Beköszönt a ventilátor nélküli laptopok kora?

Beköszönt a ventilátor nélküli laptopok kora?

Az elmúlt években a laptopok ugrásszerűen lettek vékonyabbak és könnyebbek, azonban sokkal halkabbak nem. Legyen akár egy ultra-vékony dizájnnal ellátott vagy valami vaskosabb laptopod, a zümmögő ventilátor biztos társként van jelen, nem szégyellve felpörögni, ha akár csak egy kicsit is jobban odakapcsolsz, és a processzor kilép a maximum 20-30%-os kapacitást jelentő komfortzónájából.

Az Intel se rest és célul tűzte ki, hogy a zaj kérdést egyszer és mindenkorra megszünteti. Ehhez eszköze a vadonatúj Core M processzorcsalád, amely segítségével a gyártók képesek lesznek nagy teljesítményű laptopokat és ultrabook-okat gyártani aktív hűtés (ventilátor) helyett passzív hűtéssel (hűtőborda, amely lényegében és leegyszerűsítve a gépház).

Beköszönt a ventilátor nélküli laptopok kora?

A nagyobb alaplap egy 2014-es MacBook Air-hez tartozik. A kisebbik egy Core M processzor köré épült alaplap, ugyanazzal a teljesítménnyel, azonban jóval kisebb ekonómiai lábnyommal.

A fenti képen a MacBook Air alaplapja (alul) és egy vadonatúj alaplap (felül) látható, amelyet egy Core M chip köré építettek. A teljesítményük megegyezik, méretükben, különösképp vastagságban jócskán odaveri az új technológia a régit. És nem csupán keskenyebbek lehetnek így a laptopok, hanem a teljesítményük is megduplázódhat egyetlen generációváltáson belül, derül ki az Intel prezentációjából.

A Core M processzorokat azzal a céllal hozta létre az Intel, hogy betöltse az űrt, amely az ultra kis fogyasztású, de igen karcsú teljesítménnyel rendelkező Atom processzorok és az Intel húzónevének számító Core i3, i5 és i7 processzorok között van. Egyébként egy ideje már kísérleteztek az Atom processzoros gépek ventilátor mentes verzióival, az Asus EeePC-k utolsó generációi például így készültek.

A Core M processzorral még gyorsabb a jobb oldalt lévő táblagép, mint a bal oldalon lévő laptop, ami 4 évvel ezelőtt a csúcskategóriát jelentette

A Core M azonban nem csak nem melegszik, hanem még gyors is, köszönhetően az Intel vadonatúj 14 nanométeres gyártási technológiájának. Ameddig a korábbi alacsony-fogyasztású Core i3 chipek 11.5 wattot fogyasztottak, addig a Core M megelégszik 4.5 wattal is, ami kicsivel több, mint 60%-os javulás. Mindezt azonos teljesítmény mellett.

Az Intelnek se kellett több, a berlini IFA szórakoztatótechnikai kiállításon egyből három Core M processzort és néhány rájuk épülő Dell terméket bemutatott. Az elnevezések elsőre trükkösek, de mint korábban, most is szétbonthatóak. A Core M-5Y70 névben az „5” a laptopokban jelenleg is használt i5 teljesítményének felel meg, tehát 2 fizikai magot és 4 logikai szálat kapunk. Az „Y” utal a Broadwell-Y alapú lapkakészletre, a „70” pedig a családon belüli elhelyezkedést jelenti. Minél nagyobb az utolsó két számjegy, annál „bikább” a processzor.

A most bemutatott Core M processzorok specifikációi

A Core M-5Y70 a jelenlegi fő attrakció: 1.1 GHz-es alapfrekvencia, ami turbó módban 2.6 GHz-ig fölkúszik. Ne felejtsük el, a hangsúly a kis fogyasztáson és ebből adódóan a melegedés csökkentésén, továbbá az akkumulátoridő növelésén van. Ezért ilyen alacsony az alapfrekvencia, noha amennyiben szükség van rá, oda tud pörkölni neki. A grafikáért az integrált HD 5300 Graphics a felelős, ez mind a három processzorra igaz. A kisebb testvérek, a Core M-5Y10a és a Core M-5Y10 szintén 2 magosak (4 szállal), csupán a frekvenciák különböznek: 1.1 GHz helyett 800 MHz (vagyis 0.8 GHz) az alapfrekvencia, turbó módban pedig 2 GHz-nél megállnak.

Idén ezek a gépek mind megjelennek és mind Core M processzorosak

És hogy mit jelent ez a valóságban? A jelenlegi Core i5 processzorokkal megegyező vagy akár 20%-al nagyobb CPU teljesítményt, 40%-al gyorsabb integrált grafikát, akár 1,7 órával megnövekedett üzemidőt (laptopok esetében) és nem utolsó sorban a ventilátor mentes kialakítást.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.