Miért NE HASZNÁLJ univerzális laptop töltőt?

Azért írjuk ezt a cikket, mert egy ideje egyfajta új trend figyelhető meg. A trend pedig a következő: amikor elromlik a laptophoz kapott gyári töltő, a legtöbben univerzális töltőt vesznek helyette.

Biztos ismered, ezeket az adaptereket különböző csatlakozókkal lehet kapni, a legtöbb töltőhöz több, különböző csatlakozót is kapunk, de sokszor ezeket a csatlakozó "fejeket" külön is meg lehet vásárolni. A legtöbb univerzális töltő akár szivargyújtóra csatlakoztatható dugóval is rendelkezik.

Azok mellett, hogy konkrétan nem mondható ki, hogy minden univerzális laptop töltő rossz, a legtöbb elég nagy problémát, meghibásodást tud okozni a laptopodban.

Miért NE HASZNÁLJ univerzális laptop töltőt?

Oké, tehát egy adapter több géphez is használható, akár az autóban is tölthető vele a laptop. Ez így elég jól hangzik, nem igaz? Akkor hol a hiba?

Ismered a mondást: Ami mindenre jó, az valójában semmire sem alkalmas igazán. Létezik olyan univerzális laptop töltő, amely helyettesíti az összeset? A válasz egyértelműen nem.

Nézzünk néhány konkrét problémát. 

1. CSATLAKOZÓK

Az univerzális notebook töltőket több különböző, cserélhető fejjel értékesítik, illetve lehet vásárolni hozzá különböző csatlakozókat. Ez rendben is van, de a fejek kicsik. Kisebbek, mint egy pénzérme, ezért könnyű őket elhagyni, nincsenek fixen a töltőhöz rögzítve.

A fejek a csatlakozóba több féle képen is bedughatóak, így a polaritás felcserélhető, amely így a laptophoz csatlakoztatva tönkreteszi azt. Előfordul, hogy a laptophoz való csatlakozó különleges és ilyen csatlakozó nincs mellékelve a vásárolt univerzális adapterhez. Rosszabb esetben, nem is kapható külön hozzá ilyen.

2. A TÖLTÉS

Gyakran előfordul, hogy az univerzális töltő nem tölt megfelelően, vagy ami még rosszabb, egyáltalán nem tölt. Jó példa erre a HP 90W-os középső tüskés ún. center-pines adaptere. A gyári töltő egy jól megtervezett, középső tüskével rendelkező adapter, ami elég sok HP modellel működőképes.

Mivel a gyári töltő több különböző modellhez használható, így az univerzális töltőkhöz is mellékelnek ilyen fejet, viszont mivel a töltő nem erre a fejre lett speciálisan kifejlesztve a középső tüske nem funkcionál, így tehát a laptop működik az adapterről, de az nem tölti az akkumulátort.

 

Egy kedves ügyfelünk egy HP Pavilion dv5-ös laptopot hozott be hozzánk és a laptop töltőaljzatára panaszkodott, hogy laptop nem veszi fel a megfelelő töltést, így az akkumulátor nem töltődik. Ilyen esetben mindig első dolgunk kipróbálni a laptopot egy, a laptophoz való gyári új adapterrel, ami ebben az esetben töltötte a laptopot.

A DC tápaljzatnak szerencsére ebben az esetben semmi baja nem volt, nem kellett cserélni, mindössze egy új, a géphez való gyári töltőre volt szükség.

Mivel az univerzális adapterhez több fejet adnak, előfordul, hogy egy-egy fej működik egy adott laptop modellel, még az ugyan azon gyártó más modelljével nem.

blogunk ajánlása

3. A TELJESÍTMÉNY (VOLT ÉS AMPER)

Az univerzális laptop töltők volt és amper beállítása széles skálán mozog. A legtöbb adapter beépített érzékelő rendszerrel rendelkezik, amely képes felismerni a szükséges áram felvételét a laptopnak, néhány esetben azonban a töltő nem képes erre.

Ilyen esetben a rossz áramfelvétel meghatározás az alaplapi alkatrészek elégéséhez vezethet. És a nagyobb gond, hogy vezet is, mert rengeteg olyan laptopot hoztak már a szervizünkbe, ami az univerzális adapter használata miatt nem kapcsolt be.

Miért NE HASZNÁLJ univerzális laptop töltőt?

Legtöbbször az univerzális adapterek között az olcsóbbak típusok okozzák ezt a problémát, így az olcsóbb töltő választása hosszabb távon egy drágább megoldásnak számít. Ismered a mondást? Az olcsó drága, a drága olcsó.

Van olyan laptop is, amely beépített intelligens töltő vezérlése miatt nem is képes elindulni univerzális adapterrel. Vannak laptopok, amelyeknek egységes, "tiszta" teljesítmény beállítás szükséges ahhoz, hogy megfelelően üzemeljenek, elinduljanak.

Jellemzően a HP és Dell laptopok vannak felszerelve ilyen érzékeléssel, amelyek már induláskor jelzik, ha a laptophoz nem megfelelő töltő lett csatlakoztatva. 

4. AZ ÁRCÉDULA

Bármilyen meglepő egy univerzális adapter még drágább is lehet a boltokban, mint az eredeti vagy utángyártott új töltők. Persze lehet kapni olcsóbb univerzális notebook töltőket is, de ezek legtöbbször már gyárilag előidézik a fent említett problémák egyikét vagy mindegyikét.

Arra pedig igazán nehéz árcímkét rakni, ha az univerzális töltő miatt tönkrement – rosszabb esetben kigyulladt – laptopoddal minden, pótolhatatlan adatod is elvész, nemde?

SUMMÁZVA

Összességében tehát nem kijelenthető egyértelműen, hogy minden univerzális adapter rossz és tönkre fogja tenni a laptopot. Találkoztunk már jó minőségű univerzális adapterrel is, de a tapasztalat azt mutatja sajnos, hogy az univerzális adapterek jelentős többsége silány, gyenge minőségű, ami nagyon nagy mértékű kárt tehet a laptopban.

Ezek a hibák pedig nem minden esetben javíthatók az alaplap cseréje nélkül. Mi személyes tapasztalataink alapján csak és kizárólag azt tudjuk Nektek javasolni, hogy mindenképpen szánjatok eredeti gyári, vagy azzal közel megegyező utángyártott új töltő vásárlására.

Összefoglalva, amit tudni lehet az univerzális töltőkről:

 Drágább, mint a Te laptopodhoz gyártott gyári új laptop töltő

 Tönkreteheti a laptop alkatrészeit: DC-tápcsatlakozó, alaplapi áramkörök, merevlemez (HDD)

 A cserélhető fejek kicsik, könnyen elvesznek

 A polaritás könnyen felcserélhető, amivel zárlat és tűz keletkezhet

Ezek egyike sem hangzik túlzottan jól, igaz?

Ha tönkrement a laptop töltőd, akkor nem célszerű egy rossz minőségű univerzális laptop töltővel a laptopodat is az örök vadászmezőkre küldeni.

blogunk ajánlása

 

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.