Tippek-trükkök: Melyik energiasémát használjam?

Tippek-trükkök: Melyik energiasémát használjam?

A Windows alapértelmezetten minden laptopon a kiegyensúlyozott energiasémát használja. De van még ezen kívül Energiatakarékos és Teljesítménycentrikus is. A laptopod gyártója esetleg saját energiasémákat is létrehozott. Mi a különbség ezek között és miért kéne váltanod közöttük?

AZ ENERGIASÉMÁK MEGTEKINTÉSE ÉS VÁLTÁSA

Először is nézzük meg miből élünk. Hogy megnézd Windows 7 alatt az energiasémákat, kattints az akkumulátor ikonon jobb gombbal (az óra mellett) és válaszd az Energiagazdálkodási lehetőségeket (ez működik Windows 8, 10 és 11 alatt is). Ez a képernyő elérhető a Vezérlőpultból is, a Hardver és hang kategóriában, itt is az Energiagazdálkodási lehetőségek opciót válaszd.

Az Energiagazdálkodási lehetőségeken belül láthatod az energiasémákat. A Kiegyensúlyozott és az Energiatakarékos az alapértelmezettek, de ha a További sémák megjelenítése gombra kattintasz, akkor megjelenik a Teljesítménycentrikus is. Ha a gyártó előkészített számodra ezen felül további energiasémákat, akkor ezeket is itt fogod megtalálni. – Az AMD például létrehozott egy saját sémát, ami plusz teljesítményt tud adni egyes Ryzen processzoroknak.

A váltáshoz egyszerűen válassz ki egy energiasémát és máris az válik aktívvá. Egyébiránt Te magad is készíthetsz egyéni energiasémákat, ha szeretnél. Ehhez az oldalsó menüben az Energiaséma létrehozása gombra kattints.

MI A KÜLÖNBSÉG?

Minden energiaséma igazából csak egy tucat beállítás összegyűjtve. Olyan beállításoké – amit már gondolom Te is kitaláltad – a laptopod fogyasztását fogják befolyásolni. Egyszerűbb az előre elkészített sémák között váltani, mint egyes beállításokat változtatgatni, de természetesen a meglévő sémákat is változtathatod.

Tippek-trükkök: Melyik energiasémát használjam?

Az energiagazdálkodási lehetőségek ablakban tudsz váltani az energiasémák között
(Nagyításhoz kattints a képre)

Az alapértelmezett sémák:

● Kiegyensúlyozott:
A kiegyensúlyozott séma nevéhez hűen igyekszik megtalálni az egyensúlyt a teljesítmény és az akkumulátoridő között. Ha szükséges, akkor a terheléstől függően növeli a CPU sebességét, és csökkenti, ha épp üresjáratban van. Ha nem nyúlsz semmihez, akkor ez van beállítva és ez az esetek túlnyomó részében jól is van így.

● Energiatakarékos:
Az energiatakarékos séma igyekszik kicsikarni az akkumulátorodból az utolsó működőképes perceket is, amit a laptop sebességének oltárán tesz. Ha ezt a sémát használod, akkor látványosan tovább fogja bírni egy töltéssel a laptop, de a sebessége jelentősen visszaesik. Ezt a CPU és a HDD sebességének drasztikus csökkentésével éri el, továbbá lejjebb veszi a képernyő fényerejét is és a Wifi-kártya is kikapcsol elég hamar, ha nem használod.

●Teljesítménycentrikus:
A teljesítménycentrikus abszolút ellentéte az előző sémának; nem foglalkozik vele mennyi ideig fog működni akkumulátorról a laptop, a lehető legmagasabb teljesítmény elérésére törekszik. Nem csökkenti a fényerőt, nem változtatja a CPU sebességét, hogy az mindig magas sebességen működjön. A HDD és a Wifi-kártya sem kerül lassításra/kikapcsolásra ezzel a sémával.

