Tippek-trükkök: Hogyan juthatsz pénzhez, ha elromlott a laptopod?

Tippek-trükkök: Hogyan juthatsz pénzhez, ha elromlott a laptopod?

 

Öreg laptop nem vén laptop

A technika szélsebesen fejlődik, amivel nehéz lépést tartani, kiváltképp, ha munkaeszközként tekintünk a laptopunkra. Az egykoron csúcstechnikának számító két magos, 2 GB memóriával és a hatalmas, 160 GB-os merevlemezzel („sosem fog betelni!”) felszerelt laptopot ma a legolcsóbb gépek is túlszárnyalják. Ám ez koránt sem jelenti azt, hogy egyből a kukába kéne dobni a régi gépet.

Noha korlátozott kereteken belül, de a hordozható számítógépek is hasonlóképp bővíthetők, mint asztali társaik. Lehet memóriát cserélni/bővíteni bennük, a lassú HDD-t sokkal gyorsabb SSD-re cserélni, olykor még a processzort is cserélhetjük benne, nem beszélve egy alapos laptop tisztításról, ami kívül-belül újszerűvé varázsolja a régi laptopot. Néha meglepően kedvező idő- és pénzbefektetéssel lehet takaros ajándékká varázsolni az amúgy eléggé leharcolt gépet, amit aztán örömmel használhat még idősebb vagy fiatalabb rokon is, éveken keresztül.

Leggyakrabban a memória bővítést és SSD beszerelését szoktuk javasolni az 5-10 éves laptopok esetén, ami egy laptop tisztítással és Windows újratelepítéssel együtt gyakorlatilag teljesen újjá varázsolja a laptopot, gyökeresen más felhasználói élményt nyújtva ezzel.

Mit csináljak ezzel, már be sem kapcsol!

Természetesen egész más helyzet előtt állsz, ha egy működésképtelen, csak a port fogó laptoppal szeretnél kezdeni valamit. Nem írnám le ezeket a masinákat sem azonnal, hiszen egy kis informálódással és utánajárással egészen hamar kideríthető, hogy pontosan mi is a baja a laptopnak.

Komolyabb összegbe kerül a javítás, ha a GPU (videóchip) tönkremegy a laptopban 

A hiba pontos ismeretében tudni fogod az esetleges javítási költséget is, amiből pedig egyből kitalálható, hogy érdemes-e még foglalkozni a laptoppal vagy sem. A József körúti üzletünkben minden laptopot teljesen díjmentesen bevizsgálunk (ráadásul azonnal a helyszínen, még ott sem kell hagynod), így pontos képet kaphatsz arról, hogy mi a baja a gépednek és adott esetben mennyibe kerülne a működőképessé tétele.

Mielőtt azonban hiú reményeket táplálnál, ajánlom figyelmedbe korábbi írásunkat: Vigyázat! Mitől megy tönkre a legtöbb laptop? Az elromlott gépek jelentős része pontosan a cikkben leírt túlmelegedés és ebből adódó alaplapi chip meghibásodások áldozata lesz. Ilyen esetben a javítás csak fiatalabb (és nagyobb értéket képviselő) laptopok esetén kifizetődő, öregebb laptopok esetén gazdasági totálkár.

Szeretném eladni a laptopom

Mit tehetsz akkor, ha nem szeretnéd sem felújítani, sem elajándékozni, sem megjavíttatni (ha hibás) a régi laptopod? A válasz adja magát: add el a laptopod.

A megoldás már kevésbé egyértelmű, kinek adjam el? Feladhatsz különféle apróhirdetési oldalakra egy hirdetést a laptopodról. Attól függően, hogy milyen pontosan sikerült belőnöd a gép piaci értékét, hetek vagy hónapok is eltelhetnek, míg ténylegesen pénzedhez jutsz. Nem minden laptopot vesznek meg természetesen, főleg, ha hibás gépről beszélünk.

Ha egyre gyakrabban látod ezt a képernyőt, akkor ideje megjavíttatnod, vagy túladni rajta

Szerencsére ebben a kérdésben is állunk rendelkezésedre, használt laptopod – akár akkor is, ha működésképtelen – azonnali készpénzes fizetéssel átvesszük Tőled. A folyamat a következőképp zajlik le, illetve ezek a fontosabb tudnivalók:

1. Kollégáink felveszik a kapcsolatot Veled, majd a gép állapotától és felszereltségétől (bővebben lentebb) függően egyedi árajánlatot készítenek.

