Minden, amit a memóriabővítésről tudnod kell!

Tippek-trükkök: Minden, amit a memóriabővítésről tudnod kell!

Több alkalommal szót ejtettünk már a memóriabővítés fontosságáról, hiszen azzal bővíthetjük laptopunk képességeit. No, nem a sebességét, habár arra is kihatással van a memória mennyisége.

FRISSÍTÉS:

A cikkünkben szereplő memória típusok és kapacitások már elavultak, a bővítés menete azonban nagyjából változatlan maradt. Az említett programok segítségével még mindig könnyedén meghatározhatod, milyen memóriára van szükséged, ha pedig bármilyen kérdésed van, keress minket bizalommal.

KORÁBBAN ÍRTUK:

A MEMÓRIA BŐVÍTÉSRŐL

A legegyszerűbb és anyagilag is legkevésbé megterhelő a memória bővítése. Természetesen ez sem csodaszer, de az esetek több, mint 75%-ban érezhetően gyorsabb tőle a laptop. Hogy miért van ez? A memóriában tárolódnak az éppen futó programok. A Word, az Excel, a Chrome böngésződ, a VLC videólejátszó, a Winamp zenelejátszó. Minden egyes program lefoglal a memóriából egy szeletet. Van amelyik 20 MB-ot, van amelyik 300 MB-ot, de hiszed vagy sem, maga a Windows operációs rendszer is ugyanezt a memóriát használja. Ha a laptopodban 2 GB memória van, akkor rögtön indítás után már csak 0,8-1,2 GB memória áll ebből rendelkezésre.

Minél több programot nyitsz meg, annál kevesebb memória marad szabadon. Egy komolyabb program (Photoshop, 3D tervezőprogram, PC játék) akár több GB memóriát is felemészt. Amint elfogyott a fizikai memória, a Windows a virtuális memóriához nyúl. A virtuális memóriáról korábban írtunk, röviden: a HDD-n tárolt fájl, lényegében a memória virtuális kibővítése. Előnye, hogy több memóriád lesz, hátránya, hogy az jóval lassabb, mint a valódi memória.

Arról, hogy szükséged van-e memóriára, könnyen meggyőződhetsz. Nyisd meg a Feladatkezelőt, és ott navigálj a Teljesítmény fülre. Itt látod a memória kihasználtságát. Ha a szokásos programjaidat megnyitva kevesebb, mint 500 MB marad szabadon, akkor ajánlott bővíteni. Hiába marad mindig párszáz megabájt szabad memória, a Windows azt fenntartja magának, így a programjaid nem férnek hozzá.

Tippek-trükkök: Minden, amit a memóriabővítésről tudnod kell!

A memóriacserét üzletünkben a helyszínen megvárhatod

MENNYI MEMÓRIA VAN A LAPTOPOMBAN?

Szép és jó mindez, azonban semelyikünk sem születik úgy, hogy meg tudja állapítani a DDR1 és a DDR3 memóriák közti különbséget, ne adj isten fejből tudná, hogy az ő gépében melyik van – arról nem is beszélve, hogy azok milyen MHz sebességűek, méretűek és hány modul formájában van jelen.

Ha szaki vagy – akkor azon túl, hogy nem olvasod ezt a cikket –, akkor egyszerű a dolgod. Megfordítod a laptopot, eltávolítod a memóriafoglalat fedelét és kiveszed a memóriát, amin a saját szemeddel látod: Hynix KOREA 11 2GB 1Rx8 PC3–10600S–9–10–B1 HMT325S6BFR8C–H9 N0 AA. Ez speciel egy Hynix márkájú, 2011-ben gyártott 2GB kapacitású DDR3 technológiával gyártott 1333 MHz (10600 osztva nyolccal) sebességű memóriamodul.

Szakavatott szemek egy pillantásból megmondják a memória típusát, méretét, gyártási idejét

Azonban ha inkább nem nyúlnál hozzá a géphez, hanem csak egy programot futtatnál, az sem lehetetlen. Sőt mi több, számtalan módon juthatsz hozzá a kívánt információhoz. A telepített memória méretét megállapíthatod, ha megnyitod a Rendszer panelt. Ezt megteheted a Windows logó + Pause gombok egyidejű lenyomásával, vagy a Sajátgépen jobb kattintás, majd Tulajdonságok kiválasztásával.

Rendben, tegyük fel 1 GB memória van a gépedben. Ebből azonban nem derült ki más, csak a méret. Sem az, hogy ez most DDR1, DDR2 vagy DDR3 típusú. Illetve az sem, hogy ez 1 darab 1GB-os modul, vagy esetleg 2 darab 512MB-os. A laptopokban általában (13,3”, 14”, 15,6”-os gépek) 2 darab memóriafoglalat van, ritka esetben (9-11” netbook-ok) csak 1 darab, még ritkább esetben 4 darab (nagyobb, 17”-os gépek).

