Ezek a legjobb online képszerkesztők

Légy kezdő vagy hobbi fotós, mostanra valószínűleg Te is rájöttél, hogy még a legjobban sikerült képeket is szerkesztened kell később, legyen szó egy minimális színkorrekcióról vagy komolyabb retusról potrékép esetén.

Még ha nem is gondolkozol komolyan fotós karrieren, a kezeid közül túl hamar kiadott képek alapján könnyen elkönyvelhetnek tucatfotósnak, így mindenképp érdemes egy kis időt eltölteni a szerkesztőben a képeddel, mielőtt azt a nagyérdemű előtt prezentálnád.



Az, hogy ezt pontosan milyen programban is teszed meg, az abszolút rád van bízva, de a közhiedelemmel ellentétben van élet a Photoshopon és a Lightroomon túl is.

Összeszedtem egy csokorra való online képszerkesztőt, amelyek bár nem profi fotósoknak készültek, de út közbeni gyors szerkesztésre tökéletesek lehetnek.

Ha valóban komolyan érdekel a profi fotózás és nem csupán hobbiszinten szeretnéd űzni, akkor inkább csak kiváltó opcióként tekints ezekre az online alkalmazásokra. A csoda egyrészt amúgyis exponáláskor történik, másrészt a bemutatásra kerülő alternatívák inkább a képek gyors felhúzására és méggyorsabb Facebook-ra vagy Instagramra való kiposztolására alkalmasak.

BEFUNKY: EGYSZERŰ ÉS GYORS

Regisztráció nélkül is azonnal használatba vehető szoftver, meglepően egyszerűen használható, profin képszerkesztő. 3 funkciója van.

Photo Editor ingyenes képszerkesztő, amire fényképünket feltöltve dolgozhatunk. Keresési funkció segítségével böngészhetünk a képek között, ha nincs saját fényképünk. Az ingyenes funkciók közé tartozik az átméretezés, a vágás, a forgatás, a fényezés és az árnyalatok finomhangolása igen gazdag variációkban. Továbbá színezés és színkeverés, homályosítás, előre elkészített filterek használata, és a Google betűkészletét használva írhatunk a képekre. A fényképeket .jpg és .png formátumokban is lementhetjük a számítógépünkre.

Collage Maker segítségével kollázsokat készíthetünk előre elkészített layout-ok vagy magunk tervezte elrendezések alapján. Színezhetjük és mintázhatjuk a hátteret, változtathatjuk a képdobozok méretét és tetszés szerint kerekíthetjük le a sarkukat. Az eszközt csatlakoztathatjuk saját Facebook fiókunkhoz, és onnan is áthúzhatunk nyersanyagot.

Designer remek eszköz social média képek készítésére: bekészített és tökéletesen leméretezett Facebook, Twitter, Youtube (és minden további közösségi csatornához szükséges) fejlécképek és poszt-layoutok érhetők el. Az összes könyvtárban találunk ingyenes és fizetős mintákat is, vagyis az ingyenes verzió is kielégít szinte minden igényt.

A Befunky tökéletes választás az ingyenes online képszerkesztők tengerében. Az egyetlen problémája (és ebben osztozik versenytársaival) az, hogy nagyon nehéz vele 200 KB alá méretezni egy képet úgy, hogy ne tegyük tönkre. Márpedig ez egy weboldalra szánt kép esetében kulcsfontosságú.

A BeFunky igazi versenytársa a Pixlr.

blogunk ajánlása

Pixlr

A Pixlr-t megnyitva félreérthetetlenül belénk hasít az érzés, hogy még csak burkoltan sem akarták elfedni a hasonlóságot a Photoshoppal a készítők. Kezdve a balkéz felöl elérhető eszköztártól, a felső menüsor pontosan azonos elrendezésén keresztül a kiegészítő ablakok elhelyezkedéséig minden pontosan ugyanott van, mintha az asztali Photoshop-ot nyitottad volna meg. A Photoshop Express-el ellentétben a Pixlr a JPG-n kívül támogat PNG, BMP, TIFF formátumokat is, és egy saját, PSD-vel funkcionalitásban azonos, layereket kezelő formátumot is, a PXD-t is.