2. Ha a kalkulált árajánlatot megfelelőnek tartod, akkor üzletünkben egy rövid állapot felmérés után készpénzben fizetjük ki a vételárat.

3. Természetesen minden fontosabb alkatrészt a helyszínen alaposan letesztelünk, és amennyiben valamelyik alkatrész hibás, vagy hiányos, az módosíthat a végleges vételáron.

4. Az előzetesen ajánlott vételár megállapítása ingyenes és maximum 10 munkanapig érvényes.

Ha magánszemélyként szeretnéd eladni használt laptopod, akkor személyi igazolványra, lakcím kártyára és a gép alján található gyári számra lesz szükségünk a felvásárlási folyamathoz. Cégek esetében céges számlára, és a gép alján található gyári számra van szükségünk. Mindkét esetre érvényes fontos információ: ezek hiányában nem áll módunkban megvásárolni a laptopot! Kétes eredetű készüléket szintén nem áll módunkban felvásárolni.

Előzetes árajánlathoz az alábbi információkra van szükségünk:

● A laptop pontos gyártójára és típusára: például Dell Inspiron 15-3521 vagy Acer Aspire ES1-572-31KW. Fontos a főtípus után írt altípus is, ami behatárolja a gép eredeti felszereltségét. Ezt az információt a legtöbb esetben a gép alján találod meg, de szerepel az laptop dobozán és az eredeti számlán is.

● A laptop állapotára és felszereltségére: a pontos árajánlathoz, minél részletesebb állapot leírásra van szükségünk. Például: „A laptop használt, de kifogástalanul működik, 4 GB memória és 500 GB-os merevlemez van benne.”

● Az alkatrészek állapotára: például „A laptop működik, de a zsanér törött, a HDD szektor hibás, a kijelző pixeles, az akkumulátor 30 percet bír.”

 A hiányzó alkatrészekre: az sem jelent akadályt, ha már elveszett, elromlott a gyári töltő, nem találod az akkumulátort, csupán arra kérünk foglald bele a megkeresésbe.

 A laptophoz tartozó kiegészítőkre, egyéb alkatrészekre: például tartalék akkumulátor, tartalék töltő, dokkoló, autós töltő.

A fenti információk hiányában is tudunk előzetes árajánlatot adni a használt gépedre, ám ilyen esetben ez kevésbé lesz pontos. A végleges, pontos árajánlatot minden esetben üzletünkben tudjuk adni a laptopra, a korábban említett teljes bevizsgálást követően.

Bővebb felvilágosítást ezen az oldalon találsz - laptop felvásárlás, ahol fel is tudod velünk venni a kapcsolatot az oldal alján található mezők kitöltésével. Ezen felül e-mailben, telefonon és chat-en is állnak rendelkezésedre kollégáim.

összegezve

Mint láthatod, elég sok mindent kezdhetsz a régi, megunt laptopoddal. Ha van a rokonságban olyan, akinek még éppen jól jönne a pár éves laptopod, akkor javasoljuk, hogy egy kis befektetéssel varázsolj belőle egy tökéletes karácsonyi ajándékot! A laptop teljes tisztítása és egy SSD beépítése csodákra képes még az 5-10 éves laptopok esetén is.

Ha hibás a laptopod, akkor két opció  közül választhatsz: megjavíttatod, vagy túladsz rajta hibásan. A javítás kecsegtető, de mielőtt belevágsz érdemes tájékozódnod a javítás várható költségéről, amit összevetve a laptop piaci értékével egyből látni fogod, hogy érdemes-e még pénzt szánni rá.

Abban az esetben, ha mindenképp túl szeretnél adni rajta, akkor csak ajánlani tudom magunkat: egy rövid bevizsgálást követően azonnal, készpénzben átvesszük a gépet, adott esetben még akkor is, ha komolyabb hibája van.

Üzletünk és szervizünk címe: 
1085 Budapest, József krt. 67. 
Telefonszámaink: 06-30/571 8178, 06-1/631 5906 

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.