Szaküzletünk 4 napig zárva, rendelj most ingyenes szállítással! - kuponkód:
LSZHUSVET
2024-04-01T23:59:59

Tippek-trükkök: Segítség, nem kapcsol be a laptopom!

Tippek-trükkök: Segítség, nem kapcsol be a laptopom!

Roppant kellemetlen helyzet elé tud állítani a laptopod, ha váratlanul nem kapcsol be, de egy sürgős emailt kellene elküldened vagy éppen dolgoznál, tanulnál rajta. Számtalan oka lehet annak, ha a laptop nem indul, kezdve a legtriviálisabbaktól az egészen bonyolult okból kifolyókig. Ma ezeket mutatjuk be Neked.

 

Akkumulátor hibák

A legkézenfekvőbb oka a be nem kapcsolódó laptopnak az, hogy lemerült. Ennél egy fokkal fifikásabb a helyzet, ha egyébként éppen nemrégiben töltötted az akkumulátorát vagy a töltő csatlakozó bedugott állapotában sem hajlandó a bekapcsoló gomb megnyomására életre kelni a masina.

Ilyen esetben a legelső teendő az akkumulátor és a töltő körüli problémák felmérése. Elképzelhető, hogy a laptopod akkumulátora olyan szinten elhasználódott (degradálódott, azaz csökkent a kapacitása), hogy a 100%-os töltöttség jelzés ellenére sem tartja meg magában a töltést. Ilyen esetben a Windows azt jelzi számodra, hogy az akkumulátor feltöltött állapotban van, viszont amikor lehúzod a töltőt, azonnal, vagy nagyon rövid idő után, váratlanul leáll a gép.

Amikor ilyen történik, akkor kizárólag a laptop akkumulátorának cseréje képes orvosolni a problémát – feltéve, hogy továbbra is szeretnéd megőrizni a laptopod mobilitását, azaz nem helyhez kötötten, laptop töltőről szeretnéd használni.

A megoldás ilyen esetben egy új laptop akkumulátor vásárlása, melyet szaküzletünkben könnyen, akár 5-10 perc alatt is megejthetsz, hétköznapokon egész nap, illetve szombatonként is 14 óráig nyitva vagyunk. Ha már korábban gondolkodtál új akkumulátor vásárlásán, de nem tudtál dűlőre jutni az új és utángyártott új akkumulátorok között, akkor ebben az írásunkban tájékozódhatsz a különbségekről:  A helyes laptop akkumulátor kiválasztásáról itt olvashatsz bővebben!

Töltő- és töltőcsatlakozó hibák

A másik igen gyakori eshetőség az, amikor a laptop töltőjének feje vagy éppen a laptopon belül található töltő DC-tápcsatlakozó törött meg. Ez akkor fordulhat elő, ha hirtelen megrántottad a töltőt vagy a laptopot bedugott állapotban. Tipikus jele ennek a szakadozott töltés, „játszanod kell” a töltőcsatlakozóval, mert csak bizonyos állásban képes a töltés leadására. Ez nem csak kényelmetlen és macerás, de tűzveszélyes is lehet, ha rossz szögben érintkezik a töltő csatlakozó feje a laptop DC-tápcsaltkozójával – óva intünk Téged az ilyen töltő hosszútávú használatától!

A fenti eshetőség elég hamar világossá válhat a korábban említett tünetekből, de ha biztosra szeretnél menni, akkor üzletünkben kollégáink egy gyors, helyszínen megvárható, ingyenes bevizsgálás keretében teljes bizonyossággal meg tudják Neked mondani a hiba okát és a javítás várható költségét is.

Ritka esetben az is előfordulhat, hogy maradék elektromos töltés akadályozza a laptop bekapcsolását. Erről könnyen meggyőződhetsz a következőképpen:

1. Húzd ki a laptop töltőt a laptopból és vedd ki az akkumulátort a gépből – ha kivehető, ha nem, akkor a laptop alján keresd meg az áramtalanításhoz szükséges gombot
2. Tartsd lenyomva a laptop bekapcsoló gombját legalább 30 másodpercig
3. Anélkül, hogy a laptop akkumulátorát visszahelyeznéd, csatlakoztasd a laptopod töltőjét és próbálkozz meg a bekapcsolással

blogunk ajánlása

Bekapcsoló gomb körüli mizériák

Egy jóval ritkább, de ki nem zárható eshetőség, ha a laptop bekapcsoló gombnál vagy az ahhoz kapcsolódó nyomtatott áramköri lapban történt sérülés. Tipikusan akkor történik ilyen, ha a laptopot leejtettük vagy leöntöttük folyadékkal.

A fizikai behatást követően nem feltétlenül azonnal jelentkezik a probléma. Elképzelhető, hogy hosszabb idő elteltével is tökéletesen működik a laptop, és csak később mond csütörtököt valamelyik alkatrész, például éppen a bekapcsoló gomb.

Ha felmerül a gyanúja, hogy ilyen jellegű behatás miatt nem kapcsolható be a laptop, akkor házilagos barkácsmegoldások helyett azt javaslom keresd fel üzletünket, ahol egy alaposabb bevizsgálás keretén belül pontosan meg tudják kollégáink állapítani a hiba okát és a javítás várható költségét is megtudhatod.

Bekapcsolt, de mégsem?

Egy megint teljesen másik eset, ha a bekapcsoló gomb megnyomására a laptop hallhatóan elindul, felpörög a ventilátor, a laptopra rátéve a kezed érezni, ahogy „kerreg” belül a merevlemez, de a kijelzőn mégsem jelenik meg semmi.

Ilyenkor a laptop kijelzőjével vagy videóchipjével is gond akadhat. Kizárásos alapon könnyedén megállapítható, hogy melyik romlott el, ha a laptopot külső kijelzőre kötve megpróbálod használni. Ehhez kapcsold ki teljesen a laptopot a bekapcsoló gomb hosszan tartó megnyomásával, majd csatlakoztasd TV-re, projektorra vagy számítógép monitorra a géped.

Ha így sem jelenik meg a külső megjelenítőn kép, akkor sajnos jó eséllyel tönkrement a videóchip a laptopban. Amennyiben így már ad képet a készülék úgy „csak” a kijelző, vagy annak szalagkábele hibásodott meg. Szakszervizünkben az ilyen jellegű hibák feltárását is díjmentes bevizsgálás keretén belül elvégezzük.

Ugyan bekapcsol a gép, de a Windows nem indul el

Nem elképzelhetetlen az sem, hogy a laptopod annak rendje és módja szerint bekapcsol, ám a gyártó logóján kívül nem látsz semmit, csak azt, hogy az eltűnik, majd újra és újra megjelenik. Az ilyen esetet rendszerint bizonyos számú sípolás és potenciális hibaüzenetek is kísérik. A laptopod leírásában kis szerencsével megtalálhatod a sípszók számát, amelyből könnyen kiderítheted milyen eredetű hibát jelez a géped. Általános eset a merevlemez olyan szintű meghibásodása, amikor már a gép nem ismeri fel az alkatrészt és ezáltal az operációs rendszer indulását meg sem kísérli.

Mint láthatod számtalan oka lehet annak, ha a laptopod nem hajlandó bekapcsolni. Ha a cikk elolvasása után úgy érzed, nem tudod megoldani a problémát, akkor keresd fel szervizünket bizalommal!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.