Ha már egyszer is dolgoztál Photoshopban és pontosan ugyanezt keresed online és legfőképp ingyenesen, akkor a Pixlr a te alkalmazásod. A legtöbb online megoldással ellentétben itt rendesen tudsz lépkedni a korábban eszközölt változtatásokból felépült history-ban (nem csak a legutolsó akciót tudod visszavonni), a korábbiakból adódóan tökéletesen kezeli a layereket a program és még  egy saját vektoros képszerkesztőt, a Vectr-t is mellékelnek hozzá.

A Pixlr kiköpött mása egy pár évvel ezelőtti Photoshopnak, ha abban otthonosan érezted magad, akkor ez a te választásod

Teljesen mentes a Pixlr mindenféle sallangtól, ami a többi online képszerkesztőből megszokott, nincsenek „vicces” matricák és a szerkesztést „könnyítő” témák, amit egyetlen kattintással ráhúzhatunk a képre – amelytől egyedinek gondolhatnánk az elkészült képet, pedig a valóságtól ez áll talán a legtávolabb.

A pakliban természetesen az is benne van, hogy ez továbbra is egy online eszköz, ebből adódóan pedig kevésbé reszponzív és ugyan funkcionalitásban jelentősen hajaz a Photoshop-ra – na nem a legújabbra, hanem egy körülbelül 10 évvel ezelőtti verzióra –, nem tudja tökéletesen ugyanazt nyújtani. A komolyabb funkciókat a fizetős Pixlr Pro nyújtja: milliónyi stock fotó és közel tízezer template közül válogathatsz, a Photoshop utóbbi évi funkcionalitásához hasonló eszközöket is így érhetsz el, melynek teljes listáját felesleges volna itt felsorolnom.

Kinek ajánlom: ha bármiféle színes-szagos sallangtól, és reklámoktól mentesen egy korábbi verziós Photoshop funkcionalitását keresed ingyen.

Fotor

A Fotor igazán üdítő színfolt az online képszerkesztők palettáján, ügyesen ötvözi az alapvető képszerkesztéshez kapcsolható funkciókat olyan eszközökkel, amelyek igazán alkalmassá teszik direkt különféle online felületekre készülő képek, grafikák elkészítéséhez. Az igazán intuitívnak mondható kezelőfelület gyorsan magába szippantja a felhasználóját és a bőség zavarában hirtelen nem is tudod hova kapj, egyszerre szeretnél mindent kipróbálni. Az alkalmazást felvértezték egy kattintásos képjavító funkcióval, ami igazán azok számára lehet hasznos, akik tudják, hogy a készült kép nem az igazi, de szeretnék azt a megfelelő háttérismeret nélkül gyorsan és hatékonyan feljavítani.

Több, mint száz prekreált effekt közül válogathatsz, ha a csúszkákat elkerülve szeretnél valami egészen mást kihozni a képedből, alapvető retus-eszköztárral is ellátták a Fotort a portréfotózás szerelmeseinek kedvezve és ha teljesen kiengednéd a gyeplőt a kezedből, akkor egy tucat keret és stricker közül is válogathatsz kedvedre. Sajnos a Fotor készítői kicsit sem arcpirító módon az ingyenes funkciókat tökéletesen vegyítették a fizetősökkel, ha pedig belelendültél a képberhelésbe, akkor bizony rá kell gyere, hogy a legfinomabb falatokért fizetned kell.

Flash nélkül, Apple gépeken is könnyen és gyorsan használható, intuitív UI-val rendelkező cucc a Fotor

Cserébe a Fotor teljesen flash-független, villámgyors még a lassabb laptopokon is, a használata semmilyen módon nem fogja befolyásolni a munkád sebességét, ami pedig hab a tortán, hogy korlátozott módon, de támogatja a RAW képek szerkesztését is – a támogatott fényképezőgépek teljes listáját itt találod.

