Tippek-trükkök: Segítség, nem működik a billentyűzet!

Tippek-trükkök: Segítség, nem működik a billentyűzet!

Szerencsésnek mondhatod magad, ha még nem találkoztál billentyűzet problémával a laptopodon. A billentyűk jelentős terhelésnek vannak kitéve minden egyes nap, de a rendeltetésszerű használatra vannak tervezve.

Arra viszont nincsenek, ha esetleg kóla, kávé, tea vagy sör folyik beléjük, arról nem is beszélve, hogy a hűtés után a második olyan komponens, amelynek a kosz a legnagyobbat tud ártani.

A laptop billentyűzete sokféleképpen tud tönkremenni. Elképzelhető, hogy csak egyes billentyűk nem működnek, esetleg a billentyűzet egyik fele teljesen elnémul vagy extrém esetben egyáltalán nem reagál semmire.

Mint minden laptoppal kapcsolatos problémánál, itt is az első dolgunk kideríteni, szoftveres vagy hardveres problémáról beszélünk.

A BIOS MEGY?

A legelső pont, ahol használhatod a laptopod billentyűzetét, a BIOS. Ide belépni a bekapcsolás utáni első másodpercekben tudsz. Márkától és géptől függően különböző billentyűk funkcionálhatnak a BIOS-ba való belépéshez. Lehet ez a DEL, F2, F8 billentyű, de ezt a laptop ki is írja a képernyőre. A „Press F2 to enter BIOS” például az F2 funkciógomb megnyomására utal.

Ha sikerül belépni a BIOS-ba, akkor a kurzor (nyíl) billentyűkkel tudsz mozogni. Sajnos minden billentyűt itt nincs lehetőséged kipróbálni, de ha például pont a nyíl billentyűk nem működtek Windows alatt, akkor rögtön tudod, hogy szoftveres hibával állsz szemben.

TESZTELJÜNK!

A legnehezebb, amikor bizonyos gombok nem működnek csak, míg a többi igen. Vagy extrém esetben néha működnek, néha nem. Arra, hogy egyértelműen tudd, melyik gombok nem működnek a legegyszerűbb módszer, ha írsz velük. Ehhez nyiss meg egy Jegyzettömböt vagy Microsoft Word-öt, és kezdj el gépelni. Amelyik gomb nem működik azt jegyezd le egy papírra, hogy később tudd melyiket kell cserélni.

Még egyszerűbb módszer a keyboardtester.com használata, melyet megnyitva a képernyődön is megjelenik a billentyűzeted, és láthatod mely gombokat nyomtál le és melyeket nem.

Tippek-trükkök: Segítség, nem működik a billentyűzet!

SZOFTVERES HIBAFELDERÍTÉS

Ha effektíve nem a billentyűzetnek van baja, hanem a Windows vagy valamelyik telepített program kontárkodik bele a működésbe az a jobbik eset. Ennek kiderítése némi szakértelmet igényel, de bemutatunk néhány egyszerűbb megoldást.

Az első, amit tehetsz, hogy csökkentett módban indítod a Windows-t. Kizárólag a futáshoz legszükségesebb illesztőprogramok (driver-ek) töltődnek be. Ilyenkor nem töltődnek be az esetleges vírusok és egyébként automatikusan induló programok sem.

A Windows 7 csökkentett módú indításához a bekapcsoláskor laptopod gyártójának logójának eltűnése után rögtön nyomd meg az F8-as billentyűt. Ha annyira rossz a billentyűzeted, hogy még erre sem reagál, akkor egyből ugorhatsz a HARDVERES HIBAFELDERÍTÉS szekcióra. Az F8 megnyomása után válaszd a „Csökkentett mód” opciót.

A Windows 8 esetében némileg bonyolultabb a helyzet, korábbi cikkünkben tértünk ki részletesen a csökkentett módú indításra (a megoldás Windows 10 alatt is működik).

Ha a csökkentett módban működnek a korábban nem reagáló billentyűk, akkor két lehetőség van. Az első, hogy egy olyan vírus került a laptopodra, ami gátolja a billentyűzet helyes használatát. Ilyenkor egy megbízható vírusirtó futtatása után megszűnik a probléma. Elképzelhető még programhiba is; gondolj vissza rá melyik program telepítése/frissítése óta nem működik a billentyűzet. Ha van ilyen, annak törlésével orvosolható a hiba.

blogunk ajánlása

ILLESZTŐPROGRAM TÖRLÉSE

Annak az esélye, hogy a billentyűzet gyári (Windows által kiadott) illesztőprogramja sérüljön és emiatt ne működjön, nagyon-nagyon kicsi. Ennek ellenére mégsem zárhatjuk ki, így érdemes letörölni.

Ezt úgy teheted meg, ha belépsz az Eszközkezelőbe, majd a Billentyűzet kategória alatt a PS/2 billentyűzet elemen jobb kattintasz és kiválasztod az Eltávolítás opciót. Ez után végképp nem fog működni a billentyűzeted, de egérrel újra tudod indítani a laptopod. Miután újraindult, a Windows újra felismeri a billentyűzetet, és feltelepíti a hozzá szükséges illesztőprogramot.

HARDVERES HIBAFELDERÍTÉS

Abban az esetben, ha a fentiek egyike sem működött, akkor érdemes megbarátkozni a gondolattal, hogy fizikálisan tönkrement (vagy afelé tart). Ha korábban ömlött a laptopba bármilyen folyadék, akkor itt az ideje a struccpolitikát is félretenni – attól, hogy nem veszel tudomást róla, és eddig működött, nem jelenti azt, hogy idővel nem teszi tönkre a befolyás a nyomtatott áramköröket.

Egy nagyobb bögre kávé a billentyűzetet és az alaplap kritikus részeit is teljesen befedte ezen a Dell Inspiron N5110-en

A laptopba befolyt folyadékot érdemes minden esetben a lehető leghamarabb eltüntetni és a laptopot NEM használni, továbbá az akkumulátort is eltávolítani. Ezután szakértőre bízni a laptop teljes tisztítását, mely során a billentyűzet és az alatta található alaplap is megtisztításra kerül. Ajánljuk vonatkozó cikkünk tanulmányozását is.

Ha nem folyt folyadék a laptopba, akkor valószínűleg a billentyűk alatt felgyülemlett kosz és por okozhat olyan kontakt problémákat, amelyek vezethetnek egyes billentyűk vagy akár a teljes billentyűzet működési problémáihoz. Ha ez az eset áll fenn, akkor érdemes sűrített levegővel befújni a billentyűzet alá.

KONKLÚZIÓ

A szoftveres hibák kiszűrése a legfontosabb, hiszen azok javítása sok esetben ingyenes, de legalábbis jelentősebb pénztárca barátabb. Ha hardveres a probléma és ráadásul a laptopba folyt folyadék okozhatja nagy valószínűséggel a hibát, akkor a teendők sorrendben:

1) ÁRAMTALANÍTSD A LAPTOPOD

2) MELLŐZD A HÁZI MEGOLDÁSOKAT

3) KERESS FEL EGY LAPTOP SZERVIZT

Ha ezt a három alapszabályt betartod, akkor igen nagy valószínűséggel túléli a laptopod és a pénztárcád sem esik át komolyabb traumán.

Ha megtörtént a baj, fordulj bátran hozzánk, a szervizünkben a bevizsgálás minden esetben ingyenes, akkor is, ha nem kéred a javítást. Miután szervizes kollégáink feltárták a hibát, értesítünk a hibáról/hibákról, amit találtunk, és tájékoztatunk a javítás költségeiről. 

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.