Laptopszaki Blog

Érdemes laptop hűtőpadot használni?

A laptopok méretéből adódóan nagyon nehéz dolguk van a gyártóknak, mikor az eszközök hűtését kell megvalósítaniuk. A hordozható gépek teljesítményben versenyben vannak az asztali PC-s versenytársaikkal, a ház, amiben szorosan integrálva vannak, azonban jelentősen kisebb. Ez elsősorban a hűtésre van hatással, ugyanis a kisebb helyre csak sokkal apróbb ventilátorok férnek be, amik fizikai limitációkkal rendelkeznek azzal kapcsolatban, hogy mennyi levegőt tudnak megmozgatni.

Idővel sajnos ez a szorosan kialakított hűtőrendszer is elkezd kevésbé hatékonyan működni, mikor már olyan mennyiségű por gyülemlik fel a járatokban, hogy az már akadályozza a légáramlást. Ilyenkor a gép elkezd az optimális hőfoka fölött dolgozni, a hűtőrendszer pedig jellemzően hangosabban működik, hogy kompenzálja a nehezebb körülményeket. Ilyenkor szokott jól jönni egy laptop hűtőpad, ami ventilátorok segítségével hatékonyabban, jó esetben hidegebb levegővel tudja ellátni a laptop integrált hűtőrendszerét, ezzel segítve az alkatrészek hűvösen tartását.

Az alábbi cikkben megpróbálunk minden, a hűtéssel kapcsolatos kérdést megválaszolni.

Tovább olvasom

WiFi jelerősítő beüzemelése

Manapság elképzelhetetlen, hogy egy háztartásban ne legyen WiFi, ugyanis az okostelefonok, laptopok, hordozható kütyük és jellemzően az okosotthon eszközök nagy része is így, vezeték nélkül csatlakozik az otthoni hálózathoz, azon keresztül pedig az internethez.

Ennek fényében egyre fontosabbá válik a hálózati lefedettség minősége, hogy fizikailag bárhol is csatlakozzon rá egy újabb eszköz, az stabil, gyors kapcsolattal rendelkezzen.

Tovább olvasom

A Windows 11 verziók összehasonlítása: mi a különbség?

A Microsoft 2021-ben adott ki utoljára Windows főverziót. A Windows 11, bár állítólag az alapoktól építették, számtalan működési elvet emelt át a Windows 10-ből, a korosodó, itt-ott még a Windows XP-s időket idéző felületeket pedig még mindig nem tudták teljesen kigyomlálni.

A Windows 11, hasonlóan elődeihez, számos verzióban elérhető. Az alap működési elv mindegyiknél ugyanaz, ahogy azonban lépkedünk feljebb a verziók között, egyre több biztonsági és kiegészítő funkciót kínál a Microsoft.

Alább összegyűjtöttük a Windows 11 különböző verziót, hogy egy helyen választ kapj minden kérdésedre az operációs rendszer kiadásaival kapcsolatban.

Tovább olvasom

A Windows 10 verziók összehasonlítása: mi a különbség?

A Microsoft legakaratosabb próbálkozásai ellenére, a Windows 10 még mindig felhasználók millióinak az első számú választása, és ugyan a redmondi vállalat már a támogatás leállásának idejét is bejelentette, a jelek szerint ez sem tántorítja el az embereket a használattól.

A szervizünkben évente 5-6000 laptop fordul meg, amiknek túlnyomó többsége a mai napig Windows 10-et futtat, függetlenül attól, hogy milyen célt szolgál. Az tehát sokaknak egyértelmű, hogy nem akarnak Windows 10-ről váltani, de ez önmagában nem elég, hiszen a Microsoft legnépszerűbb rendszerének több verziója is van.

Ebben a cikkben minden információt összegyűjtöttünk nektek, amit tudnotok kell a Windows 10 különböző verzióiról.

 Tovább olvasom

A 6 legjobb levelező program Windowsra

A webes e-mail kezeléssel nincsen semmi probléma, ha azonban akár csak a legkisebb testreszabási igényed felmerül, már érdemes elgondolkodni egy natív alkalmazás telepítésén. Különösen igaz ez akkor, ha esetleg több címet is kezelned kell, ami bármelyik webes felületen felesleges bonyodalmat jelent. Ha dedikált szoftver telepítésére adjuk a fejünket, szerencsére rengeteg program közül válogathatunk.

