Szaküzletünk 4 napig zárva, rendelj most ingyenes szállítással! - kuponkód:
LSZHUSVET
2024-04-01T23:59:59

Tippek-trükkök: 7 lépés, hogy gyors laptopod legyen

Tippek-trükkök: 7 lépés, hogy gyors laptopod legyen

Ha kaptál már ajándékba vagy vásároltál vadonatúj laptopot, akkor biztosan ismered az érzést, hogy milyen jó egy gyors laptopot használni. Sajnos ez idővel elillan, aminek több oka is van. Az egyik, hogy a Windows operációs rendszer szépen lassan, de „teleszemetelődik” a telepített programok által hátrahagyott fájlokkal. A másik tipikus lassító tényező a laptop elhasználódása szokott lenni, ami érezhetően rányomja bélyegét a sebességre.

Ma bevezetünk annak rejtelmeibe, hogyan tudod szoftveresen és hardveresen is karbantartani a géped, hogy az évek múltán se legyen csigalassú. Összesen 7 olyan trükköt mutatunk be neked, amiről véletlenül sem szeretnék a laptop gyártók, hogy tudj!

Kezdjük az alapoknál

Nagyon leegyszerűsítve a laptop, mint minden számítógép két rétegből épül fel:

– Szoftver:
a szoftver magába foglalja mindazon programokat, amelyeket futtatsz a laptopodon. Ide tartozik a Windows operációs rendszer (mint legnagyobb program), a böngésződ (pl. Chrome), a Microsoft Office programok, a játékprogramok és így tovább.

– Hardver:
Ezzel szemben a hardver azon alkatrészek összessége, amelyek együttesen felelősek a laptop működéséért, és megalkotják a környezetet a szoftverek futásához. A laptop különböző, egyaránt fontos alkatrészből épül fel, úgy mint az alaplap (motherboard), a processzor (CPU), a memória (RAM), a háttértár (HDD vagy SSD) és a videóchip (GPU).

A laptopod akkor lesz gyors, ha szoftveresen és hardveresen is karban van tartva. Ennek több lépcsője van, kezdjük először a szoftveres tisztítással.

Szoftveres karbantartási tipp #1:
gyorsabb indítás

A laptopra akkor kell a legtöbbet várni, amikor bekapcsolod. A korától függően akár percekig is tarthat, ameddig elindul a Windows és megjelennek az ikonok az asztalon. A legtöbb program, amit telepítesz a laptopodra valószínűleg elhelyezett egy bejegyzést az automatikus indításba.

Ezért indul minden bekapcsoláskor magától a vírusirtód, a Skype és még egy sor másik program. Természetesen nem szeretnénk kikapcsolni a vírusirtód, de van, amit nyugodtan kilőhetsz.

Az automatikusan induló programokkal nem csak az a baj, hogy lassabban lesz munkára kész a laptopod, hanem feleslegesen használják a memóriát is – olyan programok elől, amelyeknek valóban szüksége lenne rá.

(Nagyításhoz kattints a képre)

Az Automatikus indítás szerkesztése:

1. Nyisd meg a Feladatkezelőt (a Ctrl, Shift és az Esc gombok egyidejű lenyomásával)
2. Kattints az „Indítás” fülre
3. A listában szereplő programokat jobb egér gombbal kattintva tudod kiválasztani
4. Az „Engedélyezés” opcióval megengeded a programnak indulást
5. A „Leiltás” opcióval megtiltod a program indulását

Miután ezzel végeztél akár meg is felezhetted a laptop indulásához szükséges időt.

SZOFTVERES KARBANTARTÁSI TIPP #2:
Vizuális effektek

Míg a Windows 7-ben ki tudtuk kapcsolni a félig áttetszőséget és szép ablakokat nyújtó Aero módot, ugyanez a Windows 10-ben és Windows 11-ben már jelentősen bonyolultabb.

A Windows 10 számos olyan vizuális effekttel rendelkezik, ami nagyon pofásan néz ki, de bizony minden alkalommal lassítja a laptopod. Ilyen effektek a beúszó menük, a Start menü felnyitási animációja, annak áttetszősége, az ablakok animációi és így tovább.

Az első pár nap használat után biztosan kigyönyörködted magad ezekben, de itt az ideje a sebességre koncentrálni.

(Nagyításhoz kattints a képre)

A vizuális effektek kikapcsolása:

1. Nyisd meg a Teljesítmény beállítások ablakot a kereső segítségével
2. A megjelenő ablakban válaszd ki a „Legjobb teljesítmény” opciót
3. Nyomj az OK gombra és indítsd újra a laptopod

Ha nem szeretnél mindent kikapcsolni, akkor csak a képen sárgával kiemelteket kapcsold ki az arany középút eléréséhez.

blogunk ajánlása

SZOFTVERES KARBANTARTÁSI TIPP #3:
Virtuális memória

A számítógéped a memóriában tárolja az éppen futó programok adatait. Minél több memóriával rendelkezel, annál gördülékenyebb a géped működése.

