Milyen laptopja van egy laptop szervizesnek? – 1. rész

Tippek-trükkök: Milyen laptopja van egy laptop szervizesnek? – 1. rész

A laptopvásárlás egyszerűnek tűnő feladat, elég csak kinézni egyet az akciós újságból és már mehetünk is érte, nem? Nos, a helyzet ennél egy árnyalatnyival bonyolultabb, ezt pedig azok tudják leginkább, akiknek már volt laptopjuk korábban.

Noha a laptopvásárlás nem képvisel akkora értéket, mint egy autóvásárlás, de utóbbinál is megkérdezel egy autószerelőt, hogy ő mégis milyet venne. Ha az ember biztosra szeretne menni, hogy a számára legjobb eszközre költi el a pénzét, akkor is felmerül a kérdés, hogy milyen használ egy szakmabeli. Most a Laptopszaki laptop szervizeseinek több éves tapasztalatával felvértezve nyújtjuk át neked azt a tudást, ami pénzt és időt spórolhat neked hosszútávon.

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy semmi új nincs a nap alatt, temérdek írás született már a témában, ám úgy tűnik a legtöbb helyen informatikusoknak szólnak a tanácsok. Mi hétköznapi, érthető nyelven, olykor leegyszerűsítve próbálunk meg útbaigazítást adni.

Milyen célra veszel laptopot?

Nem minden laptopot ugyanúgy terveznek meg a mérnökök – hogy az autós példánál maradjak, különböző kívánalmaknak felel meg egy városi kis autó, egy két ajtós coupé, egy kombi és egy sportautó is. Ugyanígy a laptopok között is zongorázni lehet a különbséget, ám ez így van rendjén, más-más célra hozták őket létre. Ez nem jelenti azt, hogy a sportautóval ne lehetne letudni a hétvégi nagybevásárlást, és valószínűleg egy városi terepjáróval is tudsz parkolni a Király utcában, de mégis könnyebb dolgod van, ha céleszközzel vágsz neki a feladatnak.

Az első és lehető legfontosabb, amit tisztáznod kell laptop vásárlás előtt, hogy mire is szeretnéd pontosan használni. Általános ökölszabály, hogy minél drágább laptopot veszel, annál több mindenre fogod tudni használni, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a legdrágábbat kell megvásárolnod.

A leggyakoribb „feladatok” népszerűség szerint növekvő sorrendben, melyet egy laptoppal szemben támasztanak:

 be tudjam kapcsolni (legyen rajta bekapcsológomb és működjön is)
 nyissa meg a Google-t (igény szerint Bing-et vagy Yahoo-t is)
 lehessen vele dokumentumokat, táblázatokat kezelni
 közben esetleg zenét is le tudjon játszani
 a sok munka közben lehessen rajta YouTube videókat nézni (lehetőleg ne csak 720p-ben)
 tudjak rajta játszani
 tudjak rajta játszani maximum beállításokon
 körözze le a NASA számítógépeit

A lista csak félig vicces, hiszen javarészben a fentieket várjuk el egy laptoptól. Az egyszerűség kedvéért a laptopokat három árkategóriába fogom sorolni képességeik, teljesítményük alapján, ami egyúttal meghatározza azt is, hogy mire használhatóak. Az árak új laptop vásárlása esetén értendőek, használt laptopnál ugyanezen teljesítményt az új ár 50-70%-ért megkapod, ám ott résen kell lenni, egy sor hibába belefuthatsz. A használt laptop vásárlásról bővebben itt olvashatsz.

Laptop árkategóriák

A 120 és 200 ezer forint közötti laptopok

A consumer (otthoni) kategória belépőszintjét a legolcsóbb (250 ezer forint alatti) laptopok képezik. Legtöbbször remekül néznek ki, ám gyenge az anyaghasználatuk és nagyon gyenge bennük a hardver. Általában a processzor gyártók (AMD, Intel) legkisebb teljesítményű processzorait kapják ezek a típusok.

Nem rossz belépő gépek ezek, de érdemes tudnod, hogy egy ilyen laptopon korlátozottak lesznek a lehetőségeid. Ha ilyen laptopot választasz, akkor a lehetőségeid nagyjából kimerülnek a szövegszerkesztés, táblázatkezelés, e-mailezés és alapvető internetezési funkciókban.

