Szaküzletünk 4 napig zárva, rendelj most ingyenes szállítással! - kuponkód:
LSZHUSVET
2024-04-01T23:59:59

Tippek-trükkök: Megmutatom miért ne javítsd meg a hibás laptop töltőd

Tippek-trükkök: Megmutatom miért ne javítsd meg a hibás laptop töltőd

Akarjuk vagy sem, a laptop töltő fogyótermék. Nem kéne annak lennie, de a gyártók évek óta ugyanazokat a hibákat követik el a laptop töltő gyártásánál. Mikor megjelenik egy új széria, amihez új laptop töltő való mindig reménykedem benne, hogy „na most talán már jó lesz”, de újra és újra csalódnom kell.

De mégis mi a baj a laptop töltőkkel? Mi teszi fogyótermékké? Miért kell tönkremennie és egyáltalán mi megy tönkre rajtuk? Ha pedig elromlott, akkor miért kell újat venni, ahelyett, hogy a meglévőt javítanák?

A zárlatos kábel esete a tűzoltósággal

A laptop töltők egészen pontosan két ponton szoktak tönkremenni:

● a fix kábelnél, ami a töltő műanyag dobozába vezet (a laptop felől)

● és a laptopba dugható csatlakozó fejnél.

Hogy miért pont itt? Mert ezeken a helyeken vannak a legnagyobb igénybevételnek kitéve.

A kábelt csűrjük-csavarjuk, még akaratlanul is, aminek az eredménye, hogy a rugalmasnak látszó, de valójában egészen ridegnek számító szigetelés a kábelen szépen lassan a rá ható erők hatására elszakad.

A piros körökkel jelölt helyeken törik meg / szakad el a töltő kábel szinte kivétel nélkül minden esetben

Ha ez megtörtént, akkor már csak idő kérdése, hogy a szigetelőréteg védelme nélkül a tényleges munkát végző belső kábelek is megtörjenek, onnantól pedig már nem fog működni a laptop töltőd.

Ilyenkor van az, amikor még „ha picit megmozgatom akkor jó”, de ez egyrészt nem egy teljesen üzembiztos használata a laptop töltőnek, másrészt közepesen tűzveszélyes. Amikor összeérintkeznek a kábelek (amelyeknek össze kell), olyankor leadja a feszültséget a töltő a laptop felé.

A rövidzárlatos laptop töltő könnyen kigyulladhat, rövidre zárhatja az akkumulátort is, amely a laptop végéhez is vezethet

Ha viszont annyira megtört a kábel, hogy rossz kábelek érintkeznek össze, akkor az könnyen zárlathoz és egy lángokban álló laptophoz (rosszabb esetben szobához/lakáshoz) vezethet.

Nem minden laptop gyártótól származó töltő ugyanolyan rossz ilyen szempontból, vannak strapabíróbb, vastagabb kábellel rendelkező típusok (jellemzően az üzleti szériás Lenovo ThinkPad, Dell Latitude, HP ProBook gépekhez adnak ilyet), illetve a nótórikusan elszakadó, akár 3-6 havonta tönkremenő töltők. Utóbbi tipikusan az Apple gépeire (és mobiltelefonjaira/táblagépeire) igaz, a legjobban szétszakadt kábeleket tőlük szoktuk látni.

blogunk ajánlása

Megelőzés: vigyázz a kábelre!

A fenti nem kívánatos, a 112-es telefonszám tárcsázását és a tűzoltóság szirénázását magában foglaló eset elkerülése érdekében van néhány tanácsunk:

1. A kábelt ne csavard fel a töltőre vagy egyéb tárgyra, hanem a kábelen lévő tépőzáras kötegelő segítségével tárold.

A töltő kábelének helyes felcsavarása

A kábel felcsavarása a kábelben futó rézvezeték megtöréséhez vezethet. Megtévesztő lehet, hiszen a megtört/szakadt vezetékek nem minden esetben láthatóak! Ha a kábel külső (általában fekete) szigetelése érintetlen maradt, akkor nem láthatod szabad szemmel a hibát. Az ilyen vezeték rövidre zárhatja a hálózati tápegységet és a notebook alaplapját is. Ilyenkor az legyen gyanús, hogy csak a kábel mozgatására tölti a laptopot a töltő.

A törött, szakadt kábel magasan áramütés és tűzveszélyes!

2. Amennyiben tartasz otthon állatot, akkor a töltőt olyan helyen tárold használat közben (és azon kívül is), hogy annak kábelét ne tudják elrágni, károsítani.

3. Ne vezesd a kábelt olyan helyen sem, ahol becsípődhet, beszorulhat. Klasszikusan ilyen példa az ajtón keresztül vezetett kábel, amire véletlenül rácsukják az ajtót.

