Szaküzletünk 4 napig zárva, rendelj most ingyenes szállítással! - kuponkód:
LSZHUSVET
2024-04-01T23:59:59

Tippek-trükkök: Mit tegyek, ha folyadék ömlött a laptopomba?

Tippek-trükkök: Mit tegyek, ha folyadék ömlött a laptopomba?

A laptopoknak két nagy ellensége van. Egyrészt a por, amivel szépen lassan telemegy a laptop használat közben, és lassú halált okoz, aztán ott van a folyadék kár, ami sokkal egyértelműbb, hiszen rossz esetben azonnali hatással van. A laptop részfunkciói egy szempillantás alatt tönkremehetnek, és jó eséllyel, ha nincs kezelve a helyzet, a komplett laptop elektronikus hulladékká válhat.

De mégis hogyan kerül folyadék a laptopomba? Nos, sosem direkt, ami nem enyhíti sajnos annak kártékony hatásait. Legtöbbször meglökjük a gép mellett a bögrét, és már kész is a baj. Ezek mellett ott vannak a reggeli kávék, teák, a müzlis tálból kiöntött tejek, és még sok érdekes történet, amit láttunk/hallottunk. Szervizes kollégáink már előre tudják, hogy hallanak majd  január elején 1-2 érdekes történetet a felejthetetlen szilveszeri bulikról... :) De ne aggódj emiatt, ez a baleset nagyon sok laptop tulajdonossal előfordult már. De bármennyire is hinnéd, hogy kisebb kárt csinál egy pohár víz, mint egy cukros vagy alkoholos ital, ki kell ábrándítsalak, ugyanakkora kárt okoz.

Tippek-trükkök: Mit tegyek, ha folyadék ömlött a laptopomba?

MI TÖRTÉNIK, HA LEÖNTÖM A BILLENTYŰZETEM/LAPTOPOM?

Több eset lehetséges, ha ráöntesz a laptopodra egy pohárral. Az, hogy hova folyik tovább, meddig hatol a folyadék az teljes mértékben a laptopod kialakításától függ és csak másodsorban a folyadék mennyiségétől. A legtöbb laptop billentyűzet lyukacsos kialakítású, ami által a beöntött folyadék egyenes úton a laptop központi részegységéhez, az alaplaphoz folyik. Az alaplap nyomtatott áramkörökből és különböző, sokszor nagy feszültség alatt működő részegységekből áll.

Ha az alaplapot folyadék éri – víz, sör, bor, tea, kakaó, teljesen mindegy – és az áram alatt is van egyúttal, akkor kialakul az elektrolízis folyamata. Ilyenkor a folyadék kölcsönhatásba lép az áram alatt lévő fémekkel (a nyomtatott áramkör nyomtatott részével). Az elektrolízis alatt a laptopban zárlat alakulhat ki, ami azonnal tönkreteheti annak főbb részegységeit. Kísérheti a zárlatot szikrázás, extrém esetben tűz is kialakulhat ennek folyományaként.

A kis mértékű beázás hetekig dolgozott, ami végül végzetesnek bizonyult.
Elkerülhető lett volna, ha azonnal szervizbe hozzák a készüléket.

Amennyiben nem lyukacsos kialakítású a laptopod billentyűzete, és nem nagy mennyiségű folyadék ömlött bele, akkor általában csak a billentyűzet mehet tönkre. A billentyűzeted két fő részből áll: a billentyűkből (magyar kiosztásún általában 102 gomb) és a lenyomást érzékelő mátrixos fóliákból. Ezen a fólián szintén elektromos jelekkel továbbítódnak a billentyű lenyomásaid.

Extrém mértékű beázás

Ha ide folyadék kerül, leggyakrabban kis idővel ezután a billentyűzet bizonyos gombjai, esetleg egyik fele teljes egészében működésképtelen lesz. Történhet a billentyűzet működésképtelensége úgy, hogy nem érzékeli egyes gombok lenyomását, vagy éppen fordítva: folyamatos lenyomást érzékel egy vagy több gombtól. Ilyen esetekben viszont csak és kizárólag a billentyűzet teljes cseréje segít.

