Tippek-trükkök: Segítség, nem csatlakozik a laptop a Wifihez!

Tippek-trükkök: Segítség, nem csatlakozik a laptop a Wifihez!

Manapság számtalan célra használjuk az internetet, amit legtöbbször Wifiről érünk el. A Wifinek hála nem kell kábeleket bekötni a lakás szobáiba, és amint hazaérünk, azonnal csatlakozik telefonunk, laptopunk az otthoni hálózatra.

Mit tegyünk azonban, ha nem hajlandó csatlakozni a Wifire vagy túl lassú? Hosszas fejfájást tud okozni egy Wifi probléma megoldása, ebben szeretnénk segíteni.

A legfontosabb, mint minden probléma megoldásánál: lokalizálni a hiba okát. A laptoppal van baj vagy a routerrel? Néha kézenfekvő a megoldás, olyannyira, hogy utána a homlokunkra csapunk. Ahogy a lehetőségek, úgy a hibák tárháza is végtelen, így a teljesség igénye nélkül, a leggyakoribb hibákra szorítkozunk.

Látja a laptop a hálózatot?

Ha nem, akkor elsőnek próbáld kézileg bekapcsolni a Wifit. Erre sok laptopon van fizikai kapcsoló, ha más nem, akkor az Fn és az egyik F1-F12 funkciógomb együttes megnyomásával érheted el. A Wifi bekapcsolt állapotáról a tálcán, a jobb alsó sarokban lévő kis ikonnal győződhetsz meg.

A Windows Wifi-ikonjának különböző állapotai: az első esetben ki van kapcsolva vagy rossz a Wifi-kártya, a másodikban router hibára gyanakodhatunk

Ha az ikon:

● teli pálcikákból áll, akkor hibátlan a kapcsolatod és teljes a jelerősség,
● akármilyen arányban üres és teli pálcikákból áll, akkor hibátlan a kapcsolat, de a jelerősség hagy kívánnivalót maga után,
● teli pálcikákból áll, de előtte egy sárga felkiáltójel van, akkor korlátozott a kapcsolat.
● üres „pálcikákból” és egy sárga csillagból áll, akkor működik a laptopod Wifi vevője, de nem vagy csatlakozva
● a pálcikák előtt egy piros X van, akkor ki van kapcsolva a laptopod Wifi vevője.

Az ikon nagyon sok mindent elárul a kapcsolat állapotáról. Az egyes hibák megoldásáról az alábbiakban esik szó.

blogunk ajánlása

Kapcsold be a Wifi-t

Nem csak a laptopon található fizikai kapcsolóval és az Fn + F1-től F12-ig valamelyik funkciógombbal kapcsolhatod be a Wifit. Ha ezekre nem reagál, akkor ideje körülnézni a laptop BIOS-ában. Itt az „Wireless Connection” vagy "WLAN Connection" opciót kell keresni.

Ahány készülék annyi fajta Wifi-kapcsoló

Ha a BIOS-ban sincs kikapcsolva a Wifi-vevő, akkor legvalószínűbb, hogy driver problémával állunk szemben. A Windows eszközkezelőjében próbáld meg teljesen eltávolítani a hálózati eszközök közül a Wifi-adaptert (jobb katt és „Eszköz eltávolítása"), majd indítsd újra a laptopod.

Az eltávolításnál ne felejtsd el bepipálni az „Illesztőprogram törlése” mezőt. Az újraindítás után a Windows újra felismeri az adaptert, és telepíti hozzá a drivert. Ha ugyanazt az illesztőprogramot telepítette, és továbbra sem működik a vezetéknélküli kapcsolat, akkor javasolt felkeresned a laptopod gyártójának weboldalát és letölteni a legfrissebb elérhető illesztőprogramot.

Remélhetőleg a helyes driver telepítése után működni fog a laptopod Wifi-kártyája. Legkönnyebben úgy győződhetsz meg erről, ha egy másik Wifi hálózatra csatlakozol (iskoládban, munkahelyeden, kávézóban, esetleg okos telefonról megosztott mobilinternetre).

A router működik?

Rendben, a laptop Wifi adapter kártyája működik. A router be van kapcsolva? Banális kérdés, de találkoztunk már ilyennel. Ha a router működik, akkor érdemes újraindítani. Legegyszerűbb, ha 1 percre kihúzod (az áramforrást és az UTP kábelt is). Sok routeren van hátul „reset” gomb is, amivel a kábelek kihúzása nélkül tudod újraindítani.

