Tippek-trükkök: Segítség, nem működik a touchpad!

Tippek-trükkök: Segítség, nem működik a touchpad!

Egyszer csak, egyik napról a másikra nem működik a touchpad? Mitől lehet ez? Ennek próbálunk ma utána járni.

Bármennyire is valószínűtlennek tűnik, egy újraindítás megoldhatja a problémád, ha hirtelen hagyta abba a munkát a touchpad. Általában a valószínűtlen megoldások felett siklunk el legkönnyebben. Ha ez nem működött, akkor próbáld a következőket.

Véletlenül kikapcsoltad?

Mindenek előtt, ellenőrizd, hogy nem kapcsoltad-e ki véletlenül a touchpad-et. Valószínűleg a te laptopodon is van erre egy billentyű-kombináció. Ez a kombináció a funkció (Fn) gomb és valamelyik funkciógomb (F1-től F12-ig) együttes lenyomását jelenti.

Keress a billentyűzeten touchpad-re hasonlító piktogramot a funkciógomboknál. Ezek a piktogramok általában kékkel jelöltek. Néha egészen meglepő kis rajzokat készítenek a funkcióknak a gyártók, így elsőre nem biztos, hogy egyértelmű.

Tippek-trükkök: Segítség, nem működik a touchpad!

Ahány gyártó, annyiféleképp kapcsolható a touchpad: bal oldalon egy Sony VAIO, ahol az Fn+F7-el,
jobb oldalon egy HP Pavilion, ahol a touchpad sarkán lévő érzékelővel, dupla koppintással kapcsolhatod ki.

Ha nem vagy benne biztos, akkor Google-ben keress rá: „a géped típusa + disable touchpad” legyen a keresés tárgya. Persze egér nélkül nehéz megnyitni a böngészőt, így nyomd meg a Start gombot, majd kezd el gépelni a böngésződ nevét.

A ThinkPad X220-amnál például a világon rá nem jöttem volna soha, hogy melyik gomb az, de szerencsére a Google segítségemre sietett:

1. A gép bekapcsolásakor a ThinkVantage gombot nyomjam meg
2. Az F1 gomb megnyomásával hozzam elő a menüt
3. Lépjek be a "Config" menübe a BIOS-ban
4. Menjek a "Keyboard and mouse" menübe
5. Állítsam a TouchPad-et "Enabled"-re a bekapcsolt állapothoz (vagy "Disabled"-re a kikapcsolt állapothoz).

Természetesen amennyi gép, annyi beállítási mód, ez csupán egyetlen példa volt a több százból. Azonban számtalan gépnél – ha nem is pontosan ugyanígy – szintén a BIOS-ban lehet ki- bekapcsolni a touchpad-et.

FRISSÍTÉS:

A Microsoft teljesen átalakította a kezelőfelületeit, így a régen Vezérlőpultként ismert felület elavultá vált. A touchpad beállításait most a Gépházban találhatjátok meg. Ezen belül a Bluetooth és eszközök, majd a Kapcsolódó beállítások alatt kell nézelődni.

KORÁBBAN ÍRTUK:

Ha ez sem oldja meg a problémád, akkor ideje megnézned a Windowsban touchpad/egér beállításokat. A Vezérlőpultban találod, egyszerűbben a Start menü megnyitásával és az „Egér” szó begépelésével érheted el. Itt érdemes végignézni minden opciót, nem-e kapcsoltad ki véletlenül szoftveresen a touchpad-od. Mindent állíts bekapcsolt állapotúra, ne felejts el mélyebb menükbe is benézni. Természetesen odafigyelve próbálkozz a beállításokkal, mert adott esetben rosszabb lehet a helyzet, mint eredetileg volt!

Az óra melletti kis ikonokkal vagy a Vezérlőpultból érheted el a touchpad beállításait

Illesztőprogram frissítése

Ha nem jártál sikerrel, akkor valószínűtlen ugyan, de driver-hiba is okozhatja a problémád. Ennek megoldásához az Eszközkezelőt megnyitva távolítsd el manuálisan az „Egér vagy egyéb mutatóeszköz” kategória alól a touchpad-ed, különösen figyelve az illesztőprogram törlésére is.

Figyelem! Az Eszközkezelőben az illesztőprogramok között csak akkor végezz ilyen műveleteket, ha már telepítettél és töröltél korábban sikeresen illesztőprogramot. Ha helytelen driver-t törölsz véletlenül, az a gép teljes működésképtelenségéhez is vezethet (a Windows újratelepítéséig).

