Szaküzletünk 4 napig zárva, rendelj most ingyenes szállítással! - kuponkód:
LSZHUSVET
2024-04-01T23:59:59

Karácsonyi vásárlási tanácsadó, 2. rész: merevlemez bővítés

Karácsonyi vásárlási tanácsadó, 2. rész: merevlemez bővítés

A laptopok a hordozhatóságukból eredően fokozottan érzékenyek. Főként a mozgó alkatrészekre igaz ez, különösképpen a merevlemezre. Előfordulhat, hogy noteszgéped háttértárának állapota vagy mérete miatt cserére szorul, esetleg csupán gyorsítani szeretnéd a rendszered? Alábbi írásunkkal a diagnosztika első lépéseiben és a jó döntés meghozásában kívánunk nektek segíteni.

Csere, bővítés előtt

A merevlemez adta tárhely sosem lehet elég, bármekkora területet képesek vagyunk megtölteni fontosabb és kevésbé fontosabb adatokkal. Ilyenkor kézenfekvő lehet a döntés, hogy bővítsük a tárhelyet. Sajnos egy laptopba nem tehetünk két merevlemezt; az igazán kivételes esetektől eltekintve egy HDD számára van kialakítva hely. Tehát a meglévőről HDD-ről való adatmentéssel, az új HDD-re való átmentéssel hidalható át ez a probléma. Manapság általános felhasználásra 320 – 500 GB tárhelyre mondhatjuk azt, hogy elegendő. A bővítés előtt győződj meg a géped típusáról, amely meghatározza, hogy PATA (parallel ata vagy IDE, régebbi típusú) vagy SATA (serial ata, újabb típusú) csatolással rendelkező merevlemezt támogat.

Kellemetlenebb helyzettel nézhetsz szembe, ha váratlanul egyik napról a másikra nem, vagy jóval lassabban indul a számítógéped a megszokottnál, esetleg BSOD-t  tapasztalsz (Blue Screen of Death, kék-halál a hibaüzenetet tartalmazó, újraindítás nélkül eltüntethetetlen kék képernyőről elnevezve). Az esetek nagy százalékában hibás, vagy végzetes meghibásodás előtt álló merevlemez okozza a problémát. A vészjósló jelekre érdemes ügyelni, és a bajt megelőzendő ellenőrizni a merevlemez állapotát. Erre kiváló eszköz a magyar fejlesztésű, próbaverzióval is rendelkező Hard Disk Sentinel, amely kijelzi a merevlemez állapotát, és felhívja a figyelmet az esetleges fennálló vagy a közeljövőben nagy valószínűséggel bekövetkező hibákra.

Karácsonyi vásárlási tanácsadó, 2. rész: merevlemez bővítés

SSD, a háttértárak új korszaka

A korral természetesen haladni kell és bizonyára sokan hallottatok már az SSD-kről, azaz a solid state drive-okról. Ezek a meghajtók nem mágnesezett tányérokon olvasófejekkel, mint a merevlemezek, hanem 0,05-0,1 milliszekundum elérési idővel rendelkező NAND chipek segítségével tárolják az adataid. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Amikor a számítógéped HDD lámpája világít, akkor arra vársz, hogy a merevlemezről (nem optimális esetben töredezett merevlemeznél fizikálisan több helyről) összeszedje a lekért információt, futtatandó programot. Ameddig a HDD led világít, addig a CPU (processzor, a gép feldolgozóegysége) arra vár, hogy megkapja a feldolgozni való adatokat. Az SSD-kkel az elérési idő szinte nullára csökken, így a rendszerindítás, programok indítása és futtatása villámgyorssá válik. Megszűnik az SSD segítségével az eddigi szűk keresztmetszet, amelyet a HDD-k elérési ideje és adatátviteli sebessége jelentett. Mert hogy az is jóval impozánsabb az SSD-k esetében: a merevlemezek átlagos 80-120 MB/s adatátviteli sebességével ellentétben az SSD-k könnyedén képesek 350-500 MB/s sebesség elérésére is. Ennek köszönhetően egy néhány éves laptop is szárnyakat kaphat! Legvégül, de nem utolsó sorban: az SSD-k nem tartalmaznak mozgó alkatérszt, így optimálisabbak notebook-ban való használatra.

Természetesen, mint minden éremnek, ennek is van árnyoldala. Az SSD-k noha egyre elterjedtebbek, a GB/Ft arányuk még mindig magas: míg például egy 500 GB-os merevlemezt 18.900 Ft-ért vásárolhatsz nálunk, addig egy 120 GB-os SSD ára 29.990 Ft. Tehát míg egy gigabájt HDD tárhelyért 38 forintot, addig egy gigabájt SSD tárhelyért 250 forintot kell fizetni. Továbbá egy 120 GB-os SSD pontosan elegendő az operációs rendszer és legfontosabb programjaid tárolására, de minden egyebet HDD-n fogsz tudni tárolni: a képeid, zenéid, nagyméretű videókat nem képes eltárolni egy ekkora SSD. Szerencsére erre is tudunk megoldást nyújtani: külső, USB-n csatlakoztatható merevlemezeink lehetnek a segítségedre, vagy ha úgy döntenél, hogy úgysem használod az optikai meghajtód, akkor egy annak a helyére szerelhető MultiBay HDD Caddy elnevezésű eszközzel tarthatod a burkolat alatt a régi merevlemezed is.

Hogyan működik ez pontosan?

1. A CD/DVD meghajtót kiszedjük a laptopból
2. A meghajtó helyére pedig egy ún. multibay keret kerül, amibe egy általad kiválasztott méretű HDD-t teszünk.
3. Az elsődleges SSD/HDD meghajtód mellé megjelenik egy második meghajtó is, ahová bátran mentheted az adataid.
4. Végeredmény: Ha az elsődleges meghajtód egy SSD és ezen van az operációs rendszered, akkor jelenletős gyorsulást érhetsz el, míg az adataidat a második - gyorsaság szempontjából kevésbé fontos - multibay keretbe épített HDD-n tárolhatod. 

Webshopunkban könnyedén kiválaszthatod a Neked megfelelő méretű és típusú HDD vagy SSD meghajtót vagy amennyiben úgy érzed, kollégáink bármikor személyesen, telefonon és e-mailben is állnak rendelkezésedre a helyes darab kiválasztásában. A nálunk vásárolt háttértárak beszerelése üzletünkben ingyenes. 

Készleten lévő termékeink megtekintheted az alábbi linkeken:

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.