A Feladatkezelővel ellenőrizheted ténylegesen szükséges-e memóriát bővítened
(a Windows 8 pedig kiírja a telepített memória méretét és technológiáját is)

blogunk ajánlása

TECHNOLÓGIA, SEBESSÉG ÉS ELOSZTÁS MEGÁLLAPÍTÁSA

Egy tucat segédprogram segíthet neked a részletesebb információk megszerzésében. A leghíresebb a magyar fejlesztésű AIDA64 nevű rendszeranalitikai program, amivel számtalan más egyéb mellett a memóriádról megtudhatsz minden létező információt.

A programot a Lavalys jegyzi és az AIDA64.hu-ról tudod letölteni. A program megnyitása után a bal oldali menüben az Alaplap kategóriát kiválasztva a Memória és az SPD alkategóriák felé vezéreld tekinteted.

Az AIDA64 programon belül, az Alaplap > SPD oldalon találod a fontos információkat

Az SPD oldalon fogod találni a legfontosabb információkat egy helyre gyűjtve. A memóriád:

● gyártóját (Hynix, Samsung, Adata, Crucial, stb.),
● méretét (512 MB, 1 GB, 2 GB, 4 GB, stb.),
● típusát (DDR2, DDR3, stb.),
● modul feszültség (1.5V, 1.35V más néven low voltage),
● modul sebesség (például DDR3-1333, azaz 1066 MHz).

A BŐVÍTHETŐSÉG MEGÁLLAPÍTÁSA

Rendben, tudjuk, hogy (most egy fiktív példa következik!) a laptopodban jelenleg 1 darab 2 GB-os DDR3 memóriamodul van. Azt is tudjuk, hogy a Windows betöltődése után ebből a 2 GB-ból (2048 MB) alig csak 600 MB memória marad szabadon. Betöltődik a Skype, a vírusirtó és egy pár apróbb program is. És még csak meg sem nyitottad a böngészőt, hogy megnézd az e-mailjeid vagy a Facebook-ot!

A Crucial Memory Advisor elmondja hány foglalat van a gépedben és mennyi memóriát tehetsz bele

Viszont, ha már megnyitottad, akkor érdemes ellátogatnod a Crucial memóriagyártó weblapjára, azon belül is a Memory Advisor eszközhöz. Ez egy internetes adatbázis laptopokról, asztali gépekről. A géped típusát megadva megmondja neked, hogy hány memóriafoglalat található a gépedben és mennyi a támogatott memória maximális mennyisége (GB-ban megadva).

Ha engedélyt adsz rá, akkor a géped is ellenőrzi és összeveti az adatbázisban talált információkkal, majd kiírja, hogy még egy foglalatod van szabadon, ahova helyezhetsz (a példánál maradva) 2 GB-os, 4 GB-os vagy akár 8 GB-os DDR3 modult is.

NINCS WINDOWS A GÉPEN?

A lehető legegyszerűbb megoldás a memóriád megállapítására most következik. Nem kell hozzá Windows, se program, se weboldal. Mindössze a laptopod BIOS-ába kell belépned. Hogyan teszed ezt? A gép bekapcsolásakor látod a gyártó logóját? Valószínűleg kiírja azt is, hogy „Press F2 to enter setup”. Ez gyártótól függ, így elképzelhető, hogy F10-et, esetleg F9-et, ne adj isten F12-őt, de az is lehet, hogy csak az Esc billentyűt kell megnyomnod.

Egy Asus EEE PC 1201N netbook BIOS képernyője: 2048 MB, azaz 2 GB memória van a gépben.

A BIOS-ba belépés után általában az első oldalon fel van tüntetve a telepített memória mérete és típusa is. Ezt megadhatják MB-ban és GB-ban is (1 GB = 1024 MB, 2 GB = 2048MB, 4 GB = 4096 MB), továbbá a szabad memóriafoglalatokat is jelzik sok esetben.

VÉGEZETÜL

Milyen memóriát vegyél? Három generációjuk van, a DDR1, DDR2 és a DDR3 (úton a DDR4-el). Méretben is különbözőek, a legáltalánosabb 1 GB-os modultól a 8 GB-os modulokig. Üzletünkben ingyenesen beszereljük Neked a nálunk vásárolt memóriákat, amit a helyszínen meg is várhatsz (nem kell itt hagynod hozzá a laptopot). A jelenleg készleten lévő memóriánkat erre a linkre kattintva érheted el.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.