Ezért vigyázz az olcsó laptop töltőkkel!

Tippek-trükkök: Csak óvatosan az olcsóbbnál is olcsóbb laptop töltőkkel!

Jó dolog okosan gazdálkodni a pénzzel, odafigyelni miből milyet vesz az ember. Ezzel együtt ne felejtsd el azt sem, hogy vannak olyan dolgok is, amelyen nem szabad spórolni, történetesen ilyen a laptop töltő is.

Egészen addig semmi probléma nincs, ameddig a laptopodhoz gyárilag kapott töltő megfelelően üzemel. Ha nem hurcolod a laptopod naponta munkába, akkor valószínűleg sokáig nem is lesz vele semmi baj.

De elég egy rossz mozdulat és megszakadhat a kábel, eltörhet a csatlakozó. Ilyenkor kezdődik a baj, hiszen teljesen érthetően minél olcsóbban szeretnél kijönni a dologból.

Márpedig muszáj venni egy töltőt hozzá (raádásul azonnal), hiszen munkaeszköz legtöbbünknek, nem tehetjük meg, hogy következő fizetésig halogatjuk a vásárlást. Ugyanakkor váratlan, nem tervezett kiadás, a laptop töltő pedig 8-10 ezer forintba is kerülhet, amire nem biztos, hogy a hónap bármely napján készen állunk.

Mi a baj az olcsó laptop töltőkkel?

A laptopod egy kellően bonyolult eszköz ahhoz, hogy ne „kínáld meg” a legolcsóbb, legutolsó gagyi töltővel. Érjen a géped 50 vagy 500 ezer forintot, mindenképp képvisel akkora értéket, aminek megfelelően kell eljárnod, ha laptop töltőt kell venned hozzá.

Az olcsóbbnál is olcsóbb laptop töltőkkel az a legnagyobb probléma, hogy papíron ugyan tudják azt, amit a gyári is (például 19V 3.42A leadására képesek), ám a felhasznált alkatrészek, az anyaghasználat komoly kívánnivalókat hagy maga után. Ezek a hiányosságok kézzel fogható negatívumok, amelyeket három részre kell osztani:

 a működésbiztonságot érintő,
 az időtállóságot képviselő,
 és az esztétikai célokat szolgáló tényezők.

A legfontosabb, hogy üzembiztos legyen a töltő, ami mellett még az is belefér, ha esetleg annyira csúnya, nem szívesen tennéd ki az asztalra egy meeting alatt. Csakhogy a legolcsóbb töltőkre az a jellemző, hogy nem pusztán ócska anyagokból készülnek, amelyekről ordít a gagyi hatás, hanem egyenesen ön- és közveszélyes a használatuk.

A töltést vezérlő elektronikát rendszerint teljes egészében „kifelejtik” a töltőből, vagy egy drasztikusan egyszerűsített (és ezzel együtt megbízhatatlanul működő) megoldással váltják ki. Ez veszélyezteti a laptopod alaplapjának minden alkatrészét, amely a töltőből érkező árammal működik – azaz az összeset.

Tudod, hogy mennyibe kerül egy alaplapcsere a laptopodban? Spórolok neked pár kattintást: a gép típusától függően 30-40 ezer forinttól akár 150-200 ezer forintig is terjedhet a komplett alaplapcsere. Mondd meg kérlek, megéri 5 ezer forintot spórolni, ha ilyen veszélynek teszed ki a laptopod? (Szerintem a válaszban egyetértünk: nem.)

A gyatra alkatrész- és anyaghasználat mellékes hozománya, hogy nem csak megbízhatatlan, zárlat- és tűzveszélyesek ezek a töltők, de sokkal hamarabb tönkre is mennek. A kábel forrasztásának, szigetelésének minősége fényévekkel gyengébb, mint az eredeti gyári töltőé, aminek eredménye, hogy nagyon könnyen és gyorsan megtörik a kábel és/vagy a csatlakozó.

Ilyenkor pedig megint ugyanott vagy, ahol a part szakad: kell egy új laptop töltő (és örülhetsz, ha közben nem tette tönkre a laptopod). Ez színtiszta pazarlás. Ha nem a 3.900 ft-os kínai töltőt választottad volna, hanem a 10.900 ft-os gyárit vagy esetleg a 8.900 ft-os minőségi utángyártottat, akkor ezt a kört simán megspóroltad volna magadnak.

Hogyan spórolj úgy, hogy ne tolj ki magaddal?

A fentebb leírtakra egészen addig mindenki legyint, ameddig az első igazán gagyi laptop töltő haza nem vágja annyira a laptopját, hogy utána gazdasági totálkár a javítása. Nekem pedig elhiheted, naponta találkozunk több ilyen géppel is.

Hidd el, nekünk esik legrosszabbul, amikor közölnünk kell az ügyféllel, hogy a laptop javítható ugyan, de olyan horribilis összegért, amennyiért egy vadonatúj laptopot is lehetett volna venni. Mindez pedig elkerülhető lenne, ha nem a laptop töltő vásárláson spórolt volna.

A jó megoldás most is, mint mindig az arany középút megtalálása. Ehhez azonban nem árt tudni a különbséget a gyári, utángyártott és univerzális laptop töltők között.

Gyári, utángyártott, univerzális?