Jól megfigyelhető az elektrolízis által keletkezett oxidáció nyoma

Léteznek olyan laptop modellek is, amelyek direkt úgy lettek kialakítva, hogy a beléjük öntött folyadék átfolyjon azon. Ilyenek jellemzően a magasabb árkategóriás, üzleti modellek – Dell Latitude, IBM-Lenovo ThinkPad széria bővelkedik ilyen típusokban, azonban nem mindegyik ilyen!

Egy nagyobb bögre kávé a billentyűzetet és az alaplap kritikus részeit is teljesen befedte ezen a Dell Inspiron N5110-en

MIT NE TEGYÜNK – IJESZTŐ PÉLDÁK

Számtalan történetet hallottunk már és tapasztaltunk első kézből, ezekből válogatunk nektek egy csokorral.

1) NE mosd ki mosdóban, kádban és folyó víz alatt
2) NE próbáld kiszárítani hajszárítóval
3) NE helyezd sütőbe
4) NE helyezd mikrohullámú sütőbe
5) NE helyezd fűtőtestre
6) NE melegítsd öngyújtóval

MIT TEGYEK, HA LEÖNTÖTTEM?

Ne ess pánikba! A legelső és legfontosabb, hogy áramtalanítsd a készüléket.

A laptop teljes áramtalanítása:

1) Ha töltőre van dugva a laptop, húzd ki!
2) Az akkumulátor eltávolításához fordítsd meg a laptopod
3) Mozgasd el a záró/tartó kallantyúkat és vedd ki az akkumulátort!

Az akkumulátor azonnali eltávolítása sokszorosára növeli a túlélési esélyeket

Sajnos az akkumulátor eltávolítása után is található némi „kóbor áram” a laptop áramköreiben. Ezt kisütheted a bekapcsoló gomb hosszú megnyomásával. Illetőleg az alaplapon található BIOS-elem is tárol feszültséget, ennek eltávolítása azonban legtöbbször csak a laptop teljes szétszerelésével lehetséges.

Miután áramtalanítottad a készüléket, hagyd magára. Ha nincs feszültség alatt, akkor az elektrolízis folyamata megáll vagy el sem kezdődik, attól függően mennyire voltál gyors. Minél gyorsabban kikapcsolod a laptopot befolyáskor, annál nagyobb eséllyel éli túl és keletkezik a kisebb kár!

Miután áramtalanítottad ne fordítsd fejjel lefelé, mert így a beleömlött folyadékot csak szétteríted, potenciálisan nagyobb kárt okozva. Ne melegítsd, ne próbáld kézileg kimosni. Ne csinálj vele semmit az áramtalanításon kívül! Kivéve egy dolgot: azonnal vidd szervizbe! Elérhetőségeinket ide kattintva találod.

Kíváncsi vagy hogyan tisztítjuk a laptopod? Ezen a videón megnézheted

Minél hamarabb hozod be hozzánk, annál nagyobb eséllyel ússza meg a laptopod egy tisztítással. Üzletünkben külön foglalkozunk a hagyományos és a beázásos tisztítással, azonban még az utóbbi is jelentősen olcsóbb, mint egy új laptop.

Sokan ringatják magukat abban a tévhitben, hogyha leöntötték a laptopjukat és az utána működik, akkor megúszták szárazon. Sajnos ez egyáltalán nem így van. A beöntött folyadék elillanhat az idő múlásával, azonban az elektrolízis olyan károkat hagy, amely szépen lassan fejti ki hatását. Ezek oxidációs foltok formájában jelennek meg az alaplapon és aki már látott beázott gépet szétszedve, az egyből felismeri. A beázástól akár hónapok is eltelhetnek, talán el is felejted azt a péntek esti bulit, amikor a haverod beleöntött egy pohár vörösbort a laptopba.

KONKLÚZIÓ

Ha megtörtént a baj a lehető legfontosabb tehát:

1) ÁRAMTALANÍTSD A LAPTOPOD

2) MELLŐZD A HÁZI MEGOLDÁSOKAT

3) KERESS FEL EGY LAPTOP SZERVIZT 

Ha ezt a három alapszabályt betartod, akkor igen nagy valószínűséggel túléli a laptopod és a pénztárcád sem esik át komolyabb traumán.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.