Előfordulhat, hogy túlzottan sok program van megnyitva, és belassul a rendszer. Ilyenkor a Windows a virtuális memóriát használja, amely a rendszermeghajtón (C: meghajtó) található nagy méretű fájl. Ide menti a hagyományos memóriába már nem férő adatokat. A virtuális memória méretét meg tudod változtatni, ezzel is egy kis plusz sebességet adva a Windowsnak.

1. Egyidejűleg nyomd meg a Windows logó gombot és a Pause gombot
(alternatív megoldás: Start menü > Sajátgép ikonon jobb kattintás > Tulajdonságok).
2. A megjelenő ablakban a Speciális rendszerbeállítások opciót válaszd
3. A megjelenő ablakban az alapértelmezett Speciális fül alatt a Teljesítmény rész alatti Beállítások gombra kattints
4. A megjelenő ablakban kattints a második, Speciális fülre
5. Ezen az oldalon válaszd a Virtuális memória rész alatt a Módosítás… gombot
6. A megjelenő ablakban válaszd ki a C: rendszermeghajtót, majd az Egyéni méret beállítását.
7. A számítógépben lévő fizikai memóriamodulok méretét állítsd be Kezdeti méretnek, és ennek 1,5x-szeresét Maximális méretnek. A értékeket megabájtban (MB) kell megadni (1 GB = 1024 MB).

Tehát amennyiben 2 GB memóriával rendelkezik a laptopod, úgy a Kezdeti méret legyen 2048 MB, a Maximális méret pedig 3072 MB és így tovább.

SZOFTVERES KARBANTARTÁSI TIPP #4:
GYORSABB KIKAPCSOLÁS

Észrevetted már, hogy néha lassabban kapcsol ki vagy indul újra a laptopod, mint a bekapcsolás? Ez azért van, mert a kikapcsoláskor a függőben lévő programok megakasztják a leállítás folyamatát.

Ennek oka pedig az, hogy a Microsoft nem szeretné, ha elveszne a munkád egy véletlen gombnyomás folytán. Természetesen ha rendszeresen mented a munkád, és akarva kattintasz a leállításra, akkor jogosan várod el, hogy ne 2-3 percig tartson, mire kikapcsol a laptopod.

A kikapcsolást szerencsére tudod gyorsítani. Ehhez egy parancsikont kell létrehoznod, amit az asztalon elhelyezhetsz.

Gyorsabb leállítás parancsikon létrehozása:

1. Kattints az asztalon jobb gombbal és válaszd az Új > Parancsikon opciót
2. Az „Adja meg a parancsikon célját” mezőbe a következőt írd:

3. A tovább megnyomásával nevet adhatsz a parancsikonnak, ami megjelenik az asztalodon

Ezzel az ikonnal várakozás nélkül, azonnal fog kikapcsolni a laptopod.

hardveres KARBANTARTÁSI TIPP #1:
ssd bővítés

Miután rendbe tettük a laptopod szoftveresen ideje körülnéznünk a hardver háza táján. A laptopban jóval kevesebb dolog bővíthető és fejleszthető, mint egy asztali számítógépben.

Amit mégis lehet és érdemes bővíteni:

– SSD:
Az SSD bővítés a lehető legjobb dolog, amit tehetsz a laptopoddal, ugyanis így a Windows villámgyorsan (körülbelül ötödannyi idő alatt) fog indulni, és a programok is jelentősen gyorsabban lesznek rajta készek. Emellett az SSD nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, így sokkal ellenállóbb a fizikai sérülésekkel szemben.

– Memória:
Az éppen futó programok itt tárolják a működéshez szükséges adatokat. Ha elfogy a memória, akkor a Windows a sokkal lassabb virtuális memóriához nyúl, amit úgy érzékelsz, hogy lelassult a laptopod. Szerencsére majdnem minden gépben lehet memóriát bővíteni.

Kezdjük az SSD-vel, ugyanis nem győzöm eléggé hangsúlyozni mennyire megtérülő befektetés a laptop HDD-jének lecserélése SSD-re.

Az SSD meghajtók ~0,1 ms elérési idővel rendelkező NAND chipek segítségével tárolják az adataid. Az SSD- kkel az elérési idő szinte nullára csökken. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? A rendszerindítás, programok indítása és futtatása villámgyorssá válik.

