Tippek-trükkök: Hogyan lehet megjavítani az elromlott pendrive-ot?

Tippek-trükkök: Hogyan lehet megjavítani az elromlott pendrive-ot?

Ha nem működik megfelelően az USB pendrive-od vagy SD memóriakártyád, akkor a meghajtó teljes tisztítása jelenthet megoldást. A sérült pendrive-ot sokszor fel sem ismeri a laptop, így formázni sem tudod. Megmutatjuk, hogyan varázsold újra működképessé.

Az eljárással megoldható, ha például sérült a partíciótábla és emiatt nem tudod formázni a pendrive-od, vagy nem megfelelő kapacitást mutat a Sajátgépben.

A megoldás, hogy a teljes partíciótáblát eltávolítjuk és újraépítjük, ma ezt mutatjuk be. A meglévő partíciók elméletben módosíthatóak a Windows grafikus felületén a Lemezkezelőben, de elképzelhető, hogy az eszköz tartalmaz olyan partíciókat, amelyek itt nem jelennek meg.

NEM TUDOD ELRONTANI

Itt hívnám fel a figyelmed, hogy a folyamat során a pendrive vagy memóriakártya teljes tartalma törlődni fog. Így, ha bármilyen számodra fontos adat van ezeken, akkor mindenképpen mentsd le előtte őket. Továbbá nagyon figyelj majd arra is, hogy a megfelelő lemezt válaszd ki, különben rossz lemezt formázol meg véletlenül.

Szerencsére a Windows-ban nem tudsz kárt tenni, ugyanis a diskpart nevű program azt nem engedi, tehát a rendszerpartíció biztonságban van.

A DISKPART-RÓL EGYSZERŰEN

Legelőször egy parancssorra lesz szükséged, de nem ám a hagyományosra, hanem a rendszergazdai jogúra. Windows 8.1-en vagy 10-en elég jobb kattintanod a Start menü gombján és kiválasztanod a Parancssor (rendszergazdai) opciót. Windows 7 alatt meg kell keresned a Start menü programjai között a Parancssor ikont és azon jobb kattintva kiválasztanod a Futtatás rendszergazdaként opciót.

Mielőtt folytatnánk, győződj meg róla, hogy be van dugva az USB pendrive vagy SD memóriakártya a gépedbe. A parancssorunkban a diskpart nevű, beépített particionáló programot fogjuk használni. Ehhez gépeld be a parancssorba a diskpart parancsot és nyomj Entert.

Némi gondolkodás után felfedezi a program az eszközben található lemezeket. Általában ez egyetlen lemez szokott lenni, a merevlemez. Abban az esetben, ha bedugtad a pendrive-ot, akkor már két eszköz fog látszani a programban.

A lemezek listájának megjelenítéséhez írd be a diskpart parancssorába: list disk

Tippek-trükkök: Hogyan lehet megjavítani az elromlott pendrive-ot?

A DISKPART-ban végzett munka teljes folyamata egyetlen képen
(Nagyításhoz kattints a képre)

Itt most nagyon oda kell figyelned, ugyanis most fogod kiválasztani, melyik lemezzel akarunk bármit is kezdeni. A list disk parancsra egy kis táblázat jelent meg, amiben látod a lemez sorszámát (Disk ### oszlop), a státuszát (az Online a bekapcsolt állapotot jelöli), és a méretét (size oszlop).

A mérete alapján fogod tudni beazonosítani a pendrive-od vagy memóriakártyád. A képen látható példában a Disk 1 a pendrive a maga 2 GB-os méretével, míg a Disk 0 a rendszerlemez 55 GB-al. Ebben az esetben utóbbi a rendszerpartíció.

Miután sikerült kibogozni melyik lemezre is lesz szükségünk, a select disk # paranccsal válaszd ki azt (a # helyén a szám álljon, amit ki szeretnél választani). A mi esetünkben a Disk 1 volt a pendrive, így a parancs a select disk 1 lesz.

A program ezután ki is írja, hogy kiválasztottuk a lemezt. Mostantól bármilyen parancs erre a lemezre lesz érvényes. Hogy a lemezről minden adatot és a hibás partíciós táblát töröld, írd be a paranccsorba: clean majd üss Entert.

Készen is vagyunk, a pendrive-od vagy memóriakártyád partícióstáblája teljes törlésre került.

blogunk ajánlása

PARTÍCIÓ LÉTREHOZÁSA ÉS FORMÁZÁS

A hibás partícióstábla sikeresen törölve lett, a pendrive azonban még nem használható. Most létre kell hozni egy új partícióstáblát.

Ehhez nyisd meg a Lemezkezelőt. Ezt megteheted a Start menün jobb gombbal kattintva és a menüből kiválasztva, vagy a Start menü szöveges keresőjébe gépeld be a diskmgmt.msc parancsot.

A Lemezkezelőben fogod tudni létrehozni az új partíciót és ezzel újra használhatóvá tenni a pendrive-od
(Nagyításhoz kattints a képre)

Látni fogod, hogy a pendrive-odnak (vagy memóriakártyádnak) nincs egyetlen partíciója sem jelen pillanatban. Kattints jobb gombbal az Nem lefoglalt területen (fekete sávval jelölt) és válaszd ki az Új egyszerű kötet parancsot. Itt kiválaszthatod milyen fájlrendszerben szeretnéd megformázni, ami lehet FAT32, NTFS vagy exFAT.

Ha kizárólag számítógéppel szeretnéd használni a pendrive-od, akkor az NTFS a megfelelő választás lesz, ez ugyanis 4GB-nál nagyobb fájlokat is tud kezelni. Ha fontos, hogy az adattároló régebbi eszközökkel is teljesen kompatibilis legyen, a FAT32 a jó választás, ha pedig esetleg a MacOS-kompatibilitás is szempont, válaszd az exFAT lehetőséget.

A formázás végeztével használatra kész az újra működőképes pendrive-od vagy memóriakártyád, gratulálok!

ZÁRÁS

Elképzelhető, hogy a DISKPART használata után nem jelenik meg az eszköz a Lemezkezelésben. Ez abban az esetben történhet meg, ha fizikailag sérült a pendrive vagy a memóriakártya. Ilyen esetekben sajnos nincs mit tenni az eszközért.

Ha szeretnél új pendrive-ot venni, ami nagyobb kapacitású és a legnagyobb elérhető sebességgel rendelkezik, nézz körül a kínálatunkban, ahol szuper USB 3.2-es eszközök között válogathatsz.

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.