5 perc alatt megoldás – Miért melegszik a laptopod?

5 perc alatt megoldás – Miért melegszik a laptopom?

Előbb utóbb minden laptop életében eljön az a pillanat, amikor már kevésbé jól működik, mint új korában. Picit lelassul a működése, többet „gondolkodik” a Windows mielőtt megnyitná a programjaid, érezhetően akadozottan működik a gépezet.

Ennek a fajta teljesítményromlásnak több oka is lehet, az egyik ezek közül a túlmelegedés okozta lassulás. De mégis mi okozza ezt és egyáltalán mitől melegszik jobban a laptopom most, mint 2 évvel ezelőtt? A nyarak évről évre forróbbak ugyan, de nem ennyire – és még csak az időjárásra sem lehet fogni, ha még hűvösebb időben is ezt csinálja a géped. Ma betekintést nyújtunk neked a kiváltó okok mögé és azt is megtudhatod mit tehetsz ez ellen.

A laptop hűtésének működéséről

Ha sokat használod ölben tartva a laptopod, akkor lehet különösen zavaró, hogy átforrósodik a géped akár rövidebb idejű használat után is. Ám azt tudnod kell, hogy alapvetően ez nem az elvárt működési formája egy laptopnak.

Optimális esetben a laptop által termelt hőnek záros határidőn belül távoznia kell a gépből. De mégis mi termel hőt a laptopban? Két olyan részegységgel rendelkezik a géped, amelyek működésének mellékterméke jelentősebb mértékű hő.

Az egyik ilyen alkatrész a CPU (central processing unit – processzor), a másik pedig a GPU (graphics processing unit, videóchip). Ezek a chipek felelősek azokért a számítási feladatokért, amelynek köszönhetően a programok futni és feladatokat megoldani képesek, illetve ami által megjelenik a képernyőn, aminek meg kell jelennie.

Ha nem előzöd meg, akkor komoly gondokat okozhat a túlmelegedés
(Nagyításhoz kattints a képre) 

Mint említettem, ezen chipek működése az üdvös végeredménytől eltekintve nagyobb mértékű hőtermeléssel is jár. Ezt a keletkezett hőt el kell vezetni a laptopból, így marad fenntartható a működés. Erre a célra egy komplett hűtőrendszert terveztek a laptopodba a mérnökök – amely egyébként teljes egészében más és más különböző laptopok esetén.

Ez a hűtőrendszer több, további komponensből tevődik össze:

heatsink (hőelvezető cső): általában rézből, mint az egyik legjobb hővezető képességű fémből készül. A feladata, hogy közvetlenül érintkezzen a CPU-val és a GPU-val, majd a felvett hőt elvezesse. Az egyik végén lapos felületek érintkeznek a chipekkel, másik felén pedig egy lamellázott részben végződik.

● thermal paste (hűtőpaszta): a chipek és a heatsink közt lévő, magas hővezetési tényezővel rendelkező anyag, amely kitölti a felületi mikroréseket, maximalizálva ezzel a hőátadás sebességét

● fan (ventilátor): a heatsink lamellázott részénél helyezkedik el, változó fordulatszámmal (emiatt halkabb, vagy épp hangosabb a laptopod, lásd múlt heti cikkünket) fújja keresztül a hűvösebb (szobahőmérsékletű) levegőt azon, lehűtve a heatsinket, ezáltal biztosítva a fenntartható hőleadás folyamatát.

De mégis hogyan működik mindez a gyakorlatban? Ha megnézed a laptopod, akkor az oldalán vagy az alján legalább egy (de inkább kettő) rácsos felületre bukkanhatsz. Ezek közül egyik a hűtéshez beszívott levegő bemeneti nyílása, másik pedig a forró levegő kimeneti nyílása. Néhány órányi használat után érezhetően melegebb levegőt érezhetsz kiáramlani az egyik nyíláson.

Ez amiatt történik így, mert a laptopban lévő ventilátor beszívja a szobahőmérsékletű levegőt, amely a heatsink lamellázott részén keresztülhaladva, attól felvéve a hőt felmelegszik, majd a még mindig forgó ventilátor munkájának hatására távozik a másik oldalon. Akkor válik fenntarthatóvá ez a folyamat – értsd: korlátlan ideig használhatod a laptopod egyhuzamban –, ha nincs ami gátolná a hőleadást.

blogunk ajánlása

Az én laptopom miért melegszik fel?

Visszakanyarodva a címadó kérdéshez, akkor melegszik fel a laptopod, ha a fentebb ecsetelt folyamat bármilyen oknál fogva nem úgy működik, mint ahogy az kéne. De mégis mi tud elromlani ebben a látszólag egyszerű dologban?

Ha néhanapján takarítasz a lakásodban, akkor biztosan észrevehetted, hogy a bútoraidon porréteg keletkezik. Ez a szekrény tetején sem néz ki jól, de akár hiszed, akár nem, a por nem válogat és mindenhova letelepszik – ezt remekül megfigyelheted, ha keresztül süt rajta a nap. Mivel a laptopod hűtése azon helységben található levegő segítségével működik, amelyben a gép elhelyezkedik ezért óhatatlanul beszívja a helység levegőjével együtt a szállóport is.