A processzor sebességének változtatásához hozzáfűzném, hogy csak abban az esetben képes a Windows aktívan befolyásolni az Intel SpeedStep technológiát (ez felelős a CPU alacsony órajelen futtatásáért üresjáratban), ha ez be van kapcsolva a BIOS-ban, UEFI-ben. Üzleti gépek esetén (Dell Latitude, Lenovo ThinkPad) kikapcsolható a SpeedStep technológia, így az energiasémától függetlenül mindig a névleges órajelen fog működni (ami nem keverendő össze a 100%-os teljesítménnyel).

blogunk ajánlása

Természetesen magad is megnézheted hogyan működnek a sémák. A séma beállításainak módosítása gombra kattintva átnézheted az összes beállítást, amiből maga a séma áll. Első körben a leggyakoribb beállításokat fogod látni, a képernyő kikapcsolásának és a gép alvó állapotának idejét. Ez úgy kell érteni, hogy ennyi idő múltán sötétül el a képernyő vagy kerül alvó állapotba, ha nem nyúlsz a géphez.

Bővebb beállítási lehetőségeket a Speciális energiaellátási beállítások módosítása gombra tekinthetsz meg. Itt találod többek között, hogy a HDD mennyi idő múltán lépjen energiatakarékos állapotba, a vezetéknélküli hálózati adapter (Wifi-kártya) kikapcsoljon-e egyáltalán és mikor, hogy milyen funkciót lásson el a bekapcsoló gomb (megnyomásra alvás, hibernálás, kikapcsolás legyen-e a reakció) és így tovább.

MIÉRT KÉNE VÁLTANOM A SÉMÁK KÖZÖTT?

Valójában nem igazán kell váltanod ezen sémák között. A kiegyensúlyozott séma az esetek 99%-ában tökéletesen megfelelő. Még ha egy kis plusz időt is szeretnél kicsikarni a gépből, akkor is elég, ha lecsökkented a fényerőt.

Ha nem használsz kifejezetten erőforrás-igényes programokat, akkor a modern CPU-k energiagazdálkodásának köszönhetően automatikusan visszavesz a sebességből a processzor, ha épp nincs terhelés alatt. Ha pedig mégis futtatnál egy könnyed 3D modellezést vagy Photoshop-ot, akkor magasabb fokozatba kapcsol a CPU. Tehát ha még játékra is használod a laptopod, akkor sem szükséges a kiegyensúlyozott sémáról elváltanod.

A laptopod minden energiasémához két variációt használ: egyet akkor, amikor csatlakoztatva van töltőre és egyet arra az esetre, ha nem. Ha csatlakoztatva van a töltő, akkor a kiegyensúlyozott séma elképzelhető, hogy magasabb fordulatszámon járatja a laptopod ventilátorát, hogy hűvösen tartsa a processzort

A WINDOWS 10 takarékos ÜZEMMÓDJA

A Windows 10 takarékos üzemmódja csupán egy finomhangolása a korábban már meglévő energiatakarékos üzemmódnak. Csökkenti a képernyőd fényerejét, megakadályozza a Windows 10 Áruház appok futását a háttérben és igencsak erőszakosan csökkenti a CPU sebességét.

Az energiagazdálkodási lehetőségek ablakban tudsz váltani az energiasémák között
(Nagyításhoz kattints a képre)

Ami a legjobb, hogy amikor a laptop akkumulátora 20%-os töltöttség alá esik, akkor automatikusan bekapcsol ez a mód, így ha elfeledkeztél volna róla sem fog idő előtt lemerülni a laptopod akksija.

Ezzel együtt, a Windows 10-ben alaposan el vannak temetve a Vezérlőpultban az energiasémák, hiszen a Microsoft nem akarja, hogy a modern laptopodon ilyesmi miatt aggódj.

VÁLTÁS HELYETT TESTRESZABÁS

Láthatod, nem kell különösen foglalkoznod a sémák közötti váltással. Természetesen az a plusz negyed- vagy félóra jól tud jönni szorult helyzetben, így érdemes figyelemmel kísérned az akku töltöttségét és szükség szerint csökkenteni a kijelző fényerejét. Ugyanis ez az, ami a legtöbbet képes fogyasztani az akksidból (illetve a processzor).

