USB 3.0 sebesség: valós és elképzelt

USB 3.0 sebesség: valós és elképzelt

A lassan elöregedő USB 2.0-es szabvány elméletileg képes elérni a 480 megabitet másodpercenként, ami 60 megabájtnak felel meg másodpercenként. Tehát 480 mb/s = 60 MB/s, a váltószám nyolc. Ezt jegyezzük meg, később még kelleni fog. Tehát elvileg 60 MB-ot kéne tudnia írni és olvasni egy USB 2.0-ás pendrive-nak. Azonban a valóságban örülhetünk, ha ennek a harmada a valós sebesség, tehát 20 MB/s. Természetesen ez sem kevés, de korántsem annyi, mint az új USB 3.0 elméleti 5 gb/s, azaz 640 MB/s sebessége, ami több, mint tízszerese az USB 2.0 elméleti sebességének.

FRISSÍTÉS: Ez egy 2014-es cikk. Azóta már jelentősen gyorsabb szabványok is napvilágot láttak, sőt, azokat már számozáson belül is több generációra bontották.

KORÁBBAN ÍRTUK:

Boldogan csomagoltuk hát ki a vadonatúj USB kulcsokat, és bár számítottunk rá, hogy a névleges sebességet nem fogják elérni, őszintén meglepődtünk. A gyártók nyíltan bevallják mire is számíthatunk a terméktől: a legtöbb USB 3.0-as pendrive specifikációjában 800 mb/s, azaz 100 MB/s sebességeket olvashatunk. A csúcskategóriás, igazán drága darabok sem ígérnek többet, mint 1.6 gb/s, azaz 200 MB/s sebességet.

USB 3.0 sebesség: valós és elképzelt

Az USB 2.0 és 3.0 közötti különbségek: nem csak a sebesség más!

Az általunk vásárolt darab a névleges 640 MB/s, és a hirdetett 160 MB/s egyikét sem érte el. Olvasásban 85 MB/s, írásban 35 MB/s sebességeket produkált. Írásban ez alacsonyabb, mint az USB 2.0 elméleti maximuma. Miért van ez?

Amikor egy új szabványt létrehoznak, mint az USB 2.0 vagy az USB 3.0, akkor a jövőre gondolva szabják meg a technikai határait. Ha olyan szabványt írnának, ami csak a ma elterjedt technológiákat támogatnák, akkor elavult lenne, mielőtt elterjedne.

Mi van akkor, ha mához 3 év múlva az egyik gyártó rájön, hogyan gyártson megfizethető árú USB 3.0 kulcsot, ami képes a 3 gb/s sebességre? Ha ez megtörténik, akkor az USB 3.0 szabvány készen áll erre. Ez nem lenne lehetséges, ha USB 2.0 szabvány létezne csupán, hiszen annak elméleti maximumát nem lépheti át egyetlen arra épülő termék sem.

Emlékezzünk arra is, hogy az USB 2.0 sem érte el soha elméleti maximumát. Még a 40 MB/s sebességű USB kulcsok is ritkák a 2.0-ás szabványban. Más szavakkal: még ha lassabbak is az elképzelt maximumnál a tényleges értékek, akkor is gyorsabbak elődjüknél, átlagosan három-négyszeresen.

Természetesen szükséges az USB 3.0 technológia kihasználáshoz egy olyan laptop vagy számítógép, amely ezt támogatja, tehát rendelkezik USB 3.0 csatlakozóval (általában kék színű, míg az USB 2.0 fekete színű), és feltelepítetted a szükséges illesztőprogramokat (driver-eket) is.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.