A 200 és 350 ezer forint közötti laptopok

Az eggyel magasabb árkategória (200-350 ezer forint) átmenetet képez a consumer és a business (üzleti) kategóriás gépek között, itt vannak az igazán használható laptopok. A filmek lejátszása zökkenőmentes, egyszerre 5-6 dokumentum és táblázat szerkesztése sem jelent gondot, és több programot tudsz futtatni anélkül, hogy látványosan belassulna a gép. Akár 3D alkalmazásokat is elindíthatsz rajta, habár ezekben nem lesz sok köszönet, lévén ezek a laptopok legtöbbször Intel HD integrált grafikus chippel (vagy azzal teljes mértékben megegyező, nagyon olcsó AMD vagy nVidia chippel) vannak felszerelve. Ezek a laptopok kielégítik az átlagfelhasználók igényeinek 90%-át.

A 350 ezer forintnál is drágább laptopok

Igazán komoly, asztali gépeket megközelítő számítási és 3D teljesítménnyel rendelkező laptopot 300 ezer forint alatt egyáltalán nem, de még afelett is nehezen találni. Innen válogathatsz, ha csúcskategóriás consumer gépet keresel, de a legtöbb business kategóriás laptopot is itt fogod megtalálni. Ha nem szeretnél kompromisszumot kötni, akkor inkább a 300 és 500 ezer forint közötti árkategóriában kell keresni.

Cserébe ezek a gépek sokszor már gyárilag a leggyorsabb SSD-vel felszereltek, az asztali Intel Core i7-el megegyező teljesítményű processzor van bennük, és nem dísznek van bennük nVidia GeForce videóchip, ugyanis 80-90%-ban hozzák az asztal gépekbe szánt testvéreik teljesítményét. Egy ilyen laptopon gyakorlatilag bármit el tudsz végezni, legyen az 3D renderelés, CPU-igényes programozás, grafikai munkák vagy akár a legújabb PC-játékokkal való kikapcsolódás.

Consumer/business kategória?

Leginkább úgy lehetne fordítani a fenti két kifejezést, hogy otthoni és üzleti kategóriás laptop. Mindenféle technikai részletekbe menő magyarázatot nélkülözve a legfeltűnőbb különbség a két laptop kategória között az áruk.

Nem ritka, hogy „ugyanaz” a laptop (ugyanolyan processzor, ugyanannyi memória, ugyanakkora kijelző, stb.) az otthoni kategóriában 220.000 forint, míg az üzleti Lenovo ThinkPad vagy Dell Latitude gépnél alulról súrolja a 4-500.000 forintos árat. Továbbá azt is észrevehetted, hogy az üzleti szériás gépek nagyon ritkán vannak kiállítva a nagy üzletekben és az akciós újságban sem találkozol velük.

Ahogy a nevéből is adódik, az üzleti kategóriás gépeket elsősorban munkakörnyezetbe tervezik, ám önmagában ez sem magyarázza a több, mint kétszeres árat. Mivel nyújt többet egy üzleti kategóriás laptop, ami indokolja a magas árat?

 prémium anyaghasználat, strapabíró szerkezeti megoldások
 kijelző mérete, paneltípusa, felülete
 hatékonyabb laptop hűtés
 védelmi mechanizmusok
 jelentősen könnyebb bővíthetőség
 időtállóbb akkumulátor
 többszörös garanciaidő, megbízhatóbb szervízháttér

Önmagában a fenti lista láttán is elégedetten csettinthetünk, ám a pontok igényelnek némi magyarázatot.

Az otthoni és üzleti gépek közötti különbségek

Anyaghasználat, strapabírás, védelmi mechanizmusok

Az otthoni laptopokkal ellentétben az üzleti laptopokat erősebb igénybevételre tervezik a mérnökök. Fém vagy prémium műanyag borításuk van, a belső szerkezeti váz pedig gyakran magnéziumból vagy annak valamely ötvözetéből készül, ami ellenáll nagyobb ütéseknek, leejtésnek is.

A Dell Latitude E-szériás üzleti gépeiben minden fontosabb alkatrész alumíniumból és magnéziumötvözetből készül a strapabírás és stabilitás jegyében

Az otthoni laptopok gyenge anyaghasználatának leggyengébb pontja a zsanér, szinte kivétel nélkül eltörnek
(nagyításhoz kattints a képre) 

A billentyűzet is különbözik az otthoni laptopokban használt alkatrészektől, több szempontból is. Egyrészt az üzleti laptopokban lévő billentyűzetek legtöbbször folyadék- és cseppállóak. Aki öntött már le véletlenül laptopot, az tudja, hogy ha azonnal nem is, de belátható időn belül részlegesen vagy teljesen tönkremegy a billentyűzet, rosszabb esetben maga a gép is. Az üzleti laptopokban lévő billentyűzet nem hogy kibírja a folyadékot, de némelyik modell ráadásul folyadékátvezető csatornákkal is rendelkezik, így nem a laptop belsejében áll a folyadék (majd okoz korrodálódást vagy rövidzárlatot, ami hazavágja a teljes laptopot), hanem keresztülfolyik rajta.