A sémák közötti váltogatás helyett így inkább a te használati szokásaidhoz leginkább közel álló séma testreszabását ajánlom. Ha minden nap sok-sok órán keresztül kell akkumulátor nélkül működnie a laptopodnak, de leginkább levelezésre használod, akkor nyugodtan állítsd be a Kiegyensúlyozott sémát, de jelentősen lecsökkentett fényerővel. Extrém esetben megpróbálkozhatsz az Energiatakarékos sémával is, de mi szóltunk: kifejezetten lassú lesz a laptopod tőle.

Ha legtöbbet töltőről megy a laptopod, de amikor nem, akkor szükséged van rá, hogy gyors legyen, akkor nyugodtan válaszd ki a Teljesítménycentrikus semát. Mi azonban újfent szóltunk: a vártnál hamarabb fog lemerülni a laptopod akkuja.

blogunk ajánlása

SPECIÁLIS BEÁLLÍTÁSOK

A speciális energiaellátási beállítások alatt találod a beállítások java részét, így itt érdemes körülnézni, méghozzá igencsak alaposan.

Nézzük részletesen a fontosabbakat mik is ezek:

● Merevlemez:
A merevlemez kikapcsolásának idejét állíthatod be, ami alapértelmezetten 20 perc. Ez nem egyenértékű az alvó állapotba lépéssel.

● Vezeték nélküli adapter beállításai:
Itt a Wifi-kártya energiatakarékos módját tudod beállítani. A legnagyobb teljesítmény beállítással soha nem fog kikapcsolni, a listán lefele haladva pedig egyre inkább energiatakarékos beállításokat választhatsz ki.

● Alvó állapot:
Az alvó állapot időlimitjét állíthatod itt be, ami alapértelmezetten 30 perc.

● Hibrid alvás engedélyezése:
A hibrid alvást kapcsolhatod be illetve ki, ami a hibernáció és az alvó állapot speciális kombinációja, ilyenkor a megnyitott programok és dokumentumok állapotát a hibernációhoz hasonlóan a HDD-re menti a Windows, de alvó állapotba kerül csak, alacsonyabb energiafogyasztással.

● Felébresztési időzítők engedélyezése:
Engedélyezheted vagy tilthatod, hogy bizonyos események felébreszthetik-e a laptopod (frissítések telepítése, LAN kábelen érkező speciális adatcsomagok)

● USB beállításai:
Engedélyezheted vagy tilthatod az USB szelektív felfüggesztését, amivel a hosszabb időre bedugott, de használaton kívüli USB-eszközök kevesebb energiát fogyasszanak.

● Főkapcsolók és fedél:
Beállíthatod, hogy mi történjen a bekapcsoló és ha van, az alvó gomb megnyomásakor (hibernáljon, alvó állapotba kerüljön vagy kikapcsoljon a laptop)

● Processzor energiagazdálkodása:
A laptop processzorának legkisebb és legnagyobb engedélyezett teljesítményét állíthatod be (alapértelmezetten rendre 5% és 100%), illetve a rendszer hűtési házirendjét (működjön-e a hűtőventilátor), ez utóbbit javaslom, hogy ne kapcsold ki, hiszen hamar túlmelegedhet nélküle a laptop

● Képernyő:
A képernyő kikapcsolásának időkorlátját (alapértelmezetten 30 perc) adhatod meg, ha nincs aktivitás a gépen, illetve az adaptív fényerőállítást is itt szabályozhatod

● Multimédiás beállítások:
Itt állíthatod be, hogy médiafájlok és videók lejátszásakor ne válthasson a laptop alvó állapotba, illetve optimalizálja-e a videóminőséget (ez utóbbi a laptop videókártyáját terheli)

ZÁRSZÓ

A számodra (és laptopodnak) leginkább testhez illő energiaséma helyes kiválasztása értékes akkumulátoridőt vagy épp felesleges bosszankodást spórolhat neked. Te melyik energiasémát használod? Az egyik beépített sémát, esetleg csináltál egy sajátot vagy csak módosítottál egy meglévőt? Írd meg kommentben!

Természetesen ha pocsék állapotban van az akkumulátorod, akkor csupán átmeneti gyógyírt nyújthat az energiasémák menedzselése.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.