Ezután indítsd újra a laptopod, és várd meg, ameddig a Windows újra felismeri a hardvert. Ha ez sem segít, akkor keresd fel a gyártód honlapját, vagy vedd elő a laptophoz kapott CD-t/DVD-t.

blogunk ajánlása

A Windows 10 és a touchpad esete

A Windows 10-re frissített gépek tipikus megbetegedése – élen az ASUS készülékkel –, hogy a frissítés után a touchpad teljesen máshogy vagy éppen sehogy nem akar működni. Ez általában szerencsére szoftveres probléma, ami nagyon könnyen orvosolható. Ezzel kapcsolatban korábbi írásunk ajánlom figyelmedbe:

Tippek-trükkök: A Windows 10 és az ASUS touchpad esete

Akad a kurzor mozgása

Elképzelhető, hogy működik a touchpad, de nem egyenletes a kurzor mozgása. Meg-megakad, ahogy mozgatod. Mit tehetsz ilyenkor? Az akadó touchpad sok problémára utalhat. Ha korábban tökéletesen működött, akkor az alábbiakat vizsgáld meg:

1. Van bedugva bármilyen USB eszköz?

2. Lett frissítve a touchpad illesztőprogramja?

3. Fut vírusírtó, Windows Update vagy más erőforrás igényes folyamat?

Elképzelhető továbbá az is, hogy a készülékhez hibás töltőt használsz. A legegyszerűbb, ha kihúzod a laptopból a töltőt és kipróbálod úgy is a touchpadet. Ez hatványozottan igaz, ha univerzális töltőd van, ami a touchpad meghibásodásán kívül számtalan egyéb problémát okozhat, ha univerzális töltőt használsz. Erről bővebben egy másik posztunkban olvashatsz:

Miért NE HASZNÁLJ univerzális laptop töltőt?

Ha a laptop kihúzott töltővel is produkálja a hibát, akkor nem ez volt a hiba oka. Ha a fentiek egyike sem oldja meg a problémád, akkor komolyabb gonddal állunk szemben.

Mechanikai behatás

Legyen szó bármilyen laptopról, az erőteljes mechanikai behatásokat egyik típus sem viseli jól, legyen szó hétköznapi felhasználású laptopról, vagy egy komolyabb üzleti készülékről. Fizikai behatás, ha leejted, rálépsz, átmégy rajta valaki biciklivel, odaütöd valaminek és a többi. Ilyenkor nem ritka, hogy egyes alkatrészek hibásan kezdenek el működni, vagy teljesen felmondják a szolgálatot.

Mit tehetsz ilyenkor? A leggyorsabb és egyszerűbb, ha felkeresed Laptop szervizünket, ahol egyetlen munkanap alatt, díjmentesen bevizsgáljuk a laptopod. Ezután telefonon értesítünk a javítás várható költségeiről. Szerencsés esetben egy szalagkábel csúszott csak le, szerencsétlenebb esetben alkatrészcserére is szükség lehet.

Folyadékkal leöntött touchpad

Sajnos gyakori esetnek mondható, hogy a laptopunkat folyadékkal öntjük le, ami általánosságban véve egyik alkatrésznek sem tesz kifejezetten jót. Akár a billentyűzet kap belőle, akár a touchpad szinte garantálható minden cukros vagy alkoholos folyadék esetén az érintett alkatrész tönkremenetele. A témával kapcsolatban ajánlom korábbi posztunkat:

Tippek-trükkök: Mit tegyek, ha folyadék ömlött a laptopomba?

Ha beázott a laptopod, akkor elképzelhető, hogy a készülék teljes, beázásos tisztítása megoldja a problémát. Ilyen tisztítást szervizünkben.

Még mindig nem működik?

Elképzelhető, hogy a fentiek egyikével sem sikerül működésre bírnod a touchpadet. Ezen a ponton érdemes behoznod hozzánk a laptopot, hiszen minden valószínűség szerint fizikai probléma van a háttérben. Szakszervizünkben foglalkozunk a laptop touchpad hardveres hibáinak elhárításával.

A szervizünkben a bevizsgálás minden esetben ingyenes, akkor is, ha nem kéred a javítást. Miután szervizes kollégáink feltárták a hibát, értesítünk azokról, amit találtunk, és tájékoztatunk a javítás költségeiről. 

blogunk ajánlása
 

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.