Tippek-trükkök: 4 gyors megoldás a Windows Áruház hibákra

Tippek-trükkök: 4 gyors megoldás a Windows Áruház hibákra

Néha nagyon, de nagyon tudom utálni az Áruházat a Windows 10-ben. Az utóbbi pár napban próbáltam megoldani egy kifejezetten specifikus hibát, amiről korábban még csak nem is hallottam, most viszont megkeseríti a munkám.

A probléma gyökere, hogy egyes appok frissülni szerettek volna – többek között a számológép app is. A frissítés nem ment végbe, viszont a régi verzió sem érhető el. A végeredmény egy működésképtelen számológép app, ami nélkül a munkám a laptopomon konvergál a lehetetlenhez.

Persze-persze, használhatom a telefonomon lévő számológépet, hovatovább egy fizikai számológép is akad a közelben. De mégis kellemetlen, hogy egy alap funkció nem működik.

Ha azt tapasztalod, hogy a Windows Store (Áruház) nem működik úgy, ahogy annak kellene, akkor próbáld ki az alábbi négy módszert.

DÁTUM ÉS IDŐ

Ritka eset, de előfordulhat, hogy a helytelen dátum- és időbeállítások miatt nem hajlandó letölteni vagy frissíteni appokat a Windows Store. A működése hasonló a Windows Update-hez: a gépeden futó kliensprogram csatlakozik a Microsoft szervereihez, ahol a kézfogás során a szerver ellenőrzi a kliensnél beállított dátumot és időt. Hasonlóan a Windows Update-hez, az 1984-re állított rendszeridővel itt sem fog működni semmi – ahogy egyébként a Google is csütörtököt mond, ha nagyon el van állítva a dátum.

Ezt a hibát elég egyszerű kiszűrni, csak nézz a kijelző jobb alsó sarkába, és rögtön látni fogod, hogy jó-e a beállított dátum. Ha nem, akkor kattints az órára, majd kattints a Dátum- és időbeállításokra. Itt válaszd ki az (UTC +01:00) Budapest, Belgrád, Ljubljana, Pozsony, Prága időzónát, illetve állítsd az Automatikus átállás a nyári időszámításra csúszkát bekapcsolt állapotra.

Ha internethez vagy kapcsolódva, akkor automatikusan beállítja neked a Windows a helyes időt. Ha offline használod a géped, akkor az ablak alján a További dátum-, idő- és területi beállításokra kattints, a megnyíló Vezérlőpultban pedig a Dátum és idő ikont válaszd és itt állítsd be az időt.

WSReset

A következő, amit kipróbálhatsz egy kis parancs, amit a WSReset névre hallgat. Ahogy a nevéből sejthető, reset-eli, azaz alaphelyzetbe állítja a Windows Store-t a Windows 8 és 10-es rendszerekben. Könnyű használni és problémák túlnyomó részét megoldja.

Tippek-trükkök: 4 gyors megoldás a Windows Áruház hibákra

A keresőbe írd a wsreset parancsot, majd hagyd futni ameddig magától be nem záródik
(Nagyításhoz kattints a képre)

A leggyorsabban úgy érheted el a programot, ha a Start menü melletti keresősávba beírod a wsreset kifejezést, majd kiválasztod legfelső (zöld ikonos) találatot. Amint rákattintasz, megnyílik egy parancssorhoz hasonló ablak villogó kurzorral, ide viszont nem tudsz írni semmit. A háttérben végzi a dolgát a program, ha hibát talál vagy javítást végez, akkor azt fogod látni az ablakban.

Ne törődj vele, mit csinál, hagyd a programot futni – 5-10 perc múltán önmagától bezáródik. Onnan is tudni fogod, hogy befejezte a dolgát, hogy megnyílik a Windows Store. Ha ez megtörtént, akkor próbálkozz meg újra a kérdéses app, vagy appok frissítésével.

Töröld a temp fájlokat

Sokszor segíthet az is, ha törlöd a Windows Store és Update által közösen kezelt ideiglenes (azaz temporary, röviden temp) fájlokat. Elképzelhető, hogy hibásan lettek letöltve vagy a lemezre írva és ezért nem megy végbe a frissítés.

