Miért mennek tönkre ilyen hamar a laptopok?

Tippek-trükkök: Miért mennek tönkre ilyen hamar a laptopok?

Nem is olyan régen egy vagy akár két havi fizetésed költötted a laptopodra és máris tönkrement? A laptopok érzékenyebb eszközök, mint elsőre gondolnád. Kis túlzással egy robosztus asztali számítógép teljesítménye van hatodakkora helyre zsúfolva. Minden érzékenyebb, könnyebben törik, romlik, nem beszélve azokról a veszélyekről, ami gondos és odafigyelő használat mellett is garantáltan jelentkezik minden laptopon.

Ma bemutatom hogyan védekezz ezek ellen, mik azok a prevenciós lépések, amivel megelőzheted, hogy ideje korán tönkremenjen a laptopod és azt is bemutatjuk mire kell különösen vigyázni, ha nem akarod totálkárra vágni a géped.

LEEJTÉSBŐL, ODAÜTÉSBŐL ADÓDÓ SÉRÜLÉSEK

A laptop legnagyobb előnye a hordozhatósága, ám egyben ez jelenti a legnagyobb hátrányt is. Kicsi, könnyű gépek a laptopok, bármikor a hónunk alá kapjunk és mehetünk is a meetingre vagy a szemináriumra jegyzetelni. A laptop viszont sajnos nem egy irattartó mappa, ha sokat lóbálod, akkor előbb utóbb neki fogod ütni valaminek vagy le fogod ejteni.

Ennek pedig szinte kivétel nélkül alkatrészcsere a vége, vagy ha túl sok részegység sérül, akkor egyszerűbb elbontani a gépet, úgy ahogy van, mintsem nekiállni megjavítani. Attól függően, hogy hova esik, vagy mely részét ütöd meg, eltörhet:

- a kijelző
- a kijelző műanyag kerete, hátlapja
- a műanyag alsó és/vagy felső burkolat
- a belső alkatrészekről nem is beszélve

Tehát lényegében az egész gép ripityára törhet egy „jobban” sikerült esés következtében. Bár a törött kijelző hangzik a legrosszabban, az a felsoroltak közül a második legkönnyebben cserélhető alkatrész. A pénztárcád egyik alkatrész cseréjét sem köszöni meg, de ha csak a kijelző vagy a műanyag alsó fedél törött, az még belefér abba, amit szerintünk érdemes a gép javítására költeni.

Szervizünkben vállaljuk minden laptop kijelző cseréjét, a legkisebb mérettől a legnagyobbig, raktárról, azonnal, garanciával. Készletünkön megtalálható rengeteg féle gyári új és használt kijelző, ezért a beszerelés minden esetben ingyenes és a laptop szervizben megvárható, kb. 15-20 percet vesz igénybe.

HDD PROBLÉMÁK

A probléma akkor kezdődik, amikor rájövünk, hogy a leejtéskor nem csak a külső elemek sérültek, hanem a gép belsejében található alkatrészek is. A legtöbb belső részegység nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ám az adatok tárolásáért felelős merevlemez például csak abból áll.

Ha bekapcsolt állapotban leejted a laptopod, akkor jó eséllyel keresztet vethetsz az azon lévő adatokra. Szerencsés eset, ha kikapcsolt állapotban esett le, olyankor ugyanis a merevlemez olvasófeje egy stabil parkoló állásban van – habár ez sem jelenti, hogy nagy ütődés hatására ne szakadjon ki a helyéről, extrém esetben tönkretéve mindent a merevlemez belsejében.

A helyzetet súlyosbítja, hogy ha esetleg be is kapcsol a laptop és elindul a Windows, akkor egy nagy sóhaj keretében fellélegzel, hogy minden rendben, de ez közel sincs így. A leesés pillanatában olyan feszültségek és erők hatnak a laptopra és a merevlemezre, amik visszafordíthatatlan károkat okoznak. Ennek következménye lesz a megbízhatatlanul működő merevlemez, amire fontos adatok tárolását már nem bíznánk rá. Így, ha leejtetted a laptopod, akkor a látszólagos működés ellenére is javasolt azonnali adatmentés elvégzése és a HDD cseréje. A régi HDD-t sem kell a kukába dobnod, ameddig működik, külső USB-s házba téve használhatod – olyan lesz, mint egy nagyra nőtt pendrive.