A router hátulján található RESET gombbal tudod újraindítani a routert

A Wifi jó, a router jó, még sincs internet

Mit tehetsz, ha látszólag csatlakozik a hálózatra a laptop, de mégsem töltenek be az oldalak a böngészőben? Ideje megnyitni a router admin felületét. A leggyorsabb és legegyszerűbb amit tehetsz, hogy gyári visszaállítást hajtasz végre a routeren. Ezt a „Restore Default Settings” opcióval érheted el. Ezután újra nevet és jelszót kell adnod a Wifi hálózatnak.

Világít az internet LED-je? Elképzelhető, hogy nem is nálad van a probléma, hanem a szolgáltatónál. A router hardveres (ki- bekapcsolás) és szoftveres (default settings) újraindítása után ha nem világít az internet LED, akkor ideje felhívnod a szolgáltatódat, és megérdeklődni, végeznek-e karbantartást.

Az is elképzelhető, hogy IP-cím ütközés lépett fel a hálózatban, ilyenkor érdemes megújítani a laptopod és a router közötti kapcsolatot:

1. Nyiss egy rendszergazdai jogú paranccsort a cmd.exe paranccsal
2. Írd be a következő parancsot, majd nyomj Entert: ipconfig /release
3. Írd be a következő parancsot, majd nyomj Entert: ipconfig /renew

Ezt követően várj néhány percet, ameddig újraépül a kapcsolat. Ha ez sem segített, akkor hibabejelentéssel és a szolgáltató által küldött szerelővel oldható csak meg a probléma.

Csatlakozik, de nagyon lassú

Sok oka lehet annak, hogy lassú a Wifi-n kapott internet sebessége. Mennyire vagy messze a routertől? A lakásban lévő falak jelentősen képesek leárnyékolni a kapott jelet, ami ráadásul a távolsággal egyenes arányban csökken alapból is. Próbáld a routert a lakás egy olyan pontjára helyezni, ahol „rálát” az ajtókra, például a lakás relatív közepére.

Közel vagy a routerhez, talán pont előtte ülsz, és mégis lassú a neted? Jelszó van rajta? Sokan követik el az alapvető hibát, hogy titkosítás nélkül használják a Wifijüket, a szemfüles szomszédok pedig nem átallnak ráakaszkodni a hálózatunkra. Arról, hogy ezt hogyan akadályozhatod meg, korábban írtunk: Hogyan akadályozzam meg, hogy csatlakozzanak a Wifi-hálózatomra?

Extrém eset volt, amikor ügyfelünk internetét rajta kívül hárman használták. Erre is van program, leellenőrizheted ki csatlakozik a hálózatodra.

Bal oldalt a rossz, jobb oldalt a jó elhelyezés látható

Lehetőség van jelszóval titkosítani a Wifi-hálózatod, azonban nem mindegy hogyan teszed ezt. A routeren beállított jelszónak három titkosítási szintje van (növekvő sorrendben): WEP, WPA, WPA2 és WPA3. Érdemes mindig a router által kínált megerősebb titkosítást használni!

Ha jelszavat teszel a Wifi hálózatra az legyen legalább WPA szintű titkosítással ellátott, amelyet nem lehet könnyűszerrel feltörni. A jelszó ne a kiscicád neve vagy a Te születési dátumod legyen. Egy random generált karaktersort (8-14 szám és betű) ajánlunk. Úgyis csak egyszer kell (eszközönként) beírnod.

A Wifi hálózatod jelszóval való ellátása minden router esetén más és más, az erre vonatkozó beállítási segédletet a router leírásában találod.

blogunk ajánlása

Töltőről van net, akkuról nincs?

A Windows 8 és a Windows 10 megjelenése után egyre több olyan üzenetet kapunk, amiben arról számoltok be, hogy csak laptop töltővel csatlakoztatva lehet rendesen netezni.

Ennek oka a feljettebb energiagazdálkodásban keresendő: hogy ha egy adott ideig (mondjuk 30 perc) nem használja a gép az adott részegységet, akkor azt alvó állapotba helyezi. Nem magát a laptopot, csak az adott alkatrészt. Ilyen alkatrész a laptopban található WiFi-kártya is, ami a mini PCI-Express slotban helyezkedik el, és támogatja ezt a fejlett energiagazdálkodási sémát.

Bizony ezért van az, ha alvó állapotból visszajön a laptop nem igazán hajlandó a böngésző egyetlen oldalt sem megnyitni, illetve ha épp nincs töltőre dugva a laptop, akkor sem fogsz tudni netezni. A megoldásról egy korábbi bejegyzésünkben írtunk részletesen: Wifi-kártya energiagazdálkodási problémák.

