Tippek-trükkök: Lelassult a Windows-om, mit tegyek?

Tippek-trükkök: Lelassult a Windows-om, mit tegyek?

Biztosan találkoztatok már a jelenséggel, amikor az egykoron gyors számítógépetek lelassult. Nem szükséges újat venni, de még csak újra telepíteni sem. Csak kicsit gatyába kell rázni!

Az első tanács, amit ajánlani szoktak, ha lelassult a számítógép, hogy fejlesszük, vegyünk a régi helyett újat. És természetesen, sokat gyorsít egy SSD meghajtó vagy plusz 2 GB memória vásárlása, de vannak okosabb megoldások is.

Ugyanis nem öregedik el egy hardver, csupán túlterhelődik. És bizony mi terheljük túl. Ha nem használod másra a laptopod, mint pár évvel ezelőtt, de mégis lassabbnak érzed, akkor a lenti sorok Neked is szólnak.

Kézenfekvő megoldás, hogy telepítsük újra a számítógépen található Windows operációs rendszert. És bár ezt támogatjuk a Laptopszakinál, néha azért kínálkoznak egyszerűbb megoldások is.

A Windows alapos kitisztítása és egy kis nyomozás elegendő ahhoz, hogy új erőre kapjon a régi masina.

FRISSÍTÉS, 2024:

A cikkünk 2014-ben íródott, ám a tanácsok egy része ma is abszolút megállja a helyét. Kiindulásként mindenképp érdemes végighaladni a lépéseken, ha úgy érzed, többre is képes lenne a laptopod.

KORÁBBAN ÍRTUK:

KUTASSUK FEL A LUDAST

Gyakori eset, hogy egy rosszul megírt program visszafogja a számítógép teljesítményét. Lehet ez egy vírusírtó program vagy egy túl nagyra nőtt internetböngésző. A tettes megkereséséhez nyissuk meg a Feladatkezelőt.

Tippek-trükkök: Lelassult a Windows-om, mit tegyek?

1. Ábra, a Feladatkezelő megnyitása

2. Ábra, a Feladatkezelő rendezése.
A képre kattintva nagy méretben nyílik meg!

A feladatkezelő megnyitása:

1) Kattints jobb egér gombbal a tálcán, és válaszd ki a menüből a „Feladatkezelőt” (2. ábrán: 1.)

2) Kattints az új ablakban a „Folyamatok” fülre (2. ábrán: 2.)

3) Rendezd a táblázatot a „Memória” és a „Processzor” értékekre is (2. ábrán: 3.)

Ezzel a módszerrel kiderítheted melyik program foglal le túlzottan sok memóriát és melyik az amely „elfogyasztja” a processzoridőt.

Az első azért fontos, mert addig tud hatékonyan dolgozni a számítógép, ameddig rendelkezésre áll elegendő mennyiségű memória: itt tárolja ugyanis a program azokat az adatokat, amellyel dolgozik.

Ha a fizikai memória elfogy, akkor a virtuális memóriához nyúl, ám az jóval lassabb, hiszen csak egy fájl a C: meghajtón. Tehát ha indítasz egy újabb programot miközben elfogyott a memória, akkor jelentősen lelassul a számítógép.

A processzor működéséből adódik a második tényező: a CPU adott idő alatt csak meghatározott számú parancsot képes végrehajtani. Ha egy rossz program „szóval tartja a processzort, akkor nem tud nekünk válaszolni, mikor kérdezünk tőle”.

Ha egyértelmű gyanúsítottat látsz, például kiugróan magas memória-felhasználást vagy processzoridőt bitorló programot, akkor az alábbi a teendő.

Folyamat kiiktatása:

1) Kattints jobb egér gombbal a folyamat nevén

2) A lenyíló menüben válaszd a „Feladat befejezése” opciót

Mi számít kiugróan magasnak? Esete válogatja, de általánosságban elmondható, hogy a 200-300 MB memóriánál többet felhasználó és a processzort tartósan 40-50% felett járató programok nem kívánatosak. Kivétel persze rengeteg program: a tipikusan erőforrás igényes programok, mint képszerkesztők, modellező programok nem hibáztathatóak ezért.