A HDD-ben található mozgó alkatrészek okozta problémákra szolgál gyógyírként, ha SSD-vel bővíted a géped. Míg a HDD-ben minden mozog (a tányérok forognak, az olvasófejek cikáznak a tányérokon), addig az SSD-ben semmi. Minden teljesen statikus, már-már szenvtelenül nyugodt memóriachipeken tárolódik. Leejtheted, ráléphetsz, ameddig az SSD-ben lévő nyomtatott áramköri lap, a NAND chipek és a SATA csatlakozó ép, addig ugyanúgy fog működni. Azért ne próbáld ki otthon!

NYAKON ÖNTÖTT LAPTOPOK

A laptop elektronikai eszköz. A folyadékok vezetik az áramot. A folyadékot érő elektronikai eszközök zárlatosak lesznek. A zárlattól pedig tönkremennek. Te sem szeretnél tönkremenni, igaz?

Ezért van az, hogy elektronikai eszközök nem szeretik a vizet, illetve a folyadék bármely formáját. Még a semleges csapvíz is veszélyes a laptopra, nem beszélve arról, ha sörrel, borral, kávéval, narancslével (legyen az 100%-os vagy sem) vagy netán szörppel öntöd le. A víztől eltérő folyadékokkal az a probléma, hogy nem csak hogy vezetik az áramot és zárlatot okoznak, de olyan trutymót (nincs rá jobb szó) hagynak maguk után az alaplapon, ami később reakcióba lép áram hatására a nyomtatott áramköri lapon lévő anyagokkal, alkatrészekkel. Ez oxidációt okoz, szó szerint elpárolognak a nyomtatott áramkörök, ami később bekapcsolásra képtelen, vagy csak képet nem adó laptopot eredményez.

Egy szó, mint száz, ne öntsd le a laptopod. Ha pedig mégis megtetted, akkor olvasd el írásunkat, hogy mi a teendő és mi az amit véletlenül se csinálj a gépeddel.

VIDEÓKÁRTYA ÉS ALAPLAP PROBLÉMÁK

És mi a helyzet akkor, ha nem ejted le, nem öntöd le a laptopod? Normál használat mellett is gond nélkül tönkremennek a laptopok, aminek az oka a túlmelegedés. Kicsit pontosítanék: az extrém túlmelegedés. De mi a különbség a kettő között?

A laptop túlmelegszik, ha meghajtjuk, komoly teljesítményigényű programokat futtatunk rajta, hosszabb ideig huzamosan használjuk pihenő nélkül, vagy ha csak szimplán kevésbé hatékony a laptop hűtésének kialakítása. Vannak jobb és rosszabb hűtéssel rendelkező laptopok, olyan ez mint a genetika, azon a részén nem tudsz változtatni. A túlmelegedés azonban

Extrém túlmelegedésről beszélhetünk akkor, ha a laptopban keletkező hő távozása nem megoldott. Mikor van ilyen? Ha annyi por, kosz, szöszök gyülemlik fel a hideg levegőt beszívó és/vagy a forró levegőt kifújó nyílásoknál, hogy egészen egyszerűen nem kap friss levegőt a gép vagy épp a termelt forróság ragad benn a gépben. Ez ellen viszont már tehetsz, méghozzá a laptop évi egy alkalommal való tisztításával. 

Történik ugyanis a laptop extrém túlmelegedésekor, hogy az alaplapon található videóchip, illetve géptípus esetén az északi- és déli-híd chipek több száz forrasztási pontjából párat kikezd a hatalmas hőingadozás. Amikor ez elér egy olyan szintet, hogy a forrasztási pont megszakad, akkor tapasztalható, hogy bekapcsol a laptop, de nem jelenik meg kép a kijelzőn vagy nemes egyszerűséggel a bekapcsoló gomb megnyomásakor semmi nem történik. Ilyen jellegű hibákat az érintett chipek komplett cseréjével lehet csak orvosolni, azonban ez olyan költséges javítás, ami sok esetben a laptop piaci értékével vetekszik: a chip korától, típusától függően ez akár 30.000 és 40.000 Ft közötti összegre is rúghat. Ennyi pénzből egy 240 GB-os SSD-vel bővíthetted volna a laptopod.

Laptop szervizünkben a teljes tisztítás költsége bruttó 9.900 forint, és a javítás 1 munkanapot vesz igénybe. Sürgős esetekben szervizünkben lehetőség nyílik expressz tisztításra is, ennek költsége bruttó 12.500 forint, és a javítás 3-4 órát vesz igénybe.

Szervizünk címe:
1085 Budapest, József krt. 67.
Telefonszámaink: 06-30/571 8178, 06-1/631 5906

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére,  elérhetőségeink bármelyikén.

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.