Tippek-trükkök: A Wifi káros-e az egészségedre vagy sem?

Tippek-trükkök: A Wifi káros-e az egészségedre vagy sem?

Modern korunk vívmányait senkinek sem kell bemutatni, Te is és én is örömmel használom mobilom, laptopom, táblagépem. Azonban azon már jóval kevesebben gondolkodnak el, hogy körülvesszük magunkat ennyi elektromos eszközzel, akkor azok milyen hatással lesznek ránk. Kezdjük ott, hogy minden elektromos kütyü kisebb vagy nagyobb mértékben, de EMF sugárzással bír. Mi az EMF? Elektromágneses frekvencia rövidítése, és gyakran hivatkoznak rá elektroszmogként.

Elektroszmognak az elektromos és mágneses terek-, valamint a rádiófrekvenciás sugárzások által a szervezetet érő terheléseket nevezzük. Minél nagyobb teljesítményű eszközről beszélünk, annál nagyobb EMF sugárzással bír. Így például az olvasólámpádnak elhanyagolható az EMF sugárzása, míg a laptopod jelentősen magasabbal bír, nem beszélve a 7.1-es hangfal szettről és a 60 centi átmérőjű tévédről.

Tippek-trükkök: A Wifi káros-e az egészségedre vagy sem?

Az elektromágneses spektrum: ide tartozik a látható és a nem látható hullámok összessége, a fénytől kezdve a röntgensugarakig, és a rádióhullámok is

VÉLT VAGY VALÓS VESZÉLYEK?

Nem csupán EMF sugárzás létezik, hanem a mobiltelefonok által használt rádióhullámok és az évtizedek óta használt vezeték nélküli internet, közismertebb nevén a Wifi. Természetesen minden sugárzást, különféle hullámokat nem tudunk kiiktatni magunk körül. Ahhoz mindentől távol, a puszta kellős közepére kellene költöznünk. Azonban annyit megtehetünk, hogy saját erőnkből telve ezeket minimalizáljuk. Íme néhány meglepő tény az EMF és azon belül is a Wifi-sugárzás hatásairól:

● A különböző frekvenciájú EMF sugárzások emelik a testhőmérsékletet (kipirult arc 2-3 óra monitor nézés után, ismerős?)

● Késő esti órákban EMF sugárzásnak kitett embereknél alvási zavarokat, nehezebb elvalvást/ébredést, rosszabb közérzetet jegyeztek fel (laptopozás ágyban, mobiltelefon nyomkodás)

● Műszerekkel mérhetően csökkenő elektromos tevékenység egyes agyterületeken, ami nehezebb gondolkodáshoz és kevésbé egyenletes alváshoz vezethet

● Egy angol kutatásban magas EMF sugárzásnak kitett, fejlődésben lévő gyerekeknél (egészen 16-18 éves korig) megfigyelték, hogy nehezebben teljesítenek az iskolában, fáradtabbak

● Szakértők szerint ritka, de extrém esetben kifejezetten káros lehet kismamákra és a csecsemőre, a fejlődés első szakaszaiban

● Egy holland tanulmányban vizsgálták, hogy kifejezetten erős (nem otthoni, hanem ipari célra használt) Wifi-sugárzókhoz közeli növények hamarabb elhalnak, nehezebben fejlődnek, leveleiken repedések, dudorok, elszíneződések és a szövethalál egyéb formái jelentek meg

Ezek közül egyik sem hangzik túlzottan szívderítően igaz? Hozzátesszük, ezek jó része extrémitás, tehát átlagos esetben nem előforduló hatások. Viszont a tény, hogy bizonyos körülmények együttes jelenléte ilyen hatásokhoz vezethet, ami nem hangzik megnyugtatóan. Az alábbiakban néhány egyszerű, a józanészre hagyatkozó tanácsot osztunk meg Veled.

Az elektromágneses hullámok különböző mértékben befolyásolják az emberi test hőháztartását

AMIT TEHETSZ A SAJÁT ÉRDEKEDBEN

Egy szobai router maximális adóteljesítménye 100mW, a routertől 1 méter távolságra mérhető teljesítmény pedig körülbelül 0,01mW, 2 méterre pedig 0,001mW. Ezek elhanyagolható, az emberi szervezetre semmilyen hatást sem kiváltó sugárzások. Mi történik azonban, ha 1 méternél közelebb ülünk a routerhez? A nemzetközi szabványok alapján a biztonsági határ a router (antennától) 20 centiméter. Ezen a távolságon belül huzamosabb ideig nem ajánlatos tartózkodni.

