirat mellett. Ezen értékek pedig szoros összefüggésben is állnak egymással, konkrétan a feszültség és áramerősség adatok összeszorzásával megkapod a teljesítményt. Példák: 20V * 3.25A = 65W vagy épp 19V * 4.74A = 90W.

A kép kattintásra nagy méretben nyílik meg

A volt, amper és watt azonban nem minden. A gyártók nem csak különböző töltő átmérőjű, alakú és formájú töltő csatlakozókat használnak, hanem sokszor gyártón belül is különböző csatlakozók tartoznak az egyes gépcsaládba tartozó gépekhez, vagy épp a régi és új típusokhoz. Az oldalunkon alaposan dokumentált képeken láthatod a töltő csatlakozójának külső és belső átmérőjét, hogy van-e benne tüske (center-pin) középen vagy épp, ha négyzetes (USB-re hasonlító) alakú a csatlakozó.

Ha tudod a laptop típusát, a pontosabb kereséshez használd a 4 lépéses termékkeresőnket.

4-lépéses termékkereső használata:

1. Milyen alkatrészt keresel: Itt válaszd az Autós laptop töltőt.

2. Mi a laptopod márkája: Itt válaszd ki azt, ami a képernyő keretére van írva (Acer, Asus, HP, Lenovo, Toshiba, stb). Ha a kijelző keretén nem találsz márkajelzést, akkor hajtsd le a képernyőt és nézd meg a hátlapot. Itt az esetek 99%-ban megtalálható a márka logója.

3. Válassz sorozatot: Hajtsd le a laptop fedelét és fordítsd a hátára. A laptop alján található címkén, vagy az akkumulátor alatt található címkén tudod ellenőrizni a típust, amelyet „MODEL” vagy „MODEL NUMBER”-ként szoktak jelölni.

4. Válassz modellt: a már kikeresett típusjelzés második tagját válaszd itt ki.

Olyan is előfordulhat azonban, hogy az adott gépet több fajta processzor és videókártya felszereltséggel is kiadták, amihez így különböző teljesítményű töltők tartoznak. Ezért lehet, ha rákeresel a laptopodra, akkor kettő, vagy akár három különböző teljesítményt is láthatsz (például 65W, 90W).

útra fel!

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kételyt eloszlatnunk a vezetés közbeni laptop töltést illetően. Ha kérdésed lenne, vagy segítségre van szükséged a választással kapcsolatban, írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére,  elérhetőségeink bármelyikén. Tudsz velünk telefonon, e-mailben, chat-en és természetesen élőben is beszélgetni.

Ha már volt, de tönkrement az autós laptop töltőd, fordulj bátran hozzánk, rendkívül sok típusú laptophoz tartunk raktáron autós töltőt, amire 1 év teljeskörű cseregaranciát vállalunk. A raktáron lévő töltőket azonnal átveheted a szaküzletünkben (1085 Budapest, József körút 67.), vagy kiszállítjuk az ország bármely területére 1 munkanap alatt.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.