Tippek-trükkök: Kapcsold ki ezt a frissítést, ha nem akarsz Windows 10-et!

Tippek-trükkök: Kapcsold ki ezt a frissítést, ha nem akarsz Windows 10-et!

A Windows 10 szép és jó, de úgy tűnik a Microsoft vérszemet kapott és minden számítógépre telepíteni akarja. Akkor is, ha te nem akarod.

Hogyan lehetséges ez? A Windows 7-et vagy 8.1-et használók már nyár eleje óta felfedezték az óra mellett a kis zászló ikont. Ezzel tudtuk „lefoglalni” a Windows 10 frissítésünket. Mire megjelent a rendszer, kiderült, hogy erre semmi szükség nem volt.

A Windows 10-re frissítés ugyanis többé-kevésbé hagyományos frissítésként megjelent a Windows Update-ben is. Opcionális frissítésként kijelölhetted, hogy kéred-e vagy sem.

FRISSÍTÉS:

Ugyan döcögős volt a Windows 10 indulása, az elmúlt években egy kiforrott operációs rendszerré vált. Ha a Windows 10 előtti bármilyen verzióját használod a Windows-nak, azt javasoljuk, hogy haladéktalanul frissíts, hiszen számos veszélyesnek ki vagy téve, pláne, ha interneten is használod az eszközöd.

KORÁBBAN ÍRTUK:

„DE AKKOR IS FRISSÍTENI FOGSZ!”

Ami körülbelül egy hete megváltozott, hogy a Windows Update-n belül a Windows 10 frissítést átkategorizálták. Most már nem opcionális, hanem kötelező frissítés.

Mit jelent ez? Ha automatikus frissítésre van beállítva a Windows Update-ed – alapértelmezettként az –, akkor egyszer csak kérdés nélkül letölti a 32 bites rendszerek esetén ~2,6 GB, a 64 bites rendszerek esetén ~3,7 GB-os telepítő képfájlt.

Tippek-trükkök: Kapcsold ki ezt a frissítést, ha nem akarsz Windows 10-et!

(Nagyításhoz kattints a képre)

Teszi ezt azért, hogy aztán szintén kérdés nélkül fel is telepítse a gépedre. Igen, jól olvastad: nem kérdezi meg se a letöltés, sem a telepítés előtt, hogy biztosan akarod-e.

PREVENCIÓS LÉPÉSEK

De mit tehetsz ez ellen? Kettő dolgot kell tegyél az ügyben. Első körben ki kell kapcsolnod a Windows Update teljesen automatikus működését. Másodszor pedig az óra melletti kis zászló ikonos programot (GWX.exe) kell hatástalanítani.

Az automatikus frissítések kikapcsolása nem jelenti azt, hogy ezentúl ne kapnál frissítéseket. A Windows Update-et megnyitva (a Vezérlőpultban találod) ugyanúgy letöltheted és telepítheted a frissítéseket. A különbség mindössze annyi, hogy mostantól te jelölöd ki mely frissítéseket szeretnéd és melyeket sem.

(Nagyításhoz kattints a képre)

Az automatikus frissítés kikapcsolása:

1. Nyisd meg a Windows Update-t

2. Kattints bal oldalt a Beállítások módosítására

3. A megjelenő ablakban a Fontos frissítések alatti legördülő listából válaszd a „Frissítések keresése, de én döntöm el, hogy letöltöm és telepítem-e azokat” opciót

Innentől kezdve nem lesznek meglepetésszerű frissítések, ami egyébként azért is hasznos, mert így te mondhatod meg mikor frissítsen a laptopod. Ugyanis ilyenkor érzésre jelentősen lelassul a laptopod, hiszen dolgozik a háttérben.

blogunk ajánlása

A GWX FRISSÍTŐ APP KIKAPCSOLÁSA

A második lépés a korábban említett GWX.exe kiiktatása. Ez a program felelős az óra melletti Windows 10 frissítés programért, amit egy fehér zászló ikonként látsz.

Korábban sok megoldást lehetett találni az interneten, melyek célja közös volt: törölni a GWX.exe-t. Azonban mint utóbb kiderült, ez nem vezetett célra, hiszen törlés után is újra letöltődik a gépre, ahogy azt tette a legelső alkalommal is.

Tehát nem törölnünk kell, hanem kikapcsolni. Szerencsére létrehoztak erre egy kiváló programot, ami a GWX Control Panel névre hallgat, és itt tudod letölteni. Nem vírusos, ellenőriztük.

A programmal három dolgot tehetsz meg:

● ellenőrizheted aktív-e a rendszereden a Windows 10 frissítő program

● véglegesen letilthatod a Windows 10 frissítő programot

● kikapcsolhatod, a Windows Update letöltse a Windows 10-et

Nem szükséges telepítened semmit, csupán a letöltésre kattintani és elindítani azt. Ezt követően a képen látható, angol nyelvű ablak jelenik meg. Oldalt a funkciók magyar megfelelőjét olvashatod.

(Nagyításhoz kattints a képre)

Ha a „Is Get Windows 10 app running?” és „Is Get Windows 10 app enabled?” kérdésekre igen a válasz, akkor aktív a rendszereden a Windows 10 frissítő program.

A GWX Control Panel használata:

1. Töltsd le és indítsd a programot

2. Kapcsold ki a programot a „Disable ’Get Windows 10’ app (permanently remove icon)” gommbal

3. Kapcsold ki az automatikus frissítést a „Disable Operating System Upgrades in Windows Update” gombbal

4. Opcionális lépés: a "Clear Windows Update Cache" gombbal töröld a Windows Update maradékfájljait (rendszerenként változó, 2-300 MB és 3-4 GB közötti méretű is lehet)

HA MÁR MEGTÖRTÉNT A BAJ

Mit tehetsz akkor, ha már megkezdődött a Windows 10 frissítés letöltése, ne adj isten már el is végezte a géped azt, a tudtod és beleegyezésed nélkül?

Szerencsére különösebb macera nélkül visszatérhetsz Windows 7-re (vagy 8.1-re). A Microsoft nem rejtette el ezt az opciót, bárki számára elérhetővé tette. Ez azért fontos, mert ugyan bármekkora felhajtás is legyen a Windows 10 körül, tiszteletben tartják, ha mégsem tetszik az új rendszer.

(Nagyításhoz kattints a képre)

A Windows 7-re visszatérés:

1. Nyisd meg a Gépházat,

2. Az utolsó, Frissítés és biztonság kategóriát válaszd,

3. Itt a Helyreállítást válaszd a bal oldali menüben

4. Itt fogod megtalálni a „Visszaállás Windows 7-re” opciót.

Amit fontos megjegyeznünk, hogy a frissítés után egyetlen hónapig áll rendelkezésre ez az opció, utána automatikusan törlődnek a régi Windows-od fájljai a merevlemezről (és felszabadul körülbelül 15-25 GB hely).

SZUMMÁZVA

A történelem ismétli önmagát, a Microsoft nem először és nem utoljára volt túlbuzgó. Értjük mi, hogy remek rendszer a Windows 10, de ezzel megint kicsit túlzásba esett a szoftveróriás. Szerencsére mint mindenre, erre is találtunk megoldást!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.