A Wifi-hullám erőssége a távolsághoz mérten: jól látszik, hogy 2 méternél már csak ~66%-os a jel erőssége, 5 méternél pedig már csak fele az eredetinek

Amennyiben fontosnak tartod a pihenésed, estére helyezz magadtól 1 méteres távolságon kívül minden elektromos eszközt. Nem szükséges alufóliából sapkát készítened, és betonbunkerbe sem kell költözzél. Csak ne tartsd a közvetlen közeledben a laptopot (ne aludj vele), mobiltelefont (inkább egy távolabbi asztalra rakd a szobában, mint az éjjeliszekrényre a fejedtől 15 centire) és a táblagépet sem (bármilyen jó azon olvasni alvás előtt).

blogunk ajánlása

Az előzőhöz kapcsolódik, hogy inkább kapcsold ki a laptopot is éjszakára, mintsem csak lajtsd a kijelzőt. Ugyanis ilyenkor nem kapcsol ki, hanem alvó állapotba helyezi magát. Így spórolunk a laptop akkumulátorával is, és még egy picivel csökkentjük a minket ért sugárzást. Ha esetleg tévére szoktál elaludni, akkor ezt is érdemes újragondolni, és legalább kipróbálni milyen elaludni anélkül. Valószínűleg kipihentebb leszel, könnyebben fogsz ébredni.

Minden lakás alapjrajza más, de mindenhol megtalálható az optimális hely, ahonnan jó a vétel, de nincsen túl közel senkihez

A Wifi routert ugye már tudjuk, hogy magunktól 1 méterre ildomos helyezni, és semmiképp se tartózkodjunk huzamosabb ideig 20 centis körzetében. Érdemes átgondolni hova helyezzük a Wifi router-t a lakásban. Szeretnénk, ha mindenhol jól lehetne fogni a jelét, mostantól azonban az egészségre gyakorolt hatásait is figyelembe kell vegyük. A router legjobb helye a lakás közepén lehet, ahol legjobban „rálát a jel” az ajtókra, azonban nincs olyan helyiségben, ahol valaki 8 órát alszik vagy dolgozik. Ilyen lehet a lakás előszobája, közlekedő, esetleg a nappali egy távolabbi sarka. Lehetőség szerint nem olyan helyiség, ahol valaki alszik esténként. Ahol lehetőség van használjunk UTP kábeles internetet.

Ne tartsd az éjjeliszekrényen a routert, mobiltelefont, laptopot miközben alszol

Az EMF, rádió és Wifi hullámok legfőképp az alvást zavarhatják meg, de ne felejtsük el, hogy munkahelyünkön is használjuk ezeket. A munkahelyen 6-8 órát eltöltünk egy nap, nagyon fontos, hogy ne legyen a közvetlen közelünkben a szükségesnél több eszköz, ami sugározhat. Kiváltképp ne legyen fél méteren belül Wifi router hozzánk közel. Ülő munkát végzőknél különösen fontos 45, de legritkábban 90 percenként felállni, megmozgatni tagjainkat, esetleg tornázni egy kicsit. Ez felfrissíti a vérkeringést, felélénkít (nem csak a kávé létezik), jobb közérzetet biztosít.

AKKOR MOST KÁROS VAGY SEM?

Ha röviden kellene válaszolnunk: nem, nem káros. Nem győzzük hangsúlyozni, nem riogatásnak szánjuk a fenti sorokat. Nem általánosak ezek a tünetek, hiszen ellenkező esetben senki nem tudna aludni és mindenki kidobná a Wifi routerét. Azonban létező veszélyek ezek, hiszen a laptopod és a mobilod sem varázslat útján kapja a jelet, hanem emberi szemmel nem látható, de nagyon is létező hullámokon keresztül kommunikálnak egymással.

A hullámok átmennek a falakon, ahogyan a testünkön is. Nem halálosak, még csak nem is feltétlenül veszélyesek, de befolyásolhatják kis mértékben testünk működését, hiszen agyunk is elektromos jelekkel működik. Pihenésed, egészséged érdekében javasoljuk vizsgáld meg a lakásod, munkahelyed. Nagy valószínűséggel mindent rendben találsz. Ha esetleg mégsem, akkor tudod min kell változtatnod. Próbáld ki egyetlen hétig: estére kapcsolj ki mindent, és helyezd magadtól távol a kütyüket. Írd majd meg mit tapasztaltál!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.