Figyelmeztet a gyártó: száznál is több Lenovo laptop sebezhető

(Az UEFI-t érintő biztonsági hibák azért veszélyesek, mert nehezen detektálhatóak, kihasználásuk pedig a támadó számára lehetővé teheti az operációs rendszer szintű biztonsági megoldások kijátszását. Erre pedig az elmúlt évek során már több példa is ismertté vált, például a Lojax (2018) és az ESPecter (2021) malware-ek.)

A sebezhetőségek legalább 100 konzumer Lenovo laptop modellt érintenek, beleértve például a népszerű IdeaPad 3Legion 5 Pro-16ACH6 H, és Yoga Slim 9-14ITL05-ös modelleket.

Érintett modellek

Az érintett laptopok teljes listája a gyártó oldalán itt érhető el.

Az érintett eszközök tulajdonosai számára javasolt a legfrissebb UEFI firmware verzió telepítése, amelyet a gyártó weboldalán a terméktípusra vagy szériaszámra keresve, majd a bal oldali menüben a Drivers & Software support menüpontra kattintva érhetnek el.

(Forrás: https://nki.gov.hu/en/it-biztonsag/hirek/legalabb-szaz-lenovo-laptop-modellt-erinto-uefi-firmaware-hibakra-derult-feny)

Magyarország legstabilabb cégei között a Laptopszaki

A Laptopszaki alapítói Malatidesz Zsolt és Szegedi Tamás
A Laptopszaki Kft. 2021-es évben kiérdemelte a Dun & Bradstreet nemzetközi cégminősítő legmagasabb fokozatú, AAA (tripla A) tanúsítványát, amellyel Magyarországon csupán a cégek 0,63%-a rendelkezik.

A módszertan, ami alapján megszülethet a minősítés, Skandináviából származik, ahol nemcsak a pénzügyi mutatókat veszik figyelembe, hanem például olyan tényezőket is, hogy milyen régóta működik a vállalat. Ez alapján a minősítésekben szereplő cégeket A, AA, illetve AAA kategóriákba sorolják. Az AAA osztályzatot birtokló cégek az abszolút krémhez tartoznak.
Tovább olvasom

Megbízható bolt: újra elismerésben részesült a Laptopszaki

A Laptopszaki alapítói Malatidesz Zsolt és Szegedi Tamás

A Megbízható Bolt Program az Árukereső.hu szolgáltatása, amely az online vásárlások megbízhatóságát, hitelességét kívánja javítani. A programba jelentkező webáruházak vásárlói - röviddel vásárlásukat követően - egy kérdőívben értékelhetik a bolt szolgáltatásait, a rendelés és kézbesítés menetét. 
Tovább olvasom

Hogyan tartsd rendben a laptopod? - Civil Rádió interjú Malatidesz Zsolttal (Laptopszaki.hu)A járványügyi intézkedések, korlátozások és ajánlások mellett egyre elterjedtebbé vált a távmunka, azaz a home office és a digitális oktatás. Sajnos a kiberbűnözők is meglátták a lehetőséget abban, hogy sok céges számítógép kikerült a jól védett vállalati belső hálózatokból a tűzfalak mögül és egyszerű otthoni hálózatokon üzemel, ahol sokkal védtelenebb.
Tovább olvasom

Csatlakozz a Magyar Laptop Közösséghez!


A szakértői segítség és egymás támogatása elengedhetetlen, különösen a kihívásokkal teli időszakokban, ezért hoztuk létre most a Magyar Laptop Közösség csoportját. Azt szeretnénk, hogy azok az emberek, akik munkára, tanulásra, vagy kikapcsolódásra használják a laptopjukat érezzék, nincsenek egyedül az esetleges technikai kérdéseikkel, van kihez fordulniuk.

A  Facebook csoporttal (amibe ide kattintva tudsz csatlakozni) az a célunk, hogy támogassuk a laptopos felhasználókat: a szakmai cikkeink, szakértőink segítsége és a közösség által könnyedebben jussanak egyről a kettőre a felmerülő technikai kérdésekben, még a mostani krízis helyzetben is.
Tovább olvasom

Ezek a legjobb online képszerkesztők

Légy kezdő vagy hobbi fotós, mostanra valószínűleg Te is rájöttél, hogy még a legjobban sikerült képeket is szerkesztened kell később, legyen szó egy minimális színkorrekcióról vagy komolyabb retusról potrékép esetén.

Még ha nem is gondolkozol komolyan fotós karrieren, a kezeid közül túl hamar kiadott képek alapján könnyen elkönyvelhetnek tucatfotósnak, így mindenképp érdemes egy kis időt eltölteni a szerkesztőben a képeddel, mielőtt azt a nagyérdemű előtt prezentálnád.
Tovább olvasom

5 perc alatt megoldás – Miért melegszik a laptopod?

5 perc alatt megoldás – Miért melegszik a laptopom?

Előbb utóbb minden laptop életében eljön az a pillanat, amikor már kevésbé jól működik, mint új korában. Picit lelassul a működése, többet „gondolkodik” a Windows mielőtt megnyitná a programjaid, érezhetően akadozottan működik a gépezet.