Az érem másik oldala, hogy a Fotor teljes mértékben mellőz bármilyen szabadkezes művészethez köthető eszközt, így például ecset sem található benne, ám amire kitalálták, arra több, mint tökéletes.

Kinek ajánlom: kezdőknek, kifejezetten közösségi médiára szánt képek készítéséhez.

oaPIX

Az Országalbum saját online képszerkesztő szoftvere az oaPIX, amelyről jó eséllyel még nem hallottál korábban. A magyar startup cég mindenféle különösebb csinnadratta nélkül 2017-ben lépett be a piacra, olyan széles funkcionalitással felvértezett programjával, ami a nagy neveket is megszorongathatná, ha meglenne a megfelelő hátszele. A villámgyorsan megtehető regisztrációt ez esetben nem tudjuk kikerülni, ám megéri megtenni, mert egészen egyedi eszközt ismerhetünk meg így.

A felhasználói felület egyik korábban tárgyalt képszerkesztőhöz sem hasonlítható, ám ez nem jelent feltétlenül rosszat. A felület hamar kiismerhető, a funkciók majdnem végtelennek tűnő tárházának feltérképezéséhez azonban egy hétvége is kevés lenne. A több mint 200 szűrővel, száznál is több effekttel, a 18 különböző ecsettel, a negyvennél is több eszközzel és 250+ kreatív festő presettel ellátott programot igen hosszan kell bújni, amíg az ember kap egy képet arról, hogy mivel is áll szemben.

A magyar fejlesztésű oaPIX képességeit napokig lehetne tanulmányozni, mindenre is jó

Az oaPIX alapvetően ingyenes, ám komoly korlátozások élnek ilyenkor: legfeljebb HD méretű (1280x720 felbontás) képeket szerkeszthetsz és nem zavaró, de észrevehető mennyiségű reklámmal is számolnod kell a képszerkesztés során. A Pro verzióra való előfizetés nem fog a földhöz vágni, természetesen ezt csak alapos kipróbálás után javasoljuk. Az oaPIX korábban említett komoly eszköztára nem csak a művészi hajlamokkal megáldott embereket célozza, hanem teljes mértékben kiszolgálja a fotózás technikai követelményeit is. Képes EXIF-et kiolvasni a képből, bármilyen nehézség nélkül megeszi a RAW képeket is, elérhető hisztogram, színgörbék és manuális rétegezés is.

Az oaPIX ugyan leginkább a laptopod böngészőjében fogja jól érezni magát, de az asztalival megegyező felhasználói felülettel elérhető az okostelefon vagy táblagép böngészőjében is. Mivel a Fotorhoz hasonlóan ez a program sem Flash-alapú, így bármilyen nehézség nélkül használható Apple gépeken és mobileszközökön is, ráadásként pedig a géped számítási kapacitására sem lesz szükség, azaz lassabb laptopokon is tökéletesen használható.

Kinek ajánlom: kísérletezgetéshez, újdonságok kipróblásához teljesen elszakadva a hagyományos képszerkesztők által ránk erőltetni próbált dogmáktól.

Melyik a legjobb?

Ha arra a kérdésre keresed a választ, hogy melyik a legjobb online képszerkesztő, akkor el kell szomorítsalak, nem fogom tudni megmondani Neked. A képszerkesztő, mint olyan egyéni preferencia alapján kell, hogy kiválasztásra kerüljön. A ma bemutatott szerkesztők mind remek alkalmazások a maguk nemében, ám igen széles skálát ölelnek fel. A klasszikus Photoshop élményhez legközelebb meglepő módon nem a Photoshop Express, hanem a Pixlr áll. Ha Lightroom-szerű felhasználást keresel, akkor a Photoshop Express Windows-os verzióját vagy a Fotor-t ajánlom. Ha pedig nagyon sok időd van próbálgatni és szabadjára engedni a benned rejlő művészt, akkor az oaPIX-re vetnék pár hosszabb pillantást. Leginkább pedig azt javasolnám, hogy próbáld ki mindet és maradj amellett, amelyet a leginkább a magadénak érzel.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.