Na már most, ha eddig nem láttál még laptopot szétszerelve, akkor egyrészről nézd meg alaposan a lenti képet, másrészt egy rettentően összezsúfolt dologra gondolj. Végtére is egy laptop ugyanolyan számítógép, mint a nagy asztali gépek, de azokkal ellentétben ezt a hónod alá tudod kapni. Ahhoz, hogy ilyen kis helyen elférjen annyi minden, nem sok hely marad semmi másnak. Emiatt minden alkatrész úgy van tervezve a gépedben, hogy épp elférjen. Ha a laptopod hűtésének bármely része telemegy porral, akkor elkezd romlani a hűtési teljesítmény.

Rendszerint a heatsink lamellázott része tömődik el először, de a laptop ventilátorát sem kíméli a por, amely egyébként előszeretettel tömbösödik és keményedik be, ha nagyobb mennyiségben kerül a laptopba. Ez eredményezheti a ventilátor mozgásának lassítását vagy teljes akadályozását. Ilyenkor az megáll, a lapátok letörnek és végképp nem működik a géped hűtése. Ez már az extrém rossz eset, ezek után perceken belül lekapcsol a laptopod.

Kevésbé rossz eset, amikor a felgyülemlett pormennyiség miatt a ventilátornak magasabb fordulatszámon kell működnie ahhoz, hogy adott idő alatt ugyanazt a mennyiségű termelődött hőt elszállítsa a laptopon belülről. Ilyenkor csak hangosabb lesz a laptopod.

Végül elérkeztünk a két véglet közti esethez: hónapok óta észleled, hogy kifejezetten hangos a laptopod, de már egészen hozzászoktál, észre sem veszed. Az utóbbi időben viszont már kényelmetlenül meleg is, rossz hozzáérni, az öledbe pedig már végképp nem tennéd. Ilyenkor a laptop hűtése már az utolsókat rúgja, egy melegebb nyári napon se szó, se beszéd le is fog állni magától, ami bizony komoly adatvesztés veszélyét is magában hordozza.

Mi a Megoldás?

A túlmelegedés okozta lassulás nem csak kellemetlen, hanem a munkát, tanulást akadályozó tényező is lehet. Szerencsére nem csak a probléma nem végtelenül bonyolult, hanem a megoldása sem: el kell távolítani a port a laptop belsejéből.

Sajnos könnyebben talál utat magának befele a por, mint kifelé, és ugyan adná magát a sűrített levegőt befújás a korábban említett szellőzőréseken, de ha egy kritikus mennyiségen felüli a por, ami a gépben található, akkor éppen ellentétes eredményt érhetsz el ezzel, csak még jobban beszorítod a porcicákat. Ennek eredménye akár a hűtőventilátor végzetes eltömítése is lehet.

Ha a laptop 1-2 éve nem volt tisztítva, akkor sokkal inkább javasolt annak teljes tisztítása, mégpedig szakember által. Házilag sem lehetetlen természetesen a géped tisztítása, de annak buktatóiról egy korábbi írásunkban olvashatsz: Lehetséges a laptop tisztítása házilag?

Természetesen előfordulhat egy tiszta laptop esetén is, hogy egy-egy erőforrás igényesebb program, melegebb nyári napon történő használata közben a laptopban található ventilátornak folyamatosan dolgoznia kell ahhoz, hogy a megfelelő hőmérsékleten tudja tartani a készülék alkatrészeit. Ilyen esetben indokolt lehet a hűtőpad használata.

A VALÓDI MEGOLDÁS: LAPTOPSZAKI

A laptopod nem úgy lett megtervezve, hogy 3 év után tönkremenjen. Karbantartva és ápolva ennek két vagy akár háromszorosáig is működni fog.

Ahhoz, hogy ez így lehessen csupán az alábbiakat kell megfontolnod:

● Ne használd a földön, ágyban a laptopod (ott több a por, gyorsabban eltömődik)
● Ha túlmelegedést észlelsz (hangosabb ventilátor, tapintásra forró burkolat), akkor tegyél ellene
● Csak és kizárólag, akkor állj neki a laptopod tisztításának, ha biztos vagy a dolgodban – az okozott kár többszöröse lehet a szakszerű tisztítás árának
● Ha nem vagy biztos a dolgodban, keress fel szakszervizt, amivel időt, pénzt és ősz hajszálakat spórolhatsz

A laptop rendszeres karbantartása ugyanolyan kötelezően elvégzendő művelet, mint az autód éves ellenőrzése a szervizben. Ennek révén elérheted, hogy ne kelljen 2-3 évente új laptopba beruháznod, mert az előző tönkrement.

Kollégáink szakszerűen szétszedik a készüléked, majd minden alkatrészét portalanítják, elvégzik külső és belső tisztítását, a processzor hőelvezetésének megújítását, újra pasztázását. Ez a tisztítás akár több évvel is megnövelheti a laptopod élettartamát.

 

Kíváncsi vagy hogyan tisztítjuk a laptopod?

 

További cikkeink túlmelegedés témában:

●  Mi okozhatja a laptop hűtőjének leállását?

●  Hogy lehet megnézni a laptop hőmérsékletét?

●  Ezért NE használj sűrített levegőt laptop tisztításhoz!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.