Ellenben, ha egy Firefox vagy Chrome memóriahasználata 500 MB fölé nő, akkor érdemes becsukni és újraindítani. Azt pedig, hogy újra ekkorára nőjön, úgy tudod elkerülni, ha egyszerre 3-4 fülnél többet nem tartasz nyitva böngészés közben.

blogunk ajánlása

SZELEKTÁLD AZ INDÍTÁST

Az előzőhöz kapcsolódó probléma, hogy a legtöbb program kérdés nélkül elhelyezi magát az „Automatikus indítás” listába. Ez a lista azokat a programokat tartalmazza, amiket a Windows minden egyes bekapcsoláskor elindít. Pedig lehet éppen nincs is rájuk szükségünk!

Persze, egy vírusírtó induljon el, de a képszerkesztő vagy a Skype nem feltétlenül szükséges, hogy elinduljon. Ráadásul ezekkel a programokkal hipp-hopp megtelik a memória és aztán nincs min csodálkozni, ha lassan működik a számítógép.

3. Ábra, a Rendszerkonfiguráció (msconfig) ablak.

Az Automatikus indítás szerkesztése (Windows 7, Vista, XP):

1) Nyisd meg a Start menüt és gépeld be: „msconfig” majd nyomj entert,

2) Kattints az „Automatikus indítás” fülre, (3. ábrán keretezve)

3) A listában a pipákkal tudod kiiktatni az indítandó programokat, ami mellől kiveszed a pipát, az nem indul el.

4. Ábra, a Feladatkezelő ablak Automatikus indítás füle.
A képre kattintva nagy méretben nyílik meg!

Az Automatikus indítás szerkesztése (Windows 8):

1) Nyisd meg a Feladatkezelőt (lásd 1. ábra)

2) Kattints az „Indítás” fülre (a 4. ábrán: 1.)

3) A listában szereplő programokat jobb egér gombbal kattintva tudod kiválasztani

4) Az „Engedélyezés” opcióval megengeded a programnak indulást (4. ábrán 2.)

5) A „Leiltás” opcióval megtiltod a program indulását (4. ábrán 2.)

A KEVESEBB NÉHA TÖBB

A számítógép belassulása egy másik igen egyszerű trükkel elkerülhető: ne futtassunk túlzottan sok programot egyszerre. Lehetnek ezek olyan programok, amelyek szem előtt vannak és olyanok is, amelyek megbújnak a színfalak mögött. A végeredmény szempontjából talán mindegy is: mindkét típus elszipkázza az erőforrásokat.

Egyszerre inkább maximum 2-3 programot futtassunk, hogy megőrizzük a számítógép energiatartalékait. Laptopok esetében főleg lényeges tanács ez, hiszen egy leterhelt laptop akkumulátora a megnövekedett áramfelvétel miatt gyorsabban is merül le.

KAPCSOLD KI AZ AERO-T

A Windows 7 nagyon szép félig átlátszó ablakokkal rendelkezik, de ezen opció bizony féktelenül habzsolja a memóriát és a processzor idejét is. Az Aero gyakorlatilag üvegszerű, áttetsző ablakokat eredményez. Ha szeretnél egy kicsit gördülékenyebb, folyamatosabb ablakkezelést, akkor ajánlom, kapcsold ki ezt, az Aero-ra keresztelt funkciót.

5. Ábra, a Windows 7 Aero opciója ki- és bekapcsolva.
A képre kattintva nagy méretben nyílik meg!

Az Aero kikapcsolása Windows 7-ben:

1) Az Asztalon bármely üres területen kattints a jobb egér gombbal és válaszd ki a „Személyre szabás” opciót

2) Kattints az Ablakok színe opcióra (a 6. ábrán: 1.)

3) Az „Átlátszóság engedélyezése” elől szedd ki a pipát (a 6. ábrán: 2.)

4) Mentsd a módosításokat (a 6. ábrán: 3.)

6. Ábra, a Windows 7 Aero kikapcsolása.
A képre kattintva nagy méretben nyílik meg!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.