Tippek-trükkök: Induljon a géped gyorsabban!

Nagy kín tud lenni, ha lassan indul egy régebbi számítógép. Néha okozhatja hardver meghibásodás, például az alaplap hibája, vagy tönkrement merevlemez. Azonban a legtöbbször némi szoftveres beavatkozás elég, hogy felvegye a géped a nyúlcipőt.

A boot-olás több lépcsőből tevődik össze:

   ●        BIOS/UEFI betöltése, önteszt végrehajtása

   ●        Windows Boot Manager betöltése

   ●        Windows rendszerszolgáltatások

   ●        Automatikusan induló programok

A géped a boot-olás (indulás) alkalmával ezeket végzi el. A legnagyobb falatot a Windows jelenti. Minél több programot telepítesz a gépedre, annál lassabb lesz az indulása, főként azok, amelyek automatikusan szeretnének indulni az operációs rendszerrel együtt.

Vannak, amelyeket nem szabad kikapcsolni, például a vírusirtód, azonban a legtöbbje feleslegesen indul el. Jó dolog persze megkapni a Google+ híreket vagy chatelni a barátaiddal, de ezek várhatnak.

Nem volt könnyű a Windows 8 előtt megtalálni ezeket a programokat, ezért is lettek népszerűek a számítógéped gyorsítását ígérő programok, például a CCleaner. Ezt továbbra is ajánljuk, de a boot időn nem fog neked faragni.

blogunk ajánlása

Windows 7

Az első dolog, amit tenned kell: nyisd meg a Start menü > Minden program > Indítópult mappát. Ha itt látsz bármit, amit feleslegesnek ítélsz, akkor kattints egyet az egered jobb gombjával és válaszd a törlést. Természetesen nem törlöd a programot ezzel, de legközelebb nem indul el automatikusan.

Tippek-trükkök: Induljon a géped gyorsabban!

Az MSCONFIG, más nevén a Rendszerkonfiguráció, ahol ki tudod kapcsolni a nem szükséges programokat

Ha ennél mélyebbre szeretnél ásni, akkor a Start menü > Futtatás menüpontjába gépeld be: „msconfig”. A megjelenő ablak elsőre ijesztő lehet, de nem kell félni. Egyszerűbb, mint az egyszeregy. Az Automatikus indítás fül alatt találod azokat a programokat, amik kérdés nélkül elindulnak a Windows-al. A program neve előtt levő pipa eltávolításával tudod kikapcsolni az indulását.

Egy lista a gyakori programokról, amik nem szükségesek az indításkor:

   ●        Google Chrome

   ●        Viber

   ●        Skype

   ●        QuickTime

   ●        iTunes

   ●        uTorrent

   ●        Adobe Updater

   ●        Steam

   ●        Origin

   ●        Spotify

A lista a végtelenségig folytatható, és hozzáírandó bármi, amelynek a nevében szerepel az „updater” szó. Dolgod végeztével az OK vagy Alkalmaz gombokkal ne felejtsd el alkalmazni a változtatásokat. Indítsd újra a géped, hogy meggyőződj róla, gyorsabban indul.

Windows 8 és 8.1

A legújabb Windowsban újraalkották a Feladatkezelőt, amivel fantasztikusan egyszerű lett az induló programok menedzselése.

Tippek-trükkök: Induljon a géped gyorsabban!

A Windows 8 feladatkezelője tökéletesen alkalmas a felesleg leszűrésére

A Feladatkezelőt indíthatod a tálcán jobb gombbal kattintva, vagy egyszerre a Ctrl + Shift + Esc gombokat megnyomva. Itt válaszd a negyedik, Indítás nevű fület. Egy táblázat fogad, melynek számunkra érdekes oszlopa a Hatásra az indításra. Eszerint rendezve a táblázatot könnyen kiszűrheted, mely programokra van és melyekre nincs szükséged. A programok listája megegyezik a Windows 7-nél látottéval.

Tartsd észben, hogy a programokat, amelyeket itt kikapcsolsz, később manuálisan kell elindítanod az Asztalon lévő ikonjával vagy a Start menüből, ha használni szeretnéd őket.

Egy vírusirtó program elkerülhetetlenül magas értékelést kap a táblázatban, azonban automatikus indításának tiltását nem javaslom. A számítógéped gyártójának alkalmazásait, továbbá Intel és AMD szavakat tartalmazó elemeket sem érdemes kikapcsolni, hiszen ezek szükségesek a géped optimális működéséhez.

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.