A boltunk polcain és webshopunkban egyaránt megtalálhatóak gyári új és a saját márkás laptop töltők. Laikus szemmel nézve teljesen ugyanolyanok: kis fekete doboz, amiből kijön egy kábel, és bedugjuk a laptopba. Semmi különbség. Vagy mégis? 

Gyári töltő: Ezek az laptop töltők közvetlenül a gyártótól származnak, minden esetben a gyárival megegyező elektronikát tartalmaznak. Méretben, formára eltérhetnek attól, amit gyárilag kaptál a laptopodhoz, ez csupán a különböző frissítésekből származó design eredménye.

Utángyártott töltő: A gyárival teljesítményben teljesen, kinézetben közel azonos töltők. Nagyon fontos leszögezni, hogy utángyártott és utángyártott töltő között között óriási különbségek lehetnek, így érdemes minőségibb, márkás utángyártott töltőt vásárolni, kizárólag olyan helyről, ahol a gyárival megegyező vagy annál hosszabb ideig érvényes garanciával kínálják és nem feltűnően alacsony árakon. 

Univerzális töltő: Számtalan elektronikai szaküzletben kaphatóak úgynevezett univerzális, cserélhető fejes laptop töltők, amelyek sokkal olcsóbbak, mint a fent bemutatott gyári vagy utángyártott töltők. Használatuk azonban nem csak zárlat- és tűzveszélyes, de a cserélhető fejek miatt instabil és megbízhatatlan a működésük. Tipikusan az „olcsó húsnak híg a leve” eset, messzire kerüld el őket!

Az utángyártott laptop töltők a gyártótól független gyárakban készülnek. Mivel ebben az esetben kizárólag a magyarországi forgalmazón múlik, hogy milyen minőséget vásárol a független gyártótól, ezért több éves tapasztalatainkra hagyatkozva csak azt tudjuk javasolni, hogy óvakodj a feltűnően olcsó utángyártott termékektől, mert ezek szinte minden esetben rossz minőségű termékek.

Hol találok minőségi, márkás utángyártott töltőt?

Amit nagyon fontos tudni a jó utángyártott töltőről, hogy ugyan küllemre különbözhet valamelyest a gyárilag kapott töltőtől, ám működésben teljesen megegyezik vele.

Az általunk forgalmazott PlugOn márkájú termékekre a gyári 1 év garanciával ellentétben 2 év cseregaranciát vállalunk, mert garantálni tudjuk, hogy jó minőségű terméket kapsz és lényeges különbség nem lesz a gyári új termékhez képest.

A GYÁRI ÉS A PLUGON TÖLTŐK KÖZTI KÜLÖNBSÉGEK 

 

Gyári új
hálózati adapter

PlugOn új
hálózati adapter

Töltési idő

 Gyári töltési idő 

 A gyárival egyező 

Elektronika minősége

 Kiváló minőségű 

 Kiváló minőségű 

Műanyag ház,
kábel minősége

 Eredeti gyári 

 A gyárival közel megegyező
vagy annál jobb 

Gyártói logó

 Van 

 Nincs

Garancia

 1 év

 2 év 

Ár

 Drágább

 Olcsóbb 

A gyári és az utángyártott új, PlugOn márkájú töltők között használatban tapasztalható különbség nincs.

MEGÉRI JÓL VÁLASZTANI

A túl olcsón vett laptop töltő zárlat- és tűzveszélyes lehet, amivel a pár ezer forintos spórolásból százezer forintos hátrányba is küldheted magad. Bármennyire is vigyázunk a laptopunk töltőjére, rendszerint kábeltöréssel tönkremennek 1-2 éven belül.

A gyári új töltővel nem hibázhatsz, ám annak magas ára sokakat visszariaszt. 

Az általunk forgalmazott PlugOn töltők a prémium kategóriás utángyártott új töltők közé sorolhatóak, melyet bátran ajánlunk szüleinknek is. Az univerzális vagy olcsóbb töltőkről ugyanez sajnos nem mondható el. A csatlakozók könnyen elhagyhatók és a silány minőségű elektronika miatt veszélynek teszed ki magad és a laptopod is, ha ilyet használsz.

Ha tönkrement a  laptop töltőd, fordulj bátran hozzánk. Minden laptophoz tartunk raktáron töltőt, amire gyári töltő esetén 1 év, PlugOn töltő esetén 2 év teljeskörű cseregaranciát vállalunk. A raktáron lévő töltőket azonnal átveheted a szaküzletünkben (1085 Budapest, József körút 67.), vagy kiszállítjuk az ország bármely területére 1 munkanap alatt.

Ha nem érzed magad teljesen biztosnak a laptopodhoz való töltő kiválasztásában, akkor az  info@laptopszaki.hu e-mail címen vagy a +36 30 571 8178, +36 1 631 5906 telefonszámokon kollégáink állnak rendelkezésedre.

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne, vagy segítségre van szükséged a választással kapcsolatban, írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére,  elérhetőségeink bármelyikén.

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor bökj a Like gombra, hogy az ismerőseid is láthassák! Ha pedig szívesen látnál hasonló írásokat, akkor kövesd a  Laptopszaki oldalát a Facebook-on és iratkozz fel hírlevelünkre!

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.