Hogyan lehet megosztani laptopról - telefonra/tabletre a wifit?

Hogyan lehet megosztani laptopról - telefonra/tabletre a wifit?

A hétvégén Katalin keresett meg minket az alábbi kérdéssel:

„Sziasztok! Hogyan tudnám átosztani a kábeles netem a telefonomra és a táblagépemre? Átmenetileg lenne szükségem valami megoldásra, ameddig beszerzek egy routert vagy micsodát :-)”

Valóban ritka az, amikor ne találnánk a mai világban ingyenes wifi elérést, de Katalin esete pont ilyen. Egyetlen Ethernet kábelen érkező nagy sebességű internetelérés áll rendelkezésére, amelyet laptopjáról szeretne megosztani a többi készülékére. Mi két megoldást is tudunk javasolni a problémára, mindkettő egyszerű és körülbelül 5 perc alatt beállítható bármilyen Windows 7 operációs rendszert futtató számítógépen.

A VIRTUAL ACCESS POINT HASZNÁLATA

FRISSÍTÉS:

A Windows 10/11-ben már jelentősen egyszerűbb access pointot létrehozni. A Microsoft beépítette a szolgáltatást, a jobb alsó sarokban 1 kattintással bekapcsolható a laptopodon!

KORÁBBAN ÍRTUK:

A http://virtualaccesspoint.com címen elérhető szolgáltatás egyszerű.

1. Nyisd meg  http://virtualaccesspoint.com

Hogyan lehet megosztani laptopról - telefonra/tabletre a wifit?


2. 
Amint betöltődött az oldal, egy kis ablak megjelenik, mely engedélyt kér az applikáció futtatására, ez teljesen normális és meg is kell adni az engedélyt a futásra

 

 

3. Meg kell adnod nevet (SSID) és jelszavat a hotspot-nak. Az SSID-t fogja látni a többi eszköz az elérhető hálózatok listájában, a jelszavat pedig meg kell adni a csatlakozáshoz

4. Kattints a „Turn on soft AP” gombra, amivel létrehozod az access point-ot, azaz a hozzáférési pontot

5. Kattints jobb gombbal az óra mellett a hálózat ikonra és nyisd meg a Hálózati és megosztás központot

6. A korábban megadott SSID névvel megjelenik az új hálózat a Hálózati és megosztás központban

7. A Kapcsolatok melletti kék hivatkozásra kattints, a megjelenő ablakban pedig a Tulajdonságok gombra

8. A Tulajdonságok ablakban a Megosztás fülön az alábbi mellé tegyél pipát: „Megengedem a hálózat más felhasználóinak, hogy ennek a számítógépnek az internetkapcsolatát használják.”

9. Végül a legördülő menüből válaszd a Helyi kapcsolatot és nyomj az OK gombra.

Innentől kezdve bármilyen eszközzel képes leszel erre a virtuális elérési pontra (Wifi hotspot-ra) csatlakozni, ami támogatja a Wifi használatát. Fontos megemlíteni, hogy ehhez a megoldáshoz az első pontban említett weboldalnak végig nyitva kell maradnia. Elképzelhető, hogy Java frissítés szükséges a weboldalon található applikáció futtatásához, ezt a Java letöltési oldaláról érheted el.

blogunk ajánlása

HOTSPOT LÉTREHOZÁSA PARANCSSORBÓL

A Windows 7 operációs rendszer egyik újítása volt, hogy képes volt mindenféle külső program nélkül hozzáférési pontot létrehozni, ehhez azonban a parancssorba kell belebújnunk. Ez már haladóbb szintű beavatkozás, így ha nem érzed a magabiztosságot, akkor inkább maradj az első megoldásnál! Ha mégis emellett döntesz, akkor kikerülheted az előzőekben taglalt oldal használatát és hagyatkozhatsz a Windows 7 beépített megoldására.

A megoldás sokban hasonlít az előzőhöz:

1. Nyiss meg egy parancssort, rendszergazdaként futtatva: a Start menü keresőjébe írd be a „cmd” szót, majd jobb kattintással „Futtatás rendszergazdaként” opciót válaszd


2. A beállításhoz az alábbi sort gépeld be a paranccsorba (ki is jelölheted és beillesztheted, de ne felejtsd el átírni az SSID-t és a jelszót!)

netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=teszt key=password

Az SSID=teszt parancs hatására a hálózat megjelenő neve (SSID-je) a teszt lesz, a key=password miatt pedig a jelszó password. Ezeket változtathatod tetszés szerint bármire.

3. Állítsuk be az internet megosztási lehetőséget a korábbival megegyező módon. Menjünk az internetkapcsolattal rendelkező WLAN eszköz Tulajdonságába, majd Megosztás fül alatt a „Megengedem a hálózat más felhasználóinak, hogy ennek a számítógépnek az internetkapcsolatát használják.” opciót jelöljük be, és a legördülő menüből válasszuk ki az Otthoni aktuális hálózati kapcsolatot.



4. Menjünk vissza a parancssorba, majd adjuk ki az alábbi utasítást, mellyel elindítjuk a virtuális eszközt:

netsh wlan start hostednetwork


Ezzel végeztünk is, a házilag előállított wifi hotspotunk készen is van! Ezt a Hálózati és megosztási központban tekinthetjük meg. Fontos hogy a hálózati eszközünk illesztőprogramja támogassa a Virtual WiFi-t, különben ez a megoldás nem fog működni.

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.