Tippek-trükkök: Windows 8-ban miért kapcsol ki a Wifi?

Tippek-trükkök: Windows 8-ban miért kapcsol ki a Wifi?

Péter a hétvégén keresett meg minket, melyben egy igen idegesítő problémával nézünk szembe:

„Szia! Segitsetek légyszives! Telepítettem a Windows 8at a laptopra (Lenovo Thinkpad edge E530), alapból volt wifim, de általában félóra elteltével megjelenik egy piros X a kapcsolat ikonján (óra mellett), és csak a gép újraindíttása segit. Mi lehet a baj?? Előtte Windows 7el jól működöt.”

A hiba oka nem volt egyértelmű, így Péternek javasoltuk, hogy keresse fel a Lenovo weboldalát, ahol a gép alján található service tag segítségével könnyen megtalálhatta géptípusának aloldalát, ahonnan a szükséges illesztőprogramok letöltésével orvosolhatja a problémát. A legtöbb esetben ugyanis hiába ismeri fel a friss operációs rendszer a WiFi-t, vagy más eszközöket, jó esély van rá, hogy a gyártó oldalán frissebb, jobban működő illesztőprogramot találunk.

Tippek-trükkök: Windows 8-ban miért kapcsol ki a Wifi?

Bizonyos idő elteltével automatikusan lekapcsol a Wifi adapter a Windows 8 operációs rendszerben

Azonban mikor már elégedetten hátradőlhettünk volna – „Rejtély megoldva, Mr. Holmes!”, jött az újabb levél Pétertől. Sajnos hiába telepítette a Lenovo oldaláról a szükséges drivereket, a WiFi továbbra is elveszíti a kapcsolatot bizonyos idő elteltével. Hosszas gondolkodás után esett le a tantusz, amivel már olyan sokszor találkoztunk a Windows 8-nál, oly sok fejfájást okozott, egyértelmű és kézenfekvő!

A Windows 8 megszámolhatatlanul sok újítása között volt a még fejlettebb energiagazdálkodás bevezetése, hiszen kiadásakor már a legtöbb laptop támogatta a különböző energiasémákat és státuszokat az egyes részegységekhez. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy adott ideig (mondjuk 30 perc) nem használja a gép az adott részegységet, akkor azt alvó állapotba helyezi. Nem magát a laptopot, csak az adott alkatrészt.

Ilyen alkatrész a laptopban található WiFi-kártya is, ami a mini PCI-Express slotban helyezkedik el, és támogatja ezt a fejlett energiagazdálkodási sémát. A hiba azonban ott kezdődik, amikor bizonyos idő eltelte után alvó állapotból felébresztenénk a WiFi-kártyát. Hogyan tehetjük ezt? Megnyitunk egy weboldalt? Sajnos arra bizony nem kel fel az álomszuszék, de hogy teljesen őszinték legyünk, semmire sem. Jelen állás szerint a legtöbb gyártó legfrissebb illesztőprogramja hibádzik ezen a téren, ami így ugyanannyira a gyártók és a Windows 8 sara. És sajnos a probléma ugyanígy jelen van a Windows 8.1-ben is.

Hiába tehát a kifinomult energiagazdálkodás, ami elméletileg alacsonyabb fogyasztáshoz és ezáltal megnövekedett akkumulátoridőhöz vezetne, ha a „megfagyott”, felébredni nem hajlandó WiFi-kártya miatt indíthatjuk újra a gépet, amivel több energiát használunk el, mintha „ébren maradt” volna a WiFi-kártya.

blogunk ajánlása

MI A MEGOLDÁS?

A megoldás pofonegyszerű: kapcsold ki a WiFi-kártya energiagazdálkodásánál az opciót, amely engedélyezi, hogy a Windows „elküldhesse aludni” azt. Egyes laptop típusoknál segíthet a gép alvó állapotba helyezése (kijelző lehajtása), majd ébresztése (kijelző felhajtása), azonban sok esetben csak a teljes újraindítás oldja meg a problémát. Éppen ezért javasoljuk a fejlett energiagazdálkodás teljes kikapcsolását – amennyiben fennáll a probléma. Ugyanis nem minden gépnél jelentkezik. És ahol jól működik, ott minek nyúlnánk bele? Ugyanis sok kicsi sokra megy, és a Windows 8 teljes energiagazdálkodási sémáját tekintve hasznos percekkel, akár félórával-órával is megnyújthatja az időt, amennyit egy töltéssel kibír a laptop.

A BEÁLLÍTÁS

Kapcsoljuk ki tehát a WiFi-kártya energiagazdálkodását.

1) Nyomd meg a Windows-gombot, amire előjön a modern felület
2) Kezd el gépelni: „Energiagazdálkodási lehetőségek”, és kattints a találatra
3) A „Kiegyensúlyozott” séma mellett a „Séma beállításainak módosítása” gombra kattints
4) Az új menüben a „Speciális energiaellátási beállítások módosítása” opciót válaszd
5) A megjelenő ablakban a „Vezeték nélküli adapter beállításai” alatt a „Legnagyobb teljesítményt” válaszd ki.

Érdemes ugyanezt megtenni az Energiatakarékos üzemmódban is – amit egyébként tényleg csak és kizárólag akkor javaslunk használni, ha mindenféleképpen dolgoznod kell a laptoppal még, de nincs áramforrás a közelben, minden egyéb esetben a Kiegyensúlyozott módot használd.

Még nem vagyunk készen! Olyan szofisztikált operációs rendszerrel van dolgunk, hogy az eszköz saját adatlapján is ki kell kapcsoljuk az energiagazdálkodást.

1) Nyomd meg a Windows-gombot, amire előjön a modern felület
2) Kezd el gépelni: „Eszközkezelő”, és kattints a találatra
3) A Hálózati kártyák kategóriát kibontva találod az Ethernet (LAN) és Wifi (WLAN) vezérlőket
4) Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik a vezeték nélküli adapter, akkor keress rá mindkettőre az interneten, egyből kiderül, egyébként pedig mindkettő adapternél érdemes kikapcsolni az energiagazdálkodást
5) Az adapter ablakában az „Energiagazdálkodás” fülön a „A gép kikapcsolhatja ezt az eszközt, hogy energiát takarítson meg” opció mellől vedd ki a pipát

Nem csak a Wifinél alkalmazható! Az USB Gyökérhubnál is hasznos, ha az USB 3-as pendriveunkat nem megfelelő sebességgel kezeli az operációs rendszer

Meg is volnánk! Innentől kezdve ha a fene fenét eszik sem fog kikapcsolni semmilyen körülmények között a WiFi-d! Nyomj egy lájkot, ha hasznosnak találtad a cikket!

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.