Kijelző (fizikai méret, felület, paneltípus, felbontás)

Az üzleti gépek kijelzője minden létező szempontból jobb, mint egy otthoni laptopé. Az ilyen gépekbe általában tükröződésmentes, matt felületű kijelző kerül, ami erős napfényben is jól olvasható marad. A kijelzőpanel típusa is különbözik: általában jóval magasabb színhűséggel rendelkező (AdobeRGB, sRGB), jobb belátási szögekkel bíró IPS panellel szerelik fel az üzleti gépeket. Ilyen kijelzőn például lehet grafikai munkákat végezni anélkül, hogy tartani kéne attól, hogy teljesen más végeredményt fogunk viszontlátni nyomtatott formában vagy másik kijelzőn nézve.

Bal oldalon a matt, jobb oldalon a fényes kijelző: a matt kijelzőn nincsenek tükröződések, kültéren és hátulról érkező fénynél is olvasható marad

Az üzleti gépek kijelzőjének fizikai és felbontásbeli mérete is más: míg az az előző kisebb a könyebb hordozhatóság végett (12.5”, 13.3” és 14.0” a leggyakoribb fizikai kijelzőméretek), addig az utóbbi nagyobb (a FullHD az elterjedt minimum, de nem ritka az UHD vagy ritka esetben a 4K felbontások sem), a hasznos munkafelületet növelendő. Az első reakció ilyenkor az szokott lenni, hogy nem is lehet UHD vagy 4K felbontást jól használni ekkora kijelzőn, ám ezeket a laptopokat igen gyakran külső monitorra kötve használják (így rögtön duál-képernyős munkateret alkotva).

Laptop hűtés

Ha eddig nem tartottad fontosnak a hatékony laptop hűtést, akkor elárulom, hogy a laptopok 95%-a a túlmelegedés miatt megy tönkre. A felgyülemlő kosz eltömíti a szellőzőjáratokat, ilyenkor hallani a veszettül hangos ventilátort a laptopban, ám ilyenkor már nem képes a hűtés ellátni a feladatát, majd idővel tönkremennek a forrasztott alaplapi chip-ek. Az otthoni laptopokban mint sok minden máson, a laptop hűtésén is spórolnak a gyártók. Gyakran alulméretezettek, gyenge ventilátorral, egyetlen szellőzőjárattal megtámogatott hűtésekkel kerülnek piacra még az ipari hőmennyiséget ontó Intel Core i5 és i7 processzoros laptopok is.

A fenti Dell Precision széria a business laptopok sportautója, ehhez mérten a több hőcsöves, dupla ventilátoros hűtéssel van ellátva, amely garantáltan kezelhető szinten tartja a hőmérsékleteket 
(nagyításhoz kattints a képre) 

A jó laptop hűtést ráhagyással tervezik a mérnökök, hogy több éves használat után, extrém hőségben is képesek legyenek üzemi hőmérsékleten tartani a laptop belsejében lévő alkatrészeket. Gyakran olyan jól sikerült konstrukciók ezek, hogy „no fan” / „zero fan” technológiával is ellátják őket, ami azt jelenti, hogy csak bizonyos hőmérséklet elérése után kapcsol be egyáltalán a ventilátor. Ez halkabb üzemet jelent és kevesebb beszívott port eredményez a laptopon belül.

Nem utolsó sorban pedig igen kellemetlen tud lenni egy átforrósodott laptop ölben való használata – arról nem is beszélve, hogy orvosok által is kockázati tényezőként tartják számon elsősorban férfiaknál –, egy folyamatosan túlmelegedő laptopnál kevés kellemetlenebb dolog van, ha a laptopokra gondolunk. Az üzleti laptopoknál (rendszeresen karbantartott gép esetén) ilyen probléma egyáltalán fel sem merül.

Könnyebb bővíthetőség

A consumer gépeket úgy tervezik, hogy nehezen tudd bővíteni őket. 

A képen a vadonatúj Acer Swift 3-as otthoni laptop bővíthetőségét, pontosabban annak teljes hiányát láthatod (nagyításhoz kattints a képre) 

Ezzel szemben az üzleti gépek eleve úgy lettek tervezve, hogy egy csillagcsavarhúzóval egy 10 perces kávészünetben be lehessen szerelni új memóriát vagy SSD-t. Nem kell hozzá az esetek 95%-ban burkolatot megbontani, csupán a laptop alján található szervízfedelek egyikét lecsavarozni, bepattintani az alkatrészt és máris mehet minden tovább. Az üzleti gépek továbbá modulárisabbak is, nem ritkán több HDD/SSD hellyel rendelkeznek, kaphatóak hozzájuk dokkolók is, ami jelentősen megkönnyíti az asztali monitor, egér, billentyűzet, hálózati kábel csatlakoztatását (a kábelek folyamatos ki-be dugogatása nélkül).