Nem mellékesen az SSD-k nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, ami azt jelenti, hogy ha leejtesz egy HDD-vel rendelkező laptopot, akkor jó eséllyel keresztet vethetsz a rajta tárolt adatokra, míg az SSD-nek kutya baja sem lesz. Ezáltal az SSD-k sokkal optimálisabbak laptopban való használatra. Ráadásul könnyebbek és energiatakarékosabbak is, a különbségekről részletesen összehasonlító cikkünkben írtunk.

Aki egyszer megtapasztalta milyen SSD-vel felszerelt laptopon dolgozni soha nem akar majd HDD-re visszatérni. Részletesen itt olvashatsz az SSD bővítés rejtelmeiről, ha pedig már váltottál SSD-re, akkor annak karbantartásáról.

blogunk ajánlása

HARDVERES KARBANTARTÁSI TIPP #2:
memória BŐVÍTÉS

Amikor érezhetően lelassulnak a programok, akkor rendszerint az történik, hogy elfogyott a rendelkezésre álló memória. Ilyenkor a Windows a fentebb is említett  virtuális memóriához nyúl, ami azonban jelentősen lassabb, főleg ha még HDD-n van tárolva. Emiatt két módon érhető el a laptop régi sebessége: vagy kevesebb programot futtass egyszerre, vagy bővítsd a laptopod memóriáját.

Minél több programot nyitsz meg, annál kevesebb memória marad szabadon. Egy komolyabb program (Photoshop, 3D tervezőprogram, PC játék) akár több GB memóriát is felemészt. Arról, hogy szükséged van-e memóriára, könnyen meggyőződhetsz. Nyisd meg a Feladatkezelőt, és ott navigálj a Teljesítmény fülre. Itt látod a memória kihasználtságát.

Ha a szokásos programjaidat megnyitva kevesebb, mint 500 MB marad szabadon, akkor ajánlott bővíteni. Hiába marad mindig párszáz megabájt szabad memória, a Windows azt fenntartja magának, így a programjaid nem férnek hozzá.

Memóriákból aránylag sok típus elérhető, a legfontosabb azonban belőni, hogy Neked melyik generációra van szükséged. A DDR és a DDR2-es modulok már nagyon ritkák, manapság inkább DDR3-as vagy DDR4-es egységek dolgoznak a laptopokban. A csúcskategória most a DDR5, ez azonban még nagyon ritka, és az ezt használó gépek biztosan nem szorulnak még bővítésre.

Részletesebben itt olvashatsz a memóriabővítésről.

HARDVERES KARBANTARTÁSI TIPP #3:
laptop tisztítás

Most, hogy túl vagyunk az összes lehetséges szoftveres és hardveres laptop karbantartási lehetőségen, ideje, hogy napirendre vegyük a feketelevest, amitől a legtöbb laptop lelassul és idővel tönkremegy: a laptop tisztítás hiánya.

Körülbelül egy év elég ahhoz, hogy a laptop hűtéséért felelős ventilátor és hőelvezető cső eltömődjön porral, kosszal és szöszökkel. Hogy mi történik ilyenkor? Ha a laptop belsejében termelt nagy mennyiségű hő nem képes távozni a laptop belsejéből, akkor a laptop processzora (CPU) túlmelegszik.

Ilyenkor két dolog történhet:

1. Ahhoz, hogy elfogadható hőmérsékleten tartsa magát a processzor, csökkenti a saját órajelét, aminek egyenes következménye, hogy lassabb lesz.

2. Ha a sebesség csökkentése sem vezet eredményre, akkor a laptop védelmi mechanizmusa, hogy leállítja önmagát.

Ilyenkor könnyen előfordulhat adatvesztés is, ami a legtöbb esetben nem visszaállítható!

Egyértelmű audiovizuális jeleket ad a laptopod arról, ha túlmelegszik, csak észre kell venni ezeket:

● hangosabb a laptop, ami a gyorsabban pörgő ventilátor miatt van

● tapintásra nagyon meleg vagy forró a laptop akár könnyedebb használat után is

Használhatsz laptop-hűtő padot, de ez nem az okot kezeli, hanem a tünetet. Az ok a hűtésed rossz működése, a tünet pedig a túlmelegedés. Elvezet valamennyit a laptop-hűtő pad, de a problémát nem szünteti meg. A valós megoldás a laptop évente egy alkalommal való kitisztítása.

Kollégáink szakszerűen szétszedik a készüléked, majd minden alkatrészét portalanítják, elvégzik külső és belső tisztítását, a processzor hőelvezetésének megújítását, újra pasztázását. Ez a tisztítás akár több évvel is megnövelheti a laptopod élettartamát.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.