Szaküzletünk 4 napig zárva, rendelj most ingyenes szállítással! - kuponkód:
LSZHUSVET
2024-04-01T23:59:59

Tippek-trükkök: Fájlokkal egyszerűbben!

Rég elmúlt az idő, amikor mindent billentyűzettel oldottunk meg, hiszen nem volt egér. Azért ne feledkezzünk el a 102 gombos barátunkról!

Tippek-trükkök: Fájlokkal egyszerűbben!

Korábban már szó esett egy tucat hasznos billentyűzet kombinációról. Igen, nehézkes őket megtanulni, de sokkal gyorsabb lesz tőle a munka, ha már zsigerből használod őket. Ne az egér helyett, hanem mellett használd őket! Gyorsabban mozoghatsz a mappák között és az operációs rendszer egészében.

És még ha egy megrögzött egér-felhasználó vagy, akkor is tartogat neked ez a cikk érdekességet! A mai fortélyokkal a Windows alapértelmezett fájlkezelőjét az Intézőt tesszük Neked otthonosabbá.

Alt-ernatív billentyűkombinációk

Ezek a billentyűkombinációk csak és kizárólag akkor működnek, ha már egy ideje ügyködsz az Intézőben. Windows 7-től kezdődően alkalmazhatóak.

Tippek-trükkök: Fájlokkal egyszerűbben!

Egy emelettel feljebb

Mondjuk, hogy egy tucat mappa között dolgozol, például a „Dokumentumok” > „Vakáció” > „2014” mappádban. De hogyan kerülsz vissza a Dokumentumok mappába? Két szinttel feljebb van, mint ahol éppen vagy. Az egerészés helyett elég csak megnyomnod az „Alt + Fel nyíl” kombinációt, méghozzá kétszer. Így két mappaszintet léptél felfele.

   ●    Alt + Fel nyíl: a mappa-szerkezetben egy szinttel feljebb lépsz

Oda-vissza

Tegyük fel, hogy meggondoltad magad és vissza szeretnél menni a „2014” mappádba, hogy újra átnézd a vakációs ajánlatokat. Elég megnyomnod az „Alt + Balra nyíl” kombinációt, szintén kétszer. Így a kettővel ezelőtti mappába kerülsz.

Igen, jól tippelted: ha megnyomod az „Alt + Jobbra nyíl” kombinációt, akkor előrefele lépsz. Tehát olyan mappába, ahol már jártál egyszer, majd onnan visszaléptél egy előzőbe.

   ●    Alt + Balra nyíl: az Intézőben egyet visszalépsz
   ●    Alt + Jobbra nyíl: az Intézőben egyet előre lépsz

Túl sok ablak

Rend a lelke mindennek, jómagam is fájl típusonként (vagy egyéb releváns szempontok szerint) csoportosítom a fájljaim. Legalábbis próbálom, hiszen küzdeni kell az entrópia elve ellen, amely kimondja, hogy beavatkozás nélkül minden a rendezetlenség fele halad.

Velem is előfordul, hogy egy idő után azon kapom magam, hogy akár 8-10 ablakban vannak megnyitva a fájljaim, amivel dolgozom. Kellően fárasztó egyesével a bezárás gombra (X gomb a jobb felső sarokban) kattintgatni.

Ehelyett elég, ha a „Ctrl + W” billentyűkombinációt megnyomod, és lám bezárult az aktív ablakod. Ez működik a Windows minden ablakával és az internetböngésződben is! Utóbbiban az aktív lapot zárja csak be, több füles böngészés esetén.

   ●    Ctrl + W: aktív ablak bezárása

blogunk ajánlása

A trükkös jobb gomb

Az egerednek is vannak fortélyai, ezeket pedig annak jobb gombjával tudod elérni. Ezek a Windows XP-től kezdődően működnek.

Mondjuk, hogy egy fájlt szeretnél USB pendrive-ra másolni, hogy odaadhasd azt valakinek. A hagyományos módja ennek a következő: a fájlon az egér jobb gombjával kattintva kiválasztod a „Másolás”-t, majd a pendrive-ot megnyitva egy üres területen jobb gombbal kattintva kiválasztod a „Beillesztés”-t.

Ez roppant bonyolult, így próbáld ki inkább ezt: a másolandó fájlon kattints jobb gombbal és tartsd azt nyomva, majd húzd át az egérrel a pendrive-ra! Mikor elengeded az egér jobb gombját kiválaszthatod mit szeretnél csinálni a fájllal: másolni, kivágni vagy parancsikont létrehozni. Jelen esetben az első opciót válaszd, a másolást. Így másolat készül a fájlról a pendrive-ra, és az eredeti helyen is megmarad.

Ugye mennyivel gyorsabb? Könnyen elsajátítható trükkök és megkönnyítik a munkád, főleg ha éppen nincs nálad egér, és a touchpaddal kell dolgoznod. A korábbi cikkünk is ajánlom figyelmedbe, amiben még több ilyen kombinációt ismerhetsz meg!

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.