Ezekkel az alkalmazásokkal teljesen kizárhatod az e-mailes körforgásból a böngésződet, és végre egy helyen kezelheted minden netes levelezésedet, amiket akár internetkapcsolat nélkül is elérhetsz. Miután sok éve használom a különböző alkalmazásokat és e cikk megírása előtt is alapos kutatómunkát végeztem, magabiztosan tudunk neked ajánlani 6 különböző klienst, amik közül valamelyik biztosan kielégíti majd a te igényeidet is.

Tovább olvasom

LPCAMM2: forradalmi változás előtt a laptop memóriák

A laptop vásárlás sosem egyszerű. A gyártók tengernyi típust árusítanak, amik a specifikáció függvényében még sokkal több modellt jelentenek. Ezek közül kiválasztani a hozzád legjobban illőt sosem könnyű feladat, főleg akkor, ha fontos szempont, hogy időtálló vásárlás legyen. Miért? Mert sajnos nem láthatjuk a jövőt, nem tudhatjuk, hogy mikor érkezik valamilyen radikális újítás, ami minden korábbi technológiát zárójelbe tehet.

A mostani egy ilyen időszak, a laptopokba szánt memóriák ugyanis hatalmas változás előtt állnak. Elérhetővé vált az első LPCAMM2-es memóriával szerelt laptop, ami a jelenlegi technológiák, tehát a forrasztott LPDDR és a SO-DIMM, legjobb tulajdonságait ötvözi.

Tovább olvasom

Ezek a legjobb Wi-Fi jelerősítők 2024-ben

Magyarországon az otthoni Wi-Fi hálózatok jelentős részét a szolgáltatók által biztosított routerek garantálják. Ezek az eszközök általában kiválóak arra, hogy a közvetlen környezetükben megbízhatóan sugározzanak, viszont ha már 1-2 falon keresztül is át kell jutni, a jelerősség drasztikusan elkezd romlani.

Ez természetes jelenség, a szolgáltatók elsősorban egyébként is a kábeles kapcsolatot részesítik előnyben, az internet sebességét is csak így garantálják. Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor nincs tovább, bele kell törődni abba, hogy a lakás egyes pontjain esetleg rosszabb az internetsebesség.

Tovább olvasom

Windows 10/11: Így készíts USB telepítő-kulcsot

Néhány évvel ezelőtt egy kaszkadőr mutatvány volt telepíteni egy friss Windows-t, manapság azonban a Microsoft jelentősen leegyszerűsítette a folyamatot. Na persze most sem abszolválható a művelet egy kis utánajárás nélkül, cserébe azonban létrehozhatsz egy olyan eszközt, amivel a későbbiekben bármikor, felesleges körül lefutása nélkül telepíthetsz Windows 10/11-et bármilyen laptopra vagy számítógépre.

Tovább olvasom

Mi az az SSD és hogyan működik?

A laptopunk teljesítményét azzal folythatjuk le manapság a legjobban, ha nem biztosítunk a rendszer működéséhez elegendő tárhelyet, vagy ha a háttértárolónk lassan ír és olvas. A ma használatban lévő processzorok másodpercenként több milliárd számítást képesek elvégezni, a hatékonyságukat azonban jelentősen visszavetheti, ha várniuk kell az információra, mert egy leterhelt SSD, vagy ne adj’ isten egy HDD nem tudja megfelelő tempóban szállítani az adatokat.

Szerencsére manapság már nagyon ritkán fordul elő, hogy egy új laptopba ne SSD-t szereljenek, de pár évvel ezelőtti gépekben még simán lehet HDD az alapértelmezett háttértár. Sajnos ezek a valós teljesítményük közelébe sem tudnak érni az elavult technológia határai miatt. Az kétségtelen, hogy a felhasználók túlnyomó többségének minden feladatra az SSD a legalkalmasabb megoldás, de mi egyáltalán az az SSD? Hogyan működik? Milyen opcióink vannak? Ezeket vesszük sorra ebben a blogcikkben!

Tovább olvasom

Sosem látott Windows 7 verzió szivárgott ki – te is telepítheted

15 évvel ezelőtt, 2009-ben jelent meg a Windows 7, a Microsoft eddigi legnépszerűbb operációs rendszere. A redmondi vállalat, tanulva a Vista hibáiból, egy olyan szoftvert hozott össze, amit aztán 2 utódja sem tudott leváltani. A legendás kiadás számos nagy frissítést megélt, a leváltása azonban elkerülhetetlenné vált 2015-ben, mikor a 8 és a 8.1 csúnya bukása után a Microsoft kiadta a Windows 10-et, visszatérve a 7-es főverzió ösvényére.

Tovább olvasom