4. A laptop mozgatása előtt távolítsd el minden esetben az adapter csatlakozását a gépben található tápaljzatból.

Még a kevésbé hirtelen mozgatás is a kábel megtörését és a DC-tápaljzat kitörését eredményezheti. Ezen felül a DC-tápaljzat javítása rendszerint legalább duplája egy gyári új laptop töltő árának, így nem érdemes megkockáztatni ezt.

Miért ne javítsuk házilag?

Aki egy picit is konyít a villanyszereléshez egyből rávágná, hogy „ugyan, könnyen meg lehet azt csinálni!”. Sajnos ennél egy kicsivel árnyaltabb a helyzet. Egyrészről a szakadt kábel javítása után hajlamos ugyanott újra megtörni, másrészről a plusz szigetelőszalagozás / zsugorcsövezés a kábelen újabb törési pontokhoz vezet, hiszen nem lesz homogén a kábelre ható erő. Más szavakkal: továbbra is fennállnak azon erők, amelyek a kábel szakadásához vezettek, amikor hordozzuk vagy mozgatjuk a kábelt.

Ha csak a szakadt rész kimetszésénél döntesz és újraforrasztod a megmaradt részeket, akkor a kábel még inkább érzékeny lesz a hajlításra, törésre, ami egy véget nem érő folyamatot indít el a kábel törésének és javításának fázisaival.

Ott szokott félremenni a gondolatmenet, hogy valóban hasonló elven javíthatóak lennének ezek a kábelek, mint a falban futó villanyvezetékek, azonban amíg azok fix helyzetben vannak és (hacsak egy futó földrengést nem számítunk), semmilyen csűrő, csavaró, tépő erő nem hat rájuk, addig a laptop töltő kábelére a felsoroltak mind hatnak.

Nem látható minden esetben a szakadás, sokszor csak abból lehet észrevenni, hogy nem működik

Ráadásul a javított töltő nem csak balesetveszélyes, de kifejezetten csúnya is: a szakadt kábellel rendelkező töltő esetén felmerülhet opcióként a kábel javítása helyett egy teljesen új kábel beszerzése és a töltőegységhez való forrasztása. Ilyenkor a kábelt teljesen el kell távolítani és cserélni egy új kábellel. Ez azonban a töltő műanyag házának megbontásával jár, aminek a végeredménye még szakavatott kezek által végzett módosítás esetén sem esztétikus, illetve a nem szakszerű javítás esetén kiemelten balesetveszélyes lehet a töltő használata.

A fentebb felsorolt okok miatt a meghibásodott töltő javítását soha, semmilyen körülmények között nem javasoljuk és ilyen javítással nem is foglalkozunk. A baleset-, zárlat- vagy tűzveszélyes töltők használata nem biztonságos, az esetlegesen keletkezett kár pedig összemérhetetlen a töltő árával, amit „megspóroltál”.

blogunk ajánlása

Milyen töltőt vegyek és mi legyen a régivel?

Az új töltő vásárlás egy komplett témakört ölel fel, ami jelen cikk keretein túlmutat. Ha ismered a géped pontos típusát, akkor keresd kollégáim bizalommal telefonon, emailben vagy chat-en! Ha pedig szeretnél előtte informálódni és inkább magad kiválasztani a töltőt, akkor egy korábban készült írásunkat javaslom a témában.

A régi laptop töltőd nem háztartási hulladék, ha egy nagyon kicsit is környezettudatos vagy, akkor arra kérlek, ne dobd a kukába! A töltő ugyanúgy nem lebomló elektronikai hulladék, mint bármilyen más elöregedett, vagy tönkrement számítástechnikai eszköz, amelyet speciális újrahasznosításnak szükséges alávetni.

Ha nálunk vásárolsz laptop töltőt, akkor gondoskodunk a régi töltőd szakszerű, elektronikai hulladékként való elszállításáról. Ha esetleg nem nálunk vásárolnál töltőt, akkor mindenképp keress fel egy leadó helyet, ahonnan biztonságosan és szakszerűen elszállítják és feldolgozzák, mint elektronikai hulladék!

VÉGSZÓ

Mindig mondják, hogy utólag könnyebb okosabbnak lenni, akkor kellett volna gondolkodni, mielőtt megtörtént a baj. Mi első kézből értesülünk számtalan olyan esetről, ahol egy kis elővigyázatossággal, jobban odafigyeléssel és egy kellemetlen, de kötelező kiadás megspórolása nélkül komoly bajok elkerülhetőek lettek volna. Azért készült ez az írás, hogy egy zárlatos, tűzveszélyes töltő ne okozhasson még több személyi vagy vagyoni sérülést.

Ha laptop töltő vásárlás előtt állsz és kérdésed lenne, vagy segítségre van szükséged a választással kapcsolatban, akkor ne légy rest és írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére,  elérhetőségeink bármelyikén.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.