Ennek a fajta teljesítményromlásnak több oka is lehet, az egyik ezek közül a túlmelegedés okozta lassulás. De mégis mi okozza ezt és egyáltalán mitől melegszik jobban a laptopom most, mint 2 évvel ezelőtt? A nyarak évről évre forróbbak ugyan, de nem ennyire – és még csak az időjárásra sem lehet fogni, ha még hűvösebb időben is ezt csinálja a géped. Ma betekintést nyújtok neked a kiváltó okok mögé és azt is megtudhatod mit tehetsz ez ellen.

Tovább olvasom

5 perc alatt megoldás – Miért zúg a laptopom?

5 perc alatt megoldás – Miért zúg a laptopom?

Küszöbön a tavasz, hamarosan pedig újra elkezd drasztikusan melegedni az idő, ami sok egyéb pozitív hatás mellett azt is jelenti, hogy valószínűleg megint elkezd majd zúgni a laptopod. Igen, jól gondolod, a hőmérséklettel igen szoros kapcsolatban van a laptop által generált zaj, és itt nem feltétlenül a hangszóróból érkezőre gondolok.

A legtöbb laptop aktív hűtéssel rendelkezik, amely azt jelenti, hogy a processzor és a videóchip által termelt hő először egy hűtőbordán kerül elvezetésre a chipektől, majd a hűtőborda lamellázott részét egy ventilátor fújja levegővel, amivel segíti a hő távozását a laptopból.

Ez egy, a laptopot tervező mérnökök által jól kialakított, egyensúlyi állapotot fenntartani képes rendszer, ami azt jelenti, hogy huzamosabb használat után sem lesz a laptop kellemetlenül forró. Ám mint minden rendszer, ez is igényel karbantartást a megfelelő működés fenntartása érdekében. Ma bemutatom mik azok a "tünetek", amelyeket a túlmelegedő laptopod mutat és azt is, hogy mit tehetsz ez ellen.

Tovább olvasom

5 perc alatt megoldás - Gyorsítsd fel a laptopod

5 perc alatt megoldás - Gyorsítsd fel a laptopod

Kevés idegőrlőbb dolog van, mint lassú laptoppal dolgozni. Az ember csinálná a dolgát, de nem tudja, mert folyamatosan gondolkodik a gép és akár hosszú percekig semmi nem történik. Értetlenül állsz a dolog előtt, hiszen amikor megvetted, akkor még minden szép és gyors volt.

Számtalan oka lehet a géped belassulásának, az első és legfontosabb ilyenkor a probléma körbehatárolása. Ameddig nem tudod mi okozza a sebességvesztést, addig hatékonyan tenni sem tudsz ellene. Állhat a háttérben szoftveres és hardveres probléma is, illetve a kettő összefüggésben is lehet egymással. Ma bemutatom, hogy házilag hogyan tudsz rájönni a problémára és néhány, általános jótanáccsal is felvértezlek a laptopod gyorsítását illetően.

Tovább olvasom

Kitört a laptopom töltő csatlakozója (dc-jack/aljzat) - Mi a teendő?

Kitört a laptopom töltő csatlakozója (dc-jack/aljzat) - Mi a teendő?

A laptopok számtalan előnyük mellett egy hatalmas hátránnyal, vagy ha jobban tetszik nyűggel rendelkeznek, ez pedig az, hogy rendszeres időközönként tölteni kell az akkumulátorukat. A gyakorlott laptoptulaj az otthonról való elindulás előtt nem csak azt ellenőrzi, hogy elzárta-e a tűzhelyet, eltette-e a lakáskulcsot, pénztárcát és mobilt, hanem hogy nála van-e a laptop töltő is.

Elég azonban egyetlen rossz mozdulat és végzetes károkat okozhatsz a laptopod töltőcsatlakozójában (DC-aljzatában). Korábban többször írtunk a laptop töltők helyes használatáról, de az ember eredendően keresi a kényelmes megoldásokat: szeretünk ágyból gépezni, ilyenkor pedig az ide-oda ráncigálás okán előbb-utóbb óhatatlanul bekövetkezhet, hogy megrántod a töltő kábelét. Ezt egy szolíd reccsenő hanghatás követ, ami azt jelenti: eltörött a csatlakozó.

Ezt követően a laptopodat nehézkesen, de leginkább sehogyan sem fogod tudni tölteni, hiszen kontaktos vagy rosszabb esetben teljesen törött a csatlakozó, amely segítene átvinni a töltést az akkumulátorba.

Ma bemutatom neked, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni ilyen helyzetben és arra is választ kaphatsz, hogy miképpen javítható egy ilyen hiba.

Tovább olvasom

Szerintünk ez is érdekelhet:
Magyar Laptop Közösség

Már több, mint 2000-en vagyunk a Magyar Laptop Közösség Facebook csoportjában, ahol bármilyen laptopos kérdésben segítünk Neked. Ne maradj ki, gyere, csatlakozz a közösségünkhöz Te is:

Csatlakozom a közösséghez