Hogy lehet, hogy a 16 GB-os pendrive-ra nem fér fel a 9 GB-os film?

Tippek-trükkök: Hogy lehet, hogy a 16 GB-os pendrive-ra nem fér fel a 9 GB-os film?

 

A pendrive-ok általában minden felhasználónál igáslóként funkcionálnak. Egy gyors mozdulattal rámásoljuk a Word-dokumentumokat, nyaralós képeket, esetleg zenéket és ennyiben ki is merült az írásos interakciónk az eszközzel. De mi van akkor, mikor például egy 9-10 GB-os filmet szeretnénk rámásolni a 16GB-os eszközre, de az lepattan róla?

Csongor pontosan ezzel a problémával találta szemben magát. Szeretett volna egy ilyen méretes fájlt pendrive-ra másolni, azonban hibába ütközött.

„Nem másolható xy.AVI: nem áll rendelkezésre elegendő szabad hely a másoláshoz.”

Hogyan lehetséges ez? Az újonnan vásárolt, márkás 16 GB-os pendrive-ra nem fér fel egy 9 GB-os fájl?

A FAT32 ÉS AZ NTFS FÁJLRENDSZER

A hiba oka a fájlrendszerekben keresendő. Ahhoz, hogy megértsük, 1995-be kell visszarepülnünk, mikor a FAT32 és a Windows 95 is debütált.

A FAT32 váltotta le a FAT16-ot, amely legfeljebb 2 GB-os lemezeket volt képes kezelni. Ez a FAT32-vel bővült, megvalósíthatóvá tette a többszáz gigabyte-os merevlemezek megszületését. Nagy hátránya azonban, hogy 4 GB-nál nagyobb fájlt nem képes kezelni.

A FAT32-t leváltó NTFS fájlrendszer ma használt 3.1-es verziója a Windows XP-vel jelent meg 2001-ben. Sok egyéb újításon felül akár 2000 GB-os (2 TB) kötetméretet engedélyez és nem állít fel fájlméret küszöböt, azaz akár 2 TB-os fájlt is tárolhatsz.

Sajnos még manapság is előfordul, hogy a boltok polcairól leemelve egy márkás pendrive is gyárilag FAT32-es szabványra van formázva, ami nem is annyira biztonságos, mint az NTFS fájlrendszer és a 4GB-os megkötés is egyre fájóbb a mai média méretek mellett.

blogunk ajánlása

MI A TEENDŐ TEHÁT?

A megoldás pofon egyszerű: újra kell formázni az USB pendrive-ot NTFS fájlrendszerben.

Így érheted el, hogy 4 GB-nál nagyobb fájlokat tudj másolni a pendrive-ra. Egyéb esetben, FAT32 fájlrendszerben a pendrive méretétől függetlenül sem fogsz tudni 4 GB-nál nagyobb fájlokat másolni rá.

FIGYELEM: A FORMÁZÁSSAL MINDEN, A PENDRIVE-ON TALÁLHATÓ FÁJL TÖRLÉSRE KERÜL!  MEGELŐZŐEN MENTSD LE AZOKAT SZÁMÍTÓGÉPEDRE!

Az alábbi módon formázhatod újra a pendrive-od:

1) Nyisd meg a Számítógépet az Asztalról vagy a Start menüből

2) Csatlakoztasd az USB pendrive-od

3) A pendrive-on jobb egér gombbal kattintva válaszd ki a Formázás opciót

4) A megjelenő ablakban a Fájlrendszer legördülő menüből válaszd az NTFS opciót

5) „Elnevezheted” a pendrive-ot kötetcímke megadásával, amely megjelenik minden gépen csatlakoztatáskor

6) Válaszd ki a Gyorsformázás opciót, majd indítsd el a formázást

A gyorsformázással a folyamat nem tart tovább fél percnél, és már készen is van az NTFS fájlrendszeres pendrive-od! Mostantól akkora fájlokat másolhatsz fel, amekkorát csak szeretnél, persze az eszközöd kapacitásának megfelelően.

VÉGEREDMÉNYBEN

Végezetül pedig felhívjuk figyelmed:

Nagy méretű fájlok hordozására olyan pendrive-ot formatálj NTFS fájlrendszerben, amelyet laptopon és asztali gépen kívül máshol nem használsz.

Az NTFS fájlrendszer bonyolultságából adódóan a mai napig előfordul, hogy USB porttal rendelkező DVD-lejátszók, okos televíziók, OTG-képes mobiltelefonok, illetve táblagépek nem ismerik fel ezeket az eszközöket, vagy csak jelentősen lassaban képesek olvasni róluk.

Végül, de nem utolsósorban a MacOS-t használóknak egy kiegészítés. Ha olyan pendrive-ra van szükségetek, ami Windows-on és Apple eszközökön is zökkentőmentesen ír és olvas, érdemes exFAT-re formázni, ugyanis a cupertinói mérnökök sosem tették felhasználó baráttá az NTFS-t az almás eszközön.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.