Tippek-trükkök: USB csatlakozók ki- és bekapcsolása

Tippek-trükkök: USB csatlakozók ki- és bekapcsolása

Péter kérdezte tőlünk a hétvégén:

„Hogyan tudom illetéktelenek elől letiltani a laptopom USB portjait? Van bármilyen program, amivel ki- vagy bekapcsolni tudom az USB csatlakozókat? Esetleg jelszóval ellátni őket?”

Igen, létezik ilyen program és talán Te is ismered: úgy hívják, hogy Microsoft Windows. Jelszóval ellátni ugyan nem, de kapcsolni az USB csatlakozó működését tudod egy regisztrációs kulcs módosításával.

FIGYELMEZTETÉS

A regisztrációs adatbázisban (más néven Beállításszerkesztőben) való módosításokhoz rendszergazdai szintű jogosultság szükséges.

A regedit.exe használata nem egyszerű. Tudnod kell mit és hol keress és avatatlan kezek képesek helyreállíthatatlan károkat is okozni a rendszerben (kivéve, ha használod a visszaállítási pontokat, ami mindig komplett másolatot készít a regedit teljes tartalmáról).

Tippek-trükkök: USB csatlakozók ki- és bekapcsolása

Tehát itt hívjuk fel a figyelmed, hogy csak és kizárólag akkor állj neki, ha biztos vagy a dolgodban. Ellenkező esetben könnyen egy nem induló / nem működő Windows-al találhatod magad szemben. Mielőtt hozzányúlnál az értékekhez vagy futtatnád a lenti fájlokat mindenképp készíts kézileg egy rendszer helyreállítási pontot!

A MÓDOSÍTÁS

Ha mindezek után is a cikket olvasod, akkor itt a beállítás, amit módosítanod kell:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\USBSTOR

Az érték, ami módosításra szorul a „Start”, melynek értékét a „3”-ról „4”-re kell állítani. Ha újra szeretnéd használni az USB portokat, akkor „4”-ről „3”-ra kell visszaállítani.

AZ EGYSZERŰBB MÓD

Ha szeretnéd ezt egy kicsit automatizálni a folyamatot, akkor használhatod az általunk készített két futtatható fájlt. Ezek letöltéséhez kattints ide:

A tömörített mappán belül található USBkikapcs.reg futtatásával kikapcsolhatod az USB csatlakozókat, az USBbekapcs.reg futtatásával pedig bekapcsolhatod azokat. A módosítás nem érinti azokat az USB meghajtókat, amelyek már csatlakoztatva vannak a laptophoz. Nem mindegyik Windows verzión működik a módosítás, illetve egyes rendszereken újraindítás szükséges.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.