Akkumulátor élettartam, kapacitás, kompatibilitás

 

A már klasszikusnak számító Dell J1KND típusú akkumulátort a mai napig gyártják, a képen nagy és normál kapacitású változatait láthatod (nagyításhoz kattints a képre) 

Az üzleti gépekbe szánt akkumulátorok minőségi, nagy kapacitású cellákkal, komolyabb akku-elektronikával vannak ellátva, ami mind az egy töltésre vetített, mind a hosszútávú élettartamot megtöbbszörözi. Ha pedig ez nem lenne elég nyomós érv, akkor érdemes egy, az utóbbi 2-3 évben készült otthoni és egy üzleti laptop akkumulátor kompatibilitási listáját összevetni. Míg az első igen rövidke, addig az utóbbi kilométer-hosszú is lehet, ez pedig könnyebb beszerezhetőséget, nem ritkán kedvezőbb árat jelent, ha eljön az idő az akkumulátor cserére.

Nem utolsó sorban, az üzleti gépekhez legtöbbször 2-3 különböző kapacitású akkumulátor is elérhető, amelyek ugyan fizikailag is nagyobbak és nehezebbek a normál akkumulátornál, ám többszörös működési időt biztosítanak egy töltéssel.

Legvégül a legfontosabb érv: a garancia

A tipikus otthoni laptopok általában mindössze 1 év korlátozott garanciával rendelkezik (kizárólag főegységekre), hogy a vételárat alacsonyan tudják tartani. Alig akad néhány gyártó, ami az otthoni laptopjaira több év garanciát vállal (egyik ilyen a Dell a maga 3 év garanciájával). Ezzel szemben az üzleti laptopokra alsó hangon 3 év teljeskörű garanciát vállalnak, de nem ritka a 4 vagy 5 év jótállás sem.

Ha egy otthoni laptop tönkremegy a garanciális időszak alatt, akkor saját költségen kell eljuttatni a szervizbe, hogy azt bevizsgálják és javítsák. Nem valószínű, hogy kapsz pontos dátumot a javításra, és ha részegységeket kell cserélni, akkor semmi garancia nincs, hogy éppen van raktáron belőle. A legrosszabb esetben akár több hétre is laptop nélkül maradhatsz. Az üzleti laptophoz olyan prémium garanciacsomag jár rendszerint, ami magába foglalja az „on-site service”-t, azaz házhoz jönnek a gépért, majd ha megjavították vissza is hozzák, a kieső időszakra pedig cseregépet biztosítanak számodra.

Az otthoni laptopot használók hiba esetén rossz esetben kizárólag e-mail, vagy chat-alapú segítségkésére számíthatnak, jó esetben telefonos ügyfélszolgálat is rendelkezésre áll. Ráadásul ez is csökkentett vagy normál díjszabású, ahol nem állnak rendelkezésre a nap minden szakában, és nem ritkán hosszadalmas várakozási időre számíthatunk. Ráadásul ebbe szoftveres segítségnyújtás nem tartozik. Ha üzleti laptopod van érvényes garanciával, akkor közvetlenül a gyártó üzleti ügyfelei számára fenntartott prémium ügyfélszolgálatához fordulhatsz, amely az év minden napján 24 órában rendelkezésre áll, várakozási idő nélkül, ráadásul hardveres és szoftveres problémákkal egyaránt segítséget nyújtva.

Körvonalazódni látszó döntés

Mostani írásom első részének végéhez érkeztünk. Az eddig olvasottakból egyértelműen kiderülhetett számodra, hogy elsősorban az üzleti felhasználású laptopokat részesítjük előnyben, ha megkérdeztek minket, hogy milyen laptopot ajánlunk – akkor is, ha nem üzleti célra használod majd. Egyszerűen úgy gondolom, hogy ezekre a laptopokra éri meg igazán pénzt kiadni, mert aztán hosszú évekig hű társaid lesznek és nem kell vele nyűglődnöd.

A jövő heti következő részben konkrét gyártó és típusajánlatokkal, részletes meghibásodási statisztikákkal, az egyes gyártók magyarországi szervizhátterének bemutatásával és használt laptop vásárlási útmutatóval fogjuk folytatni a téma boncolgatását.

Ha egyetlen sorból szeretnéd megtudni milyen laptopot ajánl Neked a Laptopszaki összes szervizese: Dell Latitude, Lenovo ThinkPad, vagy HP EliteBook üzleti gépet, legyen az akár új vagy használt.

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.