Kedves Ügyfeleink! Szaküzletünk augusztus 20-án, szombaton zárva tart.
Tippek-trükkök: Segítség, nem működik az USB!

Tippek-trükkök: Segítség, nem működik az USB!

Adott egy számítógép és egy USB-s eszköz. Legyen ez pendrive, billentyűzet, külső HDD ház, Windows által vezérelt kávéfőző, teljesen mindegy. Ha nem működik, akkor bizony baj van. Azonban mivel is van a baj? Hardver vagy szoftver probléma? Ha hardver, akkor a laptop vagy az USB eszköz a hibás?

Először is, próbáld ki a lehető legegyszerűbbet: húzd ki, majd csatlakoztasd újra az eszközt. Megoldotta a problémád? Ha nem, akkor indítsd újra a laptopod, majd csatlakoztasd újra az USB eszközt. Ha így sem járnál sikerrel, próbálj ki egy másik USB csatlakozót. Nem? Nos, egy próbát megért. Mivel a probléma nem tágít, ideje komolyabb tesztekbe fogni.

SZEPARÁLJUK A HIBÁS ESZKÖZT

Hogy kiderítsd mely eszközöd nem működik jól, a legegyszerűbb mód: próbáld ki az USB eszközt egy másik számítógépen, és fordítva, egy másik USB eszközt a te laptopodon. Kizárásos alapon kiderül, hol folytasd a hiba megoldását.

Ha az USB-s eszköz mind a két számítógépen kudarcot vall, akkor elképzelhető, hogy tönkrement. Azonban lehetséges, hogy egy illesztőprogram frissítés megoldja a problémát. Noha az USB-s eszközök nagy része elméletileg automatikusan telepíti a saját illesztőprogramját az első csatlakoztatás alkalmával, előfordulhatnak problémák.

Tippek-trükkök: Segítség, nem működik az USB!

Nem hinnéd el, hogy ilyen létezik: USB-s kézmelegítő

Érdemes ez ügyben felkeresni a gyártó weboldalát és ha elérhető, letölteni az illesztőprogramot. Amennyiben ez nem oldja meg a problémát ideje elfogadnod, hogy tönkrement az eszköz. Ha garanciális az eszköz (és természetesen nem általad keletkezett kár benne, továbbá rendeltetésszerű használatnak volt kitéve), akkor ideje érvényesíteni azt.

NÉZZ A PIROS FÉNYBE!

Tegyük fel, hogy az eszköz működik a másik számítógépen, csak a tiéden nem, továbbá egyéb USB eszközök működnek a te számítógépeden. Ez esetben is az illesztőprogram újratelepítését javasoljuk.

Elképzelhető, hogy az első telepítés alkalmával az illesztőprogram telepítése megszakadt, és emiatt nem működik az eszköz. Sajnos ilyenkor az eszköz újracsatlakoztatása sem segít, hiszen nem indukálja semmi az illesztőprogram feltelepítését, az pedig hibásan került a számítógépre, ami egy ördögi kör, hiszen sosem fog így működni. Mit tehetsz?

Ideje segítségül hívnunk az Eszközkezelőt. Legkönnyebben a Windows + Pause Break gombok egyidejű megnyomásával, a Start menüben az Eszközkezelő szó begépelésével vagy az Asztalon a Sajátgép tulajdonságainak megnyitásával érheted el.

A rendszer tulajdonságai alól érheted el az Eszközkezelőt

Az Eszközkezelőben a Nézet menü alatt a Rejtett eszközök megjelenítése opciót választva tudod megjeleníttetni az éppen nem csatlakoztatott eszközöket. Itt találod az összes, valaha a laptopodhoz csatlakozott eszközt, így az összes USB-s eszközt is. Utóbbiakat az USB Vezérlők csoport lenyitása után tekintheted meg. Miután a legtöbbet nemes egyszerűséggel USB háttértárnak nevezi a Windows, ezért rettentően nehéz megkülönböztetni őket.

Érdemes egyesével eltávolítanod az összes USB háttértár elnevezésű elemet, különösen figyelve rá, hogy ahol lehetőség van, az illesztőprogramot is távolítsd el (egy bepipálható mező jelzi a kérdésnél, miszerint biztos vagy-e a törlésben). Ezt követően indítsd újra a laptopod, majd csatlakoztasd az USB eszközt. Kis szerencsével ezúttal helyesen feltelepül annak illesztőprogramja és megoldottuk a problémád.

A MOTORHÁZ ALATT

Abban az igen sajnálatos esetben, ha még mindig nem működne az USB eszközöd egyik csatlakozón sem, azonban más számítógépen működik, nos íme mit kell tenned. Bízva abban, hogy szoftveres problémáról beszélünk, megpróbálkozhatunk magának az USB csatlakozónak az illesztőprogramjának újratelepítésével. Nem hangzik egyszerűnek? Pedig nem bonyolult. Ha már az előbb úgyis az Eszközkezelőben matattunk, főleg nem.

Az Eszközkezelőben az USB Vezérlők csoportban tudod törölni a kérdéses eszközöket

Nyisd meg az Eszközkezelőt újra, majd szintén az USB Vezérlők csoporthoz vezessen utad. Mielőtt folytatod, zárj be minden programot, és távolíts el minden USB eszközt. Ha USB-s egered, billentyűzeted van, akkor azok nem fognak működni.

Az USB Vezérlők csoporton belül kattints az első elemen jobb gombbal, majd válaszd az Eltávolítást. Ezt ismételd meg a csoport összes tagján. Legfeljebb pár percet igénybe vehet. Előfordulhat, hogy eddigre már nem működik a laptopod kártyaolvasója, ne adj isten touchpad-ja sem. Pánikra semmi ok, a Windows gomb megnyomásával eléred a Start menüt, ahonnan már le tudod állítani a gépet.

Indítsd újra, és várd meg, ameddig a Windows újra felismeri az USB csatlakozókat. Amikor ezzel végzett, tehetsz egy próbát a kérdéses USB eszköz csatlakoztatására.

Gratulálunk, minden létező hibaforrást kiszűrtél, és jó eséllyel megoldottad a nem működő USB eszköz rejtélyét! Ha még mindig nem működne, akkor ideje behoznod hozzánk. Szerencsére Barnának megspóroltunk 80 kilométer vezetést, reméljük a Te problémád is megoldódik.

Szerintünk ez is érdekelhet:
Magyar Laptop Közösség

Már több, mint 2000-en vagyunk a Magyar Laptop Közösség Facebook csoportjában, ahol bármilyen laptopos kérdésben segítünk Neked. Ne maradj ki, gyere, csatlakozz a közösségünkhöz Te is:

Csatlakozom a közösséghez