A kérdéses fájlokat a Windows mappán belül a SoftwareDistribution mappában találod. Viszont a törléshez először le kell állítani minden folyamatot, ami hozzáfér ehhez a mappához. Ez a folyamat a Windows Update, leállítani pedig két módon tudod.

Az első, ha megnyitod a Feladatkezelőt, ott a Szolgáltatások fület választod, majd a táblázatot leszűröd a harmadik oszlop (Leírás) alapján és kikeresed a Windows Update (wuauserv) tételt. Ha megvan, akkor jobb kattints rajta és válaszd a Leállítást. Ha ez megvan, akkor keresd meg a Háttérben futó intelligens átviteli szolgáltatás (BITS) tételt is, és tégy hasonlóképp.

A Feladatkezelőn belül a Szolgáltatás fülön tudod leállítani a Windows Update folyamatot a törléshez
(Nagyításhoz kattints a képre)

A másik megoldás a jó öreg parancssori leállítás, melynek menete a következő:

1. Indíts egy elevált (rendszergazdai) parancssort a cmd paranccsal

2. Gépeld be a következő parancsot, majd nyomj Entert: net stop bits

3. Várd meg, míg leáll a BITS adatátviteli szolgáltatás

4. Gépeld be a következő parancsot, majd nyomj Entert: net stop wuauserv

5. Várd meg, míg leáll a Windows Update szolgáltatás

6. Az exit paranccsal zárd be a parancssort

Miután ezzel megvagy, navigálj a rendszerpartíción (általában a C betűjelű meghajtó) a Windows mappán belül a SoftwareDistribution mappához és töröld ki a mappa tartalmát (csak a tartalmát, a mappát magát ne).

Ezt követően választhatsz, hogy:

● újraindítod a géped (egyszerűbb)
● a korábban leírt módon visszakapcsolod a leállított BITS és WUAUSERV szolgáltatásokat (gyorsabb)

Ha a másodikat választod, akkor a Feladatkezelőben értelemszerűen az Indítást válaszd az adott elemen, a parancssorban pedig a stop szót cseréld start-ra.

Ezt követően próbálkozz meg újra a Windows Store-ban a kérdéses appok telepítésével vagy frissítésével.

LICENC SZOLGÁLTATÁS ÚJRAÉPÍTÉSE

Olyan is előfordulhat, hogy nem a letöltéskor, hanem a telepítéskor szakad meg a folyamat, ami legtöbbször helytelenül működő licenc szolgáltatásra vezethető vissza. A szolgáltatás hibás működése megakadályozza, hogy a telepítőcsomagokat hitelesítse a Windows operációs rendszer kulcsaival a Store, így nem megy végbe a telepítés.

A rendszer újratelepítése nélkül is orvosolható ez szerencsére, össze is állítottunk egy futtatandó batch fájlt, amit elegendő letöltened és egyszer elindítanod rendszergazdai jogosultsággal.

A batch fájl: Letöltés

A fájl tartalma:

A futtatást követően indítsd újra a géped és próbálkozz újra az appok telepítésével.

MUNKÁRA FEL!

Minden probléma a Windows-al eset egyedi, amit érdemes mérlegelni: gyorsabb-e újratelepíteni a rendszert vagy inkább próbáljuk megoldani a hibát? Ha kellőképp belakott a rendszered és nem tűnik túlzónak a probléma megoldásához szükséges energia és idő, akkor egyszerűbbnek tűnik megoldani, mint újratelepíteni.

Ehhez viszont ismerned kell azokat az apró trükköket, amivel megspórolhatod az újratelepítéshez szükséges időt. Nekem segítettek a fenti megoldások – egész konkrétan a WSReset futtatásával majd a licenckulcsok újrainicializálásával sikerült visszanyernem az uralmat a Windows Áruház felett, melynek eredményeképp újra működik a számológép app (többek között).

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor bökj a Like gombra, hogy az ismerőseid is láthassák! Ha pedig szívesen látnál hasonló írásokat, akkor kövesd a Laptopszaki oldalát a Facebook-on és iratkozz fel hírlevelünkre!

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.