Korlátozott a kapcsolat?

Találkoztunk olyan szélsőséges esettel is, amikor látszólag minden a helyén volt, a legtöbb oldal gyorsan és problémamentesen betöltődött, néhány oldal vagy program azonban mégsem csatlakozott megfelelően.

Ilyenkor érdemes körülnézni a vírusirtók és a tűzfalak háza táján. Ahhoz, hogy biztosra menj, indítsd el a Windows-t „Csökkentett üzemmódban, hálózattal” opcióval. Ezt az induláskor, rögtön a Windows logó megjelenése előtti F8 megnyomásával teheted meg Windows 7 esetén. Ha Windows 8 vagy Windows 10 van a laptopodon, akkor korábbi cikkeinket ajánlom figyelmedbe:

Windows 8 indítása csökkentett módban
Windows 10 indítása csökkentett módban

Ilyenkor nem indulnak el a vírusirtó és tűzfal programok, de ami még fontosabb, hogy maguk a vírusok és egyéb kártevők sem, amelyek blokkolhatják a szóban forgó programok vagy oldalak elérését. Ha így sikerrel jársz, akkor kizárásos alapon kell megkeresned melyik program okozza az inkompatibilitást. Ha pedig megbízható vírusirtót keresel, akkor az erre vonatkozó írásunkat ajánlom.

Új laptopot/routert vettem, most nem jó a net

Az új router + régi laptop sokszor nem jó párosítás sajnos. Az újabb routerek alapértelmezett módon használják a WPA2-es (vagy újabb) titkosítást, amelyet viszont a régebbi laptop típusok Wifi-adapterei nem ismernek fel, vagy csak driver-frissítéssel. Ha a laptopod Wifi-adaptere 802.11b vagy 802.11g szabványú, akkor ez az eset állhat fenn.

Ha az a furcsa helyzet áll fenn, hogy a lakásban minden más eszköz (laptopok, okostelefonok, táblagépek) hajlandóak csatlakozni a routerhez, sőt, a laptopod is működik más hálózatokon, akkor valószínűleg a hálózat elfelejtetése segíthet. Ennek módjáról egy másik bejegyzésünkben írtunk: Wifi-hálózat elfelejtetése.

Megpróbálkozhatsz a router beállításaiban WPA-ra csökkenteni vagy teljesen kikapcsolni a titkosítást, de jobb megoldásnak látjuk a Wifi-kártya cseréjét, egy legalább 802.11n szabványúra. Ezzel nem csak gyorsabb lesz a kapott Wifi-jel, de a biztonságot sem kell feláldoznod.

Wifi-kártyáinkat az alábbi hivatkozáson tudod megtekinteni: Wifi-adapterek

Zárásként

Ezer és egy oka lehet annak, ha nincs, vagy korlátozott, esetleg hibás az internetkapcsolatod. Amit a Te oldaladon megtehetsz, hogy ellenőrzöd:

helyes driver (illesztőprogram) van telepítve a Windows-ban
be van kapcsolva a BIOS-ban a Wifi-kártya
● ha van fizikai kapcsoló a laptopon, az nincs kikapcsolt állásban
● nincs lekorlátozva x darab eszközre a router
● nincs túl magas biztonsági szint beállítva a routeren

A lehetőség mindig fennáll, hogy a netszolgáltatód a ludas, érdemes erről mihamarabb meggyőződni és kizárni a lehetőséget. Ezt a legkönnyebben egy másik laptoppal vagy okostelefonnal teheted meg, hiszen ha az eléri az internetet, akkor nem a szolgáltatónál van a hiba, hanem Nálad.

Láttunk már olyat is, hogy a mostanában szervizelt laptop nem látta az internetet. Mint kiderült, a Wifi-antenna kábele nem lett csatlakoztatva a kártyára, de láttunk odacsípett antenna kábelt is, ami nehezebben vitte át a jelet. Szétszerelni egy laptopot könnyű, de helyesen összeszerelni már más történet.

Olyan is előfordult, hogy egy leöntött laptopon belül, néhány hónap elteltével a Wifi-kártyán a korrózió szépen lassan tette a dolgát, míg nem tönkretette azt. Az ilyen "egyik nap működött, a másik nap már nem" típusú hibák esetén érdemes végiggondolnod mi történt, mi változott meg a gép környezetében.

Mi a Laptopszakinál mindig a problémák gyors és hatékony megoldására törekszünk. Laptop szervizünkben díjmentes bevizsgálás keretén belül pontosan meg tudjuk mondani, hogy a Te gépednek mi a problémája.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.