Tippek-trükkök: Használd a laptopod webkameráját biztonsági kamerának!

Tippek-trükkök: Használd a laptopod webkameráját biztonsági kamerának!

Felmerült már benned a gyanú, hogy olykor illetéktelenek próbálják használni a laptopod? Vagy csak szeretnéd szemmel tartani a szobád, lakásod akkor is, ha épp nem vagy ott? A hétvégén kérdezték tőlünk:

„Létezik olyan program amivel a laptopom kameráját úgymond láthatatlan biztonsági kamerának tudnám használni? Tehát a laptopomat nyitva hagyva felvételt készítene, de az a kijelzőjén nem látszana?”

Nem új keletű a kérdés, amióta léteznek webkamerák, azóta szeretnék az emberek minél jobban kihasználni az abban rejlő lehetőségeket. Míg valaki szelfizik a laptopjával, addig mi megmutatjuk, hogyan használd biztonsági kamerának. Szükség lehet erre egy nem szót fogadó kistestvér, kíváncsi kolléga miatt vagy éppen csak azért, mert nem a város legbiztonságosabb pontján laksz. Hozzátesszük, nem helyettesít egy valódi biztonsági kamerát a laptopod webkamerája, cserébe költséghatékony megoldás.

ERRE HASZNÁLHATOD A WEBKAMERÁD

Millió plusz egy webkamera program elérhető az interneten, mi az egyik népszerűbb és egyben ingyenes programot ajánljuk, ami az  iSpy névre hallgat. A program letöltése és telepítése után látnod kell a csatlakoztatott webkamerák listáját. Ha régebbi laptopod van, amelynek nem beépített, hanem USB-s webkamerája van, akkor győződj meg róla, hogy csatlakoztatva van. Minden más esetben (a szükséges illesztőprogramok megléte mellett) működnie kell a webkamerádnak az iSpy Connect-el.

Tippek-trükkök: Használd a laptopod webkameráját biztonsági kamerának!

Az iSpy egyik legjobb képessége, hogy a képen kijelölheted azokat a területeket, amelyek mozgásra érzékenyek legyenek, tehát ha ott változást tapasztal a kamera, akkor azonnal akcióba lépjen. Lehet ez egy fénykép készítése vagy egy e-mail küldése is. Kijelölheted a gyerekágyat, a bejárati ajtót, az ablakot vagy épp ha az ablakon kifele néz a webkamera, akkor a helyet, ahol parkolni szoktál az autóddal. Jobban teszed, ha kihagyod azokat a tárgyakat, melyek maguktól mozoghatnak, mint például a fákat vagy az elhaladó forgalmat. Ellenkező esetben túlzottan sok anyagot kell átnézned minden nap.

A program kiválóan időrendi sorrendbe rendezi a pár másodperctől akár negyed órás klipeket, amelyeket akár összefűzve is megtekinthetsz a nap végén (vagy bármikor, amikor erre időt szánsz). Az iSpy lehetőséget ad arra is, hogy mozgás vagy „történés” esetén e-mail-t, SMS-t küldjön. Az e-mailben képes elküldeni 1-1 pillanatképet is JPG formátumban, azonban ez a funkció sajnos csak a fizetős Premium verzióban elérhető. Az ingyenes verzió helyileg képes tárolni csak ezeket a pillanatokat.

LÁTHATATLANUL RÖGZÍTSEN

Az írás elején feltett kérés egészen speciális, hiszen úgy kell működnie a webkamera programjának, hogy a gép előtt ülő ne észleljen ebből semmit, a képet se jelenítse meg. Erre a célra a webcamXP nevű, szintén ingyenes programot ajánljuk. A professzionális programmal komplett térmegfigyelést végezhetünk. A képsorozatokat, illetve adásokat közvetlenül feltehetjük a tárhelyünkre, beállíthatjuk a mozgásérzékelést, a hangfelvételt, vagy csak egyszerűen időközönként sugárzunk képsorozatokat. A hagyományos USB kamerák (WDM driver) mellett, TV, videókártya, IP-kamera, (JPEG, MJPEG, MPEG4)Windows Media streams (ASF), illetve AVI, WMV, MP4, MOV támogatással is rendelkezik.

A program letöltése után az iSpy-hoz hasonlóan beállíthatóak bizonyos képterületek, melyeket figyeljen és mozgás esetén rögzítsen. Az ingyenes változat folyamatos felvételt nem támogat, csak a mozgásérzékelő vagy a beépített mikrofon zaj érzékelése esetén kapcsol be. A programban beállítható bizonyos időközönként való automatikus felvétel készítése is, amelynek minősége (JPG képminőség) szintén megadható. A tálcáról és az értesítési területről könnyedén eltüntethető a program, amivel teljesen elterelhető a gyanú.

A HÁTRÁNYOK

Mint minden éremnek, ennek is van másik oldala. A laptopodnak folyamatosan üzemelnie kell ahhoz, hogy működhessen a „biztonsági kamerád”. A laptop folyamatos működtetése nagyobb igénybevételnek teszi ki a laptop hűtését és minden alkatrészét általánosságban véve. Ezáltal pedig a laptopod akkumulátora is gyorsabban elhasználódik, feltéve, hogy nem laptop töltőről használod azt kizárólag.

Továbbá, ugyan az második bemutatott program, a webcamXP használatával nem egyértelmű, hogy működik a webkamera (hiszen nincs megjelenő ablak a Windowsban), azonban sok laptop típus webkamerája mellett egy kis lámpa is világít, ha működik, ez pedig azonnal elárulja a cselt.

Hova tovább, ha úgy dönt valaki, hogy a laptop kikapcsolt állapotában leragasztja a webkamerád, akkor még csak azt sem fogod látni, hogy ki tette azt. A Windowsból a szükséges illesztőprogramok törlésével pedig teljesen működésképtelenné tehető a webkamera – nem beszélve a Windows csökkentett módú indításáról. Ha pedig betörők lopnák el a laptopod, akkor már bottal ütheted a biztonsági kamerád munkájának nyomát.

Mindezekkel együtt a kevésbé komolyabb esetekben, csintalan testvér, leselkedő barát-barátnő, a szükségesnél kíváncsibb kollégák elleni küzdelem hathatós eszköze lehet a laptopod webkamerájának nindzsa módban való használata. A cikkben említett programok letöltése:

iSpy (ingyenes)